Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Barbie napisał:
(oczywiście w przypadku pierwszy raz karanych)

Ale marciocha nie pyta o pierwszy raz karanego (a i to jest nieścisłość bo chodzi o pierwszy raz ODBYWAJĄCEGO karę pozbawienia wolności).

W przypadku recydywy i krótkiego wyroku (poniżej roku) warunkowe nie przysługuje zatem wychowawca ma chyba rację.

Hehe no nie doczytałam, jakoś myślałam, że to P ;)

A propo R2, to niekoniecznie Marciochy facet ma r sądową, może mieć zwykłą penitencjarną, przy której nie ma obostrzeń takich jak przy recydywie sądowej.

Barbie napisał:
A propo R2, to niekoniecznie Marciochy facet ma r sądową, może mieć zwykłą penitencjarną, przy której nie ma obostrzeń takich jak przy recydywie sądowej.

Oczywiście, że tak może być. Ale skoro wychowawca twierdzi, że się nie załapie na przepustkę to chyba "coś na rzeczy" musi być?

Ja też myślę, że wychowawca orientuje się w sytuacji osadzonego i dlatego udzielił mu takiej odpowiedzi (czyli, że pewnie chodzi o erkę sądową).
Ale wiesz co Marciocha, zastanawiam się czy Twój partner nie mógłby skorzystać z "przywileju" opisanego w art. 165§ 2 w związku z art. 164 KKW.

P.S. Chyba nie dalej jak wczoraj pisałam o tym na forum, ale może nie w tym wątku: Trzymajcie się prawidłowych określeń - pierwszy raz karany, a pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności to naprawdę duża różnica, tak samo erka sądowa czy penitencjarna - prawidłowo zadane pytanie zwiększa prawdopodobieństwo otrzymania również prawidłowej odpowiedzi:)

ma r2 jak pisalam czyli jest juz 2 raz w wizeiniu i ma wyrok 8 miesiecy i nie moge sie nigdzie dopatrzec czy mozna ubiegac sie o przpustke przy tak malym wyroku majac recydywe:confused:

forg napisał:
W przypadku recydywy i krótkiego wyroku (poniżej roku) warunkowe nie przysługuje zatem wychowawca ma chyba rację.

Ale wiesz co Forg, tak się zastanawiam, abstrakcyjnie patrząc, nawet jeśli ma erkę sądową, przypuśćmy, że po 2/3 kary (czy nawet po 3/4), ale co najmniej po roku siedzenia może starać się o wpz - wiadomo - ten termin - rok - nie istnieje, ale gdyby istniał to połowa z tego to 6 miesięcy, a ta data istnieje to wtedy może starać się o przepustkę. Druga rzecz, w KKW nie jest powiedziane, że przepustka nie przysługuje osobom, które z racji krótkiego wyroku nie mogą starać się o wpz przez co nie można obliczyć połowy z tego okresu, jeśli chodzi o udzielanie przepustek. Mi się wydaje, że w takim przypadku powinno się brać abstrakcyjnie możliwą datę starania się o wpz i na jej podstawie wyliczać prawo do przepustek. No bo jak, ktoś ma erkę sądową i wyrok 2 lata, po roku może starać się o wpz, a o przepustkę po 6 miesiącach, a ktoś ma wyrok tylko 8 miesięcy i jego kara ma być bardziej dolegliwa, bo nie można wyliczyć czasu starania się o wpz?

A wychowawca w sumie może tak powiedział, bo przed pierwszą przepustką wypada zrobić jakiś wywiad środowiskowy itp., no a jak po 6 miesiącach zostaną osadzonemu tylko 2 miesiące na przepustki to mu się nie chce tego wszystkiego załatwiać?

Marciocha musisz podać czy to jest erka sądowa czy penitencjarna. Najlepiej zajrzyj w jakieś papiery jak masz w domu i zobacz czy gdzieś widać art. 64 lub też 65 KK.

Akte napisał:
No bo jak, ktoś ma erkę sądową i wyrok 2 lata, po roku może starać się o wpz, a o przepustkę po 6 miesiącach, a ktoś ma wyrok tylko 8 miesięcy i jego kara ma być bardziej dolegliwa, bo nie można wyliczyć czasu starania się o wpz?
Przepraszam, przykład był błędny, a nie mogę już edytować, ale ogólnie mam nadzieję, że wiecie o co mi chodziło.
Czyli np. ktoś ma erkę sądową, wyrok 18 miesięcy, o wpz może się starać po 2/3 czyli po roku, połowa z tego 6 miesięcy czyli wtedy może starać się o przepustkę i kontynuując: a ktoś ma wyrok tylko 8 miesięcy i jego kara ma być bardziej dolegliwa, bo nie można wyliczyć czasu starania się o wpz?

No właśnie Akte, ciekawe zagadnienie poruszyłaś. No bo gdy pierwszy raz karany, ma 6 miesięcy, to po 3 może się starać o przepustki... To jak to jest z tymi recydywistami :what:

Przy wyroku 8 miesięcy moim zdaniem nie może być możliwości przepustek dla R (tak jak przykład pierwszy raz karanych który podałam wyżej). No ale jeśli R ma wyrok np: rok, to już powinny być te przepustki (a raczej możliwość starania się o nie ;))

Ostatnia edycja:
Barbie niewiem dokladnie bo co zk to inaczej ale moj ma wyrok 6 msc i grupe P2 i wlasnie tydzien temu mu minela polowa kary i w ta sobote mam jechac po niego bo dostaje przepustke pierwsza.:D

Menka w każdym ZK obowiązują te same przepisy, jednakże nie wszędzie chcą dawać przepustki :ok:

Menka, ale Twój ma petkę no to ok, w jego przypadku tak może być, problem się tworzy gdy chodzi o erki sądowe i wyroki powyżej 6 miesięcy, a poniżej roku.

Witam! Mam pytanie. Mój mąż wyjdzie w tą sobotę na pierwszą przepustkę. Kolejna wypadnie mu na 12.XII. Czy jest szansa aby na święta dostał przepustkę na kilka dni?

ewa.m ja mysle ze jest,w duzej mierze bedzie zalezalo ja twoj mz wroci po pierwszej przepustce tzn. czy na czas(zawsze lepiej patrza jak sie nie spozni)z nas to sie smial na bramie ze juz go mialam dosc chyba ze go odwiezlam tak szybko (a raptem pol godz przed czasem)i czy nie bedzie pod wplywem alkoholu.nam powiedzial pan dyrektor ze na swieta bede go miala w domu.A twoj maz jaka ma grupe?a pracuje?

tak pracuje i ma P2. Dziś dostałam tel. że nie będzie w tą sobotę ale za tydzień. I pewnie ze świętami to "bigos"

powiedzcie mi prosze czy zawsze w dzien kiedy mija 1/4 kary staje sie na komisje - czy w dzien kiedy mija 1/4 juz sie wychodzi na przepustke, czy to nie ma reguly?

czy ktoś wie jak jest z przepustkami na montelupich w krakowie bo mnie ktoś pyta ale nie umiem powiedziec bo nie wiem....;)

Czy dobrze zrozumiałam, że o przepustke Łobuz moze się starać po odbyciu 1/4 kary?
Czyli jak ma wyrok rok to po 3 miesiacach może pisac prośby o przepustke? I ma grupe P3 chyba, napewno pierwszy raz karany.
Jak to jest w końcu też bym chciała Łobuza na święta :(

dominika87gd napisał:
powiedzcie mi prosze czy zawsze w dzien kiedy mija 1/4 kary staje sie na komisje - czy w dzien kiedy mija 1/4 juz sie wychodzi na przepustke, czy to nie ma reguly?

Dominika ani jedno ani drugie. W ogóle powiedzenie 1/4 kary jest umowne..., ale dobra załóżmy, że w Twoim przypadku jest to 1/4 kary - to ten dzień otwiera dopiero możliwość starania się o przepustkę. Osadzony musi zostać postawiony na komisję - komisje nie są codziennie więc czeka się na jakiś wolny termin, później jeśli komisja zgodzi się na udzielenie przepustki ustala się dzień tej przepustki więc to nie jest tak od razu, a komisja sprawdza różne rzeczy przed podjęciem decyzji...

djkahoney napisał:
Czy dobrze zrozumiałam, że o przepustke Łobuz moze się starać po odbyciu 1/4 kary?
Czyli jak ma wyrok rok to po 3 miesiacach może pisac prośby o przepustke? I ma grupe P3 chyba, napewno pierwszy raz karany.

Jeśli pierwszy raz odbywa kpw to tak, po 3 miesiącach może starać się o przyznanie przepustki.

djkahoney napisał:

o ile pamiętam musi przesiedzieć co najmniej 6 miesięcy i dopiero wtedy starać sie o przepustkę, życzę każdej aby miała swojego łobuza na święta:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót