Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Poza tym rok czasu (nie licząc przedterminowego warunkowego zwolnienia) to wcale nie tak dużo jak się wydaje...
Spójrz na to jako matka.Załóżmy,że dostanie przerwę na pół roku a może i na kolejne pół roku...
Roczne dziecko jest już bardzo rozumne,kontaktowe..zwiąże się z tatą i on nagle zniknie...
Nie lepiej przeczekać ten okres,pozwolić na odbycie kary do końca i wtedy budować więź między ojcem a dzieckiem ? Noworodek i niemowlę to ten okres w którym brak ojca pozostanie niezauważony i nie odczuwalny.
Tak uważam.

Ja nie twierdze, że nie macie racji, jednak usilnie chcę wierzyć, że będzie po mojej myśli. A co do tego co napisał FROG to ja nie twierdzę, że mój K jest święty ale to, że jestem w ciąży na pewno nie jest wynikiem uchylenia się od więzienia, tylko wielomiesięcznego naszego starania się o dziecko, a nie tego aby uratować Tatusia od więzienia, bo gdyby z tego tytułu wypuszczano skazanych każdy z nich miałby piątkę dzieci. I też nie twierdzę, że mój związek jest idealny, ale takie życie wybrałam i w chwili obecnej ważne jest dla mnie czy są w ogóle jakieś szanse na przerwę w naszej sytuacji, bo nawet przesunięcie w czasie wiele zmieniłoby.

jeżeli twierdzisz, że wam to pomoże oczywiście starać się nie zaszkodzi :) Jeżeli spróbujesz na pewno nie stracisz a możesz na tym wiele zyskać. Więc trzymam kciuki żeby ułożył się po Twojej myśli Nataliee

To może warto użyć argumentu przy którym wykonanie kary zostało odraczane dwukrotnie ?
DO tego dodając fakt ciąży,trudnym porodem ewentualną cesarką.Rekonwalescencja po cesarskim cięciu jest bardzo trudna i ciężka.Warto zdobyć zaświadczenia,oświadczenia i lekarską informację.Może się uda,ale musicie się naprawdę postarać i wykazać,że przerwa być musi.

Furia napisał:
To może warto użyć argumentu przy którym wykonanie kary zostało odraczane dwukrotnie ?

To akurat działa w drugą stronę. Skoro skazany nie zapewnił zabezpieczenia finansowego rodzinie podczas odroczenia kary pozbawienia wolności, to szanse że zrobi to na przerwie w karze są małe a co za tym idzie, rękojmia prawidłowego wykorzystania przerwy jest mniejsza.

Masz rację Guest,nie pomyślałam w ten sposób...
Czyli szanse na udzielenie przerwy w tym przypadku są jeszcze mniejsze..

Mam pytanie czy wnioskując o przerwę w karze można starać się o przydzielenie obrońcy z urzędu??? z tego co słyszałam to tak jeżeli ma zaburzenia umysłowe itd..a na trudna sytuacje finansowa i rodzinna raczej nie...znowu adwokat który prowadził inna sprawę mojego męża stwierdził że można wnioskować o obrońce z urzędu i że można także zaznaczyć kogo byśmy chcieli..może mi ktoś przybliżyć jak to jest z tym obrońcą z urzędu..

z tego co się orientuje to w mazowieckim jest najgorzej z wokandami jakimikolwiek ale tam z tego co wiem to macie szanse . na pewno nie bliskie 0

Rejon Polski nie ma żadnego znaczenia.Wniosek o przerwę w karze jest rozpatrywany,indywidualnie,na podstawie udokumentowanej trudnej sytuacji a nie tego gdzie obecnie skazany się znajduje!

patrz a kuratorzy mówią inaczej . I obecnie przybywający również i wychowawcy ale jak kto woli ja tam z doświadczenia jakiem mam w tych sprawach wiem że tak jest . to się tak tylko mówi że to od czego innego zależy ale w mazowieckim tak na prawdę są szanse jakieś 1 na 60 wychodzi. mój w mazowieckim się starał i nie wyszedł a w zk Iława siedział i wyszedł bo tam co 6-7 osoba która się stara nie tylko o przerwę to wychodzi .a taką samą sytuacje miał.

Anula9203 napisał:
a tam z doświadczenia jakiem mam w tych sprawach wiem że tak jest

A jakie masz doświadczenie??

sporo znajomych przebywało no i jeden z nich akurat w tym zk . i zabrał ze sobą rok rok i 4 miesiące a miał odsiedzieć 3 lata. a pyzatym mój już 3 raz siedzi i to nie w jednym miejscu wiec wystarczy że jest trochę ogarnięty i się dowie od innych jak jest z wokandami bo mi się wydaje że to oni jednak najlepiej wiedzą jak to z tym jest no i oczywiście sędziowie. :)

Skoro siedzi 3 raz ro chyba nie bardzo jest ogarnięty...
I wszyscy Ci znajomi starali się o przerwę w karze? Z Wokandą jest zawsze tak samo,są na niej nazwiska skazanych i jej data.Wokanda to jest wykaz rozpraw w ciągu dnia.

Anula9203 napisał:
bo mi się wydaje że to oni jednak najlepiej wiedzą jak to z tym jest

Jasne. Skazani najlepiej wiedzą. Pewnie.
Ty pewnie też wiesz najlepiej i piszesz w temacie o przerwie w karze o warunkowym przedterminowym zwolnieniu. Zauważasz różnicę?

tak ale ja opisywałam całą jego sytuacje . a pyzatym widzę że ktoś leczy swoje kompleksy na tym forum bo cokolwiek ktokolwiek by nie napisał to by i tak sie nie podobało bo wielce moderator forum i tak to z błotem zmiesza a pozatym i tak zawsze może post skasowac.

Witam....
Mam takie pytanie czy wnioskując o przerwę w wykonaniu kary można pisać o przydzielenie obrońcy z urzędu??

drugie pytanie czy można przyspieszyć termin posiedzenia o przerwę w karze z względu na trudna sytuacje np.córka ma mieć w wrześniu operacje..

mąż dzisiaj złożył u wychowawcy wniosek o przerwę w karze następne posiedzenie ma być 23 sierpnia a córka ma 14 września operacje...wychowawca mu powiedział że lista na 23 sierpnia jest już zrobiona i zastanawiam się czy mogą go jeszcze dopisać czy będzie musiał czekać do końca września?

sandiii napisał:
Witam....
Mam takie pytanie czy wnioskując o przerwę w wykonaniu kary można pisać o przydzielenie obrońcy z urzędu??

drugie pytanie czy można przyspieszyć termin posiedzenia o przerwę w karze z względu na trudna sytuacje np.córka ma mieć w wrześniu operacje..

mąż dzisiaj złożył u wychowawcy wniosek o przerwę w karze następne posiedzenie ma być 23 sierpnia a córka ma 14 września operacje...wychowawca mu powiedział że lista na 23 sierpnia jest już zrobiona i zastanawiam się czy mogą go jeszcze dopisać czy będzie musiał czekać do końca września?

Odpowiedź na pyttanie nr1: Oczywiście że możesz jeśli nie stać danej osoby na prywatnego.
ODP Nr 2: Nie bo uwierz mi że nie jesteście sami jak każdy by miał jakiś powód to uwierz kiepsko by to wyglądało.

no właśnie i tu słyszałam różne wersje że niby tylko wtedy jak się ma jakąś chorobę psychiczna i nie może sam się bronić ale chciałam się upewnić..

a co do drugiego pytania jak dzwoniłam do sądu i do działu penitencjarnego w zk to pani mi powiedziała że termin zależy w części od sytuacji skazanego itd...i nie pamiętam po prostu która pani mi takiej informacji udzieliła czy w sądzie czy w zakładzie karnym ...

sandiii napisał:
no właśnie i tu słyszałam różne wersje że niby tylko wtedy jak się ma jakąś chorobę psychiczna i nie może sam się bronić ale chciałam się upewnić..

a co do drugiego pytania jak dzwoniłam do sądu i do działu penitencjarnego w zk to pani mi powiedziała że termin zależy w części od sytuacji skazanego itd...i nie pamiętam po prostu która pani mi takiej informacji udzieliła czy w sądzie czy w zakładzie karnym ...

upewnij sie najlepiej sama podzwoń dopytaj osób kompetentnych na pewno będziesz mądrzejsza .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót