martetta
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 381
Ale to nie ty masz pisac pimo o przerwa a twój partner
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
bosa03 napisał:Jesteśmy już po 50-tce. Mieliśmy w planie zakup wspólnego mieszkania, ślub i te rzeczy. Oboje jesteśmy po rozwodach i wiadomo, przejściach.
bosa03 napisał:Myślę, że nie zaszkodzi spróbować. Czy jest ktoś z wiedzą na ten temat ? Jakie argumenty pozwoliły taka przerwę uzyskać ? Jesteśmy już po 50-tce. Mieliśmy w planie zakup wspólnego mieszkania, ślub i te rzeczy. Oboje jesteśmy po rozwodach i wiadomo, przejściach.
kms86 napisał:mnie chodzi o to ze skoro pierwsza przerwa byla udzielona w katowicach to nastepne takze tam powinny tam sie odbywac. Teraz pewnie beda przesylac te akta tam i z powrotem miesiacami...
kms86 napisał:Rozumiem, mam jeszcze jedno pytanie: w tym momencie byłaby to trzecia przerwa - powyżej roku czy sad moglby jej udzielić ze względów osobistych i rodzinnych? Jakby doniesc odpowiednie dokumenty?
Brak jest powodów do uznania trudnej sytuacji rodzinnej skazanego za inny wypadek losowy w rozumieniu art. 153 § 3 k.k.w., który oceniany jest w kategoriach zdarzenia nagłego o charakterze wyjątkowym, które dotknęło skazanego lub jego najbliższych, czego rozmiar porównywalny jest z klęską żywiołową.
Do wypadku losowego nie sposób natomiast zaliczyć poczęcia, czy też urodzenia dziecka, nawet wówczas, gdy jest to kolejne dziecko w rodzinie, co znacznie skomplikuje w niej sytuację.
Wypadek losowy uzasadniający udzielenie przerwy w karze pozbawienia wolności przed upływem roku od ukończenia poprzedniej przerwy (art. 153 § 3 k.k.w.) to zdarzenie nagłe o charakterze wyjątkowym jak śmierć, pożar, powódź lub inna klęska żywiołowa, więc nie jest nim potrzeba remontowania domu rodziców skazanego, bo jest to następstwo wieloletnich zaszłości, które nie może być uznane za wypadek losowy.
kolo1997 napisał:Jeśli skazany ma do zapłacenia grzywnę to jak to się ma do przerwy? Czy ma to jakiś wpływ?
cZoRnA napisał:stara się o przerwę w karze ze względów osobistych