Jakiś czas temu też poruszałem ten temat na forum. Generalnie zdania w tej kwestii są podzielone. Jedni twierdzą że jest to działanie nielegalne, powołując się właśnie na brzmienie art 1181, inni wręcz odwrotnie. Dla mnie osobiście podciąganie przeróbek konsol (przynajmniej tych czysto software'owych) pod bardzo nie jasny w odniesieniu akurat do nich art. 1181, jest zwyczajnym nadużyciem. No ale co zrobić, skoro takim osobom jak autor przytoczonego przez Rippera wątku, zamyka się usta nie dając prawa głosu, mimo że nawet opinia biegłego w myśl art. 1181, przemawia na rzecz oskarżonego...
Dobrze by było żeby całą tą sprawą zajął się jakiś kompetentny organ (UOKiK?), bo przeróbka konsoli to często coś znacznie więcej niż powszechnie pojmowane "piraty". Bo póki co cała ta sprawa wygląda tak jakby mundurowi dostali odgórne polecenie wyłapywania przerabiających konsole, podczas gdy reszta odbywa się trochę na zasadzie "dajcie mi człowieka..."
Kwestia licencji o jakiej pisze dominus31... Miałem już parę konsol w swoim życiu i szczerze mówiąc nie spotkałem się z czymś takim. Owszem, były jakieś mało ścisłe zapisy na zasadzie nie rób tego czy tego, ale penalizowane było to jedynie utratą gwarancji producenta, co akurat jest zrozumiałe. A że konsola to przedmiot jak każdy inny to jestem tutaj zdania że producentowi nic do tego czy będę na niej grał, czy może przy jej pomocy wbijał gwoździe do ściany. Jeżeli się zepsuje, to już mój problem bo używałem jej nie zgodnie z przeznaczeniem, ale żeby za to karać?
A samo przerobienie konsoli, jeżeli w znaczącym stopniu ma poszerzyć zakres jej funkcjonalności, to do ciężkiej choroby, dlaczego by nie? Nikt nie zabrania tuningowania samochodów, wgrywania innego oprogramowania do PC niż to dostarczone przez producenta/dystrybutora, więc dlaczego z konsolami akurat miało by być inaczej? Art 1181, łamanie zabezpieczeń? No ja bardzo przepraszam, ale o jakich zabezpieczeniach mówimy jeżeli wystarczy ściągnąć jeden programik z sieci, podpiąć konsolę do PC, i pod 3 minutach cieszyć się nowym oprogramowaniem?