Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

endorfinalna napisał:
Najlepiej dodać osobna kartkę z napisem " Chociaż to przeczytaj, a nie tylko podpisujesz! "

nie no to juz troszeczkę przesada...
nie wyobrażam sobie,żeby osadzony nie wiedział co podpisuje,przecież stając na posiedzeniu musi wiedzieć co i jak jest napisane...
Nie będę dyskutować o dobrze napisanym wniosku,bo Twoim zdaniem Twój wniosek mógłby być dobry a mnie by czegoś brakowało w nim,a osoba,która jest w tych rzeczach "obcykana",wie na co Sąd zwraca uwagę

malutka200723 Ojj są takie ASY, skoro wiedział, że ktoś kto się na tym zna mu pisze, to wszystko będzie elegancko, po co więc czytać to ma. :-?
Ale tu nie chodzi o dobrze napisany wniosek, ani też nie o to, czy ja uważam, że bym go dobrze napisała. Tylko chodzi o wyręczanie kryminalisty.
A poza tym osoba obiegającą się o przerwę wcześniej też powinna trochę o tym poczytać, a nie czekać tylko na gotowe... Zaczynając od tego, na co się chce powołać, żeby ta przerwę otrzymać... W końcu to o jego i dla niego przerwę chodzi ! :what:;)

Guest - ale może ktoś pisząc wniosek o przerwę potrzebuje czegoś więcej niż tylko art. 153 KKW, nie pomyślałeś o tym?
malutka200723 napisał:
nie uważam,że robię z Niego kalekę,ale Ty ( i inni) możesz mysleć co tylko Ci(wam) się podoba
Z niego jak z niego, ale i z siebie, bo będąc na wolności powinnaś sama w oparciu o pewne rzeczy potrafić napisać taki wniosek.
malutka200723 napisał:
Tak samo mogę zadać pytanie po co komu adwokat?
Pisałam o tym w TW, ale tu też napiszę - trzeba różnicować sytuacje, gdy adwokat jest potrzebny i gdy nie jest potrzebny; kiedy się przydaje, a kiedy jest zupełnie zbędny, bo wrzucanie przerwy do jednego worka np. ze sprawą sądową jest trochę dziwne...
malutka200723 napisał:
Nie będę dyskutować o dobrze napisanym wniosku,bo Twoim zdaniem Twój wniosek mógłby być dobry a mnie by czegoś brakowało w nim,a osoba,która jest w tych rzeczach "obcykana",wie na co Sąd zwraca uwagę
A na co niby sąd zwraca uwagę jak nie na przyczynę i konkretne fakty? Może na to kto napisał wniosek? Albo w jaki sposób i ile artykułów w nim wymienił? Akurat w tym przypadku adwokat czy Guest są najmniej potrzebni, bo liczy się przyczyna ubiegania się o przerwę i to, co osadzony sobą reprezentuje, np. w jaki sposób postrzega celowość przerwy, a nie jakieś paragrafy.
I w ogóle Ty naprawdę do takiego czegoś potrzebujesz kogoś "obcykanego" w tych rzeczach? - To Ty i Twój mąż nie potraficie napisać nawet powodu, dla którego ubiegacie się o przerwę? (No chyba, że naprawdę istnieją jakieś obiektywne przeszkody intelektualne czy fizyczne, o których tu nie piszesz...)
A zresztą niech Ci Comm tudzież Guest pisze takie wnioski tylko dajcie później znać jaki był rezultat i w razie otrzymania przerwy czy sędzia patrzył na formę wniosku czy może na treść.

Akte napisał:
Guest - ale może ktoś pisząc wniosek o przerwę potrzebuje czegoś więcej niż tylko art. 153 KKW, nie pomyślałeś o tym?

Pomyślałem. I co w związku z powyższym?

No to w związku z powyższym, że może innych rzeczy w starym, nieznowelizowanym KKW już się nie znajdzie:ok:

Akte napisał:
No to w związku z powyższym, że może innych rzeczy w starym, nieznowelizowanym KKW już się nie znajdzie:ok:

Co np. nie znajdzie w kodeksie z 1997 roku odnośnie przerwy w karze?

O rany Guest jakie Ty masz mało abstrakcyjne myślenie - np. osadzony chce się starać o przerwę i zastanawia się czy podczas niej może zostać poddany pod dozór elektroniczny - żeby to sprawdzić musi mieć ustawę o dozorze elektronicznym, a tego nie znajdzie w KKW teraz rozumiesz? Bo Ty piszesz tak jakby wiedza, której potrzebują osadzeni tkwiła tylko i wyłącznie w KKW, bo pisałeś, że wystarczy, że mają KKW z 1997 i jest świetnie:lol:

Akte napisał:
O rany Guest jakie Ty masz mało abstrakcyjne myślenie - np. osadzony chce się starać o przerwę i zastanawia się czy podczas niej może zostać poddany pod dozór elektroniczny - żeby to sprawdzić musi mieć ustawę o dozorze elektronicznym, a tego nie znajdzie w KKW teraz rozumiesz? Bo Ty piszesz tak jakby wiedza, której potrzebują osadzeni tkwiła tylko i wyłącznie w KKW, bo pisałeś, że wystarczy, że mają KKW z 1997 i jest świetnie:lol:

Nie powiem, bardzo abstrakcyjny pomysł :D

A w czym jest problem jeśli nie ma danej ustawy? Wystarczy poprosić administrację o, chociażby ksero tej ustawy, którą mogą pobrać z internetu.Takim problemem jest w zakładzie karnym poprosić o coś administrację? Chyba tylko dla określonej podkultury skazanych :)

guest_user napisał:
Takim problemem jest w zakładzie karnym poprosić o coś administrację? Chyba tylko dla określonej podkultury skazanych :)
Problemem jest raczej coś innego - jak będziesz miał okazję trafić do ZK (zwłaszcza jako osadzony, bo tego Ci najbardziej życzę) to może wtedy to zrozumiesz, bo w podręcznikach tej wiedzy to nie znajdziesz:ok:

guest_user napisał:
A w czym jest problem jeśli nie ma danej ustawy? Wystarczy poprosić administrację o, chociażby ksero tej ustawy,

Na czyj koszt :-)?

forg napisał:
Na czyj koszt :-)?

Skazanego. Wniosek o przerwę w karze kosztuje 60 zł. Domniemam, że znajdzie i te 20 - 50 gr. na ksero.

Jeśli chodzi o opłatę wniosku o przerwę to istnieje też coś takiego jak wniosek o zwolnienie z kosztów czy w takim wypadku (wypadku ksera) miałoby to również mieć miejsce?:)

Akte napisał:
Jeśli chodzi o opłatę wniosku o przerwę to istnieje też coś takiego jak wniosek o zwolnienie z kosztów czy w takim wypadku (wypadku ksera) miałoby to również mieć miejsce?:)

A wiesz na jakiej zasadzie rozpatrywany jest wniosek o zwolnienie z kosztów postępowania sądowego i co się bierze w nim pod uwagę?

Nie na takiej zasadzie :)

guest_user napisał:
A wiesz na jakiej zasadzie rozpatrywany jest wniosek o zwolnienie z kosztów postępowania sądowego i co się bierze w nim pod uwagę?

Nie na takiej zasadzie :)
No właśnie czyli skoro np. ktoś nie ma żadnych środków finansowych i spełniając kryteria jakie trzeba spełnić, by zostać zwolnionym z kosztów postępowania sądowego, zostaje z nich zwolniony to skąd ten ktoś ma wziąć te 20 czy 50gr jak nic nie ma?:what:

Akte napisał:
No właśnie czyli skoro np. ktoś nie ma żadnych środków finansowych i spełniając kryteria jakie trzeba spełnić, by zostać zwolnionym z kosztów postępowania sądowego, zostaje z nich zwolniony to skąd ten ktoś ma wziąć te 20 czy 50gr jak nic nie ma?:what:

Zatem poprosi o nieodpłatne przekazanie kserokopii. Może również uzgodnić, że gdy dostanie jakiekolwiek pieniądze, kwota ksera będzie mu potrącona :)

Akte napisał:

Z niego jak z niego, ale i z siebie, bo będąc na wolności powinnaś sama w oparciu o pewne rzeczy potrafić napisać taki wniosek.

Pisałam o tym w TW, ale tu też napiszę - trzeba różnicować sytuacje, gdy adwokat jest potrzebny i gdy nie jest potrzebny; kiedy się przydaje, a kiedy jest zupełnie zbędny, bo wrzucanie przerwy do jednego worka np. ze sprawą sądową jest trochę dziwne...

A na co niby sąd zwraca uwagę jak nie na przyczynę i konkretne fakty? Może na to kto napisał wniosek? Albo w jaki sposób i ile artykułów w nim wymienił? Akurat w tym przypadku adwokat czy Guest są najmniej potrzebni, bo liczy się przyczyna ubiegania się o przerwę i to, co osadzony sobą reprezentuje, np. w jaki sposób postrzega celowość przerwy, a nie jakieś paragrafy.
I w ogóle Ty naprawdę do takiego czegoś potrzebujesz kogoś "obcykanego" w tych rzeczach? - To Ty i Twój mąż nie potraficie napisać nawet powodu, dla którego ubiegacie się o przerwę? (No chyba, że naprawdę istnieją jakieś obiektywne przeszkody intelektualne czy fizyczne, o których tu nie piszesz...)
A zresztą niech Ci Comm tudzież Guest pisze takie wnioski tylko dajcie później znać jaki był rezultat i w razie otrzymania przerwy czy sędzia patrzył na formę wniosku czy może na treść.

Pani Akte nie Pani sprawą jest kto pisze wniosek i więcej dyskutować nie mam zamiaru,myślę,że ma Pani więcej spraw na głowie niż zaprzątać sobie sprawą przerwy mojego męża i rezultatu

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
Może również uzgodnić, że gdy dostanie jakiekolwiek pieniądze, kwota ksera będzie mu potrącona :)

Nie, nie może tego uzgodnić. Jednostki penitencjarne nie są instytucjami kredytującymi zachcianki skazanego.
Poprosić o darmowe kserokopie?? W imię czego?

forg napisał:
Poprosić o darmowe kserokopie?? W imię czego?

Chociażby w imię Art. 114 kkw.

O ile pamiętam, również Rzecznik Praw Obywatelskich niejednokrotnie zajmował stanowisko oraz interweniował odnośnie kwestii odmowy udostępniania skazanym aktualnych przepisów prawnych przez administrację jednostek penitencjarnych.

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
O ile pamiętam, również Rzecznik Praw Obywatelskich niejednokrotnie zajmował stanowisko oraz interweniował odnośnie kwestii odmowy udostępniania skazanym aktualnych przepisów prawnych przez administrację jednostek penitencjarnych.
Haha, wiesz to i napisałeś wcześniej taką bzdurę?
guest_user napisał:
A w czym jest problem jeśli nie ma danej ustawy? Wystarczy poprosić administrację o, chociażby ksero tej ustawy, którą mogą pobrać z internetu.Takim problemem jest w zakładzie karnym poprosić o coś administrację? Chyba tylko dla określonej podkultury skazanych :)
No normalnie nie mogę, najpierw piszesz, że problem z uzyskaniem odpowiednich aktów prawnych to ma chyba tylko pewna grupa osadzonych, a teraz pisząc o RPO sam sobie odpowiadasz w czym jest problem, no brawo Guest za refleks i rozwój myślenia haha.

Akte napisał:
No normalnie nie mogę, najpierw piszesz, że problem z uzyskaniem odpowiednich aktów prawnych to ma chyba tylko pewna grupa osadzonych, a teraz pisząc o RPO sam sobie odpowiadasz w czym jest problem, no brawo Guest za refleks i rozwój myślenia haha.

Pisząc o pewnej grupie osadzonych, miałem na myśli osoby pałające nienawiścią do administracji oraz osoby, które są niezaradne życiowo, to po pierwsze.

Po drugie - Jedna osoba na forum, kimkolwiek by była, nie jest w stanie stwierdzić, że w zakładach karnych na terenie Polski na pewno żadna administracja nie udostępnia przepisów skazanym. Ja wiem, że są jednostki gdzie udostępnia je bez problemu, za darmo, i mam prawo sądzić, że takich przypadków jest dużo więcej. Zatem nie jest to żaden problem ogólny tylko jednostkowy. :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót