Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

malutka200723 Nie pytaj forga czy są szanse bo to nie od niego zalezy.Jeden sąd udzieli przerwy na remont czy też ze względu na kredyty a inny nie.Przeciez forg nie może tego wiedziec czy są szanse bo to nie on o tym decyduje.

Rany Malutka, co Ty za cyrk tu robisz jakbyś była na forum od dziś?:lol:
Bo jak ktoś jest nowy to jeszcze rozumiem tak głupie pytania, ale siedzisz tu tyle czasu co Twój mąż w więzieniu, albo i dłużej, bo zalogowałaś się jeszcze zanim stawił się w ZK i nie wiesz, że to nie Forg rozpatruje wniosek o przerwę w karze tylko sąd?

AKTE a ja zadałam pytanie Forgowi,bo skoro pisze innym,ze mają mizerne szanse,a Sądem nie jest a tylko pracownikiem SW,więc moze wypowie się w tej kwestii...
Znam przypadki,że przerwy udzielano na błahe sprawy,więc chyba nie nam osądzać
i to nie jest żaden cyrk...

malutka200723 napisał:
Znam przypadki,że przerwy udzielano na błahe sprawy,więc chyba nie nam osądzać
No to skoro wiesz, że są takie przypadki i wiesz, że każdą sprawę rozpatruje się indywidualnie to po co jeszcze pytasz o to na forum? Zwłaszcza, gdy odpowiedź znasz "Może dostanie, może nie, szanse zawsze są".
No toż to Twoje pytanie to jakaś niedorzeczność.

malutka200723 No to skoro były przypadki ze Sąd udzielał przerw na błahe sprawy to po co pytasz się forga? Gdybyś zauważyła to forg bardzo często pisze,ze są szanse mizerne na wszystko.

mam male pytanko i prosze o odpowiedz.... staram sie z narzeczonym o przerwe w kaze dostalismy list o wplate 60zl czy to oznacza,ze juz bedzie termin rozprawy??

To znacza zapewne, że wniosek nie był opłacony w momencie jego złożenia i sprawa nie będzie rozpoznana jeśłi opłata ta nie zostanie w terminie uzupełniona.

ile czasu czeka sie na apelacje zwiazaną w sprawie przerwy?od złożenia wniosku?
jak to wygląda?
tzn jak osadzony otrzyma przerwę,jakie są procedury?

Art. 154 kodeksu karnego wykonawczego:

§ 1. Złożenie zażalenia na postanowienie o udzieleniu przerwy powoduje wstrzymanie wykonania postanowienia do czasu jego uprawomocnienia się. Postanowienie podlega jednak wykonaniu bezzwłocznie, jeżeli zostało wydane na wniosek prokuratora albo jeżeli prokurator oświadczył, że nie sprzeciwia się udzieleniu przerwy.
§ 2. Zażalenie wniesione przez prokuratora podlega rozpoznaniu w terminie 14 dni.

KADI my złożyliśmy zażalenie na odmowe....
interesuje mnie ile to potrwa,teraz aby wyznaczono termin posiedzenie w Apelacyjnym,i jak to wygląda jeśli otrzyma przerwe
w ciągu ile z.k zostanie poinformowany aby go wypuscić?

Po pierwsze, niedokładność z mojej strony. Nie zauważyłem, że w zacytowanym przepisie (§ 2) chodzi o zażalenie prokuratora, no i na orzeczenie o przyznaniu przerwy. Przepraszam.
Po drugie, w innych wypadkach niż wskazany wyżej nie ma ścisłych terminów. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.

witam mam pytanie kiedy można starac sie o przerwę w odbywaniu kary?

O przerwę w karze można się starać w każdej chwili jej odbywania. Nie ma wymogu odbycia jakiejś określonej części kary.

czy moge to napisać ja jako konkubina czy tylko osadzony? jak to motywować i gdzie pisać?

Konkubina nie jest stroną postępowania w takiej sprawie. Wniosek powinien napisać skazany.

Motywacją moze być:
1. choroba psychiczna skazanego, inna ciężka choroba uniemożliwiająca odbywanie kary (zagrażająca życiu lub stwarzająca poważne niebezpieczeństwo dla zdrowia skazanego),
2. ważne względy rodzinne, zdrowotne lub osobiste skazanego

Na powyższe motywy trzeba przedstawić dowody.
Stwierdzenie przyczyny wskazanej w punkcie 1. powoduje, że Sąd ma obowiązek udzielić przerwy w karze.
Stwierdzenie przyczyny wskazanej w punkcie 2. daje Sądowi prawo udzielenia przerwy ale nie jest to obowiązkowe (Sąd może odmówić mimo istnienia wskazanej w punkcie 2. przyczyny).

ok ale czy choroba genetyczna która ujawnia sie po przeżyciu silnego wstrząsu jakim oczywiście jest pobyt w as i świadomość że rodzina nie ma środków do życia to jest powód? dodam iż brat skazanego ma rozpoznaną już tą chorobę i ma pierwszą grupę inwalidzka jest to choroba nieuleczalna ,postępująca ,prowadząca do śmierci.Nie jest powiedziane ze skazany tez ja odziedziczył ale jest duze prawdopodobienstwo .

nitka1982 napisał:
ok ale czy choroba genetyczna która ujawnia sie po przeżyciu silnego wstrząsu jakim oczywiście jest pobyt w as i świadomość że rodzina nie ma środków do życia to jest powód?

Niewykluczone. Oceni to Sąd.

dodam iż brat skazanego ma rozpoznaną już tą chorobę

Jeśli nie rozpoznano jej dotąd u skazanego to tego argumentu Sąd zapewne nie uwzględni, bo to skazany ma być chory
Chyba, że argumentem ma być to, że ów chory brat wymaga koniecznie opieki osoby drugiej i nie ma nikogo innego niż skazany kto mógłby mu ją zapewnić (wszystko to trzeba udowodnić).

skazany był jedynym żywicielem rodziny, pracował na czarno to fakt ale były pieniądze teraz zostałam sama z 2 dzieci i sądzę że jeśliby pisać jakieś argumenty to pewnie i to też dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:

nitka1982 napisał:
bo niestety alimenty i zasiłek z tyt.sam.wych.dziecka zostanie mi zabrany

Oczywiście sprzeczność zauważasz? Podajesz argumenty zależne od zaistniałej sytuacji. A sądy (i część odpowiedzialnego społeczeństwa) nie lubią kombinowania, oj nie lubią.
Skoro oficjalnie radziłaś sobie sama to dalej będziesz musiała sobie tak radzić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót