Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
My( tzn ja :D )wszystko dopilnowaliśmy aby było na czas i wokanda była w ciągu miesiąca ale i tak na nic się to zdało ponieważ poszedł aplikant i sąd nie udzielił przerwy w karze, a potem na zażaleniu adwokat miał urlop i znów poszedł aplikant, który mnie nie słuchał i sąd też uznał, że rehabilitacja jest też w zakładzie karnym ale mój facet akurat wtedy potrzebował operacji a nie rehabilitacji...Sama bym ta sprawę lepiej poprowadziła niż ci adwokaci- nawet im napisałam co mają mówić ale aplikant na czas kartki nie dostał... 8) no ale co ma być to będzie...

Dzisiaj dowiedziałam się ,że opinie -wywiad srodowiskowy do AŚ kuratorka wysłała 14 listopada, we wtorek dostane od niej potwierdzenie na piśmie,że wysłała.Dyrektor na wokandzie tej opini nie pokazał, wyszperał jakąś starą z przed 2 lat.Sędzia nie miał w dokumentach nowej opini ,bo do tej pory nikt z sadu nie wnosił o przeprowadzenie wywiadu do tej sprawy- tzn. o przerwe w karze...Więc po co? pytam się wyznaczyli termin wokandy jezeli nie mieli wszystkich potrzebnych dokumentów???Jak twierdzi kuratorka -dopóki sąd penitencjarny nie wystapi o przeprowadzenie wywiadu, to ona sama nie moze wcześniej tego zrobić i wysłać.Boże daj mi ciepliwość.BO ja w pracy za takie niedopilnowanie sprawy to bym nieżle dostała ochrzan, a tu widzę nie ma winnych ,kazdy rządzi sie jakby był dyrektorem na wierchycku...eh szkoda dalej komentować...Dzieki Wam -moi mili za odpowiedzi:)

Witam Wszystkich. :) Właśnie wysłałam mojemu do Aś potwierdzenie nadania wywiadu-opini, ale okazuje się , iż wywiad środowiskowy-opinia jest ważny 1 miesiąc, więc jeśli dyrektor odszuka w końcu tą opinie( bo twierdzi,że nie dostał wcale) to należy go aktualizować na jego wniosek.Sedzia na wokandzie czytał jak wspomniałam jakąś starą opinie z przed 2-3 lat, czyli strasznie nieaktualną i nieważną. Czy tylko u nas to tak wygląda ,że nic nie jest zrobione jak trzeba? I jeszcze jedna ciekawostka inny wymiar do odsiadki ma kuratorka w dokumentach niż mój były podpisywał w Aś-tam mu odliczyli 2 miesiące ,bo zapłacił grzywne a u pani kurator nie ma na to zadnego dokumentu.Czy mam cos robić w tej sprawie? Czy nie?Prosze o komentarze i poodpowiedzi:) Dzieki z góry.

Zapewne tak.Od zapłaty i zaniesienia pisma do sądu mija dzisiaj 1 miesiąc i 25 dni. Po drugiej stronie korytarza ( prawie na przeciwko pokoju kuratorów)znajduje sie pokój należności i tam mają te dane :) ,więc przed dotarciem na biurko kuratorki (tak sobie gdybam) czeka je jeszcze dłłłuuga droga :)

Witam. Wczoraj przeniesli mojego z Aś Miedzyrzecz do ZK Stangard Szczeciński, czyli prawie trzy razy dalej (w kilometrach od naszego miejsca zamieszkania).Wiem ,że dokumenty pójdą za nim i ma cierpliwie czekać na wokandę, ale teraz inny sędzia bedzie to rozpatrywał , więc znowu wszystko w niepewności.Wczoraj kuratorka wysłała opinie do tej sprawy o przerwę.Moze ktos wie jak w praktyce długo czeka sie w ZK Stangard Szcz. na termin wokandy???

Ojejku ! myślałam ,że nie doczeka się wokandy o przerwe.Wreście dokumenty z Szczecina przyszły na Gorzów....przez Honolulu . Ma termin na 6 marca- tylko już sama nie wiem ,czy się z tego cieszyć czy nie.

Ciesz się,bo ja jeszcze nie mam nawet terminu-wniosek o odroczenie wyk.kary złożony w grudniu-ale wcześniej sąd zarząsził jej wykonanie,więc wniosek wędruje z jednego sądu do drugiego i do dziś nie dotarł do właściwego-nikomu się nie spieszy

my złożyliśmy wniosek 7 listopada 2006r, czekamy więc 3 miesiące- mąż pisał zażalenie do prezesa sądu i jak widać coś sie w końcu ruszyło. :)

[cytat="Pasqud"]Czyli przerwa w odbywaniu kary aby wyjechać z kraju? Bez żartów...[/cytat]
Zapomniałam - miałam to wcześniej zrobic :lol: Przerwa jest i właśnie trwa, teraz piszemy o dalszą przerwę, ponieważ czas 3 miesięcy był za krótki aby załatwić sprawy , które dopiero nabierają rozpędu, ah te urzędy ....

Mam dylemat i proszę o podpowiedź naszych niezawodnych odpowiadaczy.
Czy jeśli piszemy o dalsza przerwe to powołujemy się na KKW Art.151&1,3,? czy możemy powołać się na taki , kóry podał sąd w postanowieniu o pierwszej przerwie art.153&2? Proszę o szybka odpowiedź, dziękuje :) Troche namieszałam ,....

teraz troche sobie namieszałam z tymi art. 151 i 153 i nie wiem jaki mam wpisać we wniosek.....proszę o pomoc :help:

minuty mijają , godziny mijaja, z nikąd pomocy, a ja już dzisiaj nie potrafie mysleć więcej o tych paragrafach...chyba bedę miała koszmary...

Proszę o jakąś podowiedź , który artykuł powinnam wpisać we wniosek o dalszą przerwę?

Co do artykułu to chyba art.153kkw
To mąż jest teraz w trakcie przerwy tak?

tak jest w trakcie przerwy i juz piszemy nastepny wniosek o dalszą przerwę. Na posiedzeniu o pierwszą przerwe została ona udzielona z art.153&2,4 k.w.w.- czyli na to sie powołać? art.153&2?

Właściwie to na art.153§1 i 3 kkw wg mnie.

Można w tym piśmie również poprosić sąd, by wyznaczył posiedzenie przed upływem obecnej przerwy.

Tak właśnie piszemy, bo faktycznie sprawy , które mój mąż miał załatwić w trakcie tej przerwy,która teraz trwa- niestety nie da rady, za krótki czas- dlatego piszemy o dalszą przerwę. Niestety nawet jeśli dostanie ją to i tak nie zmienia faktu, że nie może pisać o wcześniejsze zwolnienie warunkowe, ponieważ z wyroku 1rok i 2 miesiące w ZK był tylko 4 miesiące. No, ale najważniejsze ,żeby dostał dalszą przerwę bo walczymy o dach nad głową. Dziękuje bardzo atmosphere . :)

Wczoraj sąd udzielił następnej przerwy mojemu meżowi na okres 3 miesiecy- sędzia był bardzo surowy a zarazem sprawiedliwy( wziął wszystko pod lupe -argumenty były mocne). :)

13a super :)

jesteśmy zmuszeni pisać o przerwę w karze, choć w przypadku L wydaje się to niemożliwe, czy rozpatrywanie takiego wniosku długo trwa??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót