Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Akte, pisałem tak aby zwrócić szczególną uwagę na ten fakt, że uprawnienia formalne nie są jednoznaczne z otrzymaniem zezwolenia. Zrobiłem to specjalnie ponieważ zdarza się, że przychodzi taki "Urwis" wyedukowany przez rodzinę albo "kolegów z celi" i się awanturuje przekonany, że mu się należy. Takim zachowaniem tylko sobie pogarsza szansę. Takich przykładów jest mnóstwo a z tego wynika, że jednak nie każdy to wie jak napisałaś.

czy istnieje przepustka ktora miała by na celu sprawdzenie czy skazany jest w stanie zaklimatyzowac sie na wolnosci????? mojemu łobuzowi została 6 msc do wyjscia i słyszałam od kogos ze niby jest cos takiego ale nie wiem na 100% czy to prawda prosze o pomoc:(

Przygotowanie skazanego w okresie do 6 miesięcy do opuszczenia zakładu karnego
Jak stanowi art. 164 kkw., okres poprzedzający warunkowe zwolnienie tj. okres do 6 miesięcy przed przewidywanym warunkowym zwolnieniem jest czasem niezbędnym do przygotowania skazanego do życia na wolności. Długość tego okresu jest każdorazowo wyznaczana przez komisję penitencjarną po uzyskaniu zgody skazanego. Okres ten może być także wyznaczony przez sąd penitencjarny w postanowieniu o udzieleniu lub odmowie warunkowego zwolnienia. (art. 164 2 kkw.).
W tym czasie skazany powinien w miarę możliwości odbywać karę w zakładzie karnym położonym jak najbliżej jego przyszłego miejsca zamieszkania.
Może być także udzielona skazanemu tzw. przepustka zadaniowa. Polega ona na możliwości opuszczenia zakładu karnego przez skazanego połączonej z zezwoleniem na dysponowanie pieniędzmi, na okres do 14 dni. Jest ta przepustka udzielana w celu umożliwienia skazanemu podjęcia starań o uzyskanie po zwolnieniu możliwości zamieszkania i pracy (art. 165 kkw.).

niech porozmawia z wychowawca na temat przepustki to jest pierwszy krok !

xxx24 napisał:
Przygotowanie skazanego w okresie do 6 miesięcy do opuszczenia zakładu karnego
Jak stanowi art. 164 kkw., okres poprzedzający warunkowe zwolnienie tj. okres do 6 miesięcy przed przewidywanym warunkowym zwolnieniem jest czasem niezbędnym do przygotowania skazanego do życia na wolności. Długość tego okresu jest każdorazowo wyznaczana przez komisję penitencjarną po uzyskaniu zgody skazanego. Okres ten może być także wyznaczony przez sąd penitencjarny w postanowieniu o udzieleniu lub odmowie warunkowego zwolnienia. (art. 164 2 kkw.).
W tym czasie skazany powinien w miarę możliwości odbywać karę w zakładzie karnym położonym jak najbliżej jego przyszłego miejsca zamieszkania.
Może być także udzielona skazanemu tzw. przepustka zadaniowa. Polega ona na możliwości opuszczenia zakładu karnego przez skazanego połączonej z zezwoleniem na dysponowanie pieniędzmi, na okres do 14 dni. Jest ta przepustka udzielana w celu umożliwienia skazanemu podjęcia starań o uzyskanie po zwolnieniu możliwości zamieszkania i pracy (art. 165 kkw.).

niech porozmawia z wychowawca na temat przepustki to jest pierwszy krok !

a mam jeszcze jedno pytnie czy jezeli mój łobuz ma teraz grupe zamknieta bo narozrabiał troszeczkę :mad: to tez mu sie taka przepustka zadaniowa nalezy dostał zamek na 3 miesiące wiec prosze o pomoc i dziekuje za wyjasnienie dzis mu powiem wiec sie napewno ucieszy

Toż to jest lepsze niż głuchy telefon
xxx24 napisał:
Może być także udzielona skazanemu tzw. przepustka zadaniowa.

paulinaksiazek1 napisał:
to tez mu sie taka przepustka zadaniowa nalezy

Jednak logicznie obliczając:

Wersja paulinaksiazek1:
Jeżeli może być to należy się
p→q
Tautologia:
p q p→q
1 0 0
0 1 1

Wersja anthony'ego:
Jeżeli może być to nie należy się
p→~q
Czy moje zdanie jest prawdziwe?
p q ~q p→~q
Tautologia:
1 0 1 1
0 1 0 1

Tak więc moje zdanie jest pod wszystkimi podstawieniami prawdziwe a brzmi:
Jeżeli może być przepustka zadaniowa to znaczy że nie należy się.

Jeśli nic nie pokręciłem :-) ha ha ha

Mowa tutaj o wyznaczeniu okresu przygotowawczego. Natomiast praktycznie nigdzie się tego już nie stosuje. Mój J. się o to starał i mu powiedziano, że nie udziela się już tego. :rolleyes:

Może być także udzielona skazanemu tzw. przepustka zadaniowa ...ale nie musi przeciez jak ktos ma same kwity karne,zle sie zachowuje itp to nie udziela przepustki proste

przepraszam :) to byla odpowiedz do paulinaksiazek1 nie dodalam ...sorki

a jesli moj łobuz do czasu zdjecia zamka bedzie grzeczny i wykaze sie tym ze mu zalezy zeby wczesniej wyjsc to o taka przepustke sie moze starac????? czy jak raz zawinil to juz koniec nie moze :( sama na siebie jestem zła bo tego nie rozumiem :mad:

pauina jeśli twój narozrabiał to może mieć problem z jakąkolwiek przepustką,zawiódł trochę zachowaniem ,i teraz nawet jak będzie grzeczny może mieć problem z uzyskaniem przepustki,ale może a nie musi.to zależy jak w zk będą na to patrzeć

Chce się tylko upewnić że dobrze rozumuje. Dokładnie niewiemy kiedy koniec wyroku ma mój Ł.(czekamy na łączny)
Ale wychowca powiedział mu że na początku roku ma pierwszą wokande, czyli to będzie połowa kary, tak?
czyli 27 miesiecy połowa kary czyli ogólnie ma siedzieć 54 miesiecy.
a o przepustke może starać się po przesiedzeniu 1/4 wyroku, czyli po 13.5 miesiącach
czyli może się od dawna o nią starać tak? dobrze wszystko zrozumiałam?
a i siedzi na zamku......

Ostatnia edycja:
paulinaksiazek1 napisał:
a jesli moj łobuz do czasu zdjecia zamka

Po pierwsze: ktoś mu zamek na głowę włożył?? Proszę wypowiadać się PO POLSKU.
Po drugie: proszę przestać zaśmiecać temat.

ann0112 napisał:
Mowa tutaj o wyznaczeniu okresu przygotowawczego. Natomiast praktycznie nigdzie się tego już nie stosuje.

Oczywiście, że się stosuje. Ale oczywiście niekoniecznie skutkuje to udzielaniem przepustek. Szczególnie komuś, kto łamał regulamin i nagle sobie przypomniał, że zbliża się termin końca kary.

Ostatnia edycja:
kassia1980 napisał:
pauina jeśli twój narozrabiał to może mieć problem z jakąkolwiek przepustką,zawiódł trochę zachowaniem ,i teraz nawet jak będzie grzeczny może mieć problem z uzyskaniem przepustki,ale może a nie musi.to zależy jak w zk będą na to patrzeć

wiem ze zawiódł ale naprawde chce sie zmienic i ja mu wierze odnowił kontakt z córeczka no i ze mna chce wierzyc w to ze uda nam sie stworzyc po jego wyjsciu rodzine dlatego tak bardzo mi zalezy na jakiejs przepustce by moc porozmawiac z nim ,,bez dodatkowych uszu " wiec jesli nie zawsze cos jasno rozumiem wole sie dopytac

witam,czy ktoś może mi powiedzieć,czy na oddziale zamkniętym po 1/4 kary można starać się o przepustkę?czy trzeba czekać do ewentualnego P2 w pazdzierniku?:(

Czyli nie ma co czekać na cud?jakoś mnie to nie ustawiło w pionie,ciężko, te co dwa tygodnie widzenia po godzinie ,to nigdy nie będzie to samo, co przytulić się w domku do siebie.:(D. zbiera nagrody, bardzo dobre sprawowanie, czy to wystarczy do zmiany z P1 na P2?nie pracuje, bo nie ma pracy:(

Mój chrupeczek też nie miał pracy na zamku ale dostal P2 :) więc myślę, że dobre sprawowanie wystarczy :) Nie łam się. Wkońcu się doczekasz te wymarzonej przepustki :) Tylko na półotwartym też nie dostanie jej odrazu... Mój dostał dopiero po pół roku jak miał już na P2

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót