Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mysszka napisał:
ajakie sa rodzaje przepustek ja jestem calkiem zielona w tym temacie

To proszę sobie ten temat przeczytać. Dużo do czytania? Cóż - nic dziwnego, skoro każdy "nowy" zadaje to samo pytanie, zamiast poczytać.

Witam.Czy skazany (18 lat do odsiadki - rozboje,kradzieże,włamania)może wyjść z więzienia i pochować matkę,skoro może zrobić to jej brat:?:

ewa.speichler@wp.pl napisał:
Witam.Czy skazany (18 lat do odsiadki - rozboje,kradzieże,włamania)może wyjść z więzienia i pochować matkę,

Na to pytanie odpowiedź znał będzie organ władny do udzielenia tzw. przepustki losowej. Zbyt wiele czynników o tym decyduje, by tylko na podstawie wymiaru kary to oceniać.

Witam.Czy skazany (18 lat do odsiadki - rozboje,kradzieże,włamania)może wyjść z więzienia i pochować matkę,skoro może zrobić to jej brat:?:

trudno na to pytanie odpowiedzieć bo tak naprawdę nikt na to pytanie ci nie odpowie jeden dostanie drugi nie

tak mysszka przeczytaj 162 strony to napewno się dowiesz:D
za trzy dni jak skończysz i będziesz miała pytania to je zadaj
(bo napewno nie wszystko będzie jasne) .
A o przepustkę musi złożyć sam pisemko..... jeśli pracuje na
wolności to bądź dobrej myśli......

Udzielanie przepustki jest po 1/4 odbytej kary ale czy w recydywie też?

sylwiaaa77 napisał:
Udzielanie przepustki jest po 1/4 odbytej kary ale czy w recydywie też?
Prawa do przepustek nabiera się po połowie okresu, po którym nabiera się praw do wpz:) Czyli przy petce jest to 1/2 z 1/2 wyroku i stąd się wzięło, że po 1/4 - ale ta 1/4 to ma rację bytu właśnie tylko przy petce, a przy recydywie jest to 1/2 z 2/3 wyroku i wtedy już nie wychodzi 1/4, a przy multirecydywie jest to 1/2 z 3/4 wyroku.

Akte napisał:
ale ta 1/4 to ma rację bytu właśnie tylko przy petce,

Proszę precyzyjniej - jeśli pierwszy raz karany ma 10 miesięcy to nie może starać się o przepustkę po 2,5 miesiąca, czyli po 1/4 kary. Starać się może po trzech miesiącach.

Czyli 1/4 to bardzo złe określenie.

Tak racja Forg, ale to tak samo musisz napisać przy recydywie i krótkich wyrokach... Tylko ja po prostu nie widzę już sensu, żeby to pisać, bo za miesiąc wszystko się zmieni, a tu znowu pojawią się te same pytania i będzie jeden wielki chaos kiedy w końcu co przysługuje...

Wątpię aby z takim wyrokie otrzymał przepustkę......jedynie mogą Go dowieś na sam pogrzeb w asyście policji.

Mój R otrzymał pierwszą przepustkę 30h. Jaki czas musi minąć do następnej przepustki?. Czy ZK musi poczekać na wywiad z komisariatu żeby udzielić kolejnej ? Czy są jakieś przepisy określające kiedy można otrzymać dłuższe przepustki, czy nie ma reguły i może otrzymać dłuższe przepustki po pierwszej 30h.

Witam, mam do was pytanie... czy moj urwis ma szanse na przepustke latem? Mieszkam w Anglii, On siedzi w Polsce, wyrok 23 miesiece RW P2, na ta chwile jest w AS Mokotow i czeka na transport do ZK, jeszcze nie wiadomo gdzie, mial ekstradycje... W wakacje ja wraz z dziecmi planuje jechac do Polski, czyli bedzie mial odsiedziane 4 miesiace, czy jest szansa na przepustke, chce pisac do dyr ZK prosbe, chce sie powolac na ta odleglosc nas dzielaca, oraz na dzieci bardzo z nim zwiazane, jak myslicie jest szansa??? bardzo prosze o odpowiedz, moze ktos mial podobna sytuacje??

lussi100 napisał:
Witam, mam do was pytanie... czy moj urwis ma szanse na przepustke latem? Mieszkam w Anglii, On siedzi w Polsce, wyrok 23 miesiece RW P2...
Co to jest RW?
No ale jeśli jest na P-2 to praw do przepustek systemowych (w ZK typu półotwartego osadzonym można udzielać przepustek na okres nieprzekraczający łącznie 14 dni w roku) czy nagrodowych nabiera w przybliżeniu po 5 miesiącach i 22 dniach (chyba dobrze to obliczyłam...). A skoro w wakacje będą dopiero 4 miesiące w ZK to jedynym wyjściem jest prośba o przepustkę losową, ale ją to się otrzymuje ze względu na ważne okoliczności...

Dziekuje za szybka odpowiedz;) szczerze tak liczylam na ta losowa..hmmm ale nie wiem, czy mozna ja do takich zaliczyc...zwal jak zwal, chce probowac...

Witam!!! Mam pytanie...wiem ze malo prawdopodobne...ale dostalam taka informacje...wiepytam...moj D. jest w OZ dopiero 2 miesiace...pracuje juz na wolnosci...ma P2 i zadnych kwitow..sam stawil sie do aresztu w wyznaczonym terminie...czy moge liczyc na jakakolwiek przepustke w najblizszym czasie...?? w papierach z wywiadu kuratorskiego jest ze jestesmy w separacji (choc tak nie jest i zaden kurator nie byl u mnie na wywiadzie) D. podtrymal taka wersje bo slyszal ze jezeli ja bede dzwonic do wychoawcy moge liczyc na szybsza przepustke pod takim wzgedem ze chcemy ratowac malzenstwo..! Chciala bym wiedziec czy jest to mozliwe...nie chce wyjsc na kretynke rozmawiajac z jego wychowawca...!!! z gory dziekuje za odpowiedz!!!
pozdrawiam!!! :)

a ja mam nastepujace pytanie. maz ma 39 miesiecy, odsiedziane 25 miesiecy, grupa p2p, pracuje na terenie zk nieodplatnie, opinia dobra, wnioski nagrodowe, dodtkowe widzenie, widzenia bezdozorowe co miesiac. ma druga sprawe w sadzie( inny art), ktora toczy sie juz rok i konca nie widać, 13 spraw odroczonych z roznych powodow-jedym słowem paranoja. i chcielibysmy wystapic o przepustki. i tu mam problem. czy to wychowawca musi wystepowac o przepustki czy moze moj maz napisac prosbe do dyrektora w oparciu o art 138kkw??i czy monza napisac skarge na odmowe do sądu penitencjarnego??
bo wychowawca twierdzi ze jesli jest postepowanie to nie da rady z przepustkami??a co z zasada domniemania niewinnosci..!!??
czy ktoś moze miał podobny przypadek??
dodam ze bedziemy miec z sadu w ktorym toczy sie postepowanie ze nie widzi przeciwskazan do udzielenia przepustek.
aha i jesczze chcialbym wiedziec czy najpierw musi byc na komisje postawiony??

Ostatnia edycja:
Laura-a napisał:
dodam ze bedziemy miec z sadu w ktorym toczy sie postepowanie ze nie widzi przeciwskazan do udzielenia przepustek.
Coraz więcej osób tak robi więc dobrze, że Wy też tak zrobiliście.
Osadzony może napisać prośbę o udzielenie przepustki, ale lepiej niech się dogada z wychowawcą jak już będzie miał to zaświadczenie.
Przepis prawny:
Art. 76. § 1. Do zakresu działania komisji penitencjarnej należy:
9) wyrażanie opinii w sprawach przyznania skazanemu przepustki, o której mowa w art. 91 pkt 7 lub art. 92 pkt 9, oraz nagrody, o której mowa w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8, wówczas gdy są one udzielane:
a) po raz pierwszy,
b) po przerwie trwającej dłużej niż 6 miesięcy,
c) po powstaniu istotnych zmian w sytuacji prawnej lub rodzinnej skazanego
KKW

no ja mam zamiar jechać do wychowawcy pod koniec tygodnia i konkretnie zapytać. ale pewnie usłusze "jak mu sie skończy postepowanie". niestety. mam nadzieje ze pismo z Sądu pomoże. a czy dyrektor najpierw rozpatruje taka prosbe o przepustki nagrodowe czy najpierw stawia skazanego na komisje ??

Skazany staje na komisję, dopiero= może dostać przepustkę nagrodową, bądź systemową.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót