Przejęcie środków na Paypalu oraz akcji

• Autor wątku Autor wątku unian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unian

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Witam ponownie! Mam pytanie: czy jak się zglosi komornikowi, w ramach udzielenia wyjaśnień, środki pieniężne w usłudze Paypal i/lub papiery wartościowe (akcje, obligacje), to czy on też ma prawo je zająć?
A czy może on zająć środki kredytowe na oddzielnie uruchomionych rachunkach/kartach kredytowych?

unian napisał:
A czy może on zająć środki kredytowe na oddzielnie uruchomionych rachunkach/kartach kredytowych?

Masz na myśli kredyt czy pożyczkę?

Niczym sie nie chwalić powtarzam. Niech sam szuka. Wszystko wypłacić i wpłacic gdzie indziej....., lub do skarpety

krowiak napisał:
Niczym sie nie chwalić powtarzam. Niech sam szuka. Wszystko wypłacić i wpłacic gdzie indziej....., lub do skarpety

Udzielanie na forum prawnym porad, ktore mogą narazić autora na odpowiedzialność karną tak troche nie przystoi

glutek111 napisał:
Udzielanie na forum prawnym porad, ktore mogą narazić autora na odpowiedzialność karną tak troche nie przystoi

Jaką odpowiedzialność karną? Sankcją za niezłożenie wykazu majątku jest możliwość zlecenia przez wierzyciela komornikowi wniosku o poszukiwanie majątku...

Przepis prawny:
art 300 KK 1

§ 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

glutek111 napisał:
Przepis prawny:
art 300 KK 1 § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Niezłożenie wykazu majątku nie jest ukryciem składnika majątku.

Ukryciem składnika majątku będzie np. powierzenie go osobie znajomej w celu udaremnienia jego zajęcia a nie niepowiadomienie komornika o jego posiadaniu.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Sankcją za niezłożenie wykazu majątku jest możliwość zlecenia przez wierzyciela komornikowi wniosku o poszukiwanie majątku...
Nie do końca tak, ponieważ może być grzywna, przymusowe doprowadzenie, a nawet areszt do 30 dni. Odpowiedzialność karna za złożenie fałszywego oświadczenia.

Megaminx napisał:
Nie do końca tak, ponieważ może być grzywna, przymusowe doprowadzenie, a nawet areszt do 30 dni. Odpowiedzialność karna za złożenie fałszywego oświadczenia.

Niezłożenie oświadczenia nie jest złożeniem fałszywego oświadczenia

guest_user napisał:
Niezłożenie oświadczenia nie jest złożeniem fałszywego oświadczenia
Nic takiego nie napisałem.
Jeżeli nie złoży wykazu go grzywna, doprowadzenie lub areszt.
Jeżeli to go przekona już do złożenia wykazu i oświadczy że nie ma majątku np. w postaci akcji to już jest to złożenie fałszywego oświadczenia.

Nie dośc, że za to grozi areszt, to jeszcze skończy się na egzekucji z ruchomości i licytacji ulubionego telewizora w domu dłużnika. Serio gra warta świeczki?

Akcje można zająć, natomiast środki na Paypal - nie widzę podstaw, to nie jest wierzytelność, co wielokrotnie podkreślały sądy w sprawach o zablokowane konta PayPal.

Megaminx napisał:
Nic takiego nie napisałem.
Jeżeli nie złoży wykazu go grzywna, doprowadzenie lub areszt.
Jeżeli to go przekona już do złożenia wykazu i oświadczy że nie ma majątku np. w postaci akcji to już jest to złożenie fałszywego oświadczenia.

Przede wszystkim grzywna, doprowadzenie lub areszt to nie odp. karna... Po drugie, doprowadzenie lub areszt może nastąpić wyłącznie na mocy postanowienia Sądu (czyli musi mieć bardzo solidne podstawy).

Wreszcie - stosowanie Art. 801(1) § 2 kpc nie może służyć jako środek represji na dłużniku, środek wydobywczy etc. ani być kompletnie oderwane od innych przepisów, m.in art. 801(2) k.p.c. Gdyby przyjąć ten tok myślenia (i stosowania prawa) komornik mógłby bez końca karać dłużnika za odmowę udzielenia pytania - a tak nie jest lub żaden sąd do tego nie powinien dopuścić.

guest_user napisał:
Przede wszystkim grzywna, doprowadzenie lub areszt to nie odp. karna..
Proszę, wskaż mi gdzie tak napisałem.
guest_user napisał:
doprowadzenie lub areszt może nastąpić wyłącznie na mocy postanowienia Sądu (czyli musi mieć bardzo solidne podstawy)
Wskaż mi konkretnie te solidne podstawy.
Dla mnie nie stawienie się dłużnika bez usprawiedliwienia, do kancelarii komornika na złożenie wykazu, mimo prawidłowo odebranego wezwania, jest podstawą do nałożenia grzywny lub do przymusowego doprowadzenia.
guest_user napisał:
nie może służyć jako środek represji na dłużniku, środek wydobywczy
Czyli jak według ciebie ma wyglądać złożenie wykazu majątku? Komornik nie może zadawać żadnych pytań, a dłużnik mówi co chce i ile chce? Ciekawa koncepcja.

guest_user napisał:
Gdyby przyjąć ten tok myślenia (i stosowania prawa) komornik mógłby bez końca karać dłużnika za odmowę udzielenia pytania - a tak nie jest lub żaden sąd do tego nie powinien dopuścić.

Jesteś w dużym błędzie.

LLawyer napisał:
Jesteś w dużym błędzie.

Zastanawiam się w jaki sposób wyjaśnić kuriozum tego stwierdzenia... może w ten sposób:

Jak długo - Twoim zdaniem - powinien wymierzać Sąd ten trzydziestodniowy areszt, jeżeli dłużnik będzie na tyle uparty że za żadne skarby nie złoży wykazu majątku? Rok, trzy lata a może do końca życia? A może Sąd powinien pomyśleć o czymś takim jak np. łamanie dłużnika kołem? :)

Megaminx napisał:
Czyli jak według ciebie ma wyglądać złożenie wykazu majątku? Komornik nie może zadawać żadnych pytań, a dłużnik mówi co chce i ile chce? Ciekawa koncepcja.

Kara nie może być represją... Dłużnik - nomen omen - jest stroną postępowania... Nieskończenie częste karanie dłużnika za odmowę złożenia oświadczenia jest sprzeczne z istotą egzekucji sądowej. Emanacją bezzasadności argumentu dot. wielokrotnego karania za to samo masz chociażby w treści art. 801(2) k.p.c.

Megaminx napisał:
Dla mnie nie stawienie się dłużnika bez usprawiedliwienia, do kancelarii komornika na złożenie wykazu, mimo prawidłowo odebranego wezwania, jest podstawą do nałożenia grzywny lub do przymusowego doprowadzenia.

To czy są podstawy do aresztu lub doprowadzenia ocenia Sąd. Pytanie retoryczne: jak myślisz, dlaczego ustawodawca chciał aby właśnie Sąd (a nie komornik) to oceniał? Albo dlaczego nie chciał, aby to karanie nie odbywało się z mocy samego prawa?

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Zastanawiam się w jaki sposób wyjaśnić kuriozum tego stwierdzenia... może w ten sposób:

Jak długo - Twoim zdaniem - powinien wymierzać Sąd ten trzydziestodniowy areszt, jeżeli dłużnik będzie na tyle uparty że za żadne skarby nie złoży wykazu majątku? Rok, trzy lata a może do końca życia? A może Sąd powinien pomyśleć o czymś takim jak np. łamanie dłużnika kołem? :)

Odniosłem się do konkretnej wypowiedzi dotyczącej relacji komornik - dłużnik.
Kuriozalny jest Twój tok myślenia, który bardzo obrazowo przedstawił Megaminx w #15.

Poza tym grzywna nie musi wynikać tylko z 801 z całymi jego "wariacjami".

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Jak długo - Twoim zdaniem - powinien wymierzać Sąd ten trzydziestodniowy areszt
Guest, czytaj przepis, a nie filozofuj. Sąd może ukarać dłużnika aresztem do 30 dni. Nie może tego w tym samym postępowaniu powtórzyć.
Jeżeli ktoś woli odsiedzieć 30 dni niż złożyć wykaz, to znaczy, że ma coś z głową ...
guest_user napisał:
Kara nie może być represją...
Przeprasza, to według ciebie jak mnie policja dwa razy złapie jednego dnia na przekroczeniu prędkości, to powinienem ją oskarżyć o represję?
guest_user napisał:
Nieskończenie częste karanie dłużnika za odmowę złożenia oświadczenia
Wskaż mi proszę ponownie gdzie tak napisałem? Bez przerwy mi imputujesz rzeczy których nie napisałem.
Z przepisu nie wynika, aby można było ponowić grzywnę. Jeżeli ktoś woli zapłacić grzywnę niż złożyć wykaz, to czego się można po nim spodziewać.
guest_user napisał:
To czy są podstawy do aresztu lub doprowadzenia ocenia Sąd
Jeżeli to ma być odpowiedź na moje pytanie, to naprawdę jestem usatysfakcjonowany.

Megaminx napisał:
Sąd może ukarać dłużnika aresztem do 30 dni. Nie może tego w tym samym postępowaniu powtórzyć.

Megaminx napisał:
Z przepisu nie wynika, aby można było ponowić grzywnę. Jeżeli ktoś woli zapłacić grzywnę niż złożyć wykaz, to czego się można po nim spodziewać.

Cieszę się, że to rozumiesz... odpowiedź była ironią i nie była kierowana do Ciebie lecz do @LLawyer

Megaminx napisał:
Przeprasza, to według ciebie jak mnie policja dwa razy złapie jednego dnia na przekroczeniu prędkości, to powinienem ją oskarżyć o represję?

Ta analogia jest bez związku. Czym innym kieruje się postępowanie karne/wykroczeniowe a czym innym cywilne.

Megaminx napisał:
Jeżeli to ma być odpowiedź na moje pytanie, to naprawdę jestem usatysfakcjonowany.

Odpowiedź wyczerpuje zagadnienie. Jakiej innej odpowiedzi oczekujesz na poziomie forum internetowego? Monografii na temat sądowego / sędziowskiego wymiaru kary ?

PS: I na tym chyba zakończę, bo dyskusja niebezpiecznie skręca w kierunku argumentów personalnych...

Ostatnia edycja:
Powrót