Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
olkcia napisał:
Bardzo możliwe, że tym kierował się wychowawca, ale miło by było, gdyby raczył o tym powiedzieć.

Najprawdopodobniej uzasadnił swoją decyzję, lecz skazanemu to umknęło. Poza tym wydaje mi się, że skazany to człowiek dorosły i rozumie że odmowa poparcia oznacza fakt stwierdzenia przez wychowawcę - w danej chwili - niedostatecznie dobrego funkcjonowania na terenie zakładu karnego, czyli zgodnie z treścią i wykładnią przepisu? Mam rację?

Poza tym przepustka jest nagrodą, podlega zatem decyzji administracji zakładu karnego i w żadnym wypadku nie jest "na wniosek" - nie ma zatem nawet czego uzasadniać.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi :) Chyba bardziej ja nie pogodziłam się z tym, iż nie dostał tej przepustki. Obyś miał/a rację i oby moje przypuszczenia nigdy się nie sprawdziły. Teraz już odliczamy dni do wokandy :)

Przepustke tzw "losową" dostaje się też po odbyciu jakiejś części kary??

przepustka losowa jest dawana ze względu na ,np.pogrzeb czy ślub ,czy załóżmy na remont domu po pożarze ,itd choć nie zawsze jest udzielana

Powiedziałbym ze nawet bardzo rzadko. Naprawde wyjątkowe okolicznosci. Koleszka moj z którym odbywałem kare nadłożył wszystkie potrzebne rzeczy aby wyjsc na slub siostry i niestety dostał blache.

Arce napisał:
Koleszka moj z którym odbywałem kare nadłożył wszystkie potrzebne rzeczy aby wyjsc na slub siostry i niestety dostał blache.

A czy ślub jest zdarzeniem losowym, którego nie da się zaplanować?

nitka1982 napisał:
przepustka losowa jest dawana

Nie istnieje coś takiego, jak przepustka losowa.

Ostatnia edycja:
nitka1982 napisał:
dobra ok losówka?

Zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego obojętnie, czy ze względów losowych czy w nagrodę nie jest przepustką. Wiąże się z innymi przepisami oraz w przeciwieństwie do przepustki obarczone jest sporą ilością obostrzeń.

Ślub jako zdarzenie losowe to jakiś absurd.

nitka1982 napisał:
jednak czasami się udaje

Tak też myślę, że skazany w większości myśli w kategoriach "udało się" a nie "potrzebna moja pomoc". O zgrozo :)

Swoją drogą ciekawe, który to Dyrektor / Sąd tak finezyjnie interpretuje przepisy.

Ostatnia edycja:
wiesz co nie łap mnie za słówka-udaje się oznacza dłuuuuuugie staranie się o to -jedni sie starają i mają -gó..o inni się starają i mają przepustkę-więc to jak los na loterii -jednym się udaje innym nie
a który dyrektor /sąd nie wiem nie wnikam, bo jeszcze wsiąknę

guest_user napisał:
Ślub jako zdarzenie losowe to jakiś absurd.

Fakt ślub można zaplanować a nawet planuje się go :) ale "odsiadkę" nie zawsze można zaplanować - zgodzisz się?

olkcia napisał:
ale "odsiadkę" nie zawsze można zaplanować - zgodzisz się?

Nie zgodzę się. Odsiadki można uniknąć nie popełniając przestępstwa i żyjąc jak większość obywateli.

Cześć właśnie się u Was zalogowałam bo mam prośbę czy możecie mi powiedzieć czy można z więzienia pisać o ponowne odroczenie wyroku? bo mój chłopak dostał odroczenie i wszystko było ok ale do 15 stycznia br. miał napisać kolejną prośbę i ZAPOMNIAŁ:mad: i teraz siedzi za głupi papierek! i tak się zastanawiam czy można jeszcze się starać lub pisać do sądu prośbę o ponowne odroczenie wyroku?:confused:

Siedzi za popełnione przestępstwo a nie za to, że zapomniał.
Nie można odroczyć czegoś, co już zostało wprowadzone do wykonania.
Kary mają to do siebie, że trzeba je odbyć. Prędzej lub później. Ten pan już ją odbywa.

To zależy czy nabrał już uprawnień aby starać się o przepustkę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót