Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

kadi napisał:
A o co dokładnie pytasz?
Z tego co piszesz wynika, że Sąd I instancji prawdopodobnie nie zbadał dokładnie sytuacji rodzinnej i osobistej skazanego (być może nie przeprowadził na te okoliczności dowodów wystarczających do oceny czy istnieją przesłanki do udzielenia przerwy z powodów rodzinnych).
-dokładnie nie zbadano sytuacji rodzinnnej
Teraz ponownie wyznaczone zostanie posiedzenie Sądu I instancji - być może wcześniej Sąd podejmie dodatkowe czynności (wywiad środowiskowy, informacje z jakichś urzędów, może kogoś będzie chciał dodatkowo przesłuchać - to już ocenia Sąd co należy zrobić)

Może troszkę wyjaśnię- A więc zanim zatrzymano mojego męża :

-18 stycznia 2006 roku został mu odwieszony wyrok 10 m-c - na wniosek kuratora ze względu na brak kontaktu (od tego wyroku pisaliśmy odwołanie)
-20 sierpnia 2006 r - został skazany wyrokiem bezwzględnym 14 m-c(od tego wyroku pisaliśmy odroczenie kary)
- 28 sierpnia 2006 r- zapada kolejny wyrok 10 m-c w zawieszeniu na 4 lata i dozór kuratora

Długo czekaliśmy na decyzję Sądu...co do złożonych wniosków...w związku z tym iż przy 3 wyroku był dozór kuratora to przez 3 lata kurator normalnie przychodził do nas rozmawialiśmy z nim na temat zaległych spraw ale jemu na ten temat nie było nic wiadomo.

w dn.13.03.2009 r mój mąz zostaje zatrzymany w domu( za posiadanie n...)podczas zatrzymania okazuje się ze był za nim wysłany list gończy doprowadzenie do ZK celem odbycia kar.,kurator nic na ten temat nie wie...twierdził ze sprawdzał i nikt mu nic nie powiedział o liście itd...

Adwokat był w również zdziwiony...zaistniałą sytuacją...

Wniosek który był złożony o odroczenie kary przeinaczył się w wniosek o przerwę w karze...

obecnie żaden z wyroków nie podlega łączu więc za kolejnością je odsiaduje
1) 10 mc,Który kończy się za miesiąc,więc 2) bezwzględny dopiero wejdzie,
ze sprawy o którą został zatrzymany wyrok nie jest jeszcze prawomocny ponieważ jest w apelacji....

w poprzednim poście opisałam w skrócie jaką decyzję wydał Sąd apelacyjny.

Pytania mam takie:
Czy może mieć wpływ wyrok w apelacji na otrzymanie przerwy?
Czy są szanse że otrzyma przerwę?
Czy lepiej jest poczekać i starać się o warunkowe zwolnienie?

Zaznaczam że nie chcę na siłę męża wyciągnąć, bo mamy świadomość tego, że lepiej, aby miał to wszystko za sobą a nie przed.Ale jeśli on, choć na chwilę się nie pojawi to problem się pogłębi a ja sama nie dam sobie rady.zwłaszcza w utrzymaniu domu.

Ostatnia edycja:

czy tak może wyglądać pismo do przerwy w karze....

Zwracam się z prośbą do Wysokiego Sądu o udzielenie przerwy w karze mojemu mężowi P.

Uzasadnienie

Składając prośbę o udzielenie przerwy w karze dla mojego męża mam na uwadze dobro naszej rodziny, a szczególnie sytuacji bytowej oraz dobro mojego małoletniego dziecka. Mąż przebywa w zakładzie karnym od 8 miesięcy. Od tego czasu praktycznie nie mamy środków do życia gdyż utrzymywałam się tylko z mojego wynagrodzenia, które otrzymywałam jako manager restauracji lecz moje zarobki nie były wystarczające na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania. Ponieważ wynajmuję mieszkanie koszta(1350 zł miesięcznie + media) związane z utrzymaniem przerosły moje dochody, na utrzymaniu mam także syna N (9 lat), który jest uczniem III klasy Szkoły Podstawowej co też wiąże się z wydatkami. Aktualnie nie pracuję ponieważ wygasła umowa o pracę i nie przedłużono mi umowy stałam się osobą bezrobotną . Od tego czasu nie mam żadnych dochodów, wśród najbliższej rodziny mojej i mojego męża nie możemy znaleźć pomocy, która zagwarantowała by nam byt jedyną pomoc jaką otrzymuje to forma zakupów w formie art. spożywczych itp. Obecnie nie opłacam czynszu za mieszkanie i z tego tytułu powstały zaległości w kwocie 4311 zł. Grozi nam eksmisja z mieszkania. Jeżeli nie będziemy uiszczać opłat, i nie podejmiemy spłaty powstałego zadłużenia. Zwróciłam się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej o pomoc ale powiedziano mi abym się zgłosiła na początku grudnia i po wstępnej analizie mojej sytuacji powiedziano mi iż pomoc będzie znikoma i nie gwarantująca nam zabezpieczenia bytowego. Uważam, że dłuższy pobyt mojego męża w zakładzie karnym i moja nie moc w aktualnej sytuacji pogłębi problem, nie będę w stanie utrzymać siebie i dziecka oraz wyjść z trudnej sytuacji. Chciałabym również podkreślić, że mój nieletni syn N (9 lat), przeżywa rozłąkę jest bardzo związany emocjonalnie z moim mężem, który jest dla niego ojcem. Mój mąż stara się o adopcję mojego syna. Gdyby teraz mąż miał możliwość przerwy w odbywaniu kary i wyszedł z zakładu karnego to podjąłby pracę, którą ma zagwarantowaną niewątpliwie uratowałoby to naszą rodzinę oraz pozwoliłoby na dokończenie formalne adopcji.Sam mąż jako skazany stałby się na powrót wartościowym człowiekiem: obywatelem, mężem i ojcem. Uważam, że czyn męża nie jest na tyle niebezpieczny, aby inne cele kary przeważyły nad celem pomocy rodzinie jak i wychowawczym.

Z tych wszystkich względów proszę Wysoki Sąd o uwzględnienie mojej prośby.

nemeziss napisał:
czy tak może wyglądać pismo do przerwy w karze....

Zwracam się z prośbą do Wysokiego Sądu o udzielenie przerwy w karze mojemu mężowi P.

Uzasadnienie

Składając prośbę o udzielenie przerwy w karze dla mojego męża mam na uwadze dobro naszej rodziny, a szczególnie sytuacji bytowej oraz dobro mojego małoletniego dziecka. Mąż przebywa w zakładzie karnym od 8 miesięcy. Od tego czasu praktycznie nie mamy środków do życia gdyż utrzymywałam się tylko z mojego wynagrodzenia, które otrzymywałam jako manager restauracji lecz moje zarobki nie były wystarczające na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania. Ponieważ wynajmuję mieszkanie koszta(1350 zł miesięcznie + media) związane z utrzymaniem przerosły moje dochody, na utrzymaniu mam także syna N (9 lat), który jest uczniem III klasy Szkoły Podstawowej co też wiąże się z wydatkami. Aktualnie nie pracuję ponieważ wygasła umowa o pracę i nie przedłużono mi umowy stałam się osobą bezrobotną . Od tego czasu nie mam żadnych dochodów, wśród najbliższej rodziny mojej i mojego męża nie możemy znaleźć pomocy, która zagwarantowała by nam byt jedyną pomoc jaką otrzymuje to forma zakupów w formie art. spożywczych itp. Obecnie nie opłacam czynszu za mieszkanie i z tego tytułu powstały zaległości w kwocie 4311 zł. Grozi nam eksmisja z mieszkania. Jeżeli nie będziemy uiszczać opłat, i nie podejmiemy spłaty powstałego zadłużenia. Zwróciłam się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej o pomoc ale powiedziano mi abym się zgłosiła na początku grudnia i po wstępnej analizie mojej sytuacji powiedziano mi iż pomoc będzie znikoma i nie gwarantująca nam zabezpieczenia bytowego. Uważam, że dłuższy pobyt mojego męża w zakładzie karnym i moja nie moc w aktualnej sytuacji pogłębi problem, nie będę w stanie utrzymać siebie i dziecka oraz wyjść z trudnej sytuacji. Chciałabym również podkreślić, że mój nieletni syn N (9 lat), przeżywa rozłąkę jest bardzo związany emocjonalnie z moim mężem, który jest dla niego ojcem. Mój mąż stara się o adopcję mojego syna. Gdyby teraz mąż miał możliwość przerwy w odbywaniu kary i wyszedł z zakładu karnego to podjąłby pracę, którą ma zagwarantowaną niewątpliwie uratowałoby to naszą rodzinę oraz pozwoliłoby na dokończenie formalne adopcji.Sam mąż jako skazany stałby się na powrót wartościowym człowiekiem: obywatelem, mężem i ojcem. Uważam, że czyn męża nie jest na tyle niebezpieczny, aby inne cele kary przeważyły nad celem pomocy rodzinie jak i wychowawczym.

Z tych wszystkich względów proszę Wysoki Sąd o uwzględnienie mojej prośby.

Merytorycznie wszystko ok, na pewno przewodniczący wydziału penitencjarnego dopuści dowód z wywiadu środowiskowego kuratora, który dokładnie zbada Państwa sytuację materialną. (z reguły sędziowie nawet nie czytają wniosków, ale to tak na marginesie ;)

zgodnie z Art. 19. § 1 kkw - Pani wniosek zostanie pozostawiony bez biegu, gdyż o WZ jak i PR jak i cokolwiek innego może ubiegać się: skazany, ustanowiony obrońca, dyrektor jednostki penitencjarnej, ewentualnie prokurator.

Witam
3 tygodnie temu napisalismy wniosek do sadu o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolnosci i prosbe do prezydenta o ulaskawienie......jednak tydzien temu moj facet zostal zatrzymany i odstawiony do zk.:sad:
Co moge zrobic?do kogo i co napisac zeby zostal zwolniony z zk-poniewaz z dnia na dzien dzien zostalam z dzieckiem bez srodkow do zycia.
Czy napisac do sadu o zwolnienie go do czasu roztrzygniecia naszych pism?
poradzcie cos:sad: bardzo prosze -mam metlik w glowie:rolleyes:

skorpiob, wiem ze jest tobie ciezko, jak i innym dziewczyna, ale spojrzcie bardziej realnie kazda jest w tudnej sytuacji nie tylko finansowej, wiele z nas zostalo z dlugami, dziecmi i bez pracy, poczytajcie wczesniejsze watki to zobaczycie ze na malo ktory sad dziala takie uzsadnienie ze zostalo sie samej, nie ma za co oplacic mieszkania, wyzywic. wiekszosc sedziow uwaza: mogl myslec predzej ze ma rodzine. nie chce nikogo tutaj dolowac, ale naprawde wystarczy przeczytac wczesniejsze wypowiedzi dziewczyn. zadko ktory sedzia wydaje na takiej podstawie przerwe, owszem zdazaja sie, nie mowie ze nie, ale dla wiekszosci to nie powod.

Skorpion -u mnie było podobnie-wniosek który złozyliście będzie teraz rozpatrywany jako WNIOSEK O PRZERWĘ W KARZE...Więc nic nie bardzo da się zrobić jedynie czekać....Co do ułaskawienia biegnie to takim samym tokiem bez względu na to czy jest skazany na wolności czy przebywa w Zk...Przy najmniej tak jest w naszym przypadku....

Aniołku zgodzę sie z tobą ...ale na takiej podstawie właśnie Sąd Apelacyjny dał sprawę mojego M do ponownego rozpatrzenia.....Ze względu na sytuacje rodzinną...każdy przypadek jest inny....jedni dostają drudzy nie...nie można jednoznacznie stwierdzić ze każdy Sąd będzie na nie...

bardzo dziekuje Wam za odpowiedzi a zwłaszcza Tobie nemeziss :)

nemeziss zgodze sie z toba, dlatego napisalam ze nie kazdy sad patrzy pzez taki pryzma, ale wiekszosc tak. wychodze z zalozenia ze trzeba sprobowac jak sie nie sprobuje to wiadomo ze nic nie wyjdzie.

proszę powiedzieć czy do przerwy w karze zawsze jest wywiad kuratora sądowego? syn 26 pażdziernika miał złożony wniosek o przerwę zadzwoniłam dzisiaj do sądu aby dowiedzieć się o terminie jeszcze nie ma ustalonego a co do kuratora to podobno pani sędzina nie wniosła o opinię kuratora ma go nie być .Nie wiem jak myśleć czy się cieszyć że kurator nie potrzebny bo będzie pozytywnie czy już się martwić że nie wyjdzie dlatego nie muszą się trudzić jeszcze opinią.Syn stara się o przerwę na sytuację rodzinną remont cieknącego dachu pomoc ze względu na zimę mamy wszyscy grupy oniepełnosprawności .proszę o pomoc

skorpion złożenie wniosku o odroczenie wykonania kary, nie wstrzymuje wykonania tej kary, dlatego całkiem normalne jest to, że Twój facet został zatrzymany. Teraz złożony wcześniej przez niego wniosek będzie rozpatrywany przez sąd penitencjarny, jako wniosek o udzielenie przerwy w wykonywaniu kary

Dorotka gdy chodzi to rodzinę z tego co wiem powinien byc wywiad środowiskowy,by najmniej tak zostało mi to przedsawione na sprawie o przerwę...

Czy skazany odrazu na posiedzeniu o przerwe w karze dowie sie kiedy puszcza go na przerwe jezeli by wniosek był rozpatrzony pozytywnie??

I czy jezeli rozpatrza wniosek negatywnie to mozna składac pozniej wniosek jeszcze raz o przerwe??

aniapol1990 napisał:
Czy skazany odrazu na posiedzeniu o przerwe w karze dowie sie kiedy puszcza go na przerwe jezeli by wniosek był rozpatrzony pozytywnie??

I czy jezeli rozpatrza wniosek negatywnie to mozna składac pozniej wniosek jeszcze raz o przerwe??

ad 1. Skazany wyjdzie na przerwę po uprawomocnieniu się postanowienia. (z reguły zakłady karne mają jakieś określone dni na wypuszczanie ludzi w zależności od podgrup itd.) Wiec czas na uprawomocnienie plus ewentualne kilka dni na dzień wypuszczania jego podgrupy (o ile dany zakład to stosuje)

ad 2. Można składać i wniosek i apelację od postanowienia do SA.

Witam Mam pytanie: Mój mąż od 3 tygdni odbywa karę w zakładzie karnym, Zanim tam trafił miał odraczaną już karę i dzień przed zatrzymaniem zostało złożone zażalenie do wyroku sądu. Termin rozpatrzenia tego zażalenia jest za 3 tygodnie, ale właśnie tu moje pytanie:czy to zażalenie ma w tej chwili jakieś znaczenie?Czy dla sądu to tylko formalność? Poza tym został złożony wniosek o przerwę w karze, ale sędzia pocieszył mnie, że najwcześnie w połowie stycznia będzie rozpatrywany ten wniosek, bo długa kolejka.:mad: Proszę o jakieś informacje. Dzięki:)

Nie jestem pewna ale zażalenie nie ma wpływu na odbycie kary,tylko płynie swoim tokiem nawet jeżeli skazany, znajdzie się w ZK... ponieważ było odroczenie ,i rozumiem z tego co piszesz że upłyną termin odroczenia i w związku z tym sąd zarządził po upływie tego terminu wykonanie kary...

Dzięki nemeziss. To po co będą rozpatrywać to zażalenie? Tylko dla formalności? Tak,już dwa razy było odraczane wykonanie kary...

moniaff napisał:
Dzięki nemeziss. To po co będą rozpatrywać to zażalenie? Tylko dla formalności? Tak,już dwa razy było odraczane wykonanie kary...

Przepis prawny:
Art. 151. § 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do 6 miesięcy, jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki, a także w razie wystąpienia okoliczności, o której mowa w art. 248.

§ 2. Okres odroczenia biegnie od dnia wydania postanowienia w tym przedmiocie.

§ 3. Odroczenie może być udzielone kilkakrotnie, jednakże łączny okres odroczenia nie może przekroczyć roku, chyba że chodzi o kobietę ciężarną lub w okresie 3 lat po urodzeniu dziecka i sprawowania nad nim opieki.

Jeśli zostały wyczerpane znamiona tego artykułu, to najprawdopodobniej zażalenie będzie uznane za bezzasadne.

W tej chwili zostaje jedynie możliwość ubiegania się o przerwę w karze.

Niestety możliwości odroczenia zostały wykorzystane. Wniosek o przerwę już został złożony, ale najgorsze jest to czekanie na termin i decyzję. A tu na forum czytałam tak różne opinie, że sama nie wiem co myśleć. Prawdopodobnie za 2 miesiące będzie rozpatrywany wniosek o przerwę, tak powiedział mi sędzia. Nie wiem czy to wytrzymamy. Martwi mnie tylko jedna rzecz w tej przerwie, te 6 miesięcy które trzeba odsiedzieć.

moniaff napisał:
Niestety możliwości odroczenia zostały wykorzystane. Wniosek o przerwę już został złożony, ale najgorsze jest to czekanie na termin i decyzję. A tu na forum czytałam tak różne opinie, że sama nie wiem co myśleć. Prawdopodobnie za 2 miesiące będzie rozpatrywany wniosek o przerwę, tak powiedział mi sędzia. Nie wiem czy to wytrzymamy. Martwi mnie tylko jedna rzecz w tej przerwie, te 6 miesięcy które trzeba odsiedzieć.

Jestem w podobnej sytuacji , mój gałgan jest teraz na ostatniej 6 miesiecznej przerwie a w zk przebywał tylko 3 z 10 miesięcznego wyroku więc jesli nie uda sie ułaskawienie to musi tam wracac chociazby na 3 miesiące aby starać sie o PWZ

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót