nemeziss
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 172
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary
Może troszkę wyjaśnię- A więc zanim zatrzymano mojego męża :
-18 stycznia 2006 roku został mu odwieszony wyrok 10 m-c - na wniosek kuratora ze względu na brak kontaktu (od tego wyroku pisaliśmy odwołanie)
-20 sierpnia 2006 r - został skazany wyrokiem bezwzględnym 14 m-c(od tego wyroku pisaliśmy odroczenie kary)
- 28 sierpnia 2006 r- zapada kolejny wyrok 10 m-c w zawieszeniu na 4 lata i dozór kuratora
Długo czekaliśmy na decyzję Sądu...co do złożonych wniosków...w związku z tym iż przy 3 wyroku był dozór kuratora to przez 3 lata kurator normalnie przychodził do nas rozmawialiśmy z nim na temat zaległych spraw ale jemu na ten temat nie było nic wiadomo.
w dn.13.03.2009 r mój mąz zostaje zatrzymany w domu( za posiadanie n...)podczas zatrzymania okazuje się ze był za nim wysłany list gończy doprowadzenie do ZK celem odbycia kar.,kurator nic na ten temat nie wie...twierdził ze sprawdzał i nikt mu nic nie powiedział o liście itd...
Adwokat był w również zdziwiony...zaistniałą sytuacją...
Wniosek który był złożony o odroczenie kary przeinaczył się w wniosek o przerwę w karze...
obecnie żaden z wyroków nie podlega łączu więc za kolejnością je odsiaduje
1) 10 mc,Który kończy się za miesiąc,więc 2) bezwzględny dopiero wejdzie,
ze sprawy o którą został zatrzymany wyrok nie jest jeszcze prawomocny ponieważ jest w apelacji....
w poprzednim poście opisałam w skrócie jaką decyzję wydał Sąd apelacyjny.
Pytania mam takie:
Czy może mieć wpływ wyrok w apelacji na otrzymanie przerwy?
Czy są szanse że otrzyma przerwę?
Czy lepiej jest poczekać i starać się o warunkowe zwolnienie?
Zaznaczam że nie chcę na siłę męża wyciągnąć, bo mamy świadomość tego, że lepiej, aby miał to wszystko za sobą a nie przed.Ale jeśli on, choć na chwilę się nie pojawi to problem się pogłębi a ja sama nie dam sobie rady.zwłaszcza w utrzymaniu domu.
kadi napisał:A o co dokładnie pytasz?
Z tego co piszesz wynika, że Sąd I instancji prawdopodobnie nie zbadał dokładnie sytuacji rodzinnej i osobistej skazanego (być może nie przeprowadził na te okoliczności dowodów wystarczających do oceny czy istnieją przesłanki do udzielenia przerwy z powodów rodzinnych).
-dokładnie nie zbadano sytuacji rodzinnnej
Teraz ponownie wyznaczone zostanie posiedzenie Sądu I instancji - być może wcześniej Sąd podejmie dodatkowe czynności (wywiad środowiskowy, informacje z jakichś urzędów, może kogoś będzie chciał dodatkowo przesłuchać - to już ocenia Sąd co należy zrobić)
Może troszkę wyjaśnię- A więc zanim zatrzymano mojego męża :
-18 stycznia 2006 roku został mu odwieszony wyrok 10 m-c - na wniosek kuratora ze względu na brak kontaktu (od tego wyroku pisaliśmy odwołanie)
-20 sierpnia 2006 r - został skazany wyrokiem bezwzględnym 14 m-c(od tego wyroku pisaliśmy odroczenie kary)
- 28 sierpnia 2006 r- zapada kolejny wyrok 10 m-c w zawieszeniu na 4 lata i dozór kuratora
Długo czekaliśmy na decyzję Sądu...co do złożonych wniosków...w związku z tym iż przy 3 wyroku był dozór kuratora to przez 3 lata kurator normalnie przychodził do nas rozmawialiśmy z nim na temat zaległych spraw ale jemu na ten temat nie było nic wiadomo.
w dn.13.03.2009 r mój mąz zostaje zatrzymany w domu( za posiadanie n...)podczas zatrzymania okazuje się ze był za nim wysłany list gończy doprowadzenie do ZK celem odbycia kar.,kurator nic na ten temat nie wie...twierdził ze sprawdzał i nikt mu nic nie powiedział o liście itd...
Adwokat był w również zdziwiony...zaistniałą sytuacją...
Wniosek który był złożony o odroczenie kary przeinaczył się w wniosek o przerwę w karze...
obecnie żaden z wyroków nie podlega łączu więc za kolejnością je odsiaduje
1) 10 mc,Który kończy się za miesiąc,więc 2) bezwzględny dopiero wejdzie,
ze sprawy o którą został zatrzymany wyrok nie jest jeszcze prawomocny ponieważ jest w apelacji....
w poprzednim poście opisałam w skrócie jaką decyzję wydał Sąd apelacyjny.
Pytania mam takie:
Czy może mieć wpływ wyrok w apelacji na otrzymanie przerwy?
Czy są szanse że otrzyma przerwę?
Czy lepiej jest poczekać i starać się o warunkowe zwolnienie?
Zaznaczam że nie chcę na siłę męża wyciągnąć, bo mamy świadomość tego, że lepiej, aby miał to wszystko za sobą a nie przed.Ale jeśli on, choć na chwilę się nie pojawi to problem się pogłębi a ja sama nie dam sobie rady.zwłaszcza w utrzymaniu domu.
Ostatnia edycja: