Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

szka napisał:
Dziewczyna jest w 7 miesiącu zagrożonej ciąży, on pracował, utrzymywał siebie i ją, a teraz została sama z tym wszystkim, więc podsunęłam jej pomysł o przerwę w karze i poprosiłam o poradę tutaj.

W mojej opinii, nie ma żadnych szans na przerwę. Jak wyżej...

żadnych? ... :o
a kiedy ona mogłaby złożyć taki wniosek, jeżeli od wczoraj jest osadzony?

szka napisał:

Tak, ponieważ jakie niby daje gwarancję powrotu do zakładu karnego po jej odbyciu oraz wykorzystania przerwy zgodnie z założeniem, w sytuacji, kiedy przez 2 lata ukrywał się przed odbyciem kary?

szka napisał:
a kiedy ona mogłaby złożyć taki wniosek, jeżeli od wczoraj jest osadzony?

Wniosek podlega rozpoznaniu, jeśli złoży go osoba uprawniona (np. skazany lub jego obrońca). Konkubina skazanego w żadnym wypadku nie jest taką osobą.

Złożenie wniosku o przerwę nie ma żadnych obostrzeń czasowych.

Ostatnia edycja:

żeby starać się o przerwę w karze musi odbyć co najmniej 6 miesięcy kary( jednym ciągiem lub nie)

nitka bzdury piszesz,nic nie musi być odbyte!

Musi jeśli starasz sie o wpz w zw.z art 155kkw

Ostatnia edycja:

malutka200723 napisał:
nitka bzdury piszesz,nic nie musi być odbyte!

To prawda.
Niektórzy dość szybko zaczynają się czuć ekspertami prawa karnego wykonawczego. Czasami bezpodstawnie.

forg napisał:
Niektórzy dość szybko zaczynają się czuć ekspertami prawa karnego wykonawczego. Czasami bezpodstawnie.
tak dokładnie -po prostu nie dopisałam ,że jesli chce sie pózniej ktoś starać,o zwolnienie z odbycia reszty kary a dokładniej ,żeby nie było niedomówień: kkw Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.
dobrze ?ekspercie forg?

Ostatnia edycja:

wiesz forg -ja nigdy nie napisałam ,ani nie uważałam ,że jestem ekspertem w sprawach karnych.Jestem tylko dobra w swojej dziedzinie. Kazdy może czegoś nie dopisać ,albo się pomylić( nawet policjant,który znać przepisy i prawo powinien ,a wmawia ,że za jazdę pod wpływem na rowerze jest do 3 lat pozbawienia wolności).Zle się wyraziłam -przepraszam ,ale mam prawo!
i przepraszam za posta pod postem ,ale czas edycji wygasł:)

NITKA trzeba precyzyjnie odpowiadać na pytania :) Tylko tyle.Ja zrozumiem,ty tez,ale już X lub Y nie i nie będzie wiedział/a gdzie szukać konkretnej odpowiedzi

malutka ile tu było nieprecyzyjnych odpowiedzi ,to się w głowie nie mieści ,ale nie polegajcie tylko na tym forum trzeba trzy razy się upewnić

Mój chłopak przed samym pójściem do więzienia złamał rękę, nie założony mu nawet gipsu. Tydzień temu był na przeswietleniu i ręką jest złamana w dwóch miejscach, nie zrasta się... Czy nie mogą wziąć go do AŚ w Szczecinie i zrobić operacji. P. Chce się starać o przerwę, ale chce mu to wybić z głowy, bo to tylko przedłuży Jego pobyt więc pytam się co zrobić aby wykonano mu ta operacje lub w ostateczności czy jest to dobry powód aby dostał tę przerwę?

Piterowa Teoretycznie przerwę może dostać, nawet jeżeli by chodziło o mały palec. A praktycznie hmm.. wątpię. Prędzej zrobią mu "coś" z tą ręką w którymś z szpitali ZK, niż wyjdzie na przerwę. Ale... wszystko jest możliwe, także jakby nawet przerwę dostał, nie było by to zaskakująco dziwne.
Ale odnośnie takich spraw zdrowotnych, jest tu na forum dziewczyna, której facet ,ma straszne problemy z nogą, że nie może jej absolutnie nadwyrężać, woda w kolanie się zbiera itd. puchnie jak bania, boli. Wodę miał już kilkanaście razy ściąganą, a ona od nowa się tworzy. Co prawda miał na przerwę dosyć spore szanse, ale z tego co się orientuje aktualnie jest przewieziony do innego ZK i tam chyba mu próbują coś pomóc.

Oczywiacie wolałabym aby odbyło się bez przerwy;) czy ma pisać jakąś prośbę o złożenie tej ręki, czy skoro wzięli Go na prześwietlenie to sami się tym zajmą?

zapewne nie zostawia Go bez pomocy lekarskiej jeśli będzie potrzebna

Witam serdecznie mój syn ma wyrok 33 m-ce z czego 10m-cy Aś i teraz ponad 5 m-cy ZK chcieliśmy pisać o warunkowe ale adwokat powiedział że nie mamy szans na jego wyjście po pierwszym posiedzeniu ,nie wiem co możemy zrpbić boję się o niego słabo to znosi psychicznie proszę o podpowiedź czy może powinniśmy pisać o przerwę w odbywaniu kary lub o zawieszenie bodajże z art.155kk proszę o pomoc oprócz tego umiera mój ojciec z którym był bardzo zżyty mój syn czy może dostać przepustkę żeby go jeszcze zobaczyć (dziadek ciągle go woła) proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić

ewanowa napisał:
proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić

Jeśli syn jest pełnoletni to wypadałoby by sam stanowił o swojej przyszłości. Między innymi temu służy kara pozbawienie wolności - by zaczął myśleć o sobie, swojej przyszłości i bliskich.
Przerwa w karze? Art. 153 kodeksu karnego wykonawczego. Aczkolwiek ciężka choroba członka rodziny nie jest z reguły wystarczającym powodem - w szczególności, gdy są inne osoby z rodziny, które opiekują się chorym.
Bardziej brutalnie pisząc - tak to już jest na świecie, że umieramy. Prędzej lub później. Podejmując przestępcze działania ryzykujemy tym, że nie będzie nam dane pożegnać osób najbliższych. Bo będziemy za kratami.

Jest pełnoletni i myśli o swojej przyszłości jest żonaty czeka na niego żona i cała rodzina miałam pytanie czy w tej sytuacji jest szansa na przerwę w odbywaniu kary lub na warunkowe zawieszenie po 6m-cach ZK między AŚ a ZK był na wolności ponad 29miesięcy pracował nie popełnił żadnego przestępstwa sam zgłosił się do ZK. A pozatym jesteś bardzo brutalny w tym jak piszesz o śmierci bardzo bliskiej osoby i o tej działalności przestępczej jak to nazywasz.

ewanowa napisał:
A pozatym jesteś bardzo brutalny w tym jak piszesz o śmierci bardzo bliskiej osoby i o tej działalności przestępczej jak to nazywasz.

W którym miejscu jestem brutalny?
Spróbuj pomyśleć w ten sposób: decydując się na popełnianie przestępstw (mniej lub bardziej świadomie) powinniśmy myśleć, jak ten czyn wpłynie na dalsze życie. Jak ucierpi na tym rodzina, najbliżsi. Nie można teraz przerzucać odpowiedzialności za odbywanie kary pozbawienia wolności na innych.

Czeka na niego rodzina? Niech dziękuje losowi, że czeka.

Dzięki ale najbardziej interesuje mnie czy może pisać o przerwę lub warunkowe zawieszenie kary z art.155 bo dalej nic sie nie dowidziałam serdecznie pozdrawiam

Tak. Pisać może. O wszystko.
A czy to odniesie skutek - proponuję sobie najpierw przeczytać ten art. 155. Kodeksu karnego wykonawczego.
A poza tym wypowiedziałem się na temat szans na uzyskanie przerwy z uwagi na chorobę dziadka.
No i na koniec - zależy to od tak wielu czynników, że jestem wręcz pewien, że nie przedstawisz ich tu, publicznie na forum, by ocenić pełniej szanse skazanego na przerwę czy zezwolenie na opuszczenie zk.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót