Przepustka cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak to po co moze akurat uda sie wywalczyc przepustke

madzia2012 napisał:
jak to po co moze akurat uda sie wywalczyc przepustke

To tylko bicie piany z której spóźniona noc poślubna się nie urodzi.

Decyzja Sędziego Penitencjarnego może "poprawić" warunki odbywania kary przez osadzonego ale tą drogą nie wyszarpiesz dla partnera przepustki.

piszesz ze moze poprawic warunki odbywania kary przez osadzonego czyli co masz na mysli

Czyli, że będzie miał przerąbane, bo Dyrektor się wnerwi, że odwołał się od Jego decyzji.

no tak ja rozumiem to ale przecież miał prawo sie odwołac od decyzji dyrektora

Oczywiście, że tak. Są wyjątki gdzie orzeczenie nie podlega zaskarżeniu. Osadzeni tak głupio myślą. Nie dostałem WPZ ale się nie odwołuję, bo chodzę na przepustki i mi je zabiorą, nie składam apelacji, bo co to da, nie zaskarżam, bo i tak nic z tego nie będzie. Wierz mi, że warto się odwoływać.
Miałem wyrok rok bezwzględnego pozbawienia wolności a po rozpatrzeniu apelacji sąd II instancji zawiesił go.
Miałem wyrok łączny (2 x 1 rok pw) 1 rok i 7 m-cy po zaskarżeniu 1 rok i 3 m-ce.

no własnie to moze akurat sie uda aha i dziekuje za informacje;)

Zbyt mało informacji napisałaś o swoim mężu by domniemać o sens walki o przepustkę w Sądzie Penitencjarnym. Ale nawet jeśli mu staż odbycia kary pozwala na ubieganie się o tą nagrodę to moim zdaniem nie ma żadnych szans. Tego typu wniosek nie ma sensu.

Ma sens np. zmiana podgrupy, posiadanie komputera w celi do celów edukacyjnych, ubieganie się o płatną pracę bo np. musi spłacać alimenty lub poszkodowanych. Przepustka to nie ten format problemu na którego pozytywne rozpoznanie należy liczyć zwłaszcza gdy argumentem jest ślub. Szkoda bić pianę o pierdołę,

dla nas to nie pierdoła moze dla ciebie tak ale nie dla nas

Rozumiem, że dla Ciebie to jedno z ważniejszych wydarzeń w życiu, jednak dla Sędziego to niewiele znacząca okoliczność w ocenie odbywania kary przez osadzonego.

Nie zrozum mnie źle, odwołać się ma prawo jednak moim zdaniem nie ma szans na uzyskanie przepustki z powodu własnego ślubu. To żaden przypadek losowy typu choroba lub śmierć osoby bliskiej tylko zaplanowane z premedytacją wydarzenie. Sugeruję więc, jeśli Twój mąż chce się udać na spór z administracją ZK to niech wybierze inny temat zanim przylgnie do niego łatka roszczeniowca.

Zróbcie oczywiście co chcecie, nadzieja wszak umiera ostatnia.

Czy ktoś może mi napisać czy orientuje się jak jest zk czarne chodzi mi o przepustki i wokandy.Mój Ł.został przeniesiony z zk w Szczecinku i tam już miał przepustki i chodził do pracy a teraz przywieźli go do czarnego i chciałabym się dowiedzieć czegoś odnośnie przepustek i wokand.Z góry dziękuję

Czy ktoś może mi napisać czy orientuje się jak jest zk czarne chodzi mi o przepustki i wokandy.Mój Ł.został przeniesiony z zk w Szczecinku i tam już miał przepustki i chodził do pracy a teraz przywieźli go do czarnego i chciałabym się dowiedzieć czegoś odnośnie przepustek i wokand.Z góry dziękuję

Orientuje się ktoś w sprawie zarządzenia w sprawie wstrzymania więźniów z przepustek i prac na zewnątrz w lipcu? Na pewno w poznańskim więzieniu planują to od 4 do 9 lipca - dlaczego cały tydzień roboczy przed szczytem nato, nie wiem. Podobno na dni młodzieży też. Zna ktoś szczegóły?

czy ktos moze mi pomoc napisac wniosek o adwokata z urzedu

adwokata z urzędu do uzyskania przepustki? :o

Pismo jest proste - dane osoby wnoszącej i właściwego sądu plus jedno zdanie wniosku o przydzielenie pomocy prawnej i dwa trzy zdania uzasadnienia czyli o tym, że nie ma kasy ani majątku a są zobowiązania.

witam nie do uzyskania przepustki lecz do wokandy na zwolnienie warunkowe

Ubiega się o WPZ wbrew opinii administracji Zakładu Karnego?

Ok, starać się o profesjonalnego pełnomocnika może więc niech pani znajdzie jeden z wzorów pism w internecie, skoro osadzony lub jego koledzy z celi nie potrafią skleić kilku prostych zdań.

Myślę, że główne przesłanki w tym wypadku to:
-brak środków,
- delikatnie mówiąc "niegramotność"

W uzasadnieniu niech napisze, że nie stać go na wynajęcie profesjonalnej pomocy prawnej a chciałby z niej korzystać ponieważ sam nie jest na tyle gramotny by przedstawić dlaczego powinien otrzymać wpz. Niech wspomni o swojej słabszej pozycji wobec prokuratora.

A tak zupełnie poważnie to ubieganie się o adwokata z urzędu do posiedzenia o WPZ to przegięcie i na 99% stawiam tezę, że sąd mu nie przydzieli. Osadzony sam powinien wiedzieć dlaczego powinien wyjść wcześniej z ZK a tego za niego żaden adwokat bazujący na opinii administracji ZK nie wymyśli inaczej.

Powrót