Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

moniaff napisał:
Niestety możliwości odroczenia zostały wykorzystane. Wniosek o przerwę już został złożony, ale najgorsze jest to czekanie na termin i decyzję. A tu na forum czytałam tak różne opinie, że sama nie wiem co myśleć. Prawdopodobnie za 2 miesiące będzie rozpatrywany wniosek o przerwę, tak powiedział mi sędzia. Nie wiem czy to wytrzymamy. Martwi mnie tylko jedna rzecz w tej przerwie, te 6 miesięcy które trzeba odsiedzieć.

Na jaki okres Pani mąż został skazany na karę pozbawienia wolności?

Mój mąż dostał 1 rok i 2 miesiące.

moniaff napisał:
Martwi mnie tylko jedna rzecz w tej przerwie, te 6 miesięcy które trzeba odsiedzieć.

Prawo do uzyskania przerwy w karze wcale nie jest uzależnione od "odsiedzenia" 6 miesięcy kary. Taka przesłanka jest natomiast przy warunkowym przedterminowym zwolnieniu.

Kadi, myślę, że dla Moniaff celem przerwy w karze jest uzyskanie później tzw. uprzywilejowanego wz określonego w art. 155 KKW i dlatego napisała o tych 6 miesiącach. Nie zauważyłam, żeby z jej wypowiedzi wynikało, że wg niej o przerwę można ubiegać się dopiero po 6 miesiącach pobytu w ZK, chociaż cel, o którym piszę też z tej wypowiedzi jasno nie wynikał, ale można się domyślić o co jej chodziło.

moniaff napisał:
Mój mąż dostał 1 rok i 2 miesiące.

to moim zdaniem lepszym wyjściem dla Państwa było by to, aby mąż odsiedział w ZK 6 miesięcy i dopiero wtedy starał się o przerwę (wtedy po roku przerwy będzie można starać się o wpz z art. 155 kkw.) - bez konieczności powrotu do ZK

Przepraszam, że dokładnie nie napisałam. O te 6 miesięcy, to chodziło mi jakby udało się z tą przerwą i szło to pociągnąć rok i żeby już nie wracać do zk. Ale nam ta przerwa jest teraz bardzo potrzebna i nie możemy czekać 6 miesięcy. Mój mąż ma na początku grudnia sprawę w związku ze złożonym zażaleniem na decyzję sądu i sąd pozwolił mu być na tej sprawie. Ale czy to ma teraz jakieś znaczenie?

czy moj R moze sie starac o przerwe w odbywaniu kary jesli ma w toku inna sprawe ?jego wychowawczyni powiedziala ze ze wzgl na ten fakt ciezko bedzie z przepustka...a jak z przerwa ?podobno u niego w ZK dostaja przerwy z powodow naprawde błahych np remont mieszkania.jakie mamy szanse ?mój R ma wyrok 1,5 roku a przesiedział już 7 miesiecy w tym sankcja za 2ga sprawe:roll::roll::roll:

Goha szczerze to nie wiem jak to wygląda w takiej sytuacji jak piszesz bo u nas wniosek był rozpatrywany po ogłoszeniu ostatniego wyroku który jest obecnie w apelacji...

Nie ma zakazu udzielania przerwy w toku innej sprawy (zakładam, że oskarżony w owej toczącej się sprawie nie jest tymczasowo aresztowany).

nie, nie jest - odbywa juz kare za wczesniejsza sprawe.

To piszcie o przerwę...Jeśli są ku temu warunki...;)

Mam pytanie... jak bedzie lepiej jeśli chodzi o pisanie wniosku o przerwę w karze..czy to jakaś różnica czy występuje o to sam skazany czy też zakład karny??? dziękuję z podpowiedz :)

magduśka na pewno jest różnica najzwyczajniej w świecie oceny przez Sąd takiego wniosku. Skazani często występują z takimi wnioskami, nawet bezpodstawnie. W związku z tym Sądy są "uczulone" na udzielanie przerw w karze z wniosku skazanego (co nie znaczy, że jest to niemożliwe) w związku z czym bardzo ciężko taką przerwę otrzymać. Co się tyczy wniosku złożonego przez ZK, tu szanse są duże, ponieważ ZK musi uważać, że rzeczywiście taka przerwa w karze jest niezbędna.

Dygi...czytałeś przed chwilą o mojej syt w innym poście..jak myślisz..czy powinnam udac się do dyrektora na rozmowę na ten temat?? jak wogóle się za to zabrac żeby to zk wystąpił z wnioskiem?chodzić,prosić,być upierdliwym? mąż tez ma prosić?ma niezbyt miłą wychowawczynię,zero w niej empatii,a nasza syt naprawdę nie jest "zawracaniem dupy";),uważam,że jest jedną z takich na którą powinno się dostać przerwę(haha,ale to moje prywatne zdanie).mąż ma jednak naprawdę nienaganną opinię,mam masę dokumentów na nasz plus.. poradz mi proszę jak się do tego zabrać żeby nie skopać..dziękuję...

no a jeśli stanie już na tym ,że mąż sam bedzie występował z wnioskiem o przerwę to czy sam opis sytuacji we wniosku jest ważny..tzn czy Sąd czyta dokładnie słowo w słowo,analizuje..? czy opisać sytuację bez zbytniego "lania wody" a potm na wokandzie dokładnie wszystko opowiedzieć i podeprzeć się dokumentami??? a może ważne jest po prostu wszystko..dobra treść wniosku i póżniej to co powiemy na rozprawie?
czy ja też na wokandzie o przerwę w karze będę mogła zabrać głos?
A może kiedy wniosek zostanie już złożony to warto żebym napisała jskieś pismo do sądu od siebie jako żona ?

chyba powinnam jednak opisać moją sytuację..może ktoś poza Dygim coś mi podpowie..:)
Mąż odbywa wyrok 2lata 8mieś,ma P2,odbytej kary pod koniec grudnia będzie miał 7 mieś.Ma super opinie i mamy bardzo wyjątkową,ciężką sytuację osobistą,taką naprawdę,nie naciąganą(bo czasami u niektórych różnie to bywa..).jestem osobą niepełnosprawną,poruszjącą się na wózku,praktycznie potrzebuję często pomocy osoby drugiej,mamy dwóch synów 9 i 14lat.Teaz chcemy starać się o przerwę w karze..stąd moje pytania w dwóch ostatnich postach.
Może ktoś umiałby mi dopradzić?

Proszę nie pisać posta pod postem. Opcja "edytuj"

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ZK wystąpi o przerwę w karze tylko i wyłącznie w przypadku gdy np. osadzony jest ciężko chory i nie może być leczony w więzieniu itp. ZK nie wystąpi o przerwę w odbywaniu kary z powodu Waszej sytuacji rodzinnej.
Próbujcie sami, ale do świąt nie zdążysz ;)

Ostatnia edycja:

Magduśka - wniosek o przerwę piszę skazany lub jego adwokat w przypadku gdy chodzi o przerwę ja już tłumaczę dlaczego tak jest wiem to na swoim przykładzie ponieważ ja napisałam pismo do sadu jako żona skazanego i zostało odrzucone... więc napisałam w porozumieniu z adwokatem 2 pismo i zostało przyjęte oprócz tego pisał mój mąż...do takiego wniosku dołącz jako załączniki dokumenty w twoim przypadku to wszystkie związane z twoim stanem zdrowia itd...jak najbardziej dobrze iść do ZK na rozmowę zwłaszcza z wychowawcą i porozmawiać z nim...Ty jako żona możesz tylko dostarczyć mężowi lub adwokatowi dokumentacji i informacji na temat obecnej sytuacji...

Przykład Pisma nr.1

Białystok, dnia 12 sierpnia 2005 r.

Do
Sądu Okręgowego w Białymstoku
Wydział Penitencjarny i Nadzoru
Nad Wykonywaniem Orzeczeń Karnych
Skazany: Tomasz Leszczewski
przebywający w Zakładzie Karnym
w Białymstoku

Sygn. akt K 416/03

WNIOSEK
o udzielenie przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności

Na mocy art. 153 § 2 kkw wnoszę o udzielenie mi na okres 6 miesięcy przerwy w odbywaniu kary 5 lat pozbawienia wolności, orzeczonej wyrokiem Sądu Rejonowego w Białymstoku z dnia 22 kwietnia 2002 r., sygn. akt K 416/03.

Uzasadnienie

Powołanym wyrokiem Sądu Rejonowego w Białymstoku, skazany zostałem za przestępstwo określone w art. 197 § 1 kk na 3 lata pozbawienia wolności. Karę tę odbywam, licząc z okresem tymczasowego aresztowania, od dnia 1 stycznia 2004 r. Obecnie moja żona Elżbieta Leszczewska jest ciężko chora i przebywa w szpitalu. Dwoje naszych małoletnich dzieci pozostaje bez opieki i środków utrzymania.
Przewidywany okres choroby żony wyniesie około pół roku. W tym czasie chciałbym sprawować bezpośrednią opiekę nad dziećmi i dostarczyć im środki utrzymania. Po wyjściu z zakładu karnego otrzymam zatrudnienie w firmie mojego kuzyna Piotra Leszczewskiego jako kierowca.
Proszę o uwzględnienie mojej prośby.

Tomasz Leszczewski

Załączniki:
1) zaświadczenie ze szpitala o pobycie i leczeniu żony,
2) zaświadczenie z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej o sytuacji
rodzinnej,
3) oświadczenie brata o zapewnieniu zatrudnienia.

Przykład nr 2

Tczew, dnia 3 stycznia 2005 r.
adw. Krzysztof Malec
Kancelaria Adwokacka
ul. Gdańska 23
80-821 Tczew
obrońca z wyboru skazanego
Leszka Mgiełki
Sąd Rejonowy w Tczewie
Wydział II Karny
II K 34/04
II Wo 5/04
Wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary ograniczenia wolności
W imieniu skazanego Leszka Mgiełki, powołując się na pełnomocnictwo dołączone do niniejszego wniosku, wnoszę o udzielenie, na podstawie art. 63 § 2 k.k.w., przerwy w odbywaniu przez skazanego kary ograniczenia wolności przez okres 6 miesięcy.
Uzasadnienie
Leszek Mgiełka wyrokiem Sądu Rejonowego w Tczewie z dnia 20.02.2004 r. wydanym w sprawie II K 34/04 został skazany za popełnienie przestępstwa kwalifikowanego z art. 157 § 1 k.k. na karę 6 miesięcy ograniczenia wolności w rozmiarze 20 godzin miesięcznie.
Wobec skazanego od dnia 20.09.2004 r. wykonywana jest orzeczona wskazanym powyżej wyrokiem kara ograniczenia wolności.
Aktualnie rodzina skazanego znajduje się w trudnej sytuacji, a dalsze wykonywanie względem Leszka Mgiełki kary ograniczenia wolności spowodowałoby dla rodziny skazanego zbyt ciężkie skutki.
Skazany jest ojcem dwójki dzieci w wieku 7 i 9 lat. Zamieszkuje wraz z żoną oraz matką, która ma 82 lata.
Żona skazanego jest w 4 miesiącu ciąży. Z uwagi na powikłania ciąża żony skazanego jest zagrożona, a ona sama jest hospitalizowana. Tego rodzaju stan rzeczy potrwa do czasu rozwiązania.
Matka skazanego, między innymi z uwagi na podeszły wiek, również znajduje się w nie najlepszym stanie zdrowia. Z tych też względów nie jest w stanie zająć się wnuczkami pod nieobecność Anny Mgiełki.
Córki skazanego uczęszczają do szkoły w godzinach poranno–południowych. W tym czasie skazany przebywa w pracy. Po pracy, jako aktualnie jedyny opiekun musi zająć się małoletnimi córkami. Z reguły w tych też godzinach wykonywana jest względem skazanego kara ograniczenia wolności, co uniemożliwia mu sprawowanie opieki nad dziećmi. Wykonywanie względem skazanego kary w innych godzinach mogłoby doprowadzić do utraty przez niego pracy. Skazany jest jedynym żywicielem rodziny.
(dowód:
- odpisy skrócone aktów urodzenia Aleksandry i Doroty Mgiełki,
- kserokopia dowodu osobistego Aliny Mgiełki,
- zaświadczenie lekarskie z dnia 28.12.2004 r. dotyczące Anny Mgiełki,
- zaświadczenie lekarskie z dnia 29.12.2004 r. dotyczące Aliny Mgiełki).
Aktualnie istniejący stan rzeczy nie pozwala skazanemu na właściwe wykonywanie władzy rodzicielskiej, a tym samym na sprawowanie opieki nad dziećmi. Dlatego też, w ocenie obrony, wskazane jest udzielenie Leszkowi Mgiełce przerwy w odbywaniu kary ograniczenia wolności do czasu, kiedy żona skazanego wróci ze szpitala i będzie w stanie zająć się córkami.
W związku z powyższym, działając na podstawie art. 63 § 2 k.k.w. w zw. z art. 62 § 1 k.k.w., wnoszę jak na wstępie.
Krzysztof Malec
adwokat
Załączniki:
- odpisy skrócone aktów urodzenia Aleksandry i Doroty Mgiełki,
- kserokopia dowodu osobistego Aliny Mgiełki,
- zaświadczenie lekarskie z dnia 28.12.2004 r. dotyczące Anny Mgiełki,
- zaświadczenie lekarskie z dnia 29.12.2004 r. dotyczące Aliny Mgiełki,
- pełnomocnictwo).

Mam Nadzieję ze pomogłam....

dziękuję Wam kochani ;) wszystko juz wiem!!!

a jak lepiej pisać ... od razu prosic o rok przerwy czy najpierw pół roku i póżniej znowu pisać?

hmm.. a my na mocy jakiego artykułu mamy wnosic o przerwę w karze????

Proszę nie pisać posta pod postem. Opcja "edytuj"

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Magduśka - to jest ciężko określić. najlepiej by był to najpierw przeanalizować wiesz bo to jest tak ze przerwa jest udzielana do chwili ustania przeszkody...czyli do póki sytuacja sie unormuje...rzadko się zdarza aby Sąd wydał przerwę na rok zazwyczaj jak już skazany dostaje to od 3 - do 6 m-c, jeżeli jest to zbyt krótki czas to przed zakończeniem przerwy pisze się wniosek o przedłużenie....Pamiętaj przerwa nie zawiesza odbycia kary...do 1 roku...jeżeli zdarzy się że skazany otrzyma przerwę w sumie na rok wówczas można się starać o zawieszenie pozostałej części wyroku do odbycia...

nemeziss napisał:
jeżeli zdarzy się że skazany otrzyma przerwę w sumie na rok wówczas można się starać o zawieszenie pozostałej części wyroku do odbycia...

Tylko i wyłącznie pod pewnymi warunkami

magduska na początku możesz pisać tylko o pół roku, o cały rok od razu nie.
Na podstawie jakiego artykułu masz we wzorze, poczytaj :)

dziękuję,dziękuję,dziękuję :) :) :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót