Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Obawiam się, bo jestem zdania, że w trzech będzie zła, w dwóch dobra.

uuuuuu to kiepsko ,wiem ,że opinia kuratora jest ważna,ale chyba opinia zk też ,bo rozmawiając z wychowawcą mojego Ł powiedział ,że sąd bierze pod uwagę wszystko -co przed zk i co w zk

No i w tym problem. Opinia kuratora moim zdaniem będzie pozytywna, boję się tej drugiej opcji. No ale zobaczymy co czas pokaże.:)

To wszystko zależy - jeden wychowawca poczyta sobie akta i ew wnioski o ukaranie a następnie może rzeczone wnioski (bez wpisu do akt) wrzucić do niszczarki. Drugi będzie negatywnie nastawiony. Wszystko zależy na kogo się trafi. Warto czasem zaryzykować otwartą i szczerą rozmowę o tym, co ma się zrobić, żeby wnioski o ukaranie "zlikwidować" (tak, tak - jest taka nagroda). Zależy to od dwóch stron - czy skazany ma odrobinę oleju w głowie, żeby normalnie poprowadzić rozmowę z wychowawcą a z drugiej - od samego wychowawcy. I nie ma co sugerować się tu opinią pozostałych skazanych.

gromak jak to zrobić, żeby wnioski o ukaranie zlikwidować, powiedz proszę, bo P. ma ich nadmiar.

Jeżeli żadna z kar nie dotyczyła nagany z wpisem do akt, to są to luzne kartki wpięte do teczki skazanego - zależy jaki wychowawca, najprosciej trafić na jego dobry humor i zapytać wprost co ma zrobić, żeby te wnioski (o ukaranie) zostały zamazane. No i nie dać się zbyć ;)

P. miał kilka tych nagan z wpisem do akt ale były też te "luźne kartki". powiem P. to co mi napisałeś, wychowawca jest naprawdę w porządku, może uda się coś z tym zrobić. Dziękuję za radę. :)

Z naganami z wpisem do akt skazanego to już nie taka prosta sprawa. Ale nie można powiedzieć, że z góry przegrana - nawet w KKW jest to opisane :P

Mi już się nie chce prostować rewelacji byłego przestępcy. Chcecie to go słuchajcie. Ja odpadam.

forg poprosiłam o artykuł na potwierdzenie tego, co napisał. Z resztą wiesz: tonący brzytwy się chwyta, więc próbuję wszystkiego co by mogło pomóc mojemu kryminaliście, zbieram informacje, po czym przekazuję to P. a nóż się uda...

forg napisał:
Mi już się nie chce prostować rewelacji byłego przestępcy. Chcecie to go słuchajcie. Ja odpadam.

Art. 137. Skazanemu wyróżniającemu się dobrym zachowaniem w czasie odbywania kary mogą być przyznawane nagrody. Nagroda może być również przyznana skazanemu w celu zachęcenia go do poprawy zachowania.

4) zatarcie wszystkich lub niektórych kar dyscyplinarnych,

Dodam tylko, że nagana z wpisem do akt, to jedna z kar dyscyplinarnych.

No i co mecenasie?

Ostatnia edycja:
Mój składa o "przepustkę" w poniedziałek :) OBY!!!!!! ;] Od 4 dni biega czyta kodeks i radzi się tam przebywających "prawników" ;]

P. jest jeszcze "na zamku" ale wcześniej wiedzieć co nas czeka nie zaszkodzi. :)

Pewnie! Na szczęście mój bardziej zorientowany w tym wszystkim. Ja tutaj wypytuje bardziej dla swoich wiadomości niż aby podać Jemu dalej :)

szka napisał:
P. jest jeszcze "na zamku" ale wcześniej wiedzieć co nas czeka nie zaszkodzi. :)

Odbywnie kary w zakładzie zamkniętym nie zamyka drogi do zdobywania wniosków nagrodowych. Na własne oczy widziałem, jak wnioski przyznawano za sklejanie modeli samolotów uprzednio dostarczonych do celi przez zk.

P. też klei te samoloty, statki, robi ramki na zdjęcia, szkatułki, coś tam sobie wycina, wyszywa tyle że ja wszystko sama mu kupuję i dostarczam do ZK. Część z tych rzeczy wydaje mi na widzeniu, a część idzie na cele charytatywne i w taki sposób ma właśnie dużo wniosków nagrodowych. Sporo ma jeszcze za czystość na celi. Jeszcze jest na p1, ale wychowawca dał nadzieję, że w lipcu otworzy mu podrupę więc stara się o jak najwięcej tych wniosków, żeby za jakiś czas dostać przepustkę.

Podstawę prawną wbrew koledze moderatorowi podałem - więc może się na nią powoływać - jednak najlepiej, jeszcze przed przepustką najlepiej niech "kasuje" kary. Ponieważ kary są zawsze 'na wierzchu' , nad nagrodami w aktach skazanego.

jestem ciekawa ile kwitów karnych ma mój braciszek? pewnie sam nie wie ,bo nie usłyszał-żartuję -ma nagrody ,dużo nagród ,zazwyczaj w postaci dodatkowych widzeń i kilogramów paczek:)

gromak napisał:
Ponieważ kary są zawsze 'na wierzchu' , nad nagrodami w aktach skazanego.

Choćby to. Bzdura.
Ocenianie kogokolwiek na podstawie ... sam nie wiem czego, bo nie rozumiem, co zostało przez specjalistę napisane.
Rewelacje głoszone przez tego pana wyraźnie wskazują na rodowód więzienny. Gdyby nie napisał, że siedział ja wiedziałbym to od razu. Po wiedzy tu "sprzedawanej".
Moja rada - nie kupujcie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót