Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
lorein moim zdaniem wszystko zalezy co kto robi w zk- osobiscie wiem ze bardzo trudno dostac przepustke losowa na slub brata corki wnuczki to tylko specjalne osoby otrzymoja z "wzorowym zachowaniem"

Jeżeli tzw. uroczystość dotyczy pośrednio skazanego to szanse na przepustkę są znikome, jednak jeśli dotyczy bezpośrednio szanse się zwiększają :)

beata i tu masz racje -zalezy co kto robi w zk. osobiscie wiem ze przepustke losowa jest strasznie ciezko dostac, bo sami sie staralismy o taka, i nic to nie dalo, pomimo tego iz mielismy wszystkie potrzebne papiery do tego. a znam "ludzi" ktorzy bawia sie w zaganiarstwo i wlasnie dostaja takowe przepustki bez problemu, tylko i wylacznie dlatego ze komus narobili koło tyłka!!! ale tego nie waro probowac, bo to sie kiedys obroci przeciwko
Lorein- nie uwierze ze dostałas przepustke na 3 dni na slub w to nie uwierze, zreszta jak to wiekszosc mowi slub mozna brac w zk!

Ostatnia edycja:
przepraszam za posta pod postem ale skonczyl sie czas edytowania.
kasias999 jesli chodzi o "koscielne" sprawy najlepiej jak bedziesz miala wpis od ksiedza, proboszcza z parafii ze dziecko bedzie chrzczone, wtedy z tym sie udaj do wychowawcy, dyrektora, i przedstaw mu to, zeby to nie byly puste słowa. kiedys wychowawca mi powiedzial ze na takie "uroczystosci" najlepiej miec jakies oswiadczenie z parafi...

Lorein- nie uwierze ze dostałas przepustke na 3 dni na slub w to nie uwierze, zreszta jak to wiekszosc mowi slub mozna brac w zk![/QUOTE]

wiekszosc to nie 100% - ja nie musialam jej dostawac bo nie siedze hahaha
za to moj dostal i to jest najwazniejsze.
A ciete uwagi i komentarze na temat "wierze czy nie wierze " zachowaj dla siebie bo nie sadze by akurat mnie to wzruszalo czy interesowalo.
W twoim poscie wyczuwa sie zazdrosc.

No widzę, że aniołek nie wyciągnął żadnych wniosków z mojego pierwszego posta.. Napisz lepiej jak tam ze zmianami na Nowosolu? Jest już nowy dyrektor, który rzekomo miał się zmienić od czerwca, jak pisałaś? Czy może coś się zmieniło? Miałem się grubo mylić i co?? Pan prawnik nawalił czy wychowawczyni, z którą tak sobie "pogadałaś"?. Nie chce mi się już pisać na temat Twoich pustych słów. Buhahaha!! Pozdrawiam wszystkich, bo jest to chyba mój ostatni post ;)

Witam!
Losowej przepustki maż nie dostał bo nawet o nią nie poprosił , wychowawca powiedział, ze nie ma sensu bo tu ( Łodzi na smutnej) nawet na pogrzeby nie dają tylko konwojują. Na normalne przepustki ciagle czekamy, ponieważ pani wychowawczyni jest na urlopie, a zastępca się tym nie zajmie. Papiery są super, opinie itd po prostu pech, ze trafilismy na sezon urlopowy. Mam nadzieję , ze nie spowoduje to przesuniecia wokandy o jakieś kilka miesięcy.

Proponuję pisać na temat, ponieważ nie wszyscy wchodząc na ten temat mają ochotę czytać wymiany poglądów niektórych forumkowiczek, szczególnie jakieś uszczypliwe. Proszę załóżcie sobie osobny post albo pogadajcie na GG. Pozdrowiam:)

Witam, mam pytanie, jak starać się o przepustkę od sędziego penitencjarnego ? Czy osoba z p1, której przepustek udziela sędzia penitencjarny może dostać przepustkę losową od dyrektora zakładu karnego ?

wydaje mi sie ze jest to nie mozliwe. jesli ma sie podgrupe p1, ma sie ze tak powiem ograniczone prawa w widzeniach itp. nie ma przeciez przepustek, wiec chyba przepustki losowe odpadaja tez. pozatym jesli ciezko dostac przepustke losowa na p2 to chyba na p1 tym bardziej to niemozliwe

dostaja przepustki losowe na wypadek śmierci czlonka rodziny (w wiekszosci przypadkow pod eskorta :)) ale sa zk w ktorych i w takim przypadku odmawiaja przepustki

Są udzielane przepustki losowe z P1, jednak decyduje o tym Sąd, a tylko w przypadkach nie cierpiących zwłoki, decyzję może podjąć Dyrektor ZK

Dziekuję Wam, zanim doczekamy się przepustki, to może zmiana grupy będzie:D

Mógł by ktoś mi napisać coś na temat tak zwanej systemówki bo czytam i sie doczytac nie mogę a jest to ważne dla mnie. z gory dzieki

Mogę ciebie uspokoić pobyt na przepustce nie jest doliczany do wyroku,czyli jezeli dostal przepustkę na 14 dni to po prostu te 14 dni odlicza się od wyroku to tak jak by byl w ZK.
Ale jezeli popełni przestepstwo na przepustce to tak .

A wracając do przepustek opisanych powyżej.

Jezeli chodzi o przepustke pierwszą to ZK może udzielic pierwszej przepustki na 6-10 godzin tak nie które ZK stosują tę procedure.Potem 30h i wielodniówka.
Pozdrawiam

Amelka Tobie chodzi na pewno o to
Art. 164. § 1. Okres do 6 miesięcy przed przewidywanym warunkowym zwolnieniem lub przed wykonaniem kary stanowi, w miarę potrzeby, czas niezbędny na przygotowanie skazanego do życia po zwolnieniu, zwłaszcza dla nawiązania kontaktu z kuratorem sądowym lub podmiotami, o których mowa w art. 38 § 1. Okres ten ustala, za zgodą skazanego, komisja penitencjarna.
§ 2. Okres, o którym mowa w § 1, może również wyznaczyć sąd penitencjarny w postanowieniu o udzieleniu lub odmowie warunkowego zwolnienia, jeżeli uzna to za niezbędne.

Art. 165. § 1. W okresie, o którym mowa w art. 164, skazany powinien w miarę możliwości odbywać karę w zakładzie karnym położonym najbliżej przyszłego miejsca zamieszkania.
§ 2. Skazanemu można zezwolić na opuszczenie zakładu karnego, łącznie na czas do 14 dni, zwłaszcza w celu podejmowania starań o uzyskanie po zwolnieniu odpowiednich możliwości zamieszkania i pracy. Zezwolenie na opuszczenie zakładu można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego. Zezwolenia udziela dyrektor zakładu karnego. Przepis art. 139 § 8 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Kurator sądowy lub podmioty, o których mowa w art. 38 § 1, ustalają ze skazanym zakres niezbędnej pomocy w społecznej readaptacji i sposób jej udzielenia.
§ 4. Jeżeli skazany nie posiada dokumentu tożsamości, administracja zakładu karnego podejmuje czynności niezbędne do otrzymania przez niego takiego dokumentu. Skazany ma obowiązek współdziałania w tym zakresie.

ringo wszystko zalezy od k, w jednym pierwsza przepustka to tylko 10 godzin, w innym 30

Amelka2007 napisał:
Mógł by ktoś mi napisać coś na temat tak zwanej systemówki bo czytam i sie doczytac nie mogę a jest to ważne dla mnie. z gory dzieki
Przepustki systemowe to te, o których mowa w art 91 pkt 7 i art 92 pkt 9 kkw. Są one udzielane odpowiednio w ZK typu pólotwartego i otwartego. Wcześniej w tym temacie bardzo obszernie były poruszane i wyjaśniane wszystkie problemy, które poruszacie. Zapraszam do lektury :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót