Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy ktoś mi moze odpowiedzieć na pytanie?
U osadzonego stwierdzono dyskopatie kregów szyjnych z uciskiem na rdzeń kręgowy co powoduje u osadzonego dretwienie kończyn,paraliż twarzy i tym podobne.Lekarz wykonujacy rezonas stwierdzil że rehabilitacja jest potrzebna i to pilnie bo kregosłup jest bardzo przeciążony.Czy starać się o przerwe w karze? Czy jest to jakiś znaczący powód?

martetta napisał:
rehabilitacja jest potrzebna

Rehabilitacja jest możliwa w warunkach zk. Ale czy akurat taka - odpowiedzi udzieli skazanemu właściwy medyk.

forg napisał:
Rehabilitacja jest możliwa w warunkach zk. Ale czy akurat taka - odpowiedzi udzieli skazanemu właściwy medyk.

A tu się nie zgodze rozmawiałam dziś z panem pewnym ze szpitala wiezięnnego i powiedział mi że to nie noga czy ręka i już nie wysyłają na leczenie do Łodzi czy Gdańska a teraz stosuje się leczenie wolnosciowe przy takich urazach...

martetta napisał:
A tu się nie zgodze

Z czym się nie zgodzisz? Przecież napisałem, że kwestię konkretnej rehabilitacji ocenić musi specjalista. A nie Ty czy ja. I Ty to potwierdzasz.

A to sie zgodze,ale z takim poważnym kłopotem zdrowotnym to nie przelewki w każdej chwili może osadzony zostać warzywem ech ...

martetta napisał:
w każdej chwili może osadzony zostać warzywem ech ...

Osadzeni nawet umierają z powodów zdrowotnych - podobnie jak wolni ludzie na wolności. Polska służba zdrowia zdiagnozuje skazanego i oceni czy rehabilitacja może być za kratami czy musi być w warunkach wolnościowych.

Mam pytanko.
Ile czasu ma na wyznaczenie terminu rozprawy Sąd Apelacyjny jeżeli zażalenie na postanowienie sądu o udzielenie przerwy w karze wpłynęło do Sądu Okręgowego 20 lipca 2012. Czy są określone jakieś terminy w jakim Sąd Apelacyjny musi rozpatrzyć zażalenie?

karola1309 napisał:
Mam pytanko.
Ile czasu ma na wyznaczenie terminu rozprawy Sąd Apelacyjny jeżeli zażalenie na postanowienie sądu o udzielenie przerwy w karze wpłynęło do Sądu Okręgowego 20 lipca 2012. Czy są określone jakieś terminy w jakim Sąd Apelacyjny musi rozpatrzyć zażalenie?

U nas trwało to 1.5 miesiąca od złożenia zażalenia do terminu a sądzie apelacyjnym

ile czasu ma na wyznaczenie terminu rozprawy sad penitencjarny o udzielenie przerwy w karze ?Prosze o pomoc

Powiem Ci tak- w naszym przypadku sąd w Olsztynie wszystkim- czyli od złożenia wniosku, przez wywiad kuratorski w miejscu zamieszkania, rozpatrzenie dodatkowych wniosków ( moich, nie męża) zmieścił się w trzech tygodniach.Terminu posiedzenia nie doczekaliśmy, bo męża przewieziono do Łodzi.Ale sądzę (oczywiście nie muszę mieć racji) że na posiedzenie czekalibyśmy tydzień, może dwa.Ile to zajmie w Łodzi- tego jeszcze nie wiem, bo "akta jeszcze nie dotarły"Ale będę nalegała na jak najszybsze zajęcie się sprawą, bo najbliższa wokanda jest za trzy tygodnie.Więc sumując -coś około miesiąca.Przy dobrych chęciach sądu.
Pewnie dokładniejszych informacji udzieli ci forg, bo on się na wszystkim zna;)

Witam....
Mam takie pytanie mój konkubent ma wyrok 2 lata i 4 miesiące odbył z tego rok i 3 miesiące od 2009roku był na wolności(wynajmujemy mieszkanie czynsz wynosi 750zł + opłaty) teraz 3 września przyjechała policja i go wzięli do AŚ był jedynym żywicielem rodziny ja idę do szkoły ale mój dochód wynosi 450zł starałam się o pomoc z MGOPS ale mi nie pomogli bo przekracza oprócz tego konkubent jest po operacji "Nowotwór złośliwy-rak jądra prawego" i nie wiemy co zrobić żeby wyszedł na wolność pomoże ktoś????????????????????:rolleyes:

paulabarecka napisał:
był jedynym żywicielem rodziny

Jakiej rodziny?
Piszesz w temacie "przerwa" a nie podajesz żadnych przesłanek, by wypuścić przestępcę zza krat.

Naszej rodziny czyli ja on i jego upośledzona guchoniema matka.....
Staramy się o dozór elektroniczny w poniedziałek rozprawa ale wychowawca AŚ mówi że nie dostanie tej opaski więc staram się mu pomóc i chcę się dowiedzieć co możemy pisać,konkubent jest w okresie Rekonwalescencji po operacji i jest skierowany na badania. Lekarz AŚ dziwuje się że on w jego stanie jest w Areszcie....

paulabarecka napisał:
Naszej rodziny czyli ja on i jego upośledzona guchoniema matka.....

Ty nie jesteś jego rodziną

paulabarecka napisał:
Staramy się o dozór elektroniczny w poniedziałek rozprawa ale wychowawca AŚ mówi że nie dostanie tej opaski

A niby dlaczego ma dostać? Przecież nie spełnia przesłanek ustawowych.

paulabarecka napisał:
Witam....
Mam takie pytanie mój konkubent ma wyrok 2 lata i 4 miesiące odbył z tego rok i 3 miesiące od 2009roku był na wolności(wynajmujemy mieszkanie czynsz wynosi 750zł + opłaty) teraz 3 września przyjechała policja i go wzięli do AŚ był jedynym żywicielem rodziny ja idę do szkoły ale mój dochód wynosi 450zł starałam się o pomoc z MGOPS ale mi nie pomogli bo przekracza oprócz tego konkubent jest po operacji "Nowotwór złośliwy-rak jądra prawego" i nie wiemy co zrobić żeby wyszedł na wolność pomoże ktoś????????????????????:rolleyes:[/QU Jak przekracza ci dochód to chyba normalne ze nie otrzymasz pomocy mysle ze jak dla ciebie samej to chyba wystarczy ci 450 zł na zycie

Witam! Mam pytanie jesli ma sie odsiedziane 3 miesiace dostalo sie przerwe w karze na 6 miesiecy jesli dostanie sie druga przerwe na 6 miesiecy to czy jest szansa po tych przerwach na warunkowe przedterminowe zwolnienie. Caly wyrok tm 22 miesiace. Z gory dziekuje za odpowiedz

Oczywiście, że jest:) Jeśli się wróci do więzienia i odsiedzi tyle ile wymagane jest do starania się o wpz ;)

Powrót