Przejęcie środków na Paypalu oraz akcji

• Autor wątku Autor wątku unian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
guest_user napisał:
Cieszę się, że to rozumiesz... odpowiedź była ironią i nie była kierowana do Ciebie lecz do @LLawyer
Nie ma znaczenia do kogo to pisałeś, ponieważ jedyną osobą na forum sugerującą możliwość nieskończonej ilości grzywien czy aresztu byłeś ty.
guest_user napisał:
Jakiej innej odpowiedzi oczekujesz na poziomie forum internetowego? Monografii na temat sądowego / sędziowskiego wymiaru kary ?
Potwierdzenia prostej i logicznej odpowiedzi, że jeżeli dłużnik nie stawi się w celu złożenia wykazu bez usprawiedliwienia to komornik może nałożyć na niego grzywnę lub zawnioskować do sądu o nakazanie przymusowego doprowadzenia.
Jeżeli dłużnik stawi się w kancelarii, ale odmówi złożenia wykazu, komornik może nałożyć na niego grzywnę, jeżeli wcześniej tego nie zrobił lub wystąpi do sądu o zastosowanie wobec dłużnika aresztu do miesiąca czasu.
Nawiasem mówiąc, nie słyszałem o żadnym geniuszu, który po przymusowym doprowadzeniu odmówiłby złożenia wykazu i byłaby potrzeba zastosowania wobec niego aresztu. Jak widać samo zagrożenie taką karą jest skuteczne i nie można mówić o żadnej represji wobec dłużnika, ponieważ areszt może być tylko skutkiem odmowy złożenia przez dłużnika wykazu i o skutkach odmowy jest obowiązek pouczenia dłużnika. Po aresztowaniu w każdej chwili dłużnik ma prawo złożyć wykaz i wówczas areszt jest uchylany.

Przecież w 99% przypadków wystarczy złożenie wykazu majątku na piśmie, często komornik nawet przysyła formularz, po jakiego grzyba łazić do komornika jak nie trzeba (jeszcze np. kłaść kluczyki od samochodu na kontuarze :D).

Dopiero jak wykaz budzi wątpliwości to może się coś dalej zadziać.

Hatchetharry napisał:
99% przypadków wystarczy złożenie wykazu majątku na piśmie
A jakie masz w tym doświadczenie jeżeli tak twierdzisz?
Z art. 801(1) kpc wyraźnie wynika, iż wykaz składa się przed komornikiem, a nie przesyła pocztą.
Z art. 916 par. 1 kpc, który ma zastosowanie również w postępowaniu egzekucyjnym, wynika, iż grzywnę lub przymusowe doprowadzenie można zastosować gdy dłużnik się nie stawi do sądu/komornika w celu złożenia wykazu majątku.
Złożenie wykazu na piśmie i przesłanie do komornika czy sądu nie ma mocy prawnej złożenia wykazu.
Więc proszę nie pisz bzdur. To, że niektórzy komornicy robią inaczej, to nie znaczy, że jest to prawidłowe. Liczy się to co jest w ustawie.

Hatchetharry napisał:
Przecież w 99% przypadków wystarczy złożenie wykazu majątku na piśmie, często komornik nawet przysyła formularz, po jakiego grzyba łazić do komornika jak nie trzeba (jeszcze np. kłaść kluczyki od samochodu na kontuarze :D).

Dopiero jak wykaz budzi wątpliwości to może się coś dalej zadziać.

To nie jest żadne złożenie wykazu.
Formularze wysyłane były od lat bo dłużnicy nie umieli odpowiedzieć na parę prostych pytań.
Zresztą - większość dłużników deklaruje, że niczego nie ma.

Ostatnia edycja:
Zresztą - większość dłużników deklaruje, że niczego nie ma.
Większość notorycznych dłużników faktycznie niczego nie ma. I tu jest problem. Chociaż ostatnio często mają udziały w spółkach.

Natomiast z kwestią praktyki wysyłania informacji pocztą... To akurat wynika z brania spraw spoza rejonu.

Ostatnia edycja:
Megaminx napisał:
A jakie masz w tym doświadczenie jeżeli tak twierdzisz?
Z art. 801(1) kpc wyraźnie wynika, iż wykaz składa się przed komornikiem, a nie przesyła pocztą.
Z art. 916 par. 1 kpc, który ma zastosowanie również w postępowaniu egzekucyjnym, wynika, iż grzywnę lub przymusowe doprowadzenie można zastosować gdy dłużnik się nie stawi do sądu/komornika w celu złożenia wykazu majątku.
Złożenie wykazu na piśmie i przesłanie do komornika czy sądu nie ma mocy prawnej złożenia wykazu.
Więc proszę nie pisz bzdur. To, że niektórzy komornicy robią inaczej, to nie znaczy, że jest to prawidłowe. Liczy się to co jest w ustawie.

Czyli twierdzisz, że do kar i środków przymusu można stosować wykładnię rozszerzającą? Owóż, co dziwne, RPO nie podziela Twojego stanowiska...

https://www.radcaprawny.info/czy-komornik-moze-karac-grzywna

Hatchetharry napisał:
Czyli twierdzisz, że do kar i środków przymusu można stosować wykładnię rozszerzającą? Owóż, co dziwne, RPO nie podziela Twojego stanowiska...
Mistrzu mam dziwne wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Przywołujesz artykuł z dnia 05-09-2016 r., więc nieśmiało chciałbym ci zwrócić uwagę, iż w momencie ukazania się tego artykułu komornik nie miał jeszcze prawa żądać od dłużnika wykazu majątku.
Ja nie stosuję wykładni rozszerzającej tylko czytam przepis ze zrozumieniem.

Różnicę między stosowaniem przepisu "wprost" i "odpowiednio" pewnie dostrzegasz, podpowiem chodzi o art 916 par 1 kpc...

Nie lubię kopać leżącego, ale jak ktoś tak ładnie prosi, to nie potrafię odmówić:
art 801(1) § 2. Przepisy art. 913 § 1, art. 916, art. 917, art. 9181, art. 919 oraz art. 1053 § 2 stosuje się odpowiednio, z tym że postanowienie o ukaraniu dłużnika grzywną wydaje komornik. O przymusowym doprowadzeniu dłużnika albo zastosowaniu aresztu nieprzekraczającego miesiąca orzeka sąd na wniosek komornika.
Z tego przepisu wyraźnie wynika, iż komornik ma prawo ukarać grzywną dłużnika który się nie stawi celem złożenia wykazu majątku, a nawet złożyć do sądu wniosek o jego przymusowe doprowadzenie.
Mam nadzieję, że to kończy temat.

Żeś sobie coś ubzdurał i jak widzę nie ma siły. Gdzie i kiedy komornik ukarał grzywną dłużnika za niestawiennictwo POMIMO złożenia pisemnego wykazu majątku i zostało to podtrzymane przez Sąd?

Z mojej strony EOT, spokojnie dłużniku możesz wysyłać pocztą zamiast stawiać się osobiście.

Hatchetharry napisał:
Z mojej strony EOT, spokojnie dłużniku możesz wysyłać pocztą zamiast stawiać się osobiście.
Masz rację, nie ma sensu z tobą polemizować, ja ci wskazuje przepis, a twoim jedynym argumentem jest artykuł zawierający pogląd RPO (który notabene nie jest jeszcze źródłem prawa), który nie dotyczy składania wykazu majątku, tylko składania przez dłużnika wyjaśnień. Jak na prawnika, to argument delikatnie mówiąc nie poważny.
Podsumowując:
z art. 913 par. 1 kpc w zw. z 801(1) par. 2 kpc wynika, iż komornik przed złożeniem wykazem majątku ma odebrać od dłużnika przyrzeczenie.
Z art. 916 kpc w zw. z 801(1) par. 2 kpc wynika, iż w przypadku nieusprawiedliwionego niestawienia się przez dłużnika w celu złożenia wykazu komornik ma prawo ukarać dlużnika grzywną oraz wnioskować do sądu o jego przymusowe doprowadzenie.
Jeżeli dłużnik stawi się i odmówi złożenia wykazu komornik może wnioskować do sądu o ukaranie dłużnika aresztem.
Z art. 917 par 1 kpc w zw. z 801(1) par. 2 kpc wynika, iż jeżeli dlużnik jest aresztowany to w każdej chwili może żądać stawienia go przed komornikiem w celu złożenia wykazu majątku.
Z art. 918(1) kpc w zw. z 801(1) par. 2 kpc wynika, iż wykaz majątku złożony przed komornikiem ma taką samą moc jak ten złożony przed sądem i w ciągu roku czasu nie można się domagać złożenia przez dłużnika ponownego wykazu.
Wskaż mi więc przepis zezwalający dłużnikowi złożenie wykazu przed sądem lub komornikiem w formie pisemnej bez obowiązku stawienia się.

Powrót