Przepustka cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy jesli skazanemu zostanie przyznana przepustka przykladowo na 5 dni to czy moze on opuscic granice kraju??? Czy jest na to ogolny zakaz???

caroline.m napisał:
Czy jesli skazanemu zostanie przyznana przepustka przykladowo na 5 dni to czy moze on opuscic granice kraju??? Czy jest na to ogolny zakaz???

Żartujesz,prawda?!?:lol:

kurcze pytam bo sie nie znam....jezeli ktos chcialby opuscic kraj zostaje zatrzymany wtedy czy jak? przeciez i tak wroci na czas wiec nie wiem czy jest taki zakaz czy nie?

caroline.m napisał:
przeciez i tak wroci na czas wiec nie wiem czy jest taki zakaz czy nie?

A jak nie wróci to co?
Po drugie - jak potwierdzi fakt pobytu w jednostce Policji? Pytasz już na tym forum od dłuższego czasu - nie chce im się wierzyć, że nie przeczytałaś tej części kodeksu karnego wykonawczego, która mówi o odbywaniu kary pozbawienia wolności.

Zakazu formalnie wyrażonego nie ma. Ale - jak administracja zk sprawdzi zachowanie skazanego w czasie pobytu na przepustce? Jak potwierdzi swój pobyt? Kto go będzie szukał w razie "niepowrotu"?

chcialam tylko wiedziec czy jest ogolny zakaz opuszczania kraju w czasie dluzszej przepustki i juz wiem ze nie ma a co do dozoru zawsze chyba nie jest tak samo czyli podpisy na policji codziennie itp chyba zalezy od indywidualnego przypadku?

moze i zadaje czasem zbyt oczywiste dla niektorych pytania ale pytam dla pewnosci o rzeczy ktorych nie znalazlam jasno okreslonych gdzies indziej.

Witam. Proszę o informację czy ilość przepustek NAGRODOWYCH w miesiącu regulują jakieś przepisy czy tylko ustalenia Dyrektora ZK? Ile ich mogę mieć teraz, gdy mam podgrupę P2 a ile będę miał po zmianie na P3? Pytam ponieważ znalazłem w kodeksie tylko ogólna informację na temat ilości przepustek systemowych w ciągu roku(dla P2 14 dni, dla P3 28 dni).

Witam, mam pytanie opiszę swój problem i proszę o udzielenie konkretniej odpowiedzi czy można coś z tym zrobić .

A więc tak mój mąż przebywa z Zakładzie Karnym od 14 miesięcy ( karę ma 3 lata) na oddziale typu pół otwartego. Staramy się o przepustkę (dodam ,że mamy córkę 4 latka). Wychowawca powiedział najpierw pójdziesz do pracy na warsztaty , ok poszedł po miesiącu dzwonie i pytam co z tą przepustką , zaprosił mnie na rozmowę , przyjechałam powiedział ,że czeka na wywiad środowiskowy kuratora, i że jak będzie ok to będzie miał przepustkę. mija następny miesiąc dostaję ZK dobry wywiad środowiskowy a wychowawca do męża że musi popracować 2 tyg na wolności , i poszedł do tej pracy na wolność w 6 dzień pracy na wolności rutynowa kontrola z ZK i się okazało ,że jeden z więźniów posiadał przy sobie telefon komórkowy pieniądze i sterydy , no i wszyscy won z pracy , wiezień który posiadał te rzeczy za kilka dni i tak ma koniec kary .a reszta ma zakaz przepustek i pracy . Dzwoniąc do wychowawcy dostałam opieprz ,że śmiem dzwonić i pytać teraz o przepustkę a przecież mąż nic nie zrobił do tego wychowawca powiedział że może zapomnieć o przedterminowym warunkowym zwolnieniu..Czy da się coś w tej sprawie zrobić ? Czy mogą tak postępować?

Evsa napisał:
Dzwoniąc do wychowawcy dostałam opieprz ,że śmiem dzwonić i pytać teraz o przepustkę a przecież mąż nic nie zrobił

No i może o to chodzi, że nic nie zrobił?

Evsa napisał:
Czy da się coś w tej sprawie zrobić ? Czy mogą tak postępować?

Przecież nikt z nas nie zna szczegółów sprawy.

Jak nikt nie zna jak opisałam całą sytucję

Evsa napisał:

Ale Ty znasz ją tylko z relacji małżonka, to primo, a ultimo - skazani czasem ponoszą "odpowiedzialność zbiorową", jeśli jeden nadużyje zaufania - a praca bezdozorowa to spory kredyt zaufania i szansa dla skazanego - inni też za to odpowiadają, chociażby z uwagi na to, o czym napisał @Forg.
To skazany powinien starać się o przepustki, nie jego najbliżsi...

Evsa napisał:

To poproś jeszcze wychowawcę, by opisał to samo ze swojego punktu widzenia. I wtedy się dowiemy, czy można było tak zrobić.

Evsa napisał:
Witam, mam pytanie opiszę swój problem i proszę o udzielenie konkretniej odpowiedzi czy można coś z tym zrobić .

Dzwoniąc do wychowawcy dostałam opieprz ,że śmiem dzwonić i pytać teraz o przepustkę a przecież mąż nic nie zrobił do tego wychowawca powiedział że może zapomnieć o przedterminowym warunkowym zwolnieniu..Czy da się coś w tej sprawie zrobić ? Czy mogą tak postępować?

Wygląda na to, że twój mąż siedzi za niewinność.
Zastanawiam sie dlaczego nie byłąs taka skuteczna wtedy, kiedy był jeszcze na wolności, jakbyś wczesniej była taka operatywna to może uchroniła bys mężą przed odsiadką.
Ty wiesz tylko to co powie ci mąż, a prawda może byc całkiem inna, może to on miał te sterydy. Nie wierzę w odpowiedzialność zbiorową. Zawalil a teraz najlepiej zgonic na innego skazanego. Lepiej by było gdybys miała kontrolowane zaufanie do męża.
Na twoje zapytanie czy da się cos z tym zrobić odpowiadam ci, że najlepiej będzie wiedzial twój mąż, czy zależy mu czy nie. Jeżeli zależy to niech sie stara, bo darmo kar nie otrzymuje.

Witam, potrzebuje uzyskać sprawna odpowiedź mój narzeczony pisał o przepustkę na nasz ślub w odpowiedzi na pismo powiedziano mu, że za półtorej tygodnia ma komisję tkz. Półroczną i na tej komisji on ma powiedzieć a właściwie przypomnieć o tym, iż pisał taką prośbę. Dodam tylko, że przepustki mu już przysługują bo ma za sobą 3/4 kary oraz ma wzorową opinię. Z tego co czytałam wcześniejsze posty w tym wątku pisane były różne przypadki jak wygląda dostawanie przepustek i komisji decydujących o tym ale o połączeniu dwóch spraw za jednym zamachem nie widziałam. Stąd właśnie moje pytanie czy to może tak wyglądać? Czy do tego nie będą im potrzebne jakieś informacje zewnątrz ? Czy ktoś się kiedyś spotkał z taką sytuacją ? Bo nam już brakuje nadziei że się uda a tak bardzo nam zależało by ślub odbył się poza murami zwłaszcza że mamy 4 miesięcznego synka . Proszę o odpowiedź na moje pytania

mama.natana napisał:
Dodam tylko, że przepustki mu już przysługują bo ma za sobą 3/4 kary oraz ma wzorową opinię.

Przysługuje to co najwyżej wyjście "na wolność" po odbyciu kary.

Dobrze wiesz o co mi chodziło wcześniej nie było mowy w ogóle o przepustkę a teraz już można o nią prosić… aczkolwiek nie wiesz może czy taka sytuacja jaką opisałam jest normalna?

Witam. Mój men zrobił mi dzisiaj wielką niespodziankę. Miał komisję i przenieśli go na R2 i mam do Was małe pytanko.... mianowicie po jakim czasie może dostać pierwszą przepustkę. Tzn wiem że o 3/4 kary - to już minęło. Chodzi mi o to czy od pierwszego dnia może się starać?

malamiii napisał:
Tzn wiem że o 3/4 kary - to już minęło. Chodzi mi o to czy od pierwszego dnia może się starać?

Tak, starać się może od pierwszego dnia zamknięcia.
A to 3/4 kary dotyczy raczej wpz a nie przepustki.

malamiii napisał:
po jakim czasie może dostać pierwszą przepustkę
Wszystko zależy głównie od tego, w jakiego rodzaju zakładzie karnym skazany odbywa swój wyrok. Nie bez znaczenia jest również postawa skazanego w czasie odbywania kary. Korzystanie z przepustek stanowi formę nagrody dla skazanego.

Za najcięższe przestępstwa sprawcy są umieszczani w zakładach karnych typu zamkniętego. Skazany odbywający karę w tym miejscu nie ma możliwości skorzystania z przepustek albo dostają je bardzo rzadko. W pozostałych sytuacjach, tj. w razie odbywania kary w zakładach otwartych lub półotwartych, przepustkę można otrzymać łatwiej. W przypadku zakładu półotwartego, skazanemu może zostać udzielona przepustka nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nieprzekraczający 14 dni w roku. Z kolei w zakładzie typu otwartego przepustki udzielić można nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nieprzekraczający 28 dni w roku. Przepustkę można przyznać temu skazanemu, którego postawa w trakcie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego. Ponadto wymagane jest, aby odbył on co najmniej połowę tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony.

Warunkowe przedterminowe zwolnienie w przypadku gdy kara wynosi 2 lata pozbawienia wolności mogłoby nastąpić po odbyciu co najmniej połowy kary, tj. 1 roku. Taka jest reguła ogólna. Oznacza to, że z przepustki może skorzystać po odbyciu sześciu miesięcy kary.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Wszystko zależy głównie od tego, w jakiego rodzaju zakładzie karnym skazany odbywa swój wyrok.

Sam to wszystko wymyśliłeś czy zacytowałeś? Jeśli to drugie to podaj źródło cytatu.

Powrót