Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Voxa - nie ma ogólnych terminów, przepisy nic nie mówią o maksymalnym czasie tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać aż będzie pierwsze wolne miejsce i upchną go na jakiś termin.

Gawranka - oficjalnie podstawą przy rozpatrywaniu prośby o przerwę jest cel, ale nieoficjalnie na różne rzeczy patrzą i nikt na forum Ci nie powie czy to zostanie wzięte pod uwagę czy nie...

forg napisał:
Ja również pomagam alkoholikom. Biorę go do sklepu i kupuję jedzenie. I patrzę, czy zaczyna jeść. Każda inna pomoc to pomaganie alkoholikowi w trwaniu w nałogu.
Taka pomoc to też pomaganie alkoholikowi w trwaniu w nałogu (choć kiedyś myślałam podobnie jak Ty) bo zobacz Forg, co z tego, że kupujesz mu jedzenie?
Alkoholicy żebrzą - jedni dają pieniądze, inni jedzenie - Ty dasz jedzenie to z tamtych pieniędzy kupi alkohol i co? A gdyby nikt im nie kupował jedzenia to musieliby z tamtych pieniędzy je sobie kupić i nie wydawaliby ich na alkohol, ale tak to nie - Ty ich karmisz, a później posileni żebrzą dalej - na co?
Oczywiście gdyby nie kupować im jedzenia to też mogliby dalej wydawać wyżebrane pieniądze na alkohol, a jedzenie szukać np. na śmietnikach, ale po co im ułatwiać sprawę biorąc ich do sklepu? Uczysz ich wyuczonej bezradności.
Na szczęście są już miasta, które prowadzą akcje zwalczania żebractwa i żebrzącym mówią, że od pomocy to jest pomoc społeczna, a nie przechodnie, bo przecież o żebractwie mówi nawet KW...

Ostatnia edycja:

Gawranka-to ze sa listy goncze nie ma znaczenia.

megi11 ..dziękuje bardzo mnie uspokoiłaś .... nie wiedzieliśmy o tym liscie gończym, przy czym z policją miejscową byliśmy w kontakcie, korespondencje odobieraliśmy, pisalimy na wszystkie pisma.

Pozdrawiam

megi11 napisał:
Gawranka-to ze sa listy goncze nie ma znaczenia.

Oczywiście, że ma znaczenie. Skoro ktoś za nic miał nakaz stawienia się do zk to prawdopodobnie może "olać" termin powrotu z przerwy.
Sąd nie tylko ocenia przesłanki udzielenia przerwy. Sąd również ocenia, czy "klient" wróci.

Czyli mogę to rozumieć, ze jak jest już w ZK i sąd i prokuratura wiedzą gdzie przebywa , ma juz meldunek ze mną gdzie będzie w czasie przerwy przebywał,to mozemy się nie martwić o ten list? Do wniosku dołączyliśmy swieży maldunek, czy powinniśmy jeszcze coś napisać dodatkowego do sądu okręgowego?

frog, o liście gończym dowiedzieliśmy się w ZK i nie olał nakazu wstawienia się tylko nie wiedział, sprawa została wznowiona po 6 latach, a wszysto zostało wysłane po adres pod którym juz dawno nie mieszka. On nie uciekł, nie ukrywał się tylko po prostu nie wiedział.

GAWRANKA pytała sie "Czy ten list gończy może przekreślić wniosek o przerwę w karze???" A Ja piszac,ze nie ma znaczenia czy byl list miałam na mysli to,ze przy składaniu wniosku nie ma to znaczenia dlatego,ze liczy sie jak juz napisała Akte cel i wniosek ma prawo zlozyc kazdy to go nie przekresla a to czy sad udzieli przerwy czy nie biorac pod uwage listy czy ukrywanie sie to juz zalezy od samego sedziego i prokuratora.

Osoba stawała na wokande dotyczącą udzielenia przerwy jednak z powodu braku pewnych dokumentow sprawe odroczono i odrazu wyznaczono termin kolejnego posiedzenia z tym,ze konieczna tez jest nowa opinia kuratora i moje pytanie jest takie czy mozliwe jest ze kurator nie przyjdzie zrobic tego wywiadu,ze powiedzmy nie zdąży przez co ta osoba nie bedzie mogla stanac na ta zblizajaca sie wokande.Czy taka sytuacja moze miec miejsce ?? Czy obowiazkiem kuratora jest zrobic ten wywiad na czas tak by odbylo sie wszystko zgodnie z ustalonym terminem ??

megi11 dzisiaj dowiedzieliśmy się o terminie wokandy i jak byłam w sądzie też się pytałam czy może być taka sytuacja,że kurator / którego jeszcze u mnie nie było / może nie zdążyć z wywiadem na ustalony termin. Odpowiedź dostałam jednoznaczną NIE. Obowiązkiem szefa zespołu kuratorskiego jest takie rozłożenie pracy aby wszyskie wywiady był zrobione na ustalony termin wokandy.

No dzieki za info,ale to dziwne bo u Nas wokanda jutro a kuratora u nas nie było wiec na rozpisce tez moj nie jest wpisany i godziny posiedzenia tez nie ma.Wiec chyba wkonada w jego sprawie sie nie odbedzie :mad:

z kuratorami tak już jest... mój nie dostał przerwy bo szanowna Pani kurator zrobiła wywiad u mnie a u teściów zapomniała... mimo że było to ważne , teraz czekamy na ponowna wizytę bo Sad apelacyjny nakazał przeprowadzenie kolejnego wywiadu.

No a w naszym przypadku wywiad u rodziny mojego nie był konieczny bo wszedzie od dawna jest odnotowane,ze kontaktu z nimi nie mamy i w kwesti pomocy jakiejkolwiek z ich strony nie mozna liczyc wiec wywiad mial byc tylko umnie przeprowadzony a tu lipa.Ja juz nie rozumiem to kurator ma obowiazek przeprowadzic wywiad wiedzac o zblizajacej sie sprawie a go nie przeprowadza to co to ma byc ?? :mad:

Mam rozumieć że jeśli ktoś był poszukiwany listem gończym to nie ma szans na przerwe?!!!

Witajcie!
Megi11 napisała,że " dzisiaj dowiedzieliśmy się o terminie wokandy i jak byłam w sądzie też się pytałam czy może być taka sytuacja,że kurator / którego jeszcze u mnie nie było / może nie zdążyć z wywiadem na ustalony termin. Odpowiedź dostałam jednoznaczną NIE. Obowiązkiem szefa zespołu kuratorskiego jest takie rozłożenie pracy aby wszystkie wywiady był zrobione na ustalony termin wokandy.".
Jest to prawda, ale nie do końca:(
Kurator ma 14 dni na wykonanie wywiadu chyba,że wyznaczony jest inny termin jego przeprowadzenia (krótszy lub dłuższy).
Bywa jednak tak,ze Sąd, Prokuratura czy Zakład Karny wysyła zlecenie za późno lub myli adresy (Sądu do którego wysyła zlecenie, gdy np. w danym mieście są dwa lub trzy lub adres pod którym wywiad ma być wykonany(często brak jest numerów mieszkań lub błędne dane).
I wtedy kurator może nie zdążyć wykonać wywiad i nie jest to jego wina...
Poza tym on może iść tylko pod wskazany w zleceniu adres.
Nie ma prawa iść do matki skazanego jeśli adres w zleceniu jest tylko u żony (nawet jeśli ta żona podaje adres rodziców podczas wywiadu). Nie ma do tego tytułu prawnego. Czasem jest potrzeba zrobienia wywiadów u różnych osób w różnych dzielnicach miasta lub różnych miastach i wywiady zlecane są wtedy kilku kuratorom, bo ich zwykle obowiązuje rejonizacja.
Tak więc - nie zawsze brak wywiadu na czas jest winą kuratora ;)

Bogunia Ma szanse na przerwe.O przerwe moze starac sie każdy jesli sa ku temu wystarczajace powody.Wczesniej było pisane ze sad bedzie napewno zwracac duza uwage na to czy osoba sie ukrywała,ale to wcale nie znaczy ze tej przerwy mu nie udzieli.

ile czasu czeka sie na termin posiedzenia w sprawie przerwy :?:

Witam właśnie mojemu P kończy sie druga przerwa w karze. Czy mozecie mi powiedzieć co teraz??? O co mamy pisac o odroczenie czy o zawieszenie reszty kary???

z tego co się orientuje to po dwóch przerwach w karze pisze się o zawieszenie wyroku

Jego kara wynosi 2 lata a z tego ma juz 10 miesięcy odsiedziane. Czyli mamy pisac o warunkowe przed terminowe zwolnienie???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót