Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
gromak napisał:
Na widzeniu nie trzeba się meldować na policji, na przepustce tak.

Proszę Cię - nie udzielaj porad prawnych. Przeczytaj sobie art. 140 kodeksu karnego wykonawczego oraz art. 93. W obu przypadkach należy się zgłosić na Policję.

gromak napisał:
Różnic jest jeszcze kilka, ale chyba najważniejsza to ta, że widzenie do 30h to nagroda i nie jest napisane po jakim czasie odsiadki należy się skazanemu - o czym pisałem wczesniej.

A przepustka to niby po jakim czasie NALEŻY się skazanemu?

gromak napisał:
Jest różnica i to wielka - maksymalna liczba dni przepustek w roku jest scisle okreslona w kkw.

Maksymalna liczba nagród - czyli zezwoleń i widzeń - również jest określona w kkw.

gromak napisał:
Zbyt się zacietrzewiłes w swojej dedukcji - ja mówię tylko, że: wniosek nagrodowy oraz wybór nagrody "widzenie 30h" jest bardzo często blokowane celowo.

Ale tu nikt niczego nie musi blokować. To skazany musi przekonać do siebie administrację. Nie zrobi tego - nie ma nagród.

Ostatnia edycja:
Jeśli składa się wniosek o przepustkę i dostanie się "blachę" to po jakim okresie czasu można znów się o nią starać?

A kto chce składać wniosek o przepustkę?
I co to jest "blacha" - bo ktoś może nie zrozumieć? Naprawdę nie można bez gwary przestępców się wypowiadać??

forg napisał:
A kto chce składać wniosek o przepustkę?
I co to jest "blacha" - bo ktoś może nie zrozumieć? Naprawdę nie można bez gwary przestępców się wypowiadać??
Przepraszam za mój prostacki język... osadzony oczywiście będzie składał wniosek przecież nie ja .... gdyż dostał odmowę przy pierwszym "podejściu"

Forg - czemu czepiasz się każdego słowa? Tak, wyobraz sobie, że takie wnioski o udzielenie przepustki trzeba składać. Ba, znając "nieumiejętnosci" pismiennicze skazanych, funkcjonują gotowe druki. Mimo, iż w kkw nic o tym nie pisze. Dziwne, nie?

Czestotliwosc składania nie jest nigdzie okreslona - no chyba, że wniosek nagrodowy został już przemianowany na np pochwałę. Wtedy kolejny wniosek i kolejne pismo do dyrektora ZK

gromak napisał:
Tak, wyobraz sobie, że takie wnioski o udzielenie przepustki trzeba składać.

Czemu niby miałyby służyć wnioski skazanego o udzielenie mu nagrody? Jakoś nie widzę innego sensu niż próba manipulacji skazanego (wymuszenia korzystnej dla siebie decyzji) na administracji ...

guest_user napisał:
Czemu niby miałyby służyć wnioski skazanego o udzielenie mu nagrody? Jakoś nie widzę innego sensu niż próba manipulacji skazanego (wymuszenia korzystnej dla siebie decyzji) na administracji ...

Byłes kiedys skazany i odbywałes karę w ZK? NIE? No własnie. To się nazywa papierologią stosowaną. Biurokracja jest gorsza niż możesz sobie wyobrazić. O zgodę na wydanie leków trzeba składać 2 odrębne wnioski - w tym 1 podbity przez tego samego dyrektora 2x. To co to za próba? Próba wymuszenia na administracji wydania leków stosowanych od 10 lat na które ma się "papiery"?

Mam pytanie do dziewczyn, których łobuzy są na p2: po jakim czasie od otworzenia podrgupy dostaliście pierwszą przepustkę i jak długo ona trwała? ;)

mój od początku jest na p2 ale o przepustkę może się się starać(a właściwie stara się od początki kary)ale może ją otrzymać po odsiedzeniu 1/4 kary,czyli już w ty miesiącu;)

No tak, a jeżeli mój jest jeszcze na p1, dajmy na to, że lipcu będzie na p2, 1/4 kary ma już odsiedzianą, więc po jakim okresie może dostać pierwszą i jak długo będzie ona trwać?

Musi się "zaklimatyzować" w nowym miejscu,tzn muszą go tam poznać-wychowawca,musi się wykazać i wiele innych czynników.Bo na ładne oczy mu nie dadzą.W naszym przypadku wychowawca powiedział że miesiąc czasu to mało.A na pierwszą przepustkę zazwyczaj dają widzenie po za ZK (np. 30h - niekoniecznie tyle).

Słyszałam,że pierwsza przepustka tzn widzenie po za zk trwa 4 czy tam 5 h tak jest na Potulicach

Nawet jakby były to 2 h to i tak bym się cieszyła. :) Z tym zaklimatyzowaniem to wiem, tylko myślałam, że gdzieś jest to sprecyzowane, że ma to być np. dwa czy trzy miesiące.

Nie,nie ma czegoś takiego ile potrzeba czasu,na pewno trochę to musi potrwać.Będą też zbierać opinie różne na jego temat-a samo to trwa... Cierpliwości :)

Żeby znowu nie było - z moich doswiadczeń i z tego co zaobserwowałem:

opinia kuratora z miejsca zamieszkania/ostatniego miejsca pobytu skazanego jest opinią kluczową dla udzielenia bądz nie skazanemu przepustki lub widzenia poza zakładem karnym.

gromak z jak z tą opinią z innych ZK, bo tego się troszkę obawiam.

jeśli ma dobre opinie to dlaczego się obawiasz? coś chyba tam było u Was ,że jedno zk ma złą ,tak? to u Was? (mam nadzieję ,że się nie pomyliłam) .no nie wiem jedne zk wystawi dobrą ,inne złą

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót