Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
DLA DZIECI TO WAZNE BARDZO SZCZEGOLNIE W WIEKU PRZEDSZKOLNYM,WIEDZA ZE TATA JEST KOCHA ZE NIE ZAPOMNIAL I ZE MAMA MOWI PRAWDE ZE NIE MA GO Z NAMI BO NIE MOZE ALE WROCI ZAWSZE
bo i dopalacze i piwko raz na 2 tyg sie zdarzaja u niego(za co wywalam go notorycznie z domu)
Zajefajnie. Potrzebny tatuś co ćpa i chla na przerwie w karze aby odciążyć Ciebie. Paranoja. Pisz, pisz takie rzeczy. Forg Ci napisał czym to się może skończyć. Wróci z przerwy albo go zamnką wcześniej, bo ktoś "uprzejmie doniesie" jak tatuś "opiekuje się dziećmi".
wyczytalam ze po zawalach nie dostaja przerwy a co dopiero ci ktorzy chca dzieckiem sie zajmowac-Ptasior tak napisal-ale sorry mylne podejscie.
Coś podobnego. Ja widziałem z tamtej strony muru ludzi naprawdę chorych którym samo poruszanie się sprawiało trudność. Odbywali kary za jakieś badziewia, bo tak musiało być. Tak. Po zawałach, wylewach i guzami na mózgu nie dostawali przerwy w karze. A Ty mi piszesz, że nie mam racji. Właśnie widze jak zachowuje się Twój mąż, bo zasmakował wolności na pół roku.
Trzeba sie starac bo sad wlasnie bierze sytuacje dzieci tych najmlodszych ktorzy sa przyzloscia narodu,i jesli sa jakies najmniejsze przeslanki ku temu ze wyrok ojca powoduje trudnosci w wychowaniu ,utrzymaniu,leczeniu i zapewnieniu opieki
To po co popełniał przestępstwo? Większość skazanych zmienia się w ZK na "kochających tatusiów". Jak to im brak żony, dzieci. Mogli się zastanowić przed popełnieniem czynu karalnego. Słodkie listy, czułe słówka przez telefon: kochanie przyjedź, bo tęskinię a w rzeczywistości chodzi o zakupy w kantynie. Obrzydliwe.

Mój mąz wystąpił ponieważ jestem chora śmiertelnie dowiedziałam sie o tym jak już przebywał w zk dla mnie to wyścig z czasem. Lekarze podejrzewali wcześniej ale diagnozę postawili jak wyżej napisałam leki tylko łagodzą dolegliwosi. Co do zachowania mojego mąża na wolności to wiem że będzie wzorowe ponieważ po incydencie jaki zrobił do osadzenia minął rok i zachowywał się wzorowo. Mąż nie prosi mnie o paczki pieniądze itp ponieważ wie że jest mi ciężko.

nie oceniajcie innych, jak ani nie znacie tych ludzi, ani nie macie bladego pojęcia, co przeżywają i oni i ich rodziny...jak wyglądałby świat, jakby nikt sobie nie przebaczał? Ty też jesteś idealny od urodzenia? bez żadnego potknięcia przeszedłeś przez życie? Kto jest bez winy,niech pierwszy rzuci kamień...
poza tym tamto miejsce, zmienia wielu ludzi, potem, jak wiedzą czym pachnie łamanie prawa, z reguły kilka razy się zastanowią...
nie bronię tych ludzi, ale jakby każdy się od nich odwrócił i nikt nie dał im szansy, to równie dobrze, można ich od razu za nawet najdrobniejsze przewinienie powiesić...
poza tym wiem, jaką motywacją potrafią być dzieci dla każdego człowieka, i jak można sobie uświadomić co im się zrobiło i jak bardzo chcieć to naprawić...

Mój mąz wystąpił ponieważ jestem chora śmiertelnie
To inny temat.
Ty też jesteś idealny od urodzenia? bez żadnego potknięcia przeszedłeś przez życie? Kto jest bez winy,niech pierwszy rzuci kamień...
Do mnie piszesz? Jęli tak to znajdź mi choć słowo, że jestem idealny?
poza tym tamto miejsce, zmienia wielu ludzi, potem, jak wiedzą czym pachnie łamanie prawa, z reguły kilka razy się zastanowią...
I dlatego przesiadują w więzieniach większość swojego życia
nie oceniajcie innych, jak ani nie znacie tych ludzi
Ja akurat się nasłuchałem różnych rzeczy i wiem z powiedzmy praktyki jak się zachowują niektórzy osadzeni. Pisałem wcześniej. Zresztą mamy wyżej przykład o uzasadnieniu we wniosku o przerwę w karze i rzeczywiste jej wykorzystywanie.
poza tym wiem, jaką motywacją potrafią być dzieci dla każdego człowieka, i jak można sobie uświadomić co im się zrobiło i jak bardzo chcieć to naprawić...
Ojciec pił z kolegami, kradł czy popełniał inne przestępstwa, miał gdzieś partnerkę i dzieci a po zamknięciu zaczął nagle tęsknić, pisać jak to on się zmienił, że mu ciężko itp

forg napisał:
Dobrze zrozumiałaś jak sądzę.

Ale musiałam przeczytać go kilka razy ;)

Szkoda,że wytęsknione dzieci czekające na swojego ojca 2 lata muszą teraz patrzeć jak przychodzi pijany i jest notorycznie wywalany z domu.

Szkoda,że wytęsknione dzieci czekające na swojego ojca 2 lata muszą teraz patrzeć jak przychodzi pijany i jest notorycznie wywalany z domu
Właśnie. Tato świeci przykładem i pokazuje jak to tesknił za dziećmi.

Proszę o pomoc jak długo czeka sie na wokande w przerwie w karze 2 miesiace temu złozony byl wniosek do sadu a dwa tygodnie temu przyjechali po opinie ze sadu, jak dlugo trzeba teraz czekac.
Odbył juz cztrey miesiace kary, za jazde pod wplywem alkoholu.
Czy ta odpowiedz bedzie ze sadu czy na wokandzie w zakladzie?

asia585 napisał:
Proszę o pomoc jak długo czeka sie na wokande w przerwie w karze 2 miesiace temu złozony byl wniosek do sadu a dwa tygodnie temu przyjechali po opinie ze sadu, jak dlugo trzeba teraz czekac.

Bedzie w zakladzie...

asia585 napisał:

Mój m czekał sporo bo ponad dwa miesiące od złożenia wniosku.Musisz zadzwonić do sądu ,tego który jest właściwy zk w którym przebywa twój. Tam w sekretariacie mogą ci udzielić informacji czy wszystkie papiery już są skompletowane czy też jeszcze czegoś brakuje.Czasem zagubią coś ,czasem adres zły ktoś wpisze..dokumentów jest masa i w sądach tego sporo ,ciągle coś się gubi .Mój m tak miał ,najpierw adres zły ,potem zgubili ważny papierek i trzeba było załatwiać nowy..warto dzwonić ,prosić o przyśpieszenie ,nam to pomogło ,kuratorka zrobiła wywiad dwa razy szybciej jak została ładnie poproszona a on dzwonił do sądu prawie co dzień pytając o wokandę i w końcu stanął na niej ..wszystko trwało minutę .

asia585 napisał:

Z tym to jest bardzo różnie,ale trzeba się nastawić na czekanie,dzwonić i pytać.Nas dużo nerwów kosztowało wyczekiwanie bo to raz nie została uiszczona opłata sądowa(oczywiście z naszej winy) potem jak już doszło do wokandy to zabrakło jakiegoś zaświadczenia więc sprawa odraczana,następnym razem został przewieziony do innego zakładu przed samą wokandą i tak to trwało aż 7 miesięcy zanim wyszedł na przerwę,więc dobrze mieć stalowe nerwy ja ich niestety nie mam i codziennie przybywało mi na głowie coraz to więcej siwych włosów ;) a najzabawniejsze było staranie się o trzecią przerwę kiedy to był wyznaczony termin wokandy a wywiad jeszcze nie przeprowadzony.Pamiętam jak sami biegliśmy do sądu,żeby prosić o wywiad i w dzień wokandy przesyłany był faksem do sądu.Dziś się z tego śmieje,ale wtedy nie było mi do śmiechu.

Witam,
Jak wygląda wokanda (dot. przerwy w karze). Czy bierze w niej udział kurator, który robił wywiad ? Co się dzieje po wokandzie, jak jest procedura ?

Na wokandzie nie ma kurtora,jest tylko sam wywyiad który został sporządzony.

A co po wokandzie, jeżeli jest pozytywna decyzja ? Czy to się musi uprawomocnić ? Czy przerwa jest zawsze na 6 m-cy ? Czy kurator to nadzoruje ?

Witam,mój M. dostał 3 lata pozbawienia wolnosci,siedzi juz 3 miesiące,jedna prosba o przerwe zostala odrzucona,do której pisalismy zazalenie.Teraz zostal przeniesiony do innego zakladu,wiec znów pisze(tym razem ja nie adwokat) o przerwe na 6 miesiecy.Mamy 3 misieczną córke i 9letnia corke.Standardowo pisalam ze jest ciezko i.t.d.
Tylko nie wiem czy jesli ma 3 lata w wyroku to bedzie mogł sie starac o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Prosze o szybka odp.pozdrawiam

bosa03 napisał:
A co po wokandzie, jeżeli jest pozytywna decyzja ? Czy to się musi uprawomocnić ? Czy przerwa jest zawsze na 6 m-cy ? Czy kurator to nadzoruje ?

Jeśli otrzyma przerwę to wychodzi do domu a postanowienie otrzyma pocztą.Niekoniecznie jednak wyjdzie tego samego dnia,przerwa nie zawsze jest na 6 miesięcy może być na 3 na posiedzeniu dowie się na jaki okres przerwę otrzymuje.

I jeszcze to:

Udzielając przerwy w wykonaniu kary, sąd może nałożyć na skazanego obowiązek utrzymywania w okresie tej przerwy kontaktu z sądowym kuratorem zawodowym, niezmieniania bez jego zgody miejsca pobytu, podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej lub meldowania się we wskazanej jednostce policji (art. 153 § 4 K.k.w.). Nieprzestrzeganie tych obowiązków może być podstawą do odwołania przerwy (art. 156 § 1 K.k.w., w związku z art. 156 § 2 K.k.w.).

Ostatnia edycja:
sandi_ napisał:
Witam,mój M. dostał 3 lata pozbawienia wolnosci,siedzi juz 3 miesiące,jedna prosba o przerwe zostala odrzucona,do której pisalismy zazalenie.Teraz zostal przeniesiony do innego zakladu,wiec znów pisze(tym razem ja nie adwokat) o przerwe na 6 miesiecy.Mamy 3 misieczną córke i 9letnia corke.Standardowo pisalam ze jest ciezko i.t.d.
Tylko nie wiem czy jesli ma 3 lata w wyroku to bedzie mogł sie starac o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Prosze o szybka odp.pozdrawiam

Nawet gdyby dostal ta przerwe to musi wrocic...

Dziękuję za odpowiedzi :) Czy podczas przerwy kurator nadzoruje taką osobę. Jak to wygląda ?

bosa03 napisał:
Dziękuję za odpowiedzi :) Czy podczas przerwy kurator nadzoruje taką osobę. Jak to wygląda ?

bez przesady u mnie jak bylem na przerwie byl zawsze pod koniec przerwy(10mies.) zeby zrobic wywiad dla sedziego.

chodzi o to ze ma wyrok 3 lata?
i czy ta przerwa wlicza sie w wyrok?
i czy po odbyciu połowy kary moze sie starac o przedterminowe zwolnienie z odbywania dalszej kary czy cos takiego?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót