Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Martuusia napisał:
po prostu chce pomóc swojemu partnerowi. Ma do tego prawo.
Nie wiemy z jakich powodów zgodziła się to zrobić, więc nie oceniajmy. :)

A dlaczego nie? Furia wyraziła swoje zdanie dotyczące uczenia więźnia bezradności.

Oczywiście Furia miała prawo wyrazić swoje zdanie, ale nie wiemy dlaczego ta pani piszę wniosek więźniowi, prawda?
Mógł on ją o to poprosić, a równie dobrze mogła ona jemu zaproponować pomoc.. :)

Według mnie to mógł ją o to prosić sam papież z poleceniem od Strasburga.
Kiedyś też chciałam coś napisać za męża,zanieść mu gotowe pod nos.Ale się obudziłam w porę,halo,halo dlaczego JA mam to robić,mam tracić czas,energię i robić sobie kłopot,by on w tym czasie sobie odpoczywał? Ręce ma? ma. A wokół siebie ma więcej osób do pomocy w napisaniu wniosku niż ja.
Dlatego twierdzę,że dziewczyny,które dają się w to wciągnąć robią źle.
A już na pewno to nie jest POMOC a nic innego jak LENISTWO.
Matusia,jeśli jest chory to może poprosić o pomoc wychowawcę,daję sobie rękę uciąć,że ten nie oleje go słowami "jesteś chory,nie umiesz sam pisać to cóż...masz problem"

Furia, no tak, w sumie masz rację.
Wiem,że ja osobiście nie napisałabym takiego wniosku, ponieważ zwyczajnie nie mam na to czasu. No i chyba jakieś pojęcie trzeba mieć,żeby to napisać, a ja jestem w tych sprawach "zielona". :)

guest_user Masz racje. Mi natomiast chodzi tylko o to, że czasami partnerki "na siłę" robią wszystko, a raczej większość za faceta, a później wielkie narzekanie- Olaboga, on nic nie potrafi! Skoro same ich wyręczają, to jak on ma coś potrafić. I jeszcze jedna ważna rzecz, z drugiej strony, faceci są na tyle inteligentni i cwani, żeby zrobić tak, aby partnerki im wszystko robiły za nich. I na tyle upośledzeni, żeby sami nie byli w stanie czegoś napisać. Wygoda, lenistwo, przebiegłość...
Pomoc, a raczej całkowite wyręczenie np. tego typu, czasami przynosi więcej złego, niż z założenia dobrego...
Co innego pomóc, a co innego całkowicie wyręczać!
Adwokat, radca prawny to zawody, a partnerka nie ma wpisanego zawodu radcy prawnego w życie i związek, pomijam oczywiście kobiety, które takie zawody faktycznie pełnią.
Poza tym nie bez powodu zadałam te proste pytania użytkowniczce.

Furia napisał:
Po pierwsze- jeśli kogoś nie stać,to korzysta z pomocy bezpłatnej,w każdym ośrodku pomocy rodzinie dyżuruje prawnik czy tam radca prawny

Po drugie- Owszem,wolny kraj,co nie oznacza,że wysługiwanie się innymi z czystego lenistwa jest czymś zasługującym na aprobatę.

A ja napiszę, że w moim mieście jest tylko jeden konsultant prawny dyżurujący w ośrodku pomocy rodzinie który nie zajmuje się prawem karnym,nie udziela w tym zakresie porad a tym bardziej nie pomaga w pisaniu wniosków.

A po drugie ja pomagałam w pisaniu i załatwianiu różnych formalności i nawet przez moment nie poczułam się wykorzystana,nie uważam też mojego Ł.za lenia,wręcz przeciwnie ciesze się,że mogłam pomóc.

Ostatnia edycja:

megi11 Jak sama napisałaś POMOGŁAŚ, czyli przez to można rozumieć, że nie koniecznie w całości pisałaś za swojego faceta. Jeżeli tak to właśnie było, to fajnie. Bo fajnie jest móc pomóc! Ale wyręczać w całości nie jest fajne, niesie za sobą więcej złego, niż tego dobrego.
Jak widać masz internet, w internecie też można znaleźć osoby zajmujące się zawodowo sprawami związanymi z prawem karnym itd. -bezpłatnie. Wystarczy poszukać. ;)

Czy wy naprawdę nie widzicie tej subtelnej różnicy między POMOCĄ a napisaniem pisma za skazanego czyli WYRĘCZENIEM ?

endorfinalna napisał:
Jak widać masz internet, w internecie też można znaleźć osoby zajmujące się zawodowo sprawami związanymi z prawem karnym itd. -bezpłatnie. Wystarczy poszukać. ;)

O pomocy prawnej napisałam żeby furia na przyszłość wiedziała,że nie w każdym ośrodku można uzyskać pomoc z zakresu prawa karnego.Ale dziękuje endo,że mnie oświeciłaś :)

Megi może w każdym nie ma ale w każdym pokierują we właściwe miejsce :) a przynajmniej powinni.
Ale nie zaśmiecajmy wątku poświęconemu innemu tematowi.

Ostatnia edycja:
czy jak dostalismy odmowe przerwy w karze i napisalismy do sądu apelacyjnego zażalenie to możemy składac od razu nastepny wniosek o przerwę? czy trzeba odczekac??

sylwianka18 napisał:
czy jak dostalismy odmowe przerwy w karze i napisalismy do sądu apelacyjnego zażalenie to możemy składac od razu nastepny wniosek o przerwę? czy trzeba odczekac??

Jeśli wniosek będzie oparty na tych samych podstawach faktycznych, to zostanie (może zostać) pozostawiony bez biegu (Art. 6. § 3 kkw)

Witam.
Mam pytanie jak napisać wniosek o ponowną przerwę w karze, ponieważ obecnie jestem na przerwie 3 miesięcznej i chcę starać się o ponowną przerwę na okres 6. miesięcy. Proszę o szybka odpowiedź. Z góry dziękuję:wink:

Myślę, że kurator Ci pomoże..Kiedy mój mąż starał się o przedłużenie przerwy w karze to poszedł do kuratora i mu pomógł w napisaniu prośby.

WITAM
Mam problem jestem niepełnoletnia, jestem w 6 miesiącu ciąży. Mój chłopak od dwóch miesięcy jest w zk ponieważ odwiesili mu wyrok 2lata i 5miesiecy i ma jeszcze jedna sprawę w toku . Moi rodzice powiedzieli ze mi pomogą ale nie wiadomo jak długo, ja nie mam jeszcze szkoły skończonej i żadnych dochodów, Czy jest jakaś szansa aby dostał przerwę w odbywaniu kary ??? Proszę o szybka odpowiedz ..

patrycja11122 napisał:
Czy jest jakaś szansa aby dostał przerwę w odbywaniu kary ???

A w jakim celu ta przerwa? Skoro utrzymują Cię i nadal będą utrzymywać rodzice?

forg napisał:
nie wiem ile bd mi pomagac rodzice , a przerwa po to zeby pomógł mi finansowo i przy wychowaniu naszego dziecka.

forg napisał:

och, nie wiesz? żeby pomógł jej w czasie ciąży, przyniósł kiszone ogórki i lody czekoladowe, wytarł łzy jak będzie płakała, a potem? a potem przy porodzie pogłaskał po rączce i przy dziecku pomógł np. kołysankę zaśpiewał... ahh.

Patrycja, nawet jeśli dostanie przerwę w karze, to wiesz, że kiedyś zk się o niego upomni? jasne, że może się o to starać, ale jak myślisz: ile kobiet przed Tobą było w podobnej sytuacji i nadal wychowuje dziecko samotnie, a mąż pozostaje w zk? a Ty jesteś w o wiele lepszej sytuacji niż niejedna czekająca.

patrycja11122 napisał:
nie wiem ile bd mi pomagac rodzice , a przerwa po to zeby pomógł mi finansowo i przy wychowaniu naszego dziecka.

Przerwa na wychowywanie dziecka? A co jak przerwa się skończy? Sąsiad przejmie wychowanie?
Pomoc finansowa? Przecież utrzymują Cię rodzice. A później urodzisz i po pewnym czasie podejmiesz pracę grzecznie prosząc o pomoc rodziców w opiece nad dzieckiem.

Karę pozbawienia wolności z zasady trzeba odbyć. Uwierz - ludzie dają sobie radę bez przestępców obok siebie w dużo gorszych sytuacjach życiowych.

tekila901 napisał:
och, nie wiesz? żeby pomógł jej w czasie ciąży, przyniósł kiszone ogórki i lody czekoladowe, wytarł łzy jak będzie płakała, a potem? a potem przy porodzie pogłaskał po rączce i przy dziecku pomógł np. kołysankę zaśpiewał... ahh.

Zrobi to mama lub tata. Czyli dziadek lub babcia przyszłego dziecka.
Przestępca sam pozbawił się tej przyjemności.

Witam,
Mój syn starał się o przerwę w odbywaniu kary na okres zimowy, aby mi pomóc w gospodarstwie domowym, ponieważ nasze mieszkanie jest ocieplanie indywidualnie piecem i każdego dnia, muszę sama palić w piecu. W dodatku piec ten jest uszkodzony, co zmiesza jego efektywność. Jestem prawnym opiekunem dziecka skazanego. Dziecko ma 15 lat i jest w trudnym wieku młodzieńczym. Ja sama jestem pod stałą opieką lekarską, a w dodatku złamałam rękę i mimo rehabilitacji jest dalej niesprawna. Na wszystko były zaświadczenia lekarskie. 2 dni temu sąd odmówił przerwy, motywując, że moje zarobki są wystarczające i mogę nająć sobie opiekuna. Czy jest jeszcze jakaś szansa w odwołaniu od decyzji sądu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót