Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dominika87gd wyrok 6 mc jest inaczej traktowany w KKW, tak jak napisała Barbie pierwsza przepustka może być po 3 miesiącach, jest to forma nagrody o tym też pisała Barbie więc może dostać a nie musi, na każde wyjście musi dostać wniosek nagrodowy od swoich przełożonych za dobre zachowanie, nie ma tak że przysługują mu przepustki i "z urzędu" wychodzi co 2 tyg, o każde wyjście musi się osobno starać.
Jeśli chodzi o losówkę to na remont mieszkania moim zdaniem nie ma szans, bo to żadne zdarzenie losowe, to musi być na prawdę "mocny"powód.
Pytałaś też o 30h plus 4 dni w miesiącu, te 4 dni to tzw wielodniowka i taka przepustke dostaje się jak już się było na kilku 30h i wszystko jest w porządku to wtedy znowu zbiera się komisja penitencjarna i przyznaja wielodniówki, ale to z reguły po 3 lub 6 miesiącach od pierwszej 30stki. Jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem pozdrawiam;)

Przepustki nie muszą być formą nagrody. Są takie, które skazany może dostać bez wniosku nagrodowego. Potocznie mówi się na to systemówki. Takie przepustki mogą być tylko w zakładzie karnym typu półotwartego, bądź otwartego.

Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:[...]
7) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nie przekraczający 14 dni w roku,[...]

Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:[...]
9) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku,[...]
Plus dodatkowo przepustki jako nagrody.

Wanda napisał:
Recedes mam pytanie w zw. z powyższym postem. Piszesz,że nie powinno sie łaczyć wyroków w zawieszeniu z tym aktualnie odbywanym. Czy jednak nie istnieje ryzyko,że np. pod koniec odbywania kary z jakichś przyczyn "odwiesi się" jeden z zawieszonych wyroków-wtedy sytuacja bylaby wyjatkowo niekorzystna. Niepokoi mnie to o czym piszesz-mój mąż zlożyl wniosek o złączenie wyroków (aktualnie odbywanego z zawieszonym )... rozumiem, ze zadziałał na swoją niekorzyść? Czy jesli nie ma jeszcze w tej sprawie decyzji ,to da się taki wniosek wycofać?
pozdrawiam :)
Piszę ponownie o łączeniu wyroków bo chcę wnieść pewne sprostowanie do swojej wcześniejszej wypowiedzi. Po głębszym namyśle uważam, że kwestię opłacalności ubiegania się o wyrok łączny w sytuacji gdy jeden jest warunkowo zawieszony należy w każdej sytuacji rozpatrywać oddzielnie i indywidualnie. Załóżmy, że sąd zdecyduje tak jak było to w przypadku opisywanym na forum że zawiesi wykonanie wyroku łącznego - to ewidentnie się opłaca. Bo oznacza to wolność gdy nie ma nic więcej do odsiadki. Ale jak nie zawiesi łącznego, to prawie zawsze jest więcej do odsiadki. Kto jest w stanie przewidzieć jak zdecyduje Sąd. Jest jeszcze kilka innych czynników które należy brać pod uwagę takich jak choćby wymiary poszczególnych kar i zaliczenia do poszczególnych wyroków. Bo gdy do zawieszonego wyroku jest duże zaliczenie to można ewidentnie zyskać na końcu kary , a przede wszystkim na terminie do wpz. Sumując nie zawsze jest tak jak napisałem na forum tzn że się nie opłaca łączyć wyroków gdy jeden z nich jest warunkowo zawieszony. Trzeba uruchomić MATEMATYKĘ !!!

Ostatnia edycja:
zombie198222 i barbie bardzo wam dziekuje
a czy istnieje jakakolwiek szansa ze np na swieta dostanie chociaz 6godzin czy cos takiego? czy w ogole pierwszego wyjscia mozna sie spodziewac najwczesniej za 3msc?

Przepustka w zaden sposob nie przedluza odbywania kary.Chyba ze osadzony z przepustki nie wroci...

Dominika przy wyroku pół roku musi minąć 3 miesiące. Wcześniej nie można dostać przepustki

Witajcie, chciałabym się dowiedzieć jakie szanse są na otrzymanie przepustki jeżeli: chłopak zachowuje się dobrze ma dobrą opinię nie stawia się, jest małoletni (podgrupa M2), stara się o pracę (są duże szanse że dostanie), utrzymuje bardzo dobry kontakt z rodziną a tak że ze mną (jestem jego nażeczoną), odsiedział już 1/3 wyroku z 3 lat, wyrok ma za bójkę ze skutkiem śmiertelnym. Proszę o odpowiedź

dziewczyny czy zawsze przy starania się o przepustkę będzie ważna opinia kuratorki:rolleyes:

czyli ogolnie najwazniejsze jest zeby zlapac prace w zk bo wtedy duuuzo wiecej dostaje sie przepustek tak? jakie sa szanse ze w polotartym dostanie sie "przepustke" na kontynuowanie nauki poza szkola? takie cos tez nazwane jest przepustka czy jak>?

magducha napisał:
dziewczyny czy zawsze przy starania się o przepustkę będzie ważna opinia kuratorki:rolleyes:

witam zawsze zk zaczerpuje opini srodowiskowej od KURATORIUM lub POLCJI :(

dominika87gd napisał:
czyli ogolnie najwazniejsze jest zeby zlapac prace w zk bo wtedy duuuzo wiecej dostaje sie przepustek tak? jakie sa szanse ze w polotartym dostanie sie "przepustke" na kontynuowanie nauki poza szkola? takie cos tez nazwane jest przepustka czy jak>?

proponuje przeczytac wczesniejsze posty jest tam wszystko napisane i po to wiele osob pisze i wymienia swoje wiadomosci zeby kazdy człowiek mógł przeczytac i dowiedziec sie co Go interesuje, prosze nie zasmiecajmy tematów, bo pozniej jest po kilkadziesiat stron i na kazdej jest to samo pytanie i takia sama prawie odpowiedz aha i istnieje coś takiego ja WYSZUKIWARKA pozdrawiam

Na przepustkę można wyjść po 1/4 kary. Dla mojego J. to 9 mieś. W AŚ siedział 4,5 mieś - co wlicza mu się w karę, potem było odroczenie i teraz poszedł siedzieć. Dostał gr R1 czyli zamek, gdzie nie ma przepustek o ile dobrze zrozumiałam, czyli musi starać się o R2 no ale to dopiero za 6 mieś. Czy o ta przepustkę będzie mógł starać się za 4,5 mieś czy będzie musiał odczekać 6 mieś do ewentualnej zmiany grupy?

Zezwolenia na opuszczenie ZK w formie nagrody może dostać nawet na zamku. Bardzo obszernie pisał o tym Recedes we wcześniejszych postach ;)

jestem w trakcie czytania ale jest tego tak strasznie dużo a ja jestem na poczatku swojej drogi...dziękuję za informację :)

Barbie napisał:
Zezwolenia na opuszczenie ZK w formie nagrody może dostać nawet na zamku. Bardzo obszernie pisał o tym Recedes we wcześniejszych postach ;)

Basiu ale rozumiem, że najpierw musi mieć uruchomioną linię przepustkową...
Czy taka nagroda również wczesniej wchodzi w rachubę ??

Lorein napisał:
Basiu ale rozumiem, że najpierw musi mieć uruchomioną linię przepustkową...
Czy taka nagroda również wczesniej wchodzi w rachubę ??
Nie ma czegoś takiego jak jakaś linia przepustkowa. Kandydat musi nabyć praw formalnych do przepustki (czyli odbyć odpowiednią część kary) i najogólniej mówiąc na nią zasłużyć. To wszystko co trzeba spełnić. Nie ma przepustek nagrodowych obligatoryjnych, wszystkie są fakultatywne, albo się takie przepustki otrzymuje albo nie. Decyduje o tym dyrektor.

Recedes bardzo dziekuję za wskazówki. Wczoraj już zasiegnelam informacji na necie od Barbi a dziś od dyrektora. Juz wszystko jest jasne ;) jesli chodzi o "linie przepustkową" to wlasnie tak w zk gwarą nazywają formalne nabycie praw do przepustek :) po nabyciu tych praw mozna również dostac dodatkową przepustke jako nagrodę :)

Lorein napisał:
Recedes bardzo dziekuję za wskazówki. Wczoraj już zasiegnelam informacji na necie od Barbi a dziś od dyrektora. Juz wszystko jest jasne ;) jesli chodzi o "linie przepustkową" to wlasnie tak w zk gwarą nazywają formalne nabycie praw do przepustek :) po nabyciu tych praw mozna również dostac dodatkową przepustke jako nagrodę :)
Jeszcze raz powtórzę. Nie ma czegoś takiego jak dodatkowa przepustka nagrodowa. W formie nagrody można otrzymać widzenie poza terenem zk do 30 godzin, ewentualnie przepustkę kilkudniową.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót