Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
forg napisał:
Należy to mu się na przykład osiem godzin snu, posiłki, łaźnia przynajmniej raz w tygodniu. Z całą pewnością nie "przepustki". Zezwolenie na wyjście może otrzymać. MOŻE. Jak wzbudzi zaufanie. I to tego człowieka, który w razie jego niepowrotu będzie miał nieprzyjemności.

z cała pewnością przepustki też po odbyciu 1/4 kary,tak pisze w KODEKSIE który tak wszystkim polecasz do czytania i zapoznania się z prawem wykonawczym

Gajana napisał:
Więcej pokory. Po tym okresie to właśnie można otrzymać przepustkę, ale nie trzeba.

wiem i przepraszam,ale człowiek wychodzi z siebie bo chce cos w tym kierunku zrobić,a żadnej konkretnej odp nie ma

No bo nie ma, jedyna dobra odpowiedź to jest tu taka, że będąc w owej sytuacji trzeba nauczyć się cierpliwości...

moniura1980 napisał:
z cała pewnością przepustki też po odbyciu 1/4 kary,tak pisze w KODEKSIE który tak wszystkim polecasz do czytania i zapoznania się z prawem wykonawczym

Polecam również czytanie regulaminu tego forum - gdzie wspomniano "coś" o pisaniu posta pod postem.

No i widzisz - gdybyś przeczytała kodeks karny wykonawczy, to wiedziałabyś, że po 1/4 kary (w uproszczeniu, bo nie zawsze po takim okresie) może otrzymać przepustkę, pod warunkiem spełnienia warunku określonego w art. 139 paragraf 1

forg napisał:
Bardzo wielu wraca. Wręcz przeważająca większość. Niemalże można napisać, że każdy wraca - z małymi wyjątkami. Między innymi dlatego, że nie wypuszcza się "jak leci". Nie wypuszcza się każdego.
bardzo wielu tak ale z wiekszoscia to bym dyskutowala nie sadze ze zna pan statystki wszystkich zk w polsce bo wniskuje ze pan pracuje w ktoryms z nich pozdrawiam

annalissos napisał:
bardzo wielu tak ale z wiekszoscia to bym dyskutowala nie sadze ze zna pan statystki wszystkich zk w polsce

Znam. Są dostępne dla każdego na stronie Służba Więzienna.
W roku 2011 z przepustki określonej w art. 91 pkt. 7 na 4108 wyjść nie powróciło 21 osób. To jest pół procenta.

Większość to 51%. Tu mamy do czynienia z powrotnością rzędu 99,5% Chcesz dalej dyskutować z faktami?

forg napisał:
Znam. Są dostępne dla każdego na stronie Służba Więzienna.
W roku 2011 z przepustki określonej w art. 91 pkt. 7 na 4108 wyjść nie powróciło 21 osób. To jest pół procenta.

Większość to 51%. Tu mamy do czynienia z powrotnością rzędu 99,5% Chcesz dalej dyskutować z faktami?

gdziez bym smiala statystyki jedno a zycie drugie ja uwazam ze ryzyko niepowrotu jest wielkie a wtedy dodatkowe konsekwencje wiec osobiscie nie polecam pozdrawiam pana

Tak piszecie o tych którzy nie wrócili z przepustek, a co by się stało gdyby taka osoba wracała już do ZK i jakiś wypadek, a za tym idzie na 2 h wstrzymany ruch i objazd. Spóźniony dociera w końcu do ZK jakie konsekwencje by poniósł? Pytanie czysto teoretyczne.

kolo1997 napisał:
Tak piszecie o tych którzy nie wrócili z przepustek, a co by się stało gdyby taka osoba wracała już do ZK i jakiś wypadek, a za tym idzie na 2 h wstrzymany ruch i objazd. Spóźniony dociera w końcu do ZK jakie konsekwencje by poniósł? Pytanie czysto teoretyczne.

z tego co sie orientuje ( rozmawialam z dzialem poenitencjarnym) do dwoch dni od niepowrotu nie robia problemu ale wg mnie jezeli zaistniala jakas sytuacja nie zalezna od skazanego to raczej konsekwencji nie ponosi sie ale musisz zapytrac sie pana frog on najlepiej jest w temacie ja to tylko zwykly czlek jestem pozdrawiam

annalissos napisał:
z tego co sie orientuje ( rozmawialam z dzialem poenitencjarnym) do dwoch dni od niepowrotu nie robia problemu

Nie wiem od czego to zależy,czy od ZK,czy od ludzi którzy o tym decydują-może różnie to w różnych ZK bywa-ale ja znam przypadek spóźnienia kilkugodzinnego z przyczyn komunikacyjnych i były wyciągnięte konsekwencje. Po to są wyznaczone godziny powrotów aby się ich trzymać. Także dziwna sprawa że do dwóch dni od niepowrotu nikt nie robi problemu. Jakiego tzn ? Żadnego wniosku o ukaranie/wstrzymania przepustek nawet?

Kate586 napisał:
Nie wiem od czego to zależy,czy od ZK,czy od ludzi którzy o tym decydują-może różnie to w różnych ZK bywa-ale ja znam przypadek spóźnienia kilkugodzinnego z przyczyn komunikacyjnych i były wyciągnięte konsekwencje.

@annalissos nie rozróżnia konsekwencji karnych od dyscyplinarnych.

Jeżeli skazany nie stawi się w zakładzie karnym po udzielonym zezwoleniu na opuszczenie jednostki penitencjarnej w terminie do 3 dni od zakończenia ww. - może ponieść konsekwencje dyscyplinarne

Jeżeli skazany nie stawi się w zakładzie karnym po udzielonym zezwoleniu na opuszczenie jednostki penitencjarnej w terminie powyżej 3 dni od zakończenia ww. - oprócz konsekwencji dyscyplinarnych, popełni przestępstwo typizowane w art. 242 kodeksu karnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót