Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
malutka200723 napisał:
ile czasu musi minąć aby po komisji ze zmianą podgrupy z 1 na 2 starać się o przepustkę :?:

Po pierwsze trzeba być już w zakładzie karnym z podgrupą P/R 2. Same udzielenie przepustek jest też zależne od rodzaju podgrupy (Z,T,P). Przy dobrym wychowawcy (co zdarza się rzadko) łatwo wyrwać widzenie 30-godzinne (wymaga tylko zgody wychowawcy). Ubiegać się o nie może zaraz po przybyciu do ZK. To ile "kłód" pod nogi rzuci wychowawca zależy już tylko od niego (zła opinia, kwity, brak wywiadu srodowiskowego). Szanse są niewielkie, nie widziałem, żeby po przybyciu do ZK ktos dostał przepustkę/widzenie 30h wczesniej niż po 2-3 miesiącach (pewnie chodzi tu o fałszywe pojęcie "morali" wsród wspołosadzonych).

malutka200723 nie napisałaś ile czasu jest już w ZK,dlatego napisałam że zależy czy nabrał uprawnień - chodziło mi o to czy minął odpowiedni okres czasu do przysługujących przepustek. W takim razie niech się stara o zgodę od razu.Jednak może się spotkać z odmową bo muszą go trochę "poznać" - na ładne oczy nie dadzą. A z reguły trwa to tak właśnie około 2 miesięcy.

Zrozum, że widzenie 30-godzinne, to ciągle widzenie, a nie przepustka (prawo do przepustki po odbyciu 1/4 kary dla P i 1/3 dla R) . W teorii zgodę na takie widzenie można dostać po zalatwieniu wszystkich formalnosci w ZK czyli po 2-3 tygodniach od momentu przyjęcia do ZK.

O widzenie do 30h od pierwszego dnia odbywania kary (w teorii). Jeżeli jest P (pierwszy raz w ZK) to po 1/4 jeżeli kolejny (recydywa) po 1/3.

gromak napisał:
Jeżeli jest P (pierwszy raz w ZK) to po 1/4 jeżeli kolejny (recydywa) po 1/3.

A wg mnie (i przepisów które czytałam) może się starać po połowie okresu po jakim przysługuje mu prawo do warunkowego zwolnienia.

Genialna w swojej prostocie dedukcja - połowa z połowy to 1/4, nieprawdaż Szerloku? A przy "R" 1/3 do przepustki i 2/3 do wokandy, ale to już wyższa matematyka...

gromak napisał:
połowa z połowy to 1/4, nieprawdaż Szerloku

A co, jak Sąd zaostrzył skazanemu możliwość ubiegania się o wpz? A co w przypadku skazanego z art. 642 kk? Dalej twierdzisz że odpowiedź grafryb jest nieprawidłowa?

Przytoczyłes przypadek, spotykany rzadko - równie dobrze, żeby uzyskać tutaj satysfakcjonującą i pełną odpowiedz, można byłoby żądać skanu wyroku z uzasadnieniem. Skazany, któremu sąd zastrzegł w wyroku to, po jakim okresie odbycia kary może się ubiegać o wpz nie zada tutaj takiego pytania.

gromak napisał:
Przytoczyłes przypadek, spotykany rzadko - równie dobrze, żeby uzyskać tutaj satysfakcjonującą i pełną odpowiedz, można byłoby żądać skanu wyroku z uzasadnieniem. Skazany, któremu sąd zastrzegł w wyroku to, po jakim okresie odbycia kary może się ubiegać o wpz nie zada tutaj takiego pytania.

A skąd wiesz, że nie zada? Jesteś wróżką? Jeśli chcesz doradzać innym, to przynajmniej zaznajom się z podstawowymi przepisami regulującymi daną kwestię. W innym wypadku możesz kogoś nieźle wpuścić w maliny, narobić niepotrzebnych nadziei itp. itd.

Ano - stąd wiem, że funkcjonujący w miarę normalnie osobnik osadzony w ZK zrozumie sentencję wyroku sądu RP w której bedzie pisało: może ubiegać się o wpz po odbyciu XY lat. Skoro tego nie rozumie, nie zrozumie też nawet najcenniejszej rady. A takich tam niestety sporo. Tylko nie pisz, że wyjątek potwierdza regułę.

Czyli o tym widzeniu 30to godzinnym decyduje wychowawca, czy jest dłuższa droga?

Aha .... myślałam, że może idzie to jeszcze gdzieś dalej np. naczelnik. Dzięki gromak

Na prawdę tylko wychowawca decyduję o tym 30-godzinnym widzeniu?
Nigdzie to dalej nie idzie? Tylko jeden on, a musi to jakoś uzasadnić gdzieś dalej, czy są jakieś warunki, bo nie wierzę, że tak na widzi-misie...jednemu da, a drugiemu odmówi!!!

Oficjalnie - nie. Praktycznie - tak. Byłem na bramie i widziałem. Wniosek o udzielenie widzenia na 30h (na gotowym druku) podbity tylko przez wychowawcę. Niestety - ale takie są realia. Lubi - pusci. Nie lubi? Znajdzie 100 powodów na NIE. Z resztą tak samo jest z przepustkami - jeszcze nie widziałem, żeby kiedy pan szanowny wychowawca proponował jej udzielić, dyrektor miał inne zdanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
gromak napisał:
Oficjalnie - nie. Praktycznie - tak. Byłem na bramie i widziałem. Wniosek o udzielenie widzenia na 30h (na gotowym druku) podbity tylko przez

Przestań udzielać odpowiedzi niezgodnych z prawem. A ja widziałem, jak facet bił innego faceta, bo chciał alkohol. Według tego ca widziałem, to jest jedyna i słuszna droga pozyskiwania alkoholu w tym kraju.

Prawo o zezwolenie skutkujące opuszczeniem zk można ubiegać się po połowie terminu po którym przysługuje prawo do wpz. Koniec, kropka. Nie tylko po 1/4 lub 1/3 kary.

gromak napisał:
Z resztą tak samo jest z przepustkami - jeszcze nie widziałem, żeby kiedy pan szanowny wychowawca proponował jej udzielić, dyrektor miał inne zdanie.

A ja widziałem. WIELOKROTNIE.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót