Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To troche dużo jak na takie, powiedzmy sobie szczerze, nic. Mam nadzieje, że uda mi się z tego wyjść obronną ręką. Zobaczymy jak wyjdzie. Jak moja sprawa się skończy to podzielę się z Wami wnioskami i spostrzeżeniami.

Zaproszeni przez Sąd biegli niestety się nie stawili. Przysłali usprawiedliwienie, że są na szkoleniu. Rozprawa została przełożona.

Pawluś przejrzałem trochę tą opinię i tam sam biegły podaje że chip "może" tworzyć i uruchamiać kopie zapasowe a na to właśnie przecież prawo pozwala w ustawie.

Spytaj go czy jak kupisz zabezpieczoną płytę audio to czy możesz ją sobie skopiować i czy to jest wtedy pirat? A kiedy jest pirat? Aaaaaa! Jak plik zostanie 1. UZYSKANY NIELEGALNIE, 2. BEZ ZGODY OSOBY UPRAWNIONEJ, 3. W CELU OSIĄGNIĘCIA KORZYŚCI MAJĄTKOWEJ i te wszystkie trzy przesłanki MUSZĄ BYĆ SPEŁNIONE!
Skąd wie, że dana kopia zapasowa to tzw., pirat? z doświadczenia? ha dobre! On ma być pewny na 100%! Spytaj też czy jak masz program z crackiem to czy on jest na 100% piracki (on Ci tak właśnie sugeruje w tej opinii a to NIEPRAWDA!). Sugeruje wręcz, że on "piraty" rozpoznaje po nazwach plików! Pierniczy coś o regionach DVD to spytaj czy w Polsce zakazane jest przez prawo oglądanie filmu z USA?
Cytuje Twoje odpowiedzi mailowe, że chip może uruchamiać kopie gier? Tak napisałeś bo to prawda i na to właśnie pozwala ustawa.

Generalnie mógłbyś przejrzeć to co już raz podawałem:

http://www.ii.pwsz.bialapodlaska.pl/~lz/prawo/Prawo_autorskie_i_karne_278.pdf

Uważnie to przeczytaj razem z prawnikiem bo są tam PYTANIA DO BIEGŁEGO i wiele innych ciekawych rzeczy.

Hej.

Miałem sprawę 12 lipca. Jednak po tym wszystkim okazało się, że...
Dzisiaj otrzymałem pismo, myślałem, że z wyrokiem ale nie .. WEZWANIE jako oskarżonego na posiedzenie w przedmiocie ROZPOZNANIE WNIOSKU W TRYBIE ART 355 ( jako dobrowolne poddanie się karze. Czy ktoś mi powie o co w tym chodzi, Sąd nie zgadza się na karę prokuratora oraz, che więcej, mniej ? Na policji było dużo zarzutów, przy prokuratorze wyszło częściowe umorzenie sprawy.

Proszę doświadczonych o pomoc w temacie :).

Sprawa zakończona.
1. Przepadek mienia.
2. Trzy wykroczenia dokonywane w trybie ciągłym przez okres 1,5 roku - rok na dwa w zawieszeniu.
3. Koszty sądowe + zadośćuczynienie cośtam cośtam ~2,000zł. Co może ulec zmniejszeniu w zależności od mojej sytuacji finansowej ( po jej analizie ).

No i tyle, powodzenia życzę innym :-).

Pawluś napisał:
Sprawa zakończona.
1. Przepadek mienia.
2. Trzy wykroczenia dokonywane w trybie ciągłym przez okres 1,5 roku - rok na dwa w zawieszeniu.
3. Koszty sądowe + zadośćuczynienie cośtam cośtam ~2,000zł. Co może ulec zmniejszeniu w zależności od mojej sytuacji finansowej ( po jej analizie ).

No i tyle, powodzenia życzę innym :-).

Po pierwsze to nie wykroczenia tylko przestępstwa skoro dostałeś wyrok w zawieszeniu.
Po drugie skoro masz tzw. "zawiasy" to zgodnie z polskim prawem figurujesz w spisie osób skazanych za przestępstwo.

Jednym słowem przegrałeś.
Nie ma się chyba z czego cieszyć.

Ad.1. Dobrze, pomyliłem się. Źle się wysłowiłem.
Ad.2. Nie ciesze się, tylko uśmiecham do tego, że już po wszystkim.

sory nie mogę edytować
Mam chwilę to napiszę co w ostatnim roku się działo.
Jak biegli się nie stawili w sierpninu to sprawa została przełożona chyba na grudnia 2012 ale wtedy sędzina się rozchorowała i wzięła roczny urlop. Następnie sprawę przekazano nowemu Sędziemu który wyznaczył początkową rozprawę na maj. Gdy sprawę podejmuje nowy Sędzia to tak jakby cała sprawa rozpoczynała się od początku. Na rozprawie znowu wezwaliśmy biegłych (dla przypomnienia to bracia). Kilka dni temu odbyło się pierwsze przesłuchanie jednego biegłego (tego z FOTA - specjalista ds. twórczości audiowizualnych) niestety drugi (jego brat który kiedyś był biegłym sądowym) się nie stawił. Wcale nie wchodziliśmy z pytaniami w jego opinię tylko zapytaliśmy wprost o kwalifikacje, doświadczenie i wykształcenie. Czyli konkretnie dlaczego tytułuje się biegłym chociaż NIE JEST BIEGŁYM SĄDOWYM. Kolo zupełnie się tego nie spodziewał i zaczeło się od razu yyyy, aaaaaa, oooooo, hyymyyyhyyy, yyyyyyyyyyyyyy. Zapytaliśmy czy pan jest biegłym sądowym? Noooo, yyyyyy, nieee, yyyyyy ale ja mam 10 lat doświadczenia w FOTA i policja mnie prosiła o opinie. A czy brat jest? Nooo, yyyyy, eeee, no był.
Sąd i oddelegowany prokurator zrobili duże oczy i kolo musiał złorzyć przysięgę na kłamliwość na wniosek sądu (dla niewtajemniczonych biegły sądowy skałada takową przysięgę przy ropoczęciu kadencji). Sąd jeszcze się dopytywał przy jakim sądzie brat był i dlaczego już nie jest ale on nie wie i nie pamięta (ale my wiemy!).
Zapytaliśmy czy często policja go prosiła o napisanie opinii w sprawach w których on jako FOTA wnosi zawiadomienie, on robi przeszukanie i on jest w sprawie "biegłym" a jego opinie potwierdza brat były "biegły"? noooo, yyyyy, on nie pamięta w "natłoku zajęć" (te cudzysłowy są często gdyż biegły co chwila podnosi ręce i robi palcami cudzysłów podczas wypowiedzi, jest zdenerwowany). drążymy dalej co tam z jego biegłością, pracą i wykształceniem. No jest specjalistą w FOTA a ma średnie. Sąd się wtrącił i zapytał konkretnie. Jakie jest pana wykształcenie, kompetencje jakieś potwierdzone kursy, dokształcanie? Yyyyyyyyyyy, noo, ja szkolę policję antypiracko! 10 lat doświadczenia w FOTA A SZKOŁA to ZAWODOWA a potem ZAOCZNIE OGÓLNIAK. Sędzina otworzyła buzię szeroko a prokurator schował się za akta. No i dodał że jego nabytej wiedzy nie da się nauczyć! sic!
No to zakwestionowaliśmy opinię w całości jako niekompetentą, stronniczą itp. Brak odpowiedzi i rozłożone ręce.
Jeszcze tylko zapytaliśmy jak często brał udział w sprawach gdzie razem z bratem byli "biegłymi" i pisali opinie. Yyyyy, eeeeee, on ma dużo spraw w "pracy" (cały czas macha łapami i robi cudzysłów podczas wypowiedzi) i nie wie. No to dopytujemy czy to była tylko ta jedna sprawa, czy może kilka?
Eeeee, noooo, mogło być kilka wspólnych spraw on tego nie sprawdza i nie wie.

Ostatnia edycja:
Ripper jakieś sugestie co do pytań dla drugiego biegłego tego co był kiedyś sądowym bo czas leci i znowu będzie rozprawa.

Czy dobrze że nie wchodziliśmy w opinię tylko w jego kwalifikacje?

Co dalej z nimi zrobić jak okaże się że to hochsztaplerzy piszący nieuczciwe opinie?

YNOS - jakiś postęp w sprawie? śledzę wątek i jestem ciekawy jak będzie dalej

No na razie czekamy na przesłuchanie drugiego z braci biegłych, jak się w ogóle pojawi w sądzie, bo już minął rok jak się nie stawia. Ciekawe co sąd zrobi jak znowu nie przyjedzie?
Posadzą do aresztu biegłego i go doprowadzą na rozprawę w kajdankach?

z art. 118 1 ust. 2 w zw. z art. 118 1 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w zw. z art. 278 § 2 kk w zw. z art. 11 § 2 kk i art. 12 kk. Przepis art. 118 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych stanowi, iż:

1. Kto wytwarza urządzenia lub ich komponenty przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów praw pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami lub ich komponentami, albo reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o których mowa w ust. 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Słowo „urządzenie” jest rozumiane w języku polskim jako „rodzaj mechanizmu lub zespół elementów, przyrządów służący do wykonania określonych czynności, ułatwiający pracę” (zob. Słownik języka polskiego, red. M. Szymczak, t. 3, PWN, Warszawa 1999, s. 575). W tym przypadku „urządzeniem” będzie zespół takich technicznych elementów składowych połączonych w jedną kompletną całość, przy pomocy którego można usuwać lub obchodzić wprowadzone skuteczne zabezpieczenia techniczne, uniemożliwiające nielegalne korzystanie z utworów lub przedmiotów praw pokrewnych.
(...) z kolei jest rozumiany w języku polskim jako „część składowa czegoś; składnik, element” (zob. Słownik języka polskiego, red. M. Szymczak, t. 1, PWN, Warszawa 1999, s. 917). Ponieważ chodzi tu o „ich komponenty”, a więc komponenty urządzeń, ustawodawca ma na myśli sytuacje, w których można posłużyć się w nielegalnym celu nawet niekompletnym urządzeniem, a więc jego częścią składową, o ile może ona spełnić samodzielnie założoną funkcję usunięcia lub obejścia zabezpieczenia. Możliwe jest bowiem, że założoną funkcję odkodowywania spełniać może już samodzielnie jakiś fragment urządzenia, choć nawet nie w sposób w pełni satysfakcjonujący. W przypadku urządzenia mamy na ogół do czynienia z pewnym zespołem elementów, zamkniętym w obudowie. W tym wypadku ustawowy zakaz dotyczy tylko części urządzenia, komponentu wchodzącego w jego skład.

Przepis wymaga wytworzenia więcej niż jednego urządzenia lub jego komponentu. Wytwórca musi wytworzyć co najmniej dwa takie urządzenie lub komponenty, by mógł odpowiadać karnie.

Nie jest jednak objęta ochroną prawnokarną sytuacja, gdy wytwarzanie, posiadanie, przechowywanie lub wykorzystywanie będzie dotyczyć programów komputerowych , które służą do nielegalnego obchodzenia zabezpieczeń lub ich usuwania, gdyż są to jedynie wytwory niematerialne (por. Z. Ćwiąkalski, komentarz do art. 118 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZDZISHARD bardzo bardzo dobra robota dzięki, już sobie wydrukowałem takiego uzasadnienia wyroku jescze nie miałem, jeszcze raz wielkie dzięki.

Witam ponownie czytelników tego tematu.

Jestem po kilku rozprawach, sąd mimo wykazania przez nas iż biegli są po ogólniakach i że inne sądy zrezygnowały z ich usług to dopuścił ich opinie gdyż BIEGŁYM MOŻE BYĆ KAŻDY a to że jeszcze musi dysponować odpowiednią wiedzą i moralnością to już nie jest dla sądu ważne.

Po ogłoszeniu dopuszczenia opinii (nie ma innych dowodów) sąd zamknął rozprawę (!) pytając tylko czy mamy wnioski, nie mieliśmy WNIOSKÓW bo mieliśmy składać na koniec wyjaśnienia.
(Oświadczaliśmy na początku że na koniec złożymy obszerne WYJAŚNIENIA których de facto nie mieliśmy kiedy złożyć.)

No to sąd zamknął rozprawę i poprosił o ostatnie słowo przed wydaniem wyroku.

Normalnie się zagotowałem i przeczytałem przygotowane wcześniej oświadczenie że:

Składam sprzeciw wobec wyprowadzania dowodów z opinii biegłego gdyż opinie są nieprzydane DO STWIERDZENIA danej okoliczności prawnej (173&3/1) czyli że opinie te to spis posiadanych programów i gier a nie UZYSKANYCH BEZ ZGODY AUTORA.

Następnie wykazałem że opinie nie spełniają PROCEDURY POSTĘPOWANIA Z DOWODAMI W FORMIE ELEKTRONNICZNEJ czyli uruchamianie konsol i kart bez blokera, brak sum kontrolnych, brak celów badania, brak podanego użytego oprogramowania, brak numerów seryjnych itd., itp. Powiadomiłem że uruchamiane dyski, karty, konsole straciły BEZPOWROTNIE swoją INTEGRALNOŚĆ i już nigdy nie mogą zostać użyte.

Na koniec przeczytałem CEL z jednej z opinii cytuję:
Czy na dyskach, komputerach, kartach znajduje się oprogramowanie i pliki chronione prawami autorskimi i inne przestępstwa!!!
Powiedziałem że tak znajdują się! np. Windows:-D:o:D który chroniony jest prawami autorskimi i zapytałem: "i co dalej?", mam też kopie zapasowe ale pierwsze słyszę że zabronione jest posiadanie kopii zapasowej.

mieli gęby rozdziawione:cool:

Po kilku dniach miał być ogłoszony wyrok ale sąd wznowił rozprawę gdyż będzie zmieniał kwalifikację prawną!

Co za bagno...

Ostatnia edycja:
no to zmienił kwalifikację na ileś tam czynów z art. 278 &2 kk z wyłączeniem art. 12 kk (czyn ciągły) oraz odrzucił czyny z art. 118 &1 i art. 118 &2

W ten oto sposób poszło do kosza (po 3 latach, dwóch przeszukaniach, notatkach w prasie o sukcesie) 3/4 wielkiego aktu oskarżenia o przerabianie konsol :wow:
a zostały tak jak mówił Ripper zarzuty o oprogramowanie i gry.

Tyle tylko że nie maja nawet jednego dowodu na to!

YNOS napisał:
no to zmienił kwalifikację na ileś tam czynów z art. 278 &2 kk z wyłączeniem art. 12 kk (czyn ciągły) oraz odrzucił czyny z art. 118 &1 i art. 118 &2
No proszę! 3 lata zajęło, ale jednak jest słuszny wniosek.
Kto wie, może w 2017 dojdą do wniosku, że zarzut o bezprawne uzyskanie Total Commandera również jest mało sensowny ;).

Tak się zastanawiam na co dalej jeszcze liczą w tym sądzie skoro mają opinie które są SPISEM programów i gier i nie ma tam ani jednego prawdziwego dowodu na to że są uzyskane bez zgody autora.
Chyba Ripper masz rację znowu im zejdzie ze 3 lata zanim dojdą do tego co było wiadomo od samego początku iż AO to był zupełny GNIOT podparty czarodzieskimi opiniami.

Do Ripper
Dlaczego zmienili też z czynu ciągłego (12kk) na pojedyńcze czyny przy 278 &2
o co może chodzić?

Ostatnia edycja:
YNOS napisał:
Dlaczego zmienili też z czynu ciągłego (12kk)
Czyn ciągły może być dosyć trudny do udowodnienia w przypadku programów komputerowych.

Witam
Do ynos czy mógłbyś napisać jak się ta sprawa skończyła. Mam podobny problem kupilem przerobioną konsolę i miałem nalot policji.
Pozdrawiam

A ja wystawiłem na allegro konsole przerobiona którą wcześniej kupiłem też przerobioną z allegro. I w opisie zaznaczyłem że daje 4 gry i ich kopie zapasowe. Aukcje usuneli mi przez "FOTA". Nie wiem co mam zrobić i czy będę mieć nalot.

Powrót