Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: PRZEPUSTKA

Zarówno dyrektor ,jak i jego zastępca sa poinformowani o sprawie ,prawdopodobnie pozytywnie rozpatrzą wniosek.
Problem w tym,że dokumentację zabrał wychowawca do rozpatrzenia i może nie zgodzić się na udzielenie tej przepustki.Podczas rozmowy ze mna powiedzial mi,że nie daje mi nawet 1 % na to,ze ta przepustka zostanie udzielona.Dodaję,iż u tego wychowawcy chyba nikt nie dostal przepustki losowej. A nawet zdarzało się ,że nie przesyłał dalej wniosków- stwierdzał,ze nie sa to sprawy tak wazne aby otrzymac przepustke. Nie wiem jak ważna jest opinia wychowawcy na temat przepustki aby ją otrzymać.

To dyrektor decyduje o przepustce losowej (o ile się nie mylę), więc skoro już Cię poinformował, że prawdopodobnie pozytywnie rozpatrzą wniosek, to trzeba byc dobrej myśli :ok:

Dziękuję Ci bardzo Moniak za informacje.
Mam teraz 5 godz. siedzenia jak na szpilkach i palenie papierosa za papierosem. Chyba się wykończę.
Wiesz... nieraz odnoszę wrażenie,że to wszystko nie do końca odbywa się zgodnie z prawem tylko zgodnie z humorami urzędników.

a o nagrodowej decyduje tez dyrektor ?

Jaką przepustkę oprócz losowej może otrzymać skazany na 3 mies. ?

Nie zrozumiałyśmy się. Chodzi o to,że kara jaką odbywa to 3 mies.

Przepraszam, nie myślę, od rana się uczę :ooo: - Moniak

Antolinka niestety przy tak niskim wyroku to tylko przepustka losowa. A propo wychowawcy proponuje złożyć oficjalną skargę do dyrektora.

jezeli pracodawca jako nagrode napisze wniosek o przepustke to wychowawca tez ja akceptuje ?
a jesli tego nie zrobi ?

Przeszukaj ostatnie strony, była gdzieś o tym mowa. Pracodawca chyba tylko co najwyżej może Wam pomóc w uzyskaniu przepustki, ale wychowawca chyba nie musi brać tego pod uwagę. Nie wiem, nie chcę mieszać, kilka stron wcześniej, był już poruszany podobny temat...z tego co pamiętam.

Mam kilka pytań:
1. czy widzenie bezdozorowe 30 godzinne można dostać dopiero po 1/4 kary czy można się o nie ubiegac wczesniej jak już się jest na P2?
2. może ktoś ma takie doświadczenia ile razem można przebywać poza ZK z tytułu różnych przepustek? Mam tu na myśli nagrody, bezdozorowe poza ZK i urlop? Jak Wam się wydaje ile może to być dni w roku i jak często się wychodzi? Czy można założyć, że np mój D będzie co drugi weekend w domu?

Bardzo dziękuję za pomoc

Pozdrawiam :)

O 30 godzinne widzenie poza ZK możecie się starać dopiero po odbyciu 1/4 kary. Łączna ilość takich widzeń nie może przekroczyć 28 w roku.
Przepustka kilkudniowa jednorazowo nie może być dłuższa niż 14 dni a łączny czas trwania wszystkich tych przepustek nie może przekroczyć 28 dni w roku. Należy jeszcze dodać 14 dni tzw systemówki.

Dzieki za odpowiedz, mam jeszcze pytanie co to jest ta systemówka? I czy dobrze zrozumiałam 28 dni plus 14 dni systemowki czyli razem 42 dni i to wszystko z nagrodówkami na co można liczyc w ciagu roku? Przepraszam, że tak dokładnie dopytuje ale próbuję sobie wyobrazić jak to będzie jak już będzie wychodził... 8)

Dobrze rozumiesz. Tylko dolicz jeszcze do tych 42 dni, 28 widzeń poza ZK do 30 godzin. Systemówka to taka przepustka na którą nie trzeba mieć wniosku nagrodowego. To tzw przygotowanie skazanego do życia na wolności. Teoretycznie należy się wszystkim a w praktyce mało kto ją dostaje.
Na luźną rozmowę zapraszam na Temat Wolny :ok:

Cześć Dziewczyny Mam pytanko Mój Krzysiek od 3 tygodni przebywa w ZK. Kiedyś w aś przebywał rok i uchylili mu areszt dostał wyrok 2 lata i 2 miesiące no i rok po dostaniu biletu ukrywał się, dostał teraz R2 mam pytanko kiedy on może się starać o przepustke i czy może wogóle ? Pytam już chociaż czeka jeszcze na przewiezienie do innego ZK typu półotwartego, sama nie wiem jeszcze gdzie :( Będe wdzięczna za odpowiedź :(

Areszt Śledczy jest zaliczany do wyroku. Już w tej chwili może się starać o otwarcie grupy przepustkowej.

witam
ja też chciałabym żeby mój chłopczyk dostał jakąś przepustkę do domu.. w maju minęła 1/4 kary wiec przepustki powinny mu juz przysługiwać.. sprawuje się dobrze, pracuje a wychowawca powiedział mu że to jest za dużo załatwiania żeby przepustkę dostał a że w listopadzie będzie stawał na wokandzie to się nie opłaci z tym grzebać.. nam na prawdę bardzo zależy na tych przepustkach tym bardziej ze w sierpniu będzie ślub mojego brata, więc poszłam do tego wychowawcy żeby czegoś się dowiedzieć a ten z bezczelnym uśmieszkiem spod głupawego wąsika oznajmił mi że jestem zupełnie obcą osobą (mimo że ze mną mieszkał a rodzice go olali jak 18 lat skończył i nikogo bliższego niż ja to on nie ma) i on nie ma zamiaru mnie się tłumaczyć dlaczego nic nie robi jak powiedział mimo że ja żadnych tłumaczeń nie oczekiwałam.. nie wiem czy iść do dyrektora czy zostanę potraktowana tak samo jak przez wychowawcę.. co ja mogę zrobić aby mi go wypuścili chociaż na kilka godzin nie mówiąc już nic o tym weselu w sierpniu na którym bardzo wszyscy byśmy chcieli aby był..

Niech Twój chłopak stara się dalej, a Ty możesz zadzwonić swoją drogą do dyrektora i spytać, czy byłaby taka możliwość. :ok:

a jeśli wychowawca po raz kolejny mu odmówi, to czy da się go jakoś ominąć przy załatwianiu przepustek? bo jemu chyba sprawia przyjemność gnębienie innych.. a z tego co czytałam wynika że w tym przypadku jest on dość ważną instytucją :( i czy ja na prawdę nie mam prawa wiedzieć co się z nim tam dzieje bo jestem "obcą osobą" czy to zależy od widzimisię urzędnika?

niech twój napisze pisemną proźbę do dyrektora ZK i poprosi o odpowiedz na piśmie wtedy jeżeli odpowiedz będzie nie korzystna możecie się odwołać wtedy proźbę będzie rozpatrywała komisja penitencjarna (ale ona też może odmówić udzielenia przepustki)
najlepiej to się ciągle strać starać i jeszcze raz starać może w końcu dadzą

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót