Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

@z bytomia: Przerwy w karze są wyjątkiem a nie codziennością. Ale próbować zawsze warto. Szczególnie jeśli można udowodnić np. owe "ważne względy". Sama praca na wolności takim względem jednak nie jest.

gdybym nie miala waznego powodu o przerwe w karze to bym o nia nie wnioskowala, tez wole, zeby maz jak najszybciej odbyl kare a nie ja przerywal, poza tym kwestia pozostawienie dziecka pod opieka rodziny nie wchodzi w rachube-moja mama dostala 4 godziny wolnego na pogrzeb swojej mamy-takie panuja warunki w jej zakladzie (kazdy trzesie sie tam o posade)a tato nie potrafi zajac sie malym dzieckiem i rowniez pracuje, gdybym miala taka mozliwosc z pewnoscia nie zawracalabym sobie glowy pisaniem pism o te przerwe. poza tym jakie znaczenie ma dlugosc kary, maz nie utrudnial nic, sam sie stawil, nie ukrywal sie...wlasnie ta dlugosc kary przemawia za udzieleniem przerwy bo nie ma uzasadnienia sadu, ze maz szybko odbedzie kare i wroci na lono rodziny wiec przerwa jest zbedna, tylko zeby pomoc w tych pierwszych dniach po porodzie, wiem, ze sa ludzie, ktorzy dostaja przerwy zeby zorganizowac opal na zime, wyremnotowac mieszkanie czy sianokosy, tym bardziej nie wyobrazam sobie wstawania do dwojki malych dzieci, karmienia ich jednoczesnie, pielegnacji-chyba za duzo jak dla kobiety w pologu, zaraz po porodzie?najtrudniejszy pierwszy miesiac-tylko tyle nam trzeba.

bijou dla kazdej z nas znajdzie sie wazny powod zeby starac sie o przerwe w karze. napisalas ze sa ludzie ktorzy ze wzgledu na zorganizowanie opalu na zime dostaja tak'owa itp. ja napisze tobie tak mój łobuz ma chorą ciocie , ona go wychowywała od małego, nie ma nikogo innego, staralismy sie tylko o przepustke losowa na 3-4 dni zeby mozna ja zawiesc do lekarza, zorganizowac jej opał(byla zima) no i naprawic piec w domu, i dach bo przeciekalo. mielismy caly komplet dokumentow od lekarzy po sołtysa wsi włącznie ze jest sama, dom w opłakanym stanie. wiesz co wychowawca na to? wysmial to bo powiedział ze to nie powod. a przeciez staralismy sie nie o przerwe tylko losowke i to na 3 dni. takze widzisz.wiem ze to dziwnie brzmi, ze dla ciebie to bardzo wazne, zreszta dla dziecka tez. ale dla nich to moze nie byc powod. ale zbierz dokumeny i niech twoj sie stara, nic na tym nie straci

Może wiele zależy od Zakładu, od komisji. Wydaje mi się, że można różnie trafić. Są przypadki śmieszne w jakich skazańcy otrzymują przerwę w karze, czy przepustkę losową. Poza tym ja cały czas zaznaczam, że poświadczenie przyszłego pracodawcy to tylko dodatek do reszty dokumentów. Mam zaświadczenie o leczeniu i o trudnościach z emocjami związanymi z ciężką sytuacją w której nie potrafię się odnaleźć. Notki na temat rosnącego zadłużenia (mój dochód to około 500 zł a opłat mam 650) Jestem sama z dwójką Dzieci. Jedno jest w wieku przedszkolnym ale drugie ma 4 miesiące i nie mam możliwości polepszyć warunków bytowych, bo Dzieci do pracy nie wezmę.
kadi dzięki za sprowadzanie na ziemię ale pomarzyć o wcześniejszej wolności mojego M mi wolno; za to na szczęście nie ukarzą... Mam nadzieję, że będę tą, która jako jedna z nielicznych spróbowała i której się udało.
Jeszcze mam troszkę czasu więc może ktoś udzieli mi istotnych rad...:confused:

O tym czy ma ktoś dostać przerwę w karze czy nie, decyduje sąd. Komisja penitencjarna nie ma nic do tego...

Matko ludzie a kto wydaje opinie? Przecież nie idzie się do Sądu z tekstem typu dajcie mi przerwe bo potrzebuje. A opinia jest wydana przez zakład karny prawda?

z bytomia napisał:
Matko ludzie a kto wydaje opinie? Przecież nie idzie się do Sądu z tekstem typu dajcie mi przerwe bo potrzebuje. A opinia jest wydana przez zakład karny prawda?

Twój łobuz musi złozyc wniosek do sądu penitencjarnego o przerwę w karze wraz z uzasadnieniem a dopiero na wniosek sądu zk wydaje opinie na temat skazanego

No właśnie o ta opinie mi chodziło, wydaje ją zk i wszystko jasne:) agajacek Kociku, czy orientujesz się może jak to jest z dostarczeniem dokumentów popierających uzasadnienie? Czy te wszystkie papiery mogę dostarczyć ja, czy muszę w jakiś sposób przekazać je jak go nazwałaś łobuzowi?

ja przekazałam np i łobuzowi i również osobiście poszłam do dyrektora z pismem, do sądu wniosek tez jest napisany w razie W - tylko ze ja się staram o losówke i najlepsze jest to ze jest powytywnie rozpatrzona wiec zakład zakładowi nie równy starac sie trzeba i warto :)

z bytomia napisał:
No właśnie o ta opinie mi chodziło, wydaje ją zk i wszystko jasne:) agajacek Kociku, czy orientujesz się może jak to jest z dostarczeniem dokumentów popierających uzasadnienie? Czy te wszystkie papiery mogę dostarczyć ja, czy muszę w jakiś sposób przekazać je jak go nazwałaś łobuzowi?

Powiem Ci szczerze że ja podawałam prosto do sekretariatu sądu penitencjarnego a drugie takie poparcie napisała w moim imieniu równiez nasza kuratorka( że jego obecnosc i pomoc w domu jest nieodzowna ) która robiła wywiad środowiskowy . My mamy juz druga przerwę . Jak masz jakies pytania jeszcze to pisz i pytaj

po roku ciągłej przerwy czyli 2 x po pół roku można starac sie o zawieszenie wyroku z tegoo co wiem ale musi byc ciągłośc w odbywaniu przerwy w karze

agajacek ola8480 dziękuję za podjęcie tematu...
Wydaje mi się, że co do papierów to lepiej osobiście, żeby przypadkiem czegoś Wariat nie zapomniał, bądź żeby przypadkiem gdzieś się nie zawieruszyło
Jeśli dobrze rozumuję kodeks karny wykonawczy, to mówi on o możliwości warunkowego zawieszenia reszty kary lecz są warunki. Jeden z nich to owszem przerwa trwająca w ciągłości rok, dwa to "odsiedziane" pół roku a trzy to wymiar kary nie przekracza lat trzech. Niech mnie ktoś poprawi jeśli moja blond głowa źle myśli:)
agajacek mam pytanie, jak długo mąż/partner ma już przerwę w karze? Czy udało mu się dostać ją od razu? I jeśli można wiedzieć z jakich przyczyn otrzymał przerwę? :lol:

z bytomia napisał:
agajacek mam pytanie, jak długo mąż/partner ma już przerwę w karze? Czy udało mu się dostać ją od razu? I jeśli można wiedzieć z jakich przyczyn otrzymał przerwę? :lol:

Jacek mój dostał przerwę na pierwszy wniosek , dostał ja na 3 miesiące teraz w lipcu mijało te 3 miesiące , pisaliśmy i dostał na kolejne 3 miesiące( tylko zawsze musisz pamietac aby kolejny wniosek złozyc odpowiednio wcześnie czyli około 6 tygodni przed upłynięciem końca przerwy aby sąd zdążył w terminie rozpatrzyc nowa prośbę). U nas gówny powód to iz tylko mój J mógł mi zapewnic opieke po porodzi i pomóc mi zając sie dziećmi a kolejny to iz ze wzgledu na stan zdrowia małego nie moge wrócic do pracy tylko musze pójść na urlop wychowawczy , no i oczywiście wzgledy materialne

Kamień spadł mi z serca kiedy to przeczytałam, bo większość ludzi straszy mnie, że moje problemy to nie powód do przerwania odbywanej kary. Sama wiem co to znaczy... Urodziłam w kwietniu drugie Dziecko, a przez całą tą sytuację ledwo sobie radzę, na dodatek moja firma ogłosiła upadłość kiedy byłam pod koniec ciąży więc o pracy mogę pomarzyć...
Rozumiem, że istnieje jednak jakieś światełko w tunelu, ile czasu spędził "za kratami"?

dziewczyny na luzniejsza rozmowe zapraszam na tw

witam .proszę o rade,moj chlopak dostał 3 lata odsiadki. obecnie przebywa w ZK strzelin odsiedzial już 7 miesiecy z kary czy mniał by jakieś szanse na przerwe w karze.

nadzieja pojawila sie po przeczytaniu Waszych odpowiedzi, mysle, ze sedzia postapi humanitarnie-zreszta takie bylo uzasadnienie sedziego w przypadku odroczenia-bylam w 8 miesiacu ciazy i nikt nie mogl mi zapewnic opieki oprocz mojego meza, i drugie odroczenie rowniez to samo uzasadnienie-zeby pomoc w tych pierwszych chwilach po porodzie-wiem, ze o przerwe trudniej ale mam tez o wiele bardziej skomplikowana sytuacje-to juz drugie dziecko a pierwsze jest chore i wymaga odpowiedniej pielegnacji gdyz jest alergikiem i atopowcem-pielegnacja jego skory zajmuje mi polowe mojego czasu-nie wyobrazam sobie, codwugodzinnego natluszczania i przemywania skory i ran po zakazeniu zajmujac sie ledwo co urodzonym malenstwem, teraz jestem wykonczona wstajac po nocy do rozdraznionego swedzeniem skory dziecka, dorabiajac na allegro pare groszy do 400 zl wychowawczego, zasypiajac na siedzaco w dzien w pierwszych miesiacach ciazy i miec oczy z tylu glowy przy raczkujacym dziecku, jak pomysle o drugim to chyba rece opadna mi do ziemi-pomijajac wzgledy finansowe-musze miec pomoc chociaz przez miesiac-tak jak za pierwszym razem, teraz bedzie mi dwa razy bardziej potrzebna

bijou jesli pierwsze z dzieciatka dodatkowo jest chore, to jak juz pisałam zbierz wszystkie dokumenty, porob ksera, i dostarcz twojemu niech dołaczy do wniosku o przerwe w karze. im wiecej wszystkiego tym lepiej, zaszkodzic nie zaszkodzi a moze pomoc.

dziekuje za odpowiedzi, tez dostalam pocieszenie od meza, ze przebywa na celi z kolega, ktory mial identyczna sytuacje jak my, a ktory mial juz dwie przerwy w karze i to roczne przy wyroku 6,5 lat, ale zdaję sobie sprawe, ze co sad to inna decyzja wiec pozostalo czekac jeszcze te pol roku do napisania wniosku, jak sie nie uda to moze chociaz 5 dni losowej przepustki wywalczymy, kazda chwila jest cenna byleby tylko maz zaopiekowal sie synkiem na czas pobytu w szpitalu.

....mam nietypowe pytanie .....czy oprócz sytuacji skazanego i jego rodziny jest jeszcze coś co wpływa na szanse dostania przerwy w karze np zk w którym przebywa osadzony lub sądy ( np w jednych łatwiej w innych trudniej) :o
...ktoś coś na ten temat wie ???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót