Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
YNOS ma sprawę karną któraś tam z kolei posiedzenie w sądzie Okręgowym w Gdańsku z powództwa FOTA jako oskarżyciel posiłkowy.

Tak FOTA zapewne już złożyła donos do prokuratury są bardzo pazerni na kasę zaś Stowarzyszenie PRO straciło już status organizacji zbiorowego zarządzania od 2011 roku ale mimo to szkoli policjantów i prokuratorów jak maja postępować w razie powzięcia informacji domniemanej o nielegalnie zdobytej zawartości komputerów.:mad:

corsair1 napisał:
Witam
Do ynos czy mógłbyś napisać jak się ta sprawa skończyła. Mam podobny problem kupilem przerobioną konsolę i miałem nalot policji.
Pozdrawiam

Możesz napisać czy oddałeś konsole im bez wchodzenia do domu czy byli w domu i sami szukali jej i innych rzeczy?. I w jakim czasie przyszli od kupna konsoli?. :(

Remix28 napisał:
Możesz napisać czy oddałeś konsole im bez wchodzenia do domu czy byli w domu i sami szukali jej i innych rzeczy?. I w jakim czasie przyszli od kupna konsoli?. :(

Dokonali przeszukania mieszkania na podstawie postanowienia prokuratorskiego. Konsole wydalem dobrowolnie i nie musieli jej szukać. Ale szafy proforma przetrzepali.

A w jakim czasie byli z nakazem od czasu kupna konsoli?. Jakaś kara będzie coś jeszcze mówili? Bo mi nawet nie chcą odpisać.

Witam, wszystkich ponownie, sprawa ciągnie się dalej... ale po kolei.

Pierwszą sprawę w SR przegrałem ponieważ nie zmieniono biegłych (nakłamane pod samo-ukaranie) a sędzina uznała że skoro posiadałem programy to je uzyskałem, konsole też winny ponieważ uznała że przerobiona konsola jest sama urządzeniem do przerabiania...

Sąd apelacyjny uznał nasze wszystkie podnoszone kwestie prze ze mnie za zasadne i nakazał wznowić proces w I instancji z zaleceniami:

oprogramowanie

- powołać nowych biegłych (tendencyjne opinie pisane pod samoukaranie)
- ustalić kto uzyskał programy komputerowe bo wiele osób miało dostęp do kompów
- jakie programy są uzyskane bez zgody, biegły stwierdził tylko istnienie programów i hipotetyczną możliwość uzyskania ich nielegalnie ponieważ nie dostał do ręki atrybutów a po drugie nie o to pytała prokuratura w opiniach
- SA stwierdził, obecnie od 15 lat atrybuty legalności podnoszone przez biegłych w opiniach nie występują w rzeczywistości, programy ściąga się ze sklepów np, PlayStation Store i nie na to żadnych dowodów prócz konta w sklepie i zapłaty ale użytkownik nie jest od udowadniania niewinności, tylko prokuratura od udowodnienia winy, korespondencja mailowa ze sklepami nie jest przechowywana a więc BIEGŁY NIE MOŻE ZALICZAĆ plików jako nielegalne.
- brak okazania dowodów zakupu nie może równać się winie
- ZAŁOŻENIE ŻE PROGRAM JEST UZNAWANY ZA UZYSKANY BEZPRAWNIE DO CZASU UDOWODNIENIA TEZY PRZECIWNEJ JEST NIEDOPUSZCZALNE.
- mogły upłynąć terminy przedawnienia karalności bo data zainstalowania na komputerze nie jest datą uzyskania

konsole psp

- SA zauważa ze programy typu "crack" do przerabiania konsol czy obchodzenia zabezpieczeń nie można uznać za urządzenia lub ich komponenty
- SR nie wyjaśnił dlaczego zabronione jest posiadanie przerobionej konsoli skoro konsola nie może być narzędziem do przerabiania samej siebie

Wyrok należy uchylić z powodu RAŻĄCYCH UCHYBIEŃ DOWODOWYCH.

To było w 2016 roku obecnie wczoraj miał być ogłoszony wyrok w SR ale nie mogąc mnie za nic ukarać sąd zapowiedział zmianę kwalifikacji czynu na paserstwo.

Wnioskuję, że nie dało się podciągnąć pod art. 278&2kk a konsole z art. 118 ust.1 upadły po opinii nowego biegłego więc przypuszczam, że postawi art. 293kk czyli paserstwo, przyjęcie programu komputerowego.

Po ciągłym naciskaniu w końcu powołano nowego biegłego który obalił całkowicie przerabianie konsol, urządzenia do przerabiania (bateria PANDORA) i posiadanie przerobionych konsol.

Oprogramowanie opisał tak samo tendencyjnie jak poprzedni czyli że muszą być pudełka i płytki z numerem licencji a zaciął się jak zapytałem ile gier mieści się na karcie pamięci konsoli PSP i czy użytkownik może kupioną legalnie grę zgrać z pamięci konsoli na dysk HDD/CD/DVD aby zrobić miejsce na następne i czy to jest karalne i czy taką płytkę CD/DVD on potem uzna za legalnie uzyskane czy też nie.
Powiedział, że uzna za nielegalne bo nie ma co najmniej 2 atrybutów.

***Regulamin***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót