Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

eni31- pewnie, biorąc takie same okoliczności w jednym zk dostanie a w innym nie, cóż co kraj to obyczaj:cool:

..to może ktoś wie czy lepiej starać sie o przerwę w karze z jakiegoś małopolskiego zk czy może śląskiego ???? Jeżeli ktos coś wie na ten temat to będę wdzięczna za każdą informację :help:

eni31-tak jak iza napisała co zk to inne obyczaje, nie mozna tez prownywac danej osoby do innej, bo na to wpływa wiele czynnikow, jeden dostanie przerwe na dana sytuacje a inny jej nie dostanie chociaz ma ta sama sytuacje.

aniołek87.....bardziej mi chodzi o to czy z jakichś konkretnych zk łatwiej dostać przerwe niz w innych ( tak jak z w różnych zk można szybciej starać się i dostać przepustke , warunkowe itd a w innych trudniej ) ...ups..trochę to zamotałam :o

ja cie rozumiem. dlatego tez napisałam ze ktoras moze np.ze w danym zk łatwo o przerwe itp, bo akurat im sie udało, a inna o tym samym zk napisze ze beznadzieja. kazdy przypadek indywidualny

..mam kilka pytań
mój luby siedzi teraz trzeci miesiąc do jednej sprawy (09.09.09 rozprawa) dodatkowo odwiesili mu jeszcze 3 inne wyroki ( każdy 1 rok lub 1,5), oprócz tego ma jeszcze 5 m-cy z wyroku 1,5 roku Gdzie wyszedł na uprawomocnienie i nie zgłosil się do zk (ten rok mu zaliczyli)
Moje pytanie jest takie czy jeżeli już przestanie być TA to lepiej od razu składać wniosek o przerwę w karze czy najpierw o wyrok łączny ???
Czy ten rok który odsiedział (ten który mu zaliczyli) będzie przy przerwie uznany (bo musi mieć odsiedziane ( 6 m-cy)
I czy to czy mogą mu po rocznej przerwie zawiesić te wyroki z powrotem ( z tego co wiem wyrok nie może być wyższy niż 3 lata) a on ma kilka mniejszych i jak to będą rozpatrywać ???
Może trochę namotalam ale jak coś to rpostaram się rozwiać wątpliwości :ooo:

staraj sie najpierw o wyrok łaczny zawsze cos zbija na wyroku i bedzie on mniejszy, suma wszystkich wyrokow nie moze przekraczac 3 lat, wiec jesli jedne wyroki podejda pod zlacz a inne nie i bedzie wiecej niz 3 lata to juz lipa.

....aniołku .....ty zawsze na straży :) dzięki....
..a co z tym rokiem odsiedzianym w razie gdyby udało sie zrobić łącz, prerwę w karze (przez rok) to zaliczą ten rok do ewentualnego zawieszenia odwieszonych wyroków ???

Ostatnia edycja:

Witam!!
A ja mam takie pytanie-moze ktos sie orientuje... Sprawa wyglada tak: mojego meza zamkneli w zk dwa tyg.temu za dwa wyroki. A kilka dni wczeniej dostal pismo ze jeden z nich(powazniejszy) odraczaja mu z powodu bardzo powaznego wypadku, ktory mial na poczatku roku, (by mogl kontynuowac leczenie). Ten drugi jest stary i nie bylo zadnego pisma by sie zglosil do osiadywania kary. Wiec moje pytanie jest takie: czy jesli wysle mu to pismo z sadu o odroczce to sa jakies szanse, ze na jej czas go wypuszcza?? czy raczej nie mam na co liczyc?

eni jesli jest w as, to wtedy jesli bedzie w zk to odlicza en wyrok co siedzial oczywiscie.
luii1988-zalezy.pismo moglo do was nie dotrzec ale zk wyweszy wszystko, albo prokurator, jesli beda wiedzili o ej sprawie to go nie wypuszcza

Witam,

moje pytanie brzmi:
1.Jezeli Łobuz ma kilka drobnych syroków to na wniosku o przerwę jaki nr syg. akt nalezy umiescic? czy bez tego nr to tez przejdzie.
2. Czy możliwe jest poproszenie wychowawcy o opinie z ZK i dołączenie do wniosku czy takich praktyk sie nie stosuje?
3. Standardowo pismo rozpoczyna sie:...Wyrokiem sądu bla bla zostałem skazany. A jak sie ma 3 wyroki z różnych miejscowości to umiescic wszystkie czy ostatni?
Pozdrawiam,
A.

Ostatnia edycja:

alina
1-ale wszystkie wyroki odsiaduje pokolei czy podlegaja pod łącz??
2-jesli wychowawca napisze opinie to zawsze jest pomocne. lub z pracy jesli pacuje tez moze byc dodatkowo
3.o przerwe w karze chyba sie pisze wszystkie wyroki jakie ma a nie tylko jeden.

...hej
....jeszcze jedno czy możemy jedocześnie napisać wniosek o łącz i o przerwę ?? bo adwokat powiedział że można tak zrobić :o

Sąd udziela przerwy z wszystkich wprowadzonych do wykonania kar, czyli tej którą aktualnie odbywa i tych, które odbywac będzie (ma wprowadzone do wykonania). Czyli we wniosku o udzielenie przerwy powinny być podane wszystkie sygnatury.

Nie trzeba wychowawcy prosić o opinię. Sąd wystąpi o nią do ZK, bez opinii nie bedzie rozpatrywał sprawy. Jeżeli skazany złoży taki wniosek u wychowawcy (kierowany do SP o przerwę) to opinia zostanie do wniosku dołączona z urzędu i przesłana wraz z wnioskiem do sądu penitencjarnego. Znajdą sie tam wszystkie informacje wymagane, dotyczące życia skazanego przed popełnieniem przestępstwa, zachowania i funkcjonowania w ZK, pracy oraz prognozy na przyszłość.

Poza tym w opinii wyszczególnione są wszystkie sprawy wprowadzone do wykonania wobec skazanego - szczegółowo sąd, sygnatura, art. skazania, wymiar kary.

A co do jednoczesnego starania sie o wyrok łączny i przerwę.... No można, ale trzeba liczyc sie z tym, że jesli sprawy sie zbiegną w czasie to może sie zdarzyć, że wpłynie do ZK wyrok łączny, a sąd penitencjarny udzieli przerwy z wyroków cząstkowych czyli innych niż wprowadzony do wykonania. Radiłabym najpierw załatwić sprawę przerwy, a potem pisac o wydanie wyroku łącznego.

Ostatnia edycja:

Szanowni Państwo!
W odpowiedzi na Wasze posty, na początek należy wyjaśnić czy jest przerwa w odbywaniu kary pozbawienia wolności, udzielona na podstawie art.153 par. 1 k.k.w. Otóż dla jasności cytuję ten artykuł:
Art. 153. § 1. Sąd penitencjarny udziela przerwy w wykonaniu kary w wypadku określonym w art. 150 § 1 do czasu ustania przeszkody.
§ 2. Sąd penitencjarny może udzielić przerwy w wykonaniu kary, jeżeli przemawiają za tym ważne względy zdrowotne, rodzinne lub osobiste. Sądem penitencjarnym właściwym miejscowo do udzielania dalszych przerw jest sąd, który udzielił pierwszej przerwy. Przepis art. 151 § 3 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Nie można udzielić przerwy przed upływem roku od dnia ukończenia poprzedniej przerwy i powrotu po niej do zakładu karnego, chyba że zachodzi wypadek choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby skazanego albo inny wypadek losowy.
§ 4. Udzielając przerwy w wykonaniu kary, sąd może zobowiązać skazanego do utrzymywania w okresie tej przerwy kontaktu z sądowym kuratorem zawodowym w miejscu pobytu, niezmieniania bez jego zgody miejsca pobytu, podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej lub meldowania się we wskazanej jednostce Policji.

Otóż, Sąd Penitencjarny - Sąd Okręgowy w obrębie którego skazany pozostaję w jednostce penitencjarnej, właściwy jest do udzielenie przerwy w karze pozbawienia wolności. Udzielenie przerwy w karze wiąże się bezpośrednio z jej przerwaniem na określony okres czasu - nie dłuższy jednak niż 1 rok, lub do ustania przeszkody uniemożliwiającej odbywanie kary pozbawienia wolności.
Pamiętać jednak należy, że polityka prawa, mówi jasno, że kara pozbawienia wolności ma zostać wykonana jak najszybciej i bez zbędnych przerw, gdyż zgodnie z wyrażonymi przez ustawodawcę zasadami, kara nie może być zbędnie przerywana.
Udzielenie przerwy w karze na wyjazd z kraju nie może zostać zostać zaakceptowane przez prawo albowiem w przypadku udzielenia takowej przerwy skazany nie mógł zostać by oddany pod dozór np. kuratora, co przeczyło by treści powyżej zacytowanego art. 153.

witam serdecznie
maz ma wyrok 18 m-cy (za soba 2 m-ce), ma R1 penitencjarną. Przed nim jeszcze jedna sprawa (terminu nie znamy). Chcemy starać się o przerwę w karze. Prosze o odpowiedz jak sie do tego zabrać, jak to się wszystko odbywa?
Dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam:)

aby uzyskać przerwę trzeba mieć naprawdę konkretne powody, odbywa się posiedzenie na którym sędzia penitencjarny udziela lub nie takiej przerwy ale niestety musza byc to naaaprawde konkretne powody, moja kolezanka ostatnio liczyła na taka przerwę jej mąż ma grupę P2, odbył juz 7 m kary z 3 lat, ona we wniosku o przerwe zawarli głównie to iz mają 2 małych dzieci, że sama nie może dać rady z dziecmi jak i finansowo bo jedno z nich jest za male do żłobka, a do tej pory pracował mąż. Niestety mimo iż mamy sędziego bardzo przychylnego przerwy nie udzielił,

Witam! Mam pytanie jakie są potrzebne dokumenty żeby przedstawić w sprawie o przerwe że mój chłopak będzie jedynym żywicielem rodziny? Początkiem marca ma urodzić się nasze dziecko. Ja nie pracuje i moi rodzice równierz więc jakie musze mieć do tego dowody???

Zapewne zaswiadczenia z odpowiedniego urzedu pracy, mozesz dolozyc zaswiadczenie od lekarza o ciazy. Jak wiadomo wniosek o udzielenie przerwy w karze nie jest wydawany z byle powodu. Nie zrozum mnie zle dla mnie to nie byle powod, ale dla nicha tak.
Sama mam dwoje dzieci i zasilek dla bezrobotnych przekracza moje wydatki wiec wiem jak to wyglada.

dokładnie jak pisze z Bytomia koleżanka przedstawiła zaświadczenie o kredycie na kwotę 60 tyś który musi spłacic do końca roku, zaświadczenie o bezrobociu, i ma dwoje dzieci na starsze dostarczyła równiez opinie psychologa i niestety nic to nie dało dla sądu to nie był powód ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót