Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

sandiii napisał:
no właśnie i tu słyszałam różne wersje że niby tylko wtedy jak się ma jakąś chorobę psychiczna i nie może sam się bronić ale chciałam się upewnić..

Wystarczy, abyś poczytała kodeks postępowania karnego (kpk) a zamiast domysłów miałabyś wszystko "czarno na białym".

Polecam art. 78 i 79 kpk

Sandii nie można przyspieszyć terminu.
Przerwa w karze jest udzielana tylko z naprawdę ważnych i spraw niecierpiących zwłoki.
Tutaj nie ma czegoś takiego,że ten skazany może sobie poczekać na przerwę a tamten nie.
Jak tylko sąd zdobędzie komplet dokumentów to skazany jest wpisywany na najbliższą możliwą wokandę.

hej, jestem w podobnej sytuacji jak każdy na forum. W pt
( jutro) mój narzeczony staje na przerwę. Pewnie jak każdy ma nikłe szanse( razu już stawał jak byłam w ciąży półtora roku temu) - nie dostał. Już szykuję pismo do apelacji. I powiedzcie mi czy są szanse że po odwołaniu mu dadzą przerwę? Czy to tylko marne pisanie pism?

do dokumentów dostep ma tylko on ,a by cos zrobic z wyjsciem ??nie latwo ,a ze dzielnicowy byl i wiedzial czy nie to sad i tak kierowl sie swoimi pogladami ,powodzenia ,ale nie ma na tym etapie szans.a wyrok bedzie i tak teraz inny

hej, nie dostal przerwy pisze odolanie! :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

mamajagody_2010 napisał:
hej, nie dostal przerwy pisze odolanie!

A to "odolanie" to z jakich powodów? Znasz chociaż powody nieudzielenia przerwy?

sąd powiedział tak: dałbym przerwę ale już 2 mies po urodzeniu dziecka popełniłeś czyn karalny , czyli wsiadł do samochodu pijany. (ten alkohol!!!!!!!!!! to przyczyna problemów grrrrrr) ,do tego kurator napisała takie bzdury, co innego niż ja mówiłam, nie uwzględnił ze jestem po operacji nogi i nie mogę dużo chodzić itp!!

odwołanie! ( literówka) forg- nie bądź taki uszczypliwy:D:D

mamajagody_2010 napisał:
sąd powiedział tak: dałbym przerwę ale już 2 mies po urodzeniu dziecka popełniłeś czyn karalny, czyli wsiadł do samochodu pijany. (ten alkohol!!!!!!!!!! to przyczyna problemów grrrrrr)

Jeśli jest uzależniony od alkoholu oraz alkohol był przyczyną popełnienia przestępstw, to dobrze Sąd zauważył iż skazany w obecnym stanie nie daje gwarancji prawidłowego wykorzystania przerwy - a tylko takie przekonanie (ponad wszystkie przesłanki ustawowe), może skutkować udzieleniem przerwy w karze pozbawienia wolności.

mamajagody_2010 napisał:
do tego kurator napisała takie bzdury, co innego niż ja mówiłam, nie uwzględnił ze jestem po operacji nogi i nie mogę dużo chodzić itp!!

Kurator opiera się na tym, co sam widzi i jakie informacje do niego docierają. Tworząc dowód w postępowaniu wykonawczym daje rękojmię rzetelności jego wykonania oraz za złożenie fałszywych zeznań odpowiada karnie. Jaki zatem byłby cel zupełnie obcej Ci osoby, aby aż tak narażać siebie i swoją karierę zawodową?

PS: Sugerowałbym zaznajomić się z treścią pisemnego uzasadnienia orzeczenia o odmowie przerwy. W naszym systemie prawnym obowiązuje zasada pisemności, zetem to, co ktoś Ci powiedział, nie ma żadnego znaczenia, póki nie zostanie zaprotokołowane.

Ostatnia edycja:

Słuchaj kurator pisze sobie co chce ! taka jest prawda, bo zobaczył ze czysto mam w domu 2 piętrowy dom itp i już ze super cacy, a to dom rodziców nie mój, ja tam parę lat nie mieszkam już, teraz musiałam tam wrócić.
P>S W moim mieście są tacy cacy kuratorzy, ze jeden rzucił się na chłopaka w sądzie, zwolnili go i startował na fotel burmistrza( miał najmniej głosów) hahahaha.
Wiem muszę się dostać do papierów, ale jako konkubina mam zero do powiedzenia...:mad::mad::mad:

Owszem, ale kiedy i gdzie ma się leczyć?? Chce żeby poszedł na terapie na detoks itp , a w zk najbliższy termin to październik 2012 ! Co z tego ze siedzi i nie pije, to nie terapia!

mamajagody_2010 napisał:
Słuchaj kurator pisze sobie co chce ! taka jest prawda, bo zobaczył ze czysto mam w domu 2 piętrowy dom itp i już ze super cacy, a to dom rodziców nie mój, ja tam parę lat nie mieszkam już, teraz musiałam tam wrócić.

To trzeba było mu powiedzieć, że to nie Twój dom - z pewnością dokonałby i tam "rozeznania". Jeśli nie współpracowałaś z kuratorem, to sama jesteś sobie winna. Jeśli zaś mu powiedziałaś, a kurator napisał inaczej, to czemu nie zgłosiłaś dokonania przestępstwa?

mamajagody_2010 napisał:
Owszem, ale kiedy i gdzie ma się leczyć?? Chce żeby poszedł na terapie na detoks itp , a w zk najbliższy termin to październik 2012 ! Co z tego ze siedzi i nie pije, to nie terapia!

To nie ma znaczenia dla postępowania. Istnieje fakt uzależnienia który przekreśla prawidłowe wykonanie przerwy i ...koniec. Taka była decyzja Sądu.

Człowieku, nie jestem debilem , wiem jak rozmawiać z kuratorem, sama jestem po studiach po resocjalizacji!!!! a poza tym nie chce mi sie z tobą dyskutować:x:x:x:

Nie chce Ci się dyskutować,bo przyznał racje sędziemu ?

Nie! Porostu ja wiem, ze kurator nie pisał istotnych rzeczy, a głupoty, kurator przychodząc na wywiad pyta się o warunki itp, prace , a nie : " czy to prawda, ze pan A. się pani boi?" Ludzie! !:x

Skazany dostał pisemne uzasadnienie odmowy udzielenia przerwy.Niech Ci przekaże to pismo.Jeśli w nim będzie zawarta informacja,że sąd podjął taką decyzję na podstawie wywiadu od kuratora to z tym uzasadnieniem udaj się do tego kuratora i przedstaw w czym widzisz problem.
Jedno jest pewne,sąd apelacyjny przyjrzy się sprawie bardzo dokładnie.Jednak nie pokładałabym w tym nadziei.

Ostatnia edycja:

czy to prawda, ze pan A. się pani boi?"

mamajagody,ale to zwyczajne pytanie,nie żadna głupota.Miała prawo je zadac i to bardzo istotne było,skoro zapytała.

Witam mam pytanie, moj maż przebywa w zakladzie karnym zostal zatrzymany z nakazu wydanego w 2009 i listu gonczego tez z 2009 przez ten czas korespondowal z sadem(pisal odwolania) podawal na biezaco adresy zmeldowania nie ukrywal sie . Po jego zatrzymanu napislam pisno o zmiane postepowania i wyznaczenie zastepczej kary grzywnej dolaczylam dowod wplaty na 3 tys. (dostal 156dni kary pozbawiania wolnosci to bylo za odroki i to byl nakaz) sad rozpatrzyl moj wnosek pozytywnie. teraz na pazdziernik ma wyznaczony termin sprawy na drogi wniosek o zmiane postanowienia i nie zarzadzania kary dolaczylam dowod wplaty (ta sprawa dotyczy naprawienia szkody ale nie wiem jaki to atykul za ta sprawe mial zasadzone 1rok i 3mies i to byl list gonczy) w sadzie podali mi ze ma sprawe z art.24 § 1 kkw i droga z art.15 § 2 kkw. Co mam myslec czy na tej sprawie przychyla sie do mojej prosby bo w tej pierwszej sprawie tez mial art. 24 § 1 kkw i rozpatryzli pozytywnie. I czy sam skazanz powinien napisac prosbe o dowoz na sprawe czy niekoniecznie ma na niej byc:?: Bardzo prosze o pomoc:!:

Nie widzę pytania dotyczącego tematu.

Przepraszam pierwszy raz używam forum i nie orientuje się co do czego. Zapomniałam o najważniejszym, chciałam zapytać czy składać dodatkowy wniosek d0o sadu penitencjarnego o przerwę czy czekać na rozprawę i w zależności jaki będzie wyrok pisać wtedy. Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki ;)

Nie znacie jeszcze wyroku danej sprawy, a już chcecie pisać wniosek o przerwę w karze?! Raz, że to nie Ty piszesz taki wniosek, tylko twój facet, który siedzi. A dwa, poczekajcie na wyrok. Chyba nazwa wniosku-przerwa w KARZE, mówi sama za siebie.

Witam

Mam pytanie kilak dni temu mój przyjaciel został zatrzymany przez policję , posiada już wyrok i w lutym tego roku miał się zgłosić do aresztu , czego nie zrobił . Ponieważ jest przewlekle chory . Miał skierowanie na biopsję ale nie doszła do skutku ponieważ kilka dni wcześniej został aresztowany. Czy w jego sytuacji może pisać wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary. Tak jak wspomniałam jest chory i potrzebuję leczenia stałego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót