Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
guest_user napisał:
Co do zasady, dla większości przestępców czyn karalny, jaki popełnili to "byle co". Sęk w tym że dla reszty społeczeństwa to "byle co" już nim nie jest - czego skazany często nie potrafi lub nie chce przyjąć do wiadomości.

rzeczywiscie !

jowita32 napisał:
w spoleczenstwie funkcjonuja różni ,

Jasne. Funkcjonują nawet skazani, którzy czekają na wolne miejsce do odbycia kary. Plus do tego to, co napisał guest_user. I chyba sprawa jest jasna?

Jeśli pismo z ZK do sądu odnośnie wywiadu środowiskowego zostało juz wysłano to ile czasu musi minąć by ktoś pojawił sie u nas i kiedy opinia trafia do ZK?Bo następny krok to już chyba należy do wychowawcy i komisji penitencjarnej?

agulec15 napisał:
Jeśli pismo z ZK do sądu odnośnie wywiadu środowiskowego zostało juz wysłano to ile czasu musi minąć by ktoś pojawił sie u nas i kiedy opinia trafia do ZK?Bo następny krok to już chyba należy do wychowawcy i komisji penitencjarnej?

Odpowiedź na takie pytania padła już zapewne niejednokrotnie. Kurator musi wykonać wywiad w trybie niezwłocznym.

Niezwłocznym, znaczy czasie niezbędnym dla niego, aby taki wywiad przeprowadzić. Dla jednego kuratora czasem niezbędnym będzie 2 tygodnie, dla innego 4 dni a dla jeszcze innego, miesiąc...

Sąd może ewentualnie i według własnego uznania, zakreślić kuratorowi czas na przeprowadzenie wywiadu bezpośrednio, zwracając się do niego na piśmie o przeprowadzenie w/w.

Ostatnia edycja:
Ok rozumie,a jak owa opinia trafi do ZK to ile może trwać cały ten "proces"tzn.otrzymanie przepustki?

agulec15 napisał:
Ok rozumie,a jak owa opinia trafi do ZK to ile może trwać cały ten "proces"tzn.otrzymanie przepustki?

... :rolleyes: Jak wyżej - analogicznie.

Czyli teraz należy czekać na opinie i reszta zależy od wychowawcy i oczywiście skazanego?

Rozumiem, że przepustka może być po 1/4 kary, w systemie półotwartym, ale czy musi być odsiedziane pół roku, bo gdzieś spotkałam się z takim czymś?
A na co jest największe prawdopodobieństwo, żeby otrzymać przepustkę?Musi być jakiś konkretny powód, czy wystarczą na przykład wnioski nagrodowe?

A jest jakaś przepustka na okoliczność znalezienia pracy "na wolności"?Bo też czytałam o takim czymś?

A ile może trwać pierwsza przepustka? Są jakieś maksymalne terminy?

mama.stasia napisał:
Rozumiem, że przepustka może być po 1/4 kary, w systemie półotwartym,

Źle rozumiesz. Po połowie okresu, po którym nabywa się uprawnień do wpz.

mama.stasia napisał:
ale czy musi być odsiedziane pół roku, bo gdzieś spotkałam się z takim czymś?

Nie musi.

mama.stasia napisał:
A na co jest największe prawdopodobieństwo, żeby otrzymać przepustkę?Musi być jakiś konkretny powód, czy wystarczą na przykład wnioski nagrodowe?

Największe prawdopodobieństwo? Zgon najbliższej osoby.

mama.stasia napisał:
A jest jakaś przepustka na okoliczność znalezienia pracy "na wolności"?Bo też czytałam o takim czymś?

Skoro czytałaś to o co pytasz? Podziel się linkiem ...

Źle rozumiesz. Po połowie okresu, po którym nabywa się uprawnień do wpz.
A to nie znaczy tyle, że po 1/4 kary? Skoro jest na przykład wyrok 1.2 miesiące, to prawo do wpz ma się po pół roku i to dzielimy jeszcze na pół w takim razie!

A oprócz zgonu, jakiś imprez rodzinnych itp.?

A link podam jak to znajdę, bo już jakiś czas temu o tym czytałam.

Witam. mam pytanie ile godz.trwa pierwsza przepustka do domu z zakladu karnego typu półotwarty?? proszę o odpowiedz:(

niezna2431 napisał:
Witam. mam pytanie ile godz.trwa pierwsza przepustka do domu z zakladu karnego typu półotwarty??

Żaden przepis nie określa ile trwa pierwsza przepustka do domu. W inne miejsca też nie.

mama.stasia napisał:
A oprócz zgonu, jakiś imprez rodzinnych itp.?

Imprezy rodzinne nie są zdarzeniem losowym w myśl cytowanych przepisów. Zdarzeniem losowym są wszystkie sytuacje których:

1. Nie da się zaplanować ani przewidzieć (śmierć, klęska żywiołowa...)
2. W negatywnych skutkach dotykają one bezpośrednio skazanego lub jego najbliższą rodzinę.
3. Rodzina lub skazany nie jest w stanie lub nie może liczyć na pomoc nikogo innego z rodziny (jest to bardzo dokładnie sprawdzane).

A ja mam pytanie odnośnie przepustki 30h, czy skazany musi się stawić w miejscu zamieszkania na komisariat? Czy np podaje, że będzie przebywał np w hotelu (z powodu znacznej odległości od domu) i stawi się na komisariat w dany mieście. Oczywiśćie w Zk podaje dokladny adres hotelu.

no tak to od kogo zalezy na ile godzin przepustka,dodam ze ma komisje w środe a wychowawczyni mowiła ze dostanie na 30 godz.

grafryb napisał:
A ja mam pytanie odnośnie przepustki 30h, czy skazany musi się stawić w miejscu zamieszkania na komisariat? Czy np podaje, że będzie przebywał np w hotelu (z powodu znacznej odległości od domu) i stawi się na komisariat w dany mieście. Oczywiśćie w Zk podaje dokladny adres hotelu.

W przypadku przepustki nie musi się nigdzie meldować. W przypadku zezwolenia na opuszczenie zakładu karnego - musi to zrobić bezwzględnie.

guest_user napisał:
W przypadku przepustki nie musi się nigdzie meldować. W przypadku zezwolenia na opuszczenie zakładu karnego - musi to zrobić bezwzględnie.

A czym różnie się przepustka od "zezwolenia na opuszczenie zakładu"?

Czyli jak otrzyma przepustke na 30h to nie musi złożyć wizyty na żadnym komisariacie? Dobrze zrozumiałam?

grafryb napisał:
Czyli jak otrzyma przepustke na 30h to nie musi złożyć wizyty na żadnym komisariacie? Dobrze zrozumiałam?

Przeczytaj kodeks karny wykonawczy. Art. 91 i następne oraz 138 i następne.
Nawet nie zasugeruję przeczytania tego tematu, choćby ostatnich stron, bo przecież jak można być tak głupim i proponować czytać, coś, co zostało napisane. Lepiej pytać, pytać, pytać ...

guest_user napisał:
W przypadku przepustki nie musi się nigdzie meldować.

Czyli wg mnie to nieprawda bo art 140kkw mówi że skazany ma obowiazek bezzwłocznego zgloszenia sie do jednostki policji wlasciwej terytorialnie dla miejsca jego przebywania w czasie przepustki. Chyba że ja coś żle rozumiem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót