przekroczenie terminu odpowiedzi na reklamację

• Autor wątku Autor wątku boruurob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boruurob

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

11 kwietnia złożyłem reklamację deski snowboardowej kupionej przez internet w Sierpniu tamtego roku. Reklamacja razem z deską została dostarczona do siedziby sklepu.
Do dzisiaj nie otrzymałem oficjalnego stanowiska sklepu oprócz maila wysłanego dnia 24 kwietnia z następującym tekstem, w którym sprzedawca powołuje się na informację (chyba) od producenta:

"otrzymałem informację, iż reklamacja deski nie została uznana - powodem jest uszkodzenie mechaniczne deski. W przyszłym tygodniu powinniśmy otrzymać deskę wraz z pismem - pozostajemy w kontakcie."

Od tamtej pory nie dostałem, żadnego pisma ani maila.
Czy powyższy tekst należy traktować jako nieuznanie reklamacji czy można w tym przypadku potraktować moją reklamację jako uznaną z przyczyny braku odpowiedzi w terminie 14 dni? W końcu sprzedawca nie pisze, że on nieuznaje reklamacji tylko informuje, iż otrzymał jakąś informacje, nie wiadomo skąd, o jej nieuznaniu.

Jeżeli jednak należy to traktować jako nieuznanie reklamacji, to chciałbym się odwołać od tej decyzji, a co za tym idzie powołać na "jakieś" pismo. Czyli w tym przypadku mam się powołać na tego maila?

boruurob napisał:
11 kwietnia złożyłem reklamację deski snowboardowej kupionej przez internet
na postawie jakich przepisów i jakie były żądania?

boruurob napisał:
... Reklamacja razem z deską została dostarczona do siedziby sklepu....
W jednej przesyłce czy razem?

Czy przez to, że nie wpisałem podstawy prawnej na formularzu reklamacyjnym, reklamacja ta może nie mieć skutków prawnych?

Nie masz obowiązku znać podstaw prawnych, ale złożyłeś nieprawidłowe żądanie (alternatywne). 14-dniowy termin na ustosunkowanie się sprzedawcy do żądań biegnie przy wyborze usunięcia wad, wymiany lub obniżenia kosztów. Zwrot oznacza odstąpienie od umowy - wtedy termin nie biegnie. Poczekaj jeszcze kilka dni na reakcję sprzedawcy albo złóż pismo uzupełniające z prawidłowym żądaniem.

przepraszam źle się wyraziłem. Żądaniem była wymiana towaru na nowy.

.. najgorsze, że nie moę znaleźć kopii tego zgłoszenia. Ale jeżeli będę nawiązywał do tego pisma to chyba nie powinien być problem?

Więc jak to jest, czy w tym przypadku sprzedawca odpowiedział na reklamacje, czy jest to odpowiedz zbywająca, wymijająca (jeżeli jest coś takiego w prawie) ?

boruurob napisał:
przepraszam źle się wyraziłem
Skoro tak, to 14-dniowy termin ma zastosowanie. Zasugerowałem się mylącym tytułem Twojego tematu, bo sprzedawca jednak ustosunkował się w terminie - informacje otrzymałeś @. Fakt, że Nie napisał "nie uznaje reklamacji", a "producent nie uznał" ale należy przyjąć, że jemu powierzył decyzję co do zasadności reklamacji.

Powrót