przepisanie rzeczy ruchomych na nieletniego

• Autor wątku Autor wątku Fantagiro1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fantagiro1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie, które tyczy się rzeczy ruchomych. Mam długi ale jeszcze nie mam egzekucji komorniczych, z mężem mamy rozdzielność majątkową w której zapisane są rzeczy ruchome. Stąd moje pytanie czy te rzeczy mogę zapisać na rzecz mojej nieletniej (7 lat) córki? Czy to uchroni przed zajęciem komorniczym rzeczy? Jak dokonać takiego zapisu aby w razie egzekucji nie moża było podważyć ważności takiego dokumentu?

Nie ma takiej opcji, żeby to zrobić skutecznie. Nieważne na kogo by to Pani chciała przepisać, to wierzyciel może się posłużyć (i na pewno to zrobi) actio pauliana- art. 527- 534 k.c. Radzę zapoznać się z tymi przepisami.

Proszę powiedzieć jak się dzieje, że bogaci biznesmeni czy politycy wyzbywają sie majatku na osoby z rodziny i komornicy nie moga ruszyć tych rzeczy?
Czy jak wymelduje się i nie będe nigdzie zameldowana uchroni to rzeczy w mieszkaniu?

Ostatnia edycja:
czy przepisanie rzeczy (darowizna ) musi być potwierdzona przez notariusza - np rzeczy przepisane na teścia, matkę, itp
lub...
napisanie przez te osoby iż są właścicielami tych rzeczy (faktur nie posiadaja) z data przed powstaniem zobowiązania

Powrót