Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

luiii1988 napisał:
Slicznie dziekuję za odpowiedź. Widzę, że jednak niektórzy dostają przerwę na tą okoliczność;)

tylko pamietaj o dołączeniu zaświadczeń

ja znam przypadek z przed dosłownie kilku dni (z południa naszego kraju) gdzie kobieta w początkowym stadium ciąży uzyskała dla swojego męża, przerwę w karze na 6-mcy. ;)

My tez chcemy sie starac o przerwe z tego powodu, sama bez niego nie dam rady ja nie pracuje:( termin porodu mam na 11 marca wiec mozemy juz wysłac do sadu wniosek o przerwe w karze?

Wniosek w każdej chwili można złożyć. Pytanie tylko, czy skazany umie go odpowiednio uzasadnić i poprzeć dowodami na to co pisze.

No ja mu dam wszystkie zaswiadczenia od lekarza z urzędu pracy, opieki społecznej , urzedu skarbowego i oświadczenia moich rodziców że nie sa wstnie mi pomóc i jeszcze takie pismo od pracodawcy.... czy cos jeszcze jest potrzebne???:rolleyes:

Madalenka napisał:
My tez chcemy sie starac o przerwe z tego powodu, sama bez niego nie dam rady ja nie pracuje:( termin porodu mam na 11 marca wiec mozemy juz wysłac do sadu wniosek o przerwe w karze?

Ja mam na 30 marca i jestem w dokładnie takiej samej sytuacji, jedni dostają inni nie. Mam nadzieje, ze sie uda:) Zastanawiam się tylko czy oni patrzą na to ile dana osoba już przebywa w ZK, bo jesli tak to pół roku to mało:(

Okres odbytej kary w wypadku przerwy w karze jest mało istotny. Nie o to tu chodzi.

A jezeli maz jest po wyroku i dalej na zasadach TA to mozna sie starac o przerwe czy dopiero po prawomocnym wyroku??

Mój też złożył taki wniosek, a dodatkowo ja też złożyłam, ale jak czytam, że rozpatrują czasem dopiero po trzech miesiącach to zanim rozpatrzą, ja mogę wylądować na wózku inwalidzkim /miałam złamany kręgosłup i nie mogę nic dźwigać, itp./, a w centralnym trzeba już palić i czasem drzewa urąbać. Czarno to widzę!

Ile przeciętnie czeka się na wyznaczenie terminu posiedzenia w sprawie udzielenia przerwy w odbywaniu kary? Sąd Okręgowy Lublin. Jakie w tym sądzie są szanse na przerwę, może ktoś wie. Z góry dziękuję za pomoc.

....witam :)
Orientuje się ktoś ile od dnia złożenia wniosku o przerwę czeka się na wizytę kuratora ???

My czekaliśmy niecały tydzień

...o to szybko ...dzięki :)
a jeśli można wiedzieć.....udało się z tą przerwą ??? i z jakich powodów staraliście się ???

Witam,
Od dłuższego czasu obserwuje i czytam forum i przyznam szczerze że uzyskałam tu wiele potrzebnych informacji,z których skorzystałam.obecnie mija prawie 9 miesięcy jak mój mąż jest w ZK ,odsiaduje wyrok 10 mc (odwieszony),14 mc (bezwzględny) i oprócz tego ma 2 wyroki nie wprowadzone gdyz obydwa sa w apelacji.W między czasie stawał na przerwe ze względu na zly stan zdrowia psychicznego lecz sad penitencjarny odrzucił wniosek tłumacząc się że mój mąż nie wymaga leczenia na wolności i zlozylismy zazalenie , uzupelniając wniosek, że oprócz zlego stanu zdrwia, mamy cięzką sytłację rodziną ponieważ ja utracilam pracę i wmiędzy czasie powstały zadłużenia,dostarczyliśmy również odpowiednie dokumenty oraz zaświadczenie o zatrudnieniu. Sąd Apelacyjny przyjął zażalenie wraz z wniosekiem o ponowne rozpatrzenie i Jutro jest wokanda.
Co prawda opinie są podzielone co do uzyskania przerwy.W związku z tym mam pytanie.
Czy jeżeli zostało przyjete zażalenie to mogę przypuszczać że mój mąż otrzyma przerwe ?
Proszę o opinie.

eni31 napisał:
....witam :)
Orientuje się ktoś ile od dnia złożenia wniosku o przerwę czeka się na wizytę kuratora ???

Nie w każdym,przypadku wyznaczają kuratora.U mnie bynajmniej nikogo nie było.
A u mojej koleżanki był.To chyba jest uzależnione z jakich przyczyn ma byc przerwa.

to ze Sąd przyjął wniosek o zażalenie nie oznacza ze przerwa bedzie udzielona

Rozumiem,:(

Jeżeli Sąd Apelacyjny w dn. Dzisiejszym przyjął zażalenie o nie udzieleniu przerwy i oddalił do ponownego rozpatrzenia to czy cała procedura zaczyna się od nowa?

Ponieważ wszystko wygląda następująco.
( opisuje w skrócie)

Poprzedni wniosek oparty był na podstawie złego stanu zdrowia psychicznego to zn. mój mąż leczył się w poradni odwykowej. stwierdzono u niego osobowość socjopatyczną, oraz uzależnienie - lecz biegli stwierdzili wystawiając swą opinię w następujący sposób, że nie stwierdza się choroby o podłożu psychicznym gdyż osadzony ma silna nerwice,depresję, która uwarunkowana jest sytuacją bytową, nie został uszkodzony centralny układ nerwowy od nadużywania środków odurzających więdz nie zachodzi podstawa o leczeniu po za ZK. oraz że osadzony nie ma rodziny na utrzymaniu ani nie znajduje się w ciężkiej sytuacji. Wiedz nie zostanie mu udzielona przerwa.

Dowiadując się o tym złożyliśmy stosowne pismo ze osadzony ma rodzinę na utrzymaniu,
że zachodzi potrzeba dalszego leczenia ponieważ stan mojego męża pogarsza się a nie polepsza, i ze aktualnie rodzina jest w ciężkiej sytuacji.( na tej podstawie sąd zażalenie przyjął ) ponieważ nie była badana sprawa sytuacji bytowej.

Nie będzie brany pod uwagę stan zdrowia ponieważ sąd przyjął opinie biegłych,
Ale pod uwagę będzie brana sytuacja rodzinna tak dziś wyraził się Sąd.
Uznał również, że, ciężko jest ocenić sytuację, jeżeli nie była brana pod uwagę sytuacja rodziny, ponieważ w trakcie trwania sprawy sytuacja się pogorszyła.Tak wynika z dokumentacji oraz opisu przez nas złożonego. Bo nikt nie przeprowadzał wywiadu środowiskowego i nie zaopiniował, że jest inaczej.

Dlatego pytam jak na wstępie.

Bo nie rozumiem uchybień Sadu 1 instancji, z dokumentów czarno na białym wynika, że brano pod uwagę tylko zdrowie mojego męża a nikt nie zwrócił uwagi na rodzinę i jej ciężką sytuację.Wiem tez, że można uważać brak logiki, że starając się oprzerwe połączono 2 aspekty stan zdrowia i sytuacje rodzinną. Ale tak to wszystko wygląda w rzeczywistości.
I z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie chcę na siłę męża wyciągnąć, bo mam świadomość tego, że lepiej, aby miał to wszystko za sobą a nie przed.Ale jeśli on, choć na chwilę się nie pojawi to problem się pogłębi a ja sama nie dam sobie rady.zwlaszcza w utrzymaniu domu.

Będę wdzięczna za opinie.....:)

a i jeszcze jedno jeden z wyroków jest w apelacji czy ma to wpływ na przerwę w karze?:help:

A o co dokładnie pytasz?
Z tego co piszesz wynika, że Sąd I instancji prawdopodobnie nie zbadał dokładnie sytuacji rodzinnej i osobistej skazanego (być może nie przeprowadził na te okoliczności dowodów wystarczających do oceny czy istnieją przesłanki do udzielenia przerwy z powodów rodzinnych).

Teraz ponownie wyznaczone zostanie posiedzenie Sądu I instancji - być może wcześniej Sąd podejmie dodatkowe czynności (wywiad środowiskowy, informacje z jakichś urzędów, może kogoś będzie chciał dodatkowo przesłuchać - to już ocenia Sąd co należy zrobić)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót