Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Endo to to ja wiem, nie chce się tu rozwijac w tej temetyce, o askurat kombinowac to My kombinujemy na wszelkie sposoby..szczególnie ja..ja mówie hipotettycznie, jakby miał tam wracać, to bym go w szafie schowała i tyle. Endo heh nie bój się, nikt Cieie nie zje, że piszesz na 2 forach :)

a tak powaznie to znam definicje "przerwy w karze" na wylot wiec wiem co i jak, ja tylko przytoczyłam swój przykład, u Nas jest o tyle gorzej, że wyrok mamy wysoki więc predzej czy później musiałby całość bądź jakąś jego część odsiedzieć, nie będe więcej tłumaczyć, teraz przerwa byłaby u nas konieczna z 2 głównych powodów naszej sytuacji w jakiej jestem z córka i jego choroy/leczenia, tak jak mówie, adwokaci neguja, ale sprawa i tak sie odbedzie, zapewnie ich zdanie sie sprawdzi(na vco jestesmy nastawieni), ale próbujemy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marrgo napisał:
u Nas ta sprawa równiez sie odbedzie

Marrgo napisał:
My kombinujemy na wszelkie sposoby..szczególnie ja..ja mówie hipotettycznie, jakby miał tam wracać, to bym go w szafie schowała i tyle.

To po co staracie się o przerwę w karze, skoro ma ona to do siebie, że trzeba po jej odbcyiu wrócić do Zakładu Karnego? - Żeby sobie, tak o, wydać pieniądze?

No wiesz,chwali Ci się,że masz logiczne podejście do sprawy ale zapamiętaj jedno,że nikt nie może wywróżyć jakie są szansę a adwokat najwyraźniej się myli,bo choroba dziecka to duża szansa na uzyskanie przerwy...Jednak jak wiadomo o tym decyduje Sąd,nikt inny.
Dlatego warto walczyć i próbować,napisałabym,że to nic nie kosztuje ale w tym przypadku jednak coś kosztuje;)

Marrgo Wiem, że mnie nikt nie zje, bo mogę pisać gdzie mi się żywnie podoba, jeżeli mam taka możliwość. ;) (ale to nie temat na takie dyskusje)

W każdej sytuacji jest szansa, kwestia tylko taka, jaka ta szansa. Przychylę się do tego co napisała Furia " Jednak jak wiadomo o tym decyduje Sąd,nikt inny."

guest_user napisał:
To po co staracie się o przerwę w karze, skoro ma ona to do siebie, że trzeba po jej odbcyiu wrócić do Zakładu Karnego? - Żeby sobie, tak o, wydać pieniądze?

No wlasnie o to mi chodzi, że skoro mam wydać na tę sprawe pieniadze itp.to według adwokatów lepiej powalczyć z tymi argumentami przy wpz, u Nas jest inaczej sprawa o odroczenie bedzie traktowana jako o przerwe w karze, termin nieznany, mówię-odbedzie, bo tak przypuszczam, ale jak to edzie to nie wiem, kwestia jeszcze czestych przenosin M.do różnych ZK. Ktoś wspominał o chorobie..mnie chodziło o chorobe Męża, a nie córki.

Podsumuje to tak, każdy ma prawo do walki, jednak czasem trzeba sie zastanwoić czy to ten moment , bo moze moment za chwile bedzie wazniejszy. Ja mówie tylko o Nas, wolimy się przyłożyc do wpz, takie sa realia i nie będe sie rozpisywać.

Marrgo napisał:
przerwa byłaby u nas konieczna z 2 głównych powodów naszej sytuacji w jakiej jestem z córka i jego choroy/leczenia

a to ja napaskudziłam :) przepraszam źle przeczytałam ;)
ale to akurat nie zmienia światła na sprawę,że choroba samego skazanego lub jego najbliższym rodziny nieraz jest dobrą podstawą do udzielenia przerwy w karze.

Marrgo napisał:
u Nas jest inaczej sprawa o odroczenie bedzie traktowana jako o przerwe w karze, termin nieznany, mówię-odbedzie, bo tak przypuszczam

Jak skazany cofnie wniosek, np. pisemnie, to się nie odbędzie i problem z głowy.

Marrgo Przeważnie tak jest, że jak się pisze wniosek o odroczenie wykonania kary i w tym czasie zanim wniosek zostanie rozpatrzony, ktoś idzie odbywać karę, z odroczenia "robi się" posiedzenie o przerwę w każe. ;) [karze - moderator]

Czy jeśli ktoś dostał przerwę w karzę na miesiąc i chcę się dalej starać o następną, to musi wracać do zk czy może to jakoś zrobić z wolności?

mama.stasia napisał:
Czy jeśli ktoś dostał przerwę w karzę na miesiąc i chcę się dalej starać o następną, to musi wracać do zk czy może to jakoś zrobić z wolności?

Musi to zrobić na wolności... Jak wróci do zakładu karnego to "dalej" o przerwę (opartą na tych samych powodach - rodzinnych) będzie mógł się starać po roku.

ok...
a jak to wyglada gdy ktoś odbył roczną przerwę i stara się o przedterminowe zwolnienie z reszty kary i termin jest bardziej odległy niż koniec przerwy...Musi wrócić do z.k i co dalej?

dlatego o przedterminowe zwolnienie również trzeba wystąpić wcześniej,tak aby przerwa się nie skończyła.

malutka200723 napisał:
a jak to wyglada gdy ktoś odbył roczną przerwę i stara się o przedterminowe zwolnienie z reszty kary i termin jest bardziej odległy niż koniec przerwy...Musi wrócić do z.k i co dalej?

Jak stara się o warunkowe zwolnienie a termin (uprawnień?) jest bardziej odległy niż koniec przerwy to najprawdopodobniej sprawa będzie umorzona z uwagi na brak tychże uprawnień. Sprecyzuj swoje pytanie.

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
Jak stara się o warunkowe zwolnienie a termin (uprawnień?) jest bardziej odległy niż koniec przerwy to najprawdopodobniej sprawa będzie umorzona z uwagi na brak tychże uprawnień. Sprecyzuj swoje pytanie.

chodzi o to że np skazany ma do końca przerwy miesiac a posiedzenie o wpz jest za 1,5 msc...Co wtedy?

malutka200723 napisał:
chodzi o to że np skazany ma do końca przerwy miesiac a posiedzenie o wpz jest za 1,5 msc...Co wtedy?

No to wtedy skazany zgłasza się do zakładu karnego celem odbycia dalszej kary i tam jest rozpatrywane warunkowe zwolnienie. Proste.

jakie są szanse na przerwe w karze dla chłopaka, którego wczoraj złapali, ukrywał się przez 2 lata, ma narzeczoną w 7 miesiącu zagrożonej ciąży i był jedynym żywicielem rodziny? Odsiaduje kare 2 lat pozbawienia wolności.

szka napisał:
jakie są szanse na przerwe w karze dla chłopaka, którego wczoraj złapali, ukrywał się przez 2 lata, ma narzeczoną w 7 miesiącu zagrożonej ciąży i był jedynym żywicielem rodziny?

Znaczy jakiej rodziny? Bo przecież z kobieta w ciąży, o której piszesz nie tworzy na razie żadnej rodziny.
Swoją drogą pewnie do śmierci nie przestanę się dziwić - jak można ukrywając się przez więzieniem płodzić dziecko? I później błagać o przerwę ...

Jestem tego samego zdania, aczkolwiek tu nie chodzi o nasze zdzwienie tylko czy mają jakąś szansę na tą przerwę.
Ok, nie rodziny, ale jedyną osobą mającą dochód na zapewnienie bytu jeszcze nienarodzonemu dziecku i jego matce.

szka napisał:
jakie są szanse na przerwe w karze dla chłopaka, którego wczoraj złapali, ukrywał się przez 2 lata, ma narzeczoną w 7 miesiącu zagrożonej ciąży i był jedynym żywicielem rodziny? Odsiaduje kare 2 lat pozbawienia wolności.

Jak skazany ukrywał się 2 lata to - mówiąc szczerze - nie rokuje absolutnie żadnych nadziei na wykorzystanie przerwy zgodnie z jej przeznaczeniem - a co Sąd zawsze powinien badać (i bada) przed udzieleniem przerwy.

Przeczytaj chociażby argumentację SA w Krakowie sygn. akt II AKzw 582/06

Przy orzekaniu co do udzielenia przerwy w karze pozbawienia wolności sąd winien zbadać czy skazany rokuje wykorzystanie przerwy zgodnie z deklarowanymi celami, zatem również czy rokuje respektowanie prawa, gdyby znalazł się na wolności (tak Sąd Apelacyjny w postanowieniach z KZS 12/99 poz. 30 i 12/04 poz. 39). Istotnym kryterium tej prognozy jest poprzednie funkcjonowanie skazanego w trakcie przerwy lub zezwolenia na czasowe opuszczenie zakładu, jeśli mu takich udzielono, a podobnie poprzedni tryb życia i zachowanie w trakcie odbywania kary - choćby za udzieleniem przerwy przemawiała jego sytuacja osobista lub rodzinna. Gdy tamte przesłanki sprzeciwiają się przerwie, to zbędne jest nawet oceniać tę sytuację, bo jaka by nie była, nie mogłaby spowodować udzielenia przerwy, skoro nie można by w ogóle liczyć, że po przerwie skazany wróci do zakładu karnego.

BTW: Czy miał on odroczoną karę?

Ostatnia edycja:

quest Nie wiem... Dostał wyrok w zawieszeniu, później popełnił drugi raz to samo przestępstwo, po czym dostał wyrok bezwzględnego pozbawienia wolności. Nie stawił się do ZK, ukrywał się, następnie wyjechał za granicę, wrócił spłodził dziecko, pracował i złapali go wczoraj.
Dziewczyna jest w 7 miesiącu zagrożonej ciąży, on pracował, utrzymywał siebie i ją, a teraz została sama z tym wszystkim, więc podsunęłam jej pomysł o przerwę w karze i poprosiłam o poradę tutaj.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót