Przemoc finansowa w anglii, jak pomóc matce z 3 dzieci?

• Autor wątku Autor wątku Alex-chan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: przemoc finansowa w anglii, jak pomóc matce z 3 dzieci?

najgorsze jest to, że dostał wizę ze wzgledu na rodzinę, na którą nie chce płacic i utrzymywać, grozi, że nie podpisze paszportów dla dzieci, no szok, dlatego czy wyjsciem będzie separacja i pozbawienie praw rodzicielskich i udowodnic, że małżeństwo na wize, że cały czas oszukiwał?? nie wiem..

Wyglada na to ze ten koleś jej kula u nogi Twojej siostry, najlepiej będzie siego pozbyć. Wtedy będzie jej łatwiej, zakwalifikuje się na wiele benefitow bez dochodu.

wystarczy ze twoja siostra wie gdzie pracuje i ma jego insurance number to go znajda.a stronke ci podalam w moim poprzednim poscie sprawdz.

dzięki za stronkę, już wypełniłyśmy co trzeba tylko nie wiemy gdzie pracuje ale moze znajdą go po Insurance Nr

pozdrawiam

Ma zasilki na dwojke dzieci, ma...to znaczy, ze jest uprawniona do dofinansowania do opieki.Najstarsze dziecko ma darmowe 15 godzin w tygodniu przedszkola, ukonczylo 3 lata...dodatkowe 15 godzin bedzie ja kosztowalo 90f, okolo...Plus kolejne dzieci-koszt okolo 280f..., bo najwiecej moze otrzymac 300f w tygodoniu dofinansowania.Zaplaci 370, 300 da jej panstwo.Pojdzie do pracy na 20 godzin, nawet za najnizsza krajowa i zarobi kolejne 100f, czyli po oplacie opieki zostanie jej tylko 40f pensji...ale...do tego bedzie miala podstawe-child tax credit i child benefit, na razie na dwojke dzieci i working tax credit.Dostanie tez dofinsownie do mieszkania, na razie na dwojke dzieci, dopoki trzecie nie dostanie zasilkow.Jak dostanie zasilki na 3 dziecko, to zlozy wniosek w Councilu o tzw.Backdate, i wyplaca jej dowinansowanie do czynszu na 3 dziecko, wyrownaja child tax credit, child benefit!Z dofinansowan oplaci czynsz, przedszkole, council tax(juz przy dwojce dzieci zaplaca jej calosc), odlicza od dochodu koszta opieki dla dzieci!
Mozna, tylko trzeba chciec.
Pojdzie do pracy, dostanie wszystkie zasilki, to i dlugi szybciej splaci i bedzie mogla odkladac na wynajem czegos lepszego, za co i panstwo jej tez zaplaci!Nie obudzi sie w wieku 40 lat z reka w nocniku.
Przede wszystkim powinna podac ojca o alimenty, te nie sa uwzgledniane jako dochod, zarowno przy zasilkach Tax Credit, jak i przy Housing i Council Tax benefit.Czekaja dluzej i zebrajac o pieniadze traci i ona i dzieci, bo nikt jej wstecz nie naliczy alimentow, tylko od dnia zlozenia wniosku.Jak jej maz zarabia nawet te 200f na tydzien na reke to ona dostanie 25% z tego, czyli 50f.
Czynsz zaplaca, council tax, jak pojdzie do pracy na minimum 16 godzin za nmw, bedzie miala na przedszkole te 70%, bo panstwo zaplaci jej 300f w tygodniu, do tego dorzuci jakies 200f Tax Credit na poczatek, pozniej da wiecej na 3 dziecko, da Child Benefit i sciagnie alimenty od ojca.
Dziewczyna dorzuci z wlasnej kieszeni moze 60-70 f na opieke dla dzieci, ale zostanie jej niecala polowa pensji, czyli 40-50f, 45f Child Benefit, 50f alimentow, i minimum 200f w ramach Tax Credit-Child Tax Credit i i Working Tax Credit...Razem okolo 350f.Tygodniowo.
Ile ma teraz na zycie?
Child benefit i child tax credit, czyli jakies 130f, na razie na dwojke dzieci...pozniej bedzie to okolo 190f, z alimentami 250fPanstwo da jej na czynsz i Council Tax, oraz Jsa, lub Income support, ktory pojdzie na oplaty za media.Czyli ile jej zostanie?250f z alimentami.Z tych 350f, jakby pracowala zaplacilaby tylko media, moze 50f w tygdoniu, ale wciaz mialaby 300f.A to roznica, cale 200f w miesiacu!Po pol roku moze bedzie mogla wynajac sobie dom z dziecmi, odkladajac te 200f w miesiacu...Nie wiem ile, bo nie mam pojecia w jakiej czesci Anglii mieszka, rozniece w cenach wynajmu sa czasem bardzo duze.
Przemyslana decyzja...

Ostatnia edycja:

Ja pracuje z dziewczyna, co ma trojke dzieci u opiekuna, i wynajmuje lokal z Housingu i ona mi powiedziala, jak to wyglada.Byla na kuroniowce to miala okolo 190f zasilkow na dzieci, alimenty 45f i jsa-65f.Czyli 300f.Musiala wciaz placic za wode, prad, gaz, telefon i internet, nawet 300f w miesiacach zimowych.Czyli z kuroniowki nie zostawalo nic, trzeba bylo jeszcze doplacic.I tak siedziala w domu, prala, sprztala i gotowala, jak poszla do pracy to poprostu odzyla! i miala wiecej grosza.Jezeli dla was 200f to za malo, zeby sie zmobilizowac, to ja nie wiem...siedzcie w domu i myslcie, a dlugi urosna do gigantycznej kwoty.Jak ona zwrot dostanie, zasilki na 3 dziecko, to niech idzie z pieniedzmi i placi za przedszkole I IDZIE DO PRACY.Prosto z pracy po HB, CTB, niech zglosi tez w Tax Credit opiekuna dzieci, to dostanie dowinansowanie od dnia, w ktorym dzieci przekroczyly prog przedszkola.Dlug za mieszkanie bedzie splacac dalej w ratach.Niech zaznaczy we wniosku, ze stara sie o HB, CTB wstecz a powodem tego jest fakt, ze oczekiwala na zasilki dla 3 dziecka, bez ktorych dofinansowanie nie zostaloby jej przyznane.Dostanie HB, CTB wstecz, to i splaci dlug, moze od razu zaznaczyc, ze wyplata wstecz ma pokryc dlug.
Nie ma co siedziec w domu, tylko dzialac.

elwira konin napisał:
Ja pracuje z dziewczyna, co ma trojke dzieci u opiekuna, i wynajmuje lokal z Housingu i ona mi powiedziala, jak to wyglada.Byla na kuroniowce to miala okolo 190f zasilkow na dzieci, alimenty 45f i jsa-65f.Czyli 300f.Musiala wciaz placic za wode, prad, gaz, telefon i internet, nawet 300f w miesiacach zimowych.Czyli z kuroniowki nie zostawalo nic, trzeba bylo jeszcze doplacic.I tak siedziala w domu, prala, sprztala i gotowala, jak poszla do pracy to poprostu odzyla! i miala wiecej grosza.Jezeli dla was 200f to za malo, zeby sie zmobilizowac, to ja nie wiem...siedzcie w domu i myslcie, a dlugi urosna do gigantycznej kwoty.Jak ona zwrot dostanie, zasilki na 3 dziecko, to niech idzie z pieniedzmi i placi za przedszkole I IDZIE DO PRACY.Prosto z pracy po HB, CTB, niech zglosi tez w Tax Credit opiekuna dzieci, to dostanie dowinansowanie od dnia, w ktorym dzieci przekroczyly prog przedszkola.Dlug za mieszkanie bedzie splacac dalej w ratach.Niech zaznaczy we wniosku, ze stara sie o HB, CTB wstecz a powodem tego jest fakt, ze oczekiwala na zasilki dla 3 dziecka, bez ktorych dofinansowanie nie zostaloby jej przyznane.Dostanie HB, CTB wstecz, to i splaci dlug, moze od razu zaznaczyc, ze wyplata wstecz ma pokryc dlug.
Nie ma co siedziec w domu, tylko dzialac.

niestety ludzie najpierw cos robia pozniej mysla, czesto jest za pozno.
popieram do pracy, a nie siedziec w domu i uzalac sie nad soba.
moze teraz troche za wczesnie bo 3 miesiecznego dziecka sam nie zostawilbym z opiekunem, ale zawsze mozna pomyslec nad kims z rodziny.

Jak sie ma dlugi, to niestety dzieckiem musi zajac sie opiekun.Mozna dac do zlobka, albo do prywatnej opiekunki.Siostra chyba tez nie potrzebuje luksusu, i moglaby pomoc(cos tam nadmieniala, ze miejsca w mieszkaniu brak...)
Wygoda, wygoda, ale nie za swoje.A pomysl z domem to juz w ogole katastrofa.Zeby nie wpasc na to, ze Council nie da jej kolejnej nieruchomosci do zadluzenia?Po co matce bez forsy dom z councilu, ktory znow trzeba oplacac i wyremontowac, zeby zamieszkac tam z dziecmi.Dziwne podejscie, rozumowanie.

elwira konin napisał:
Jak sie ma dlugi, to niestety dzieckiem musi zajac sie opiekun.Mozna dac do zlobka, albo do prywatnej opiekunki.Siostra chyba tez nie potrzebuje luksusu, i moglaby pomoc(cos tam nadmieniala, ze miejsca w mieszkaniu brak...)
Wygoda, wygoda, ale nie za swoje.A pomysl z domem to juz w ogole katastrofa.Zeby nie wpasc na to, ze Council nie da jej kolejnej nieruchomosci do zadluzenia?Po co matce bez forsy dom z councilu, ktory znow trzeba oplacac i wyremontowac, zeby zamieszkac tam z dziecmi.Dziwne podejscie, rozumowanie.

mieszkanie , w którym mieszka siostra jest i tak w opłakanym stanie... może powinnam dodać, iż z początku miała przyznany domek ale ponoć nagle jakaś rodzina po pożarze była w potrzebie więc im dali a jej wcisnęli to feralne mieszkanie. ponoć matkom samotnie wychowującym dzieci przyznają właśnie domki, ale to może teoria nie wiem. ja natomiast mieszkam w Polsce więc nie mogę ot tak rzucić wszystko i jechać.

Alez...Bzdury opowiadasz.Lokal sie daje taki, jaki przysluguje.To zalezy od ilosci i wieku dzieci.A nie "ponoc daja"...
Dziewczyna ma jedno zadluzone mieszkanie, chce dostac drugi lokal, dom tym razem.
Nie ma pieniedzy na zycie, ale chce sie przeprowadzac, bo za ciezko jej zyc z dziecmi na 4 pietrze.
Jedno mieszkanie ma w oplakanym stanie, chce dostac tym razem dom, ktory bedzie wygladal pobobnie.
Napisalas, ze siostra mieszka w tym lokalu juz 4 lata.Przez 4 lata nie potrafili zrobic remontu, poprawek przed urodzeniem sie kolejnego z kolei dziecka.Mieli 4 lata, by doprowadzic lokal do porzadku.Zawsze zyli jak pies z kotem?To skad ta trojka dzieci, chyba nie z powietrza?:o
Za to tez ktos jest winny.System, panstwo, urzednicy.Chyba przesadzacie i ten wasz roszczeniowy ton zaczyna byc drazniacy.
Mieszkalnictwo socjalne w UK to nie apartamenty.Sama nazwa mowi, ze to socjal, a socjal to minimum socjalne.Nie chcesz chyba, zeby ci council podlogi wymianial, sciany malowal, czy latal, albo kladl kafle w lazience i kuchni tak czesto i takiej jakosci jak siostra, czy ty chcesz?W Polsce nie dostaliby zadnej pomocy, wiec zamiast zakasac rekawy w tej chwili to marudzicie i wymagacie od innych, a same z siebie niestety nic nie dajecie.Nie napisalas nic o probie znalezienia pracy, o probie znalezienia opieki.Przykre to i oburzajace.

tak wyobraz sobie ze mąż nigdy nie interesował sie sprawami domowymi, a miłość jest ślepa jak widać... co mogła siostra to zrobiła w tym mieszkaniu, wydała na lenteks w całym mieszkaniu bo najtaniej, pomalowali ściany itp ja tez pomagałam malować. co miała zaoszczędzone to inwestowała w dom, dług narosł bo mąż oszukiwał że płaci a potem pisma przychodziły i na litość boską nie osądzaj jak nie znasz sytuacji! nie zawsze musimy godzić się na warunki w jakich przyszło nam żyć, a jeśli można żyć lepiej to dlaczego nie, przecież tu chodzi o dzieci a nie luksusy dla siostry, chyba nie rozumiemy się. mam nadzieję, że udowodnię Ci że jak się chce to można i domek będzie, bo wkrótce dług będzie spłacony przy mojej pomocy również. a dopóki córeczka nie skończy 6miesiecy to na pewno pracy siostra nie podejmie, ale Ty może zostawiłabyś wcześniaka co można sądzić z wcześnieszych wypowiedzi... i uważam, że te komentarze są nie na miejscu.

Obowiazkiem matki i ojca jest zapewnienie dzieciom warunkow do zycia.Nie podatnikow, na milosc Boska!Za bledy twojej siostry ona ma odpowiadac nie my, podatnicy, ani urzenik w Councilu.Czy wy w koncu zrozumiecie, ze zeby otrzymac przydzial na kolejne lokum w Councilu trzeba miec uregulowany czynsz?Pchcie sie z dlugow, w kolejny dlug i tlumaczycie to checia poprawienia zycia dzieciom.No az niewiarygodne ze dorosli ludzie mysla w ten sposob!Dopoki siostra nie splaci dlugow, to nie dostanie kolejnego lokalu.Nie splaci dlugow, jesli nie pojdzie do pracy.Pieniadze z nieba nie spadaja!Nikomu! Ja poszlam do pracy na 30 godzin w tygodniu, na 7 godzin dziennie zostawiam dzieci w przedszkolu.Nic im nie jest, zyja, nie choruja, nikt nie zrobil im krzywdy!I nie smiej nazywac mnie zla matka z tego powodu.Dbam o przyszlosc dzieci, nie chce by skonczyly w Council Estate, na zasilku.Nie chce byc dla nich takim przykladem!Ja pracuje, dzieki pracy moglam splacic dlugi.Nie musze sie przejmowac tym, ze nie zaplace kredytu mieszkaniowego, ze nie mam na jedzenie, ubranie dla dzieci!Moge im tez wplacac pieniadze na fundusz, konto oszczednosciowe.
Siostra ma zasilki na dzieci, ma szanse na dofinansowanie opieki, ma otwarte drzwi, ale je sobie zamyka, tlumaczac sie, ze ma dzieci.Gdyby kazdy, kto ma dzieci nie ruszyl tylka do pracy, to nie byloby teraz lokaliku w ktorym zyje twoja siostra z rodzina, nie byloby z czego go postawic.Nie byloby zasilkow, albo ich kwoty oznaczalyby glod.
Udowodnij mi, ze nie siostra nie ma lenia smierdzacego i znajdzie prace, bo tym, ze pojdzie plakac do socjala i wyzebrze kolejne mieszkanie, to mi udowodnisz tylko tyle, ze siostra
i ty, bo jej nie motywujesz nie macie w ogole ambicji, nawet dla wlasnych dzieci.

Council nie da jej lokalu, jak nie bedzie uprawniona do HB, CTB, jak na razie nie jest, bo nie jest ani zatrudniona, ani nie ma zasilku dla bezrobotnych i income support...
Musi udowodnic, ze stac ja na placenie czynszu.Udowodni jak bedzie uprawniona do zasilkow pokrywajacych czynsz, albo bedzie miala prace.
Uwazam, ze wasze zachowanie jest nie na miejscu.Psujecie opinie ciezko pracujacym samotnym matkom, chcacym osiagnac wiecej niz tylko dom z socjala i benefity...
Jestescie pazerne na pieniadze..., bo nawet nie chcecie pozbyc sie meza, ktory narobil klopotow, oklamywal kilka dobrych lat...Nie chcecie ukarac tego czlowieka, bo gwarantuje alimenty, mimo, ze ojciec z niego zaden, bo normalny facet ktoremu nawet z zona sie nie uklada tak sie nie zachowuje.Alimenty tez mozna z RPA sciagac...!W UK zajmuje sie tym REMO.
Ja nie mam alimentow, od kilku dobrych miesiecy, od okolo polowy grudnia i nie placze, bo nie na tym polega wychowywanie dzieci.:mad:

Ostatnia edycja:

po pierwsze nie nazywam Cię złą matką i Ty też nie masz prawa oceniac innych. po drugie jakbys była szantażowana przez męża to może też bałabys się go ukarać. zresztą nie będę się spowiadać bo nie ma przed kim... ja pytałam jak mozna by tu pomóc a tu morze pretensji... ciekawe co Cię tak wścieka, może to że tobie nie przysługiwały benefity, o które pisałaś, że starałaś się... Wszystko jest dla ludzi i nie mysl sobie że naszą ambicją jest dom c Counsile, aczkolwiek na ten moment na nic innego nie mogą sobi pozwolić, a może lepiej żeby znaleźli się na ulicy?

pisałam też o ile umknęło to Twej uwadze, że dług będzie wkrótce spłacony, stąd pytanie czy jest szansa na domek bo nikt z pewnośćią nie zamieni się na to 4 piętro...

Splaci dlug, a na bierzaco z czego bedzie placic i utrzymywac 3 dzieci?Na jakim swiecie wy zyjecie?Chcesz powiedziec, ze siostra utrzyma rodzine z samego child benefit, i child tax credit, z 200f tygodniowo?Czynsz, Council Tax, prad, gaz, jakis telefon, internet...Przeciez to jest najmniej 400f w miesiacu.Bedzie wegetowac z 3 dzieci za 100f tygodniowo.To mniej niz rzad przewiduje!.Przeciez jej nie stac na obecne mieszkanie, mniejsze, z mniejszym czynszem, bo ma dlugi i nie jest w stanie ich splacic sama...Skad wezmie na wyremontowanie domu?Podlogi, sciany?No i moze meble, bo nie wiadomo czy mezulek jej cokolwiek da wyniesc z domu, AGD...Zaplaci za wszystko z tych 800f w miesiacu, i bedzie tynk z dziecmi jadla ze scian, ale do pracy nie pojdzie.
Jej rodzina ktokolwiek powinien sie zainteresowac, bo ja tutaj widze tylko pogon za dobrami materialnymi, kosztem dzieci!Nie ma na zycie, ale bedzie pchac sie w kolejne koszta!I nazywa to polepszaniem warunkow bytowych dzieci!Poprostu w glowie sie nie miesci!Opieka spoleczna powinna przyjrzec sie tej rodzinie!
Musi miec dom i koniec?Poza tym jeszcze raz powtorze.Siostrzyczce nie przysluguje lokalik socjalny, bo nie jest osoba uprawniona do HB, CTB.Council nie wynajmie, nie zaproponuje jej lokalu, dopoki ona nie zagwarantuje mu, ze bedzie placic czynsz.Gwarancja jest income support, JSA lub praca, wiec wybijcie sobie z glowek ten domek.
Wedlug mnie, zamiast myslec o tym, jak na chleb zarobic, to wy, dwie dorosle baby myslicie, jak wykorzystac obecna sytuacje, zeby wydebic lokal.Chcecie dorobic sie na nieszczesciu w rodzinie.To jest poprstu zenujace, twoje komentarze.Szczerze watpie w ogole w ten kryzys...Dzieci zrobione, i ciasno sie zrobilo, to teraz kombinacje alpejskie, bo tutaj nie padlo nawet pytanie o miejsce w ktore mozna sie udac, zeby prosic o pomoc...!
Wstyd...!
Zaczynam tez watpic w siostre...Zadnej siostry nie ma, szczegolnie po ostatnim wpisie...:DMysl sobie co chcesz, mam gdzies opinie kogos, kto poprostu ma wode w glowie, a w niej plywajacy tylko council house...;)

Ostatnia edycja:

Elwira naucz się czytac ze zrozumieniem. w samym temacie było zawarte pytanie jak pomóc a Ty się uczepiłaś tego domku, jednakże był to temat odrębny. głównie chodziło o przemoc finansową, którą stosuje mąż wobec siostry nie dając na utrzymanie rodziny i szantażując na różne sposoby. ale żarty się skończyły, podałyśmy go do CSA, dzięki podpowiedzi jednej z Forumowiczek złożony został wniosek on-line. Poza tym siostra ma CTB na dzieci, zastanawiamy się na możliwością podjęcia pracy, więc dlaczego wpychasz swoje 2 grosze tam gdzie nie powinnaś. złożony został tez wniosek on-line o Income Support, więc ciekawe jak z tym będzie. Jeśli na tak to dostanie housing benefit i w końcu stanie na nogi a wówczas będzie mogła sobie pozwolić na pracę i ułożenie życia na nowo. i nie oceniaj innych po sobie, bo to mnie w głowie się nie mieści co ty wymyslasz i ską takie pomysły??? być może z autopsji??......

A w Woman's Aid byla, w opiece spolecznej?To niech idzie, a nie zaklada kolejny temat dotyczacy domku;D
Juz nie chcesz udawadniac, ze domek dostanie?
Z autopsji...?To juz ci pisalam, ja pracowalam, a nie czekalam na zasilki(siostra czekala na uplyniecie 5-ciu lat...), zamiast pojsc do pracy, czeka tez na wyrownanie zasilkow na 3 dziecko.Kazda normalna kobieta szuka zrodla dochodu, nie czeka, nie szuka dodatkowych kosztow w zyciu.
Nie wymyslam, komentuje twoje wpisy.Masz czas na internet, to pomoz siostrze w opiece nad dzieckiem.On-line zlozyla wniosek o income support? To jeszcze bedzie musiala pojsc do Jobcentre, przejsc rozmowe, dolaczyc dokumenty i znow czekac.Jak dlugo, to nikt nie jest w stanie powiedziec.A czas leci, dlugi tez rosna.:D:D:D
Ja zycze powodzenia, w drodze po upragniony domek.

ja mieszkam w Polsce tak sie składa, więc nie mogę rzucić rodziny i małego dziecka z dnia na dzień... A Ty czemu nie dostałaś Income Support?

Nie dostalam income support z prostych przyczyn, bylam zdolna do pracy, moje dzieci nie wymagaly stalej opieki, nie byly dziecmi specjalnej troski, i poza tym Polki jak chca zyc w UK, to moga, ale musza, albo pracowac, albo zyc z oszczednosci.Takie byly przepisy wowczas.Ja bylam na zwolnieniu lekarskim, i mialam prawo ubiegac sie o IS.Nie dali, to wrocilam migiem do pracy, dzieci oddalam do zlobka, moglam splacic dlugi i wyjsc na prosta, wprawdzie trwalo to jakies 5 miesiecy, ale kazdy wierzyciel wiedzial, ze dopiero zaczelam zarabiac i potrzebuje odrobine czasu.Bez forsy nie da sie zyc, i nie ma cos sie zastanawiac, tylko isc do pracy.Nikt nie kaze siostrze pracowac po 40 godzin w tygodniu, tylko minimum, 16 godzin w tygodniu.Roznice poczuje po miesiacu, jak nie bedzie musiala zastanawiac sie nad tym, czy kupic dziecku jedzenie, czy torbe pieluch.Starczy na jedno i na drugie.Nie mialam pralki przez dwa miesiace, bo mi sie zepsula, a na nowa nie bylo mnie stac, nosilam pranie z dwojki dzieci do kolezanek.Gdybym nie wrocila do pracy, to na pralke zbieralabym rok.
Z czego siostra chce urzadzic nowy lokal?
Niech idzie do pracy, odklada pieniadze i dopiero aplikuje, poczeka i dostanie, ale bedzie miala odlozone na to, zeby sie jak czlowiek urzadzic, a nie z dziecmi w kolejnej ruderze zyc.Ja jestem niezalezna finansowo, mam prace, wlasne mieszkanie, kupilam w grudniu swoj pierwszy samochod, i nie brakuje mi na podstawowe rzeczy dla mnie i dla dzieci.W lipcu wyjezdzam na urlop do Francji.Z benefitow nie moglabym tego zapewnic dzieciom-dostalabym kuroniowke-JSA i nawet panstwo doplacaloby mi do kredytu mieszkaniowego, ale wciaz pozostawiajac grosze na zycie.Nawet mam gdzies alimenty od bylego meza.Nie placi, to nie, jemu dzieci podziekuja w przyszlosci.
Dziecko jest szczesliwe, jak matka jest szczesliwa.Jak ja zgryzota zzera, bo ma dlugi, ktore rosna, niepewna przyszlosc to i nie jest szczesliwa.Nikt dookola niej.

Ostatnia edycja:
Powrót