Przepustka cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
forg napisał:
A jakie cię szczegóły interesują??
orientuje się ktoś w sprawie zarządzenia w sprawie wstrzymania więźniów z przepustek i prac na zewnątrz w lipcu? Na pewno w poznańskim więzieniu planują to od 4 do 9 lipca - dlaczego cały tydzień roboczy przed szczytem nato,
- chyba pytanie jest jasno zadane i merytoryczne ?
- użytkownik pyta o podstawę wstrzymania przepustek i prac więźniów w ZK Poznań , chciałby się dowiedzieć , czy zasłyszane informacje o ww są prawdziwe.
- nie opowiada się pytaniem na pytanie (chyba, że chce się zwiększyć statystyki swojej działalności na forum)

Witam
Mam pytanie, czy na przepustkę, osoba skazana może udać się do hotelu ?
Czy musi to być dom/mieszkanie ?

W sensie czy może podać adres hotelu jako miejsce pobytu na przepustce ?

Powiem tak: jak ja kiedyś wychodziłem, to powiedziałem, że jadę tu i tu a zamieszkam w jakimś hotelu. Nie podawałem adresu, bo nie wiedziałem wychodząc w jakim hotelu zamieszkam. Oczywiście przepustkę podbiłem w tym mieście.

A czy tyczy się to również tzw. widzeń 30 godzinnych poza zakładem karnym ?

mam pytanie, jak to jest ze spoznieniem sie z przepustki 30 godzinnej? bo facet mi powiedzial, ze mozna sie spoznic do 3 dni i nie ma konsekwencji, a po 3 dniach spoznenia jest nawet do pol roku kary dluzej. jest jakis kruczek zeby zostac dluzej na przepustce bez konsekwencji??

summer189 napisał:
mam pytanie, jak to jest ze spoznieniem sie z przepustki 30 godzinnej? bo facet mi powiedzial, ze mozna sie spoznic do 3 dni i nie ma konsekwencji,

Są. Będzie to jego ostatnia przepustka.

Jeśli się spóźni, tak jak piszesz 3 dni nie poniesie żadnych konsekwencji prawnych. Natomiast scenariusz w ZK będzie taki, że zamkną mu podgrupę, ukarają dyscyplinarnie i więcej na przepustkę nie wyjdzie, będzie miał problem z uzyskaniem warunkowego przedterminowego zwolnienia. Warto? Nie lepiej poczekać a za którymś razem pewnie dostanie przepustkę wielodniową. ;)

summer189 napisał:
jest jakis kruczek zeby zostac dluzej na przepustce bez konsekwencji??
Zawał serca i pobyt na OIOM ?
Na wszelki wypadek dopiszę, że to żart. A co trzeba to już napisali koledzy w postach 309 i 310.

dzieki, twierdze tak samo, ze nie warto sie spoznic, ale on twierdzi, ze za to nie ma konsekwencji. musze przegadac mu do rozumu.

a i jeszcze pytanie, jesli w marcu przypada mu pierwsza przepustka, to o nastepna co ile mozna sie ubiegac?

Przepis prawny:
Art. 91 KKW Warunki w zakładzie karnym typu półotwartego
7) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nie przekraczający 14 dni w roku

Przepis prawny:

Art. 92 KKW Warunki w zakładzie karnym typu otwartego
9) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku,

Ostatnia edycja:
Kiedy skazany nabywa praw do przepustek tzn po odsiedzenia jakiejś części kary czy jak to wygląda dodam że stara się o pracę przebywa tam dwa miesiące ma nie naganne zachowanie z tego co wiem

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Po połowie czasu, po ktorym nabiera praw do ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Jak ma wyrok do 6 miesięcy to nie ma opcji przepustek przy tak niskich karach , przynajmniej nie spotkałam się z czymś takim .

puszystalbn napisał:
Jak ma wyrok do 6 miesięcy to nie ma opcji przepustek przy tak niskich karach , przynajmniej nie spotkałam się z czymś takim .
Kiedyś nie było jak 6 miesięcy trzeba było odsiedzieć w całości. Teraz jest to możliwe przy tak krótkim wyroku, bo zazwyczaj skazani odbywają taką karę w całości. Więc po 90 dniach można starać się o widzenie poza terenem ZK i przepustki. Ja się spotkałem, że osadzeni z takimi wyrokami (lub troszkę większymi) pracowali na wolności i chodzili na przepustki.

Skąd wziąłeś te 90 dni?
Przepraszam 45 dni to połowa kary po której skazany może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie przy wyroku 6 miesięcy pozbawienia wolności bez zastosowania art. 64 &1 lub 2 i bodajże 65 kk.
Jak powyżej napisano - jak najbardziej jest opcja i jak najbardziej jest to spotykane.
I wyjścia poza teren jednostki też.

Ostatnia edycja:
Powrót