Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
karolina712 napisał:
juz sie staralismy bo jest dokladnie tak jak piszesz i niestety nic z tego. nie wiem czy jest sens pisac apelacje, dokladnie stracil bo na wokande stawalby w maju a teraz prawdopodobnie wrzesien
No ale skoro jest wyrok łączny z tych wyroków to czegoś nie rozumię??? Zaliczenie powinno wejść w ten łączny. Chyba że nie ma łącznego? Jeżeli te wyroki podlegają połączeniu to trzeba to szybko zrobić, wtedy wróci poprzednia sytuacja.

Recedes napisał:
Nie znam szczegółowej sytuacji wyrokowej Twojego męża i chciałbym się mylić w tym co za chwilę napiszę, ale wygląda na to że Twój mąż paradoksalnie na tym zawieszeniu jednej z kar stracił. Że stracił prawo do przepustek to już jest jasne. Obawiam się również że oddali mu się również termin wpz. Stało się tak ponieważ najprawdopodobniej zawieszono mu karę którą w znacznej części odbył. Wyrok wycofano razem z okresem odbytej kary. Oznacza to że zaczął odbywać kolejne orzeczenie do którego nie ma żadnego zaliczenia. Czyli jest tak jakby dopiero poszedł siedzieć ten kolejny wyrok. Jeżeli tak jest niech się stara o zaliczenie dotychczasowego okresu odbywania kary do kary którą ma do odbycia. Zanaczam to są tylko moje domysły.
pszepraszam ze tak pisze post pod postem ale chcialam jeszcze tylko dodac zeby bylo ciekawiej to wyrok laczny uprawomocnil sie w grudniu zeszlego roku a dokumenty sad przeslal do zk dopiero w lutym a wiec i wyrok wprowadzono dopiero w lutym . kolejne dwa miesiace sie przesunela wokanda.... maz pisal chociaz o zaliczenie tych dwoch miesiecy ale ja juz stracilam wszelkie nadzieje.

U nas nie ma łącznego i jak mi Recedes już napisał marne szanse na to (choć i tak spróbujemy) więc nie ma sensu prosić o zawieszenie pierwszej kary bo też by na tym stracił... podobno - ja już gubię...

niestety te dwa wyroki nie podlegaja laczeniu. wyrok laczny zostal wydany ale dodatkowo z inna kara, ktora wczesniej byla zawieszona. czyli wyrok do tej pory odbywany zostal polaczony z kara zawieszona i oba zostaly zawieszone na okres proby. zostal tylko ten jeden . pszepraszam ze pisze troche niejasno.

karolina712 napisał:
pszepraszam ze tak pisze post pod postem ale chcialam jeszcze tylko dodac zeby bylo ciekawiej to wyrok laczny uprawomocnil sie w grudniu zeszlego roku a dokumenty sad przeslal do zk dopiero w lutym a wiec i wyrok wprowadzono dopiero w lutym . kolejne dwa miesiace sie przesunela wokanda.... maz pisal chociaz o zaliczenie tych dwoch miesiecy ale ja juz stracilam wszelkie nadzieje.
Czyli co? Macie wyrok łączny z dwóch wyroków z których jeden jest zawieszony i do tego wyroku jest długi okres odbytej kary, którego sąd nie chce zaliczyć do łącznego? Bardzo dziwne? Z reguły gdy sąd łączy wyroki to zalicza w nim wszystkie okresy odbytej kary do poszczególnych wyroków.Czy mąż pisał w sprawie zaliczenia do sądu który wydał łączny?

Ostatnia edycja:
postaram sie opisac jasniej . mial dwa wyroki (1 rok i 6mies.) i ( 10 miesiecy) odsiadywal najpierw (1roki 6mies). napisal o laczny. te wyroki nie podlegaja laczeniu. ''wygrzebali'' wyrok 1rok i 4 miesiace ktory byl caly czas zawieszony. na lacznym polaczyli (1 rok i 6 mies+1 rok i 4 mies ) i zawiesili. do odbycia pozostalo 10 miesiecy.. z pierwszego wyroku do sprawy o laczny mial przesiedziane 8 m iesiecy. moze teraz to wyglada inaczej ... nie wiem tylko co z tm okresem od uprawomocnienia sie wyroku do przeslania dokumentow przez sad. skoro wyrok jest prawomocny to nie powinien byc wprowadzony odrazu??? te dwa miesiace to tak jakby siedzial za nic

Ostatnia edycja:
To zmienia postać rzeczy. Cały czas pisałaś o dwóch wyrokach. W tej sytuacji rzeczywiście brak jest podstaw do zaliczenia okresu dotychczas odbytej kary do tych 10 m-cy. Ewidentna strata na teminie wpz i przepustkach. O wydanie wyroku łącznego zwrócił się Twój mąż i sam jest sobie winien. Od początku powinien wiedzieć że wyroki które ma do odbycia nie podlegają połączeniu. A wyroków w zawieszeniu nie powinno się łączyć z wyrokami odbywanymi bo to wpływa prawie zawsze na zwiększenie wymiaru kary. Dobrze się stało, że tego łącznego nie ma do odsiadki bo dopiero by było.

tak myslałam ze dostane taka odpowiedz. niestety maz nie zna sie na prawie. byl pewien ze moze tylko polepszyc sytuacje a nie pogorszyc!! w innym wypadku nie pisałby przeciez. mnie jeszcze tylko zastanawiaja te dwa miesiace?/ jest na to jakis przepis ?/

Przepisu nie znam. Myślę jednak że można powalczyć o zaliczenie. Od momentu uprawomocnienia się wyroku łącznego był on warunkowo zawieszony i brak było podstaw aby mąż go nadal odsiadywał ( a tak było). Myślę, że trzeba napisać do sądu który skazał go na 10 m-cy, wskazać na ten fakt i poprosić o zaliczenie tego okresu do tych 10 m-cy. Powinno się udać. Obecna sytuacja w zasadzie jest bezprawnym pozbawieniem wolności przez okres 2 m-cy.

Moniak napisał:
Kochani, temat dotyczy przepustek
Kochana Moniak! Mąż Karoliny w wyniku błędu, który popełnił z niewiedzy stracił min. prawo do przepustek. Jeżeli wnikliwie przeczytasz jeszcze raz to o czym dyskutujemy zrozumiesz że jest to bardzo istotny problem. Osobiście mam nadzieję że inni wyciągną z tego naukę dla siebie i nie stracą na wyroku łącznym tak jak mąż Karoliny. Takie ciągłe "naganianie batem" do określonej zagrody nie zawsze jest dobre :).

Oczywiście rozumiem, że jest to bardzo istotny problem, jednak o samych przpustkach było może z 10% wypowiedzi. Temat o łączeniu wyroków również jest na forum. A wrzucanie wszystkiego do jednego wora później odbija się na przejrzystości tematu.

Moniak napisał:
Oczywiście rozumiem, że jest to bardzo istotny problem, jednak o samych przpustkach było może z 10% wypowiedzi. Temat o łączeniu wyroków również jest na forum. A wrzucanie wszystkiego do jednego wora później odbija się na przejrzystości tematu.
Moniak czy gdy problem "zahacza" o dwa, trzy tematy, to dla przejrzystości jak to okreslasz należy go opisywać w trzech tematach oddzielnie ??? Nie przekonujesz mnie niestety. No i w żaden sposób nie wiem jak doszłaś do tych procentów?:)
Fajnie, że są osoby które pilnują porządku na forum, ale po pierwsze jest ich zbyt wiele, a po drugie czasami jesteśćie zbyt skrupulatni i zasadniczy. Jako przykład mogę podać to że zwraca się uwagę komuś kto pisze post po poście np odpowiadając pytającym w dwóch zupełnie innych sprawach.

Ostatnia edycja:
prosze powiedzcie mi czy jesli narzeczony ma narazie odwieszony wyrok 6msc i "wisi" nad nim jeszcze 6msc i 1,5 (ale narazie w zakladzie o tym nie widza) to czy ma szanse otrzymania przepustki juz po poltora miesiaca - na jak dlugo bedzie mogl wyjsc i co ile - prosze napiszcie w skrocie bo nie mam kiedy przeczytania wszystkich stron bo mam mala corcie ktora mi na to nie pozwala...
aha u kogo trzeba sie o nia starac i co ja moge zrobic w tym kierunku...?

Ostatnia edycja:
czy te 30 bezdozorowe moze dostac szybciej niz po 1/4 kary.
prosze napiszcie mi krok po kroku jak to ma wygladac i blagam nie odsylacie mnie do czytania wszystkiego od poczatku bo naprawde czasu mi brak

Recedes napisał:
To zmienia postać rzeczy. Cały czas pisałaś o dwóch wyrokach. W tej sytuacji rzeczywiście brak jest podstaw do zaliczenia okresu dotychczas odbytej kary do tych 10 m-cy. Ewidentna strata na teminie wpz i przepustkach. O wydanie wyroku łącznego zwrócił się Twój mąż i sam jest sobie winien. Od początku powinien wiedzieć że wyroki które ma do odbycia nie podlegają połączeniu. A wyroków w zawieszeniu nie powinno się łączyć z wyrokami odbywanymi bo to wpływa prawie zawsze na zwiększenie wymiaru kary. Dobrze się stało, że tego łącznego nie ma do odsiadki bo dopiero by było.

Recedes mam pytanie w zw. z powyższym postem. Piszesz,że nie powinno sie łaczyć wyroków w zawieszeniu z tym aktualnie odbywanym. Czy jednak nie istnieje ryzyko,że np. pod koniec odbywania kary z jakichś przyczyn "odwiesi się" jeden z zawieszonych wyroków-wtedy sytuacja bylaby wyjatkowo niekorzystna. Niepokoi mnie to o czym piszesz-mój mąż zlożyl wniosek o złączenie wyroków (aktualnie odbywanego z zawieszonym )... rozumiem, ze zadziałał na swoją niekorzyść? Czy jesli nie ma jeszcze w tej sprawie decyzji ,to da się taki wniosek wycofać?
pozdrawiam :)

co to znaczy "losowa" przepustka co to jest otwarcie grupy przepustkowej, prosze powiedzcie od poczatku do konca jak co wyglada zebym wiedziala jak sie poruszac w tym temacie... i czy jesli moge Ł beda przenosic z jednego zakladu (a raczej z as -jest skazany) do zk to czy to ma jakies znaczenie w procesie ubiegania sie o przepustke? czy jesli zostana mu przyznane te 30h to czy za kazdym razem musi prosic itd o to zeby raz na 2tyg wyjsc na te 30h. mowie o tym bo on jest w polotartym narazie w gdansku na kurkowej a bedzie prawdopodobnie na przerobce

aaa i powiedzcie jakie moga byc powody do tych losowek - przeciez w koncu koncza sie pomysly i czy jesli napisze we wniosku np 5dni a to dla nich bedzie za duzo to moga to zmniiejszyc czy poprostu odrzucaja wniosek?

przepraszam ze pisze post pod postem ale co chwile cos mi sie przypomina czy jesli narzeczony jest zamkniety od 24.03 br to ma jakakolwiek szanse na dostanie chociaz 30h na swieta bo mamy mala coreczke?

Połączyłam posty. Żeby nie pisać posta pod postem, trzeba użyć opcji "edytuj" - M.

Ostatnia edycja:
Dominika jeśli twój mąż odbywa karę 6 mies., to przepustkę może dostać nie wcześniej jak po 3 miesiącach. Jeżeli odwieszą mu zawiasy, to będzie musiał czekać aż mu minie 1/4 kary i wtedy będzie mógł się starać o przepustki.
Po 1/4 kary wychowawca może postawić skazanego na komisję penitencjarną która decyduje czy może wychodzić na przepustki czy nie. Przepustki są z reguły formą nagrody, ale są i takie które można dostać bez nagrody (w przypadku ZK typu półotwartego i otwartego).
Tzw widzenie bezdozorowe poza terenem ZK (to do 30 godz), też może dostać nie wcześniej niż po odbyciu 1/4 kary (przy wyroku 6 mies, po odbyciu 3 mies kary)

Przepustkę losową może dostać w każdej chwili. Jednak musi ona być na jakieś zdarzenie losowe (przeważnie typu pogrzeb, ale można próbować i na inne rzeczy)

Wanda jeżeli wyroki podlegają łączeniu, to podejrzewam, że nie było by podstaw na odwieszenie ich. mogę się mylić, bo nie znam szczegółów.

co trzeba zrobic zeby dostac ta nagrode jako przepustke czy sa szanse ze jak sie dobrze zagada z wychowawca to na prosbe skazanego albo moja wysle narzeczonego na taka przepustkie?

barbie dziekuje ci bardzo
a dlaczego dopiero po 3msc? przeciez 1/4 to poltora msc? :(
czyli wczesniej mozna sie starac o ta "losowke" np remont czy cos?

jak ktoras z was zrobila ze macie 30h co drugi tydzien i 4dni w miesiacu? ja tez bym tak chciala ;)

Ostatnia edycja:
Wanda napisał:
Recedes mam pytanie w zw. z powyższym postem. Piszesz,że nie powinno sie łaczyć wyroków w zawieszeniu z tym aktualnie odbywanym. Czy jednak nie istnieje ryzyko,że np. pod koniec odbywania kary z jakichś przyczyn "odwiesi się" jeden z zawieszonych wyroków-wtedy sytuacja bylaby wyjatkowo niekorzystna. Niepokoi mnie to o czym piszesz-mój mąż zlożyl wniosek o złączenie wyroków (aktualnie odbywanego z zawieszonym )... rozumiem, ze zadziałał na swoją niekorzyść? Czy jesli nie ma jeszcze w tej sprawie decyzji ,to da się taki wniosek wycofać?
pozdrawiam :)
A dlaczego ma być niekorzystna? Jeżeli pod koniec jednego z wyroków jest odwieszany kolejny, wówczas składa się wniosek o połączenie wyroków i cały odbyty wyrok wchodzi jako zaliczenie do wyroku łącznego. Nie wiem czy jest możliwe wycofanie wniosku o łączny-pewnie tak.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót