Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

I tak w ostatniej chwili przyszło zażalenie:( co teraz? w sądzie powiedziała że trzeba czekać i tyle...

witam ja razem z moim P mamy dylemat. Otoz chcemy napisac do sadu o przerwe w karze ale.. bylam u wychowawczyni na rozmowie i powiedziala ze w marcu chce zlozyc ona o zwolnienie warunkowe i zeby narazie nie wysylac nic o przerwe w karze. nie wiemy co robic? czy narazie sie wstrzymacz z pismem i czekac na jej kroki czy wyslac. obawiamy sie ze jak wyslemy to ona moze po zlosci walnąc cos w papierach nie dobrego. na dzien dzisiejszy ma bardzo dobra opinie u niej i opinia srodowiskowa tez jest ok. co robic?? :(

Magdalenko, teraz odbędzie się sprawa w Sądzie Apelacyjnym, i Sąd Apelacyjny wyda postanowienie, czy zgadza się z postanowieniem Sądu Penitencjarnego i udzieli przerwy, ale niestety może się tak zdarzyć, że jednak Sąd przychyli się do zażalenia prokuratora i zmieni zaskarżoną decyzję na Waszą niekorzyść i w takim wypadku przerwa nie zostanie udzielona.

To narazie pozostaje tylko znowu czekanie?! Ale musimy coś pisać? Czy dopiero po wydaniu wyroku?

I czy długo sie czeka???

Nemeziss, czy mozesz napisac czy udzielono Wam przerwy w karze? Na jaka sytuacje sie powolywaliscie? My mamy posiedzenie w tej sprawie 2 lutego, raczej sie nie nastawiam ze maz ja otrzyma, ale chcialabym wiedziec jakie sa realne szanse, i czy ktokolwiek ja dostaje :)

bijouu napisał:
i czy ktokolwiek ja dostaje :)

Tak. Przerwy w karze są udzielane.
A powołać się trzeba na prawdziwy powód, dla którego ma być udzielona. Kłamstwo ma krótkie nogi i łatwo zostanie zweryfikowane.

Mam morze dokumentow od lekarzy stwierdzajace moja sytuacje, jest to sytuacja przejsciowa, wlasciwie tylko oczekuje pomocy meza w pierwszych miesiacach po porodzie i miesiac przed bo juz nie daje rady a mam ciaze zagrozona (stwierdzona 3 niezaleznymi zaswiadczeniami od lekarzy), nie mam z kim zostawiac dziecka podczas pobytu w szpitalu (rowniez wypis na wlasne zadanie bo zostawilam syna pod opieka pracujacych rodzicow doslownie na kilka godzin), wywiad kuratora potwierdzajacy moja sytuacje, syn jest ponadto chory i wymaga opieki i pielegnacji (rowniez dokumenty stwierdzajace ten fakt). nie powolywalam sie na brak srodkow do zycia, moja sytuacja jest przejsciowa, chodzi o to, ze sama nie dam rady przy dwojce malutkich dzieci zwlaszcza w pologu, dlatego nikt mi nie moze napisac ze moja sytuacja nie ulegnie zmianie nawet przy przerwie meza bo argumenty pozostana takie same, otoz nie, wlasnie dzieci podrosna a ja nie bede juz na tyle slaba zeby zajac sie dwojka. chodzi o zdrowie mojego nienarodzonego dziecka i ten goracy okres po porodzie. nie pisalam ze brak mi pieniedzy bo wtedy to bylaby sytuacja ciagla....

bijouu napisał:
nie powolywalam sie na brak srodkow do zycia, moja sytuacja jest przejsciowa,

I to jest bardzo ważny argument. Sugeruję, by to bardzo uwypuklić. Czyli fakt, że po pewnym czasie już dasz sama radę a ciągła pomoc jest potrzebna jedynie "w pierwszych chwilach".

tak, chodzi tylko o 3 miesiace, miesiac przed porodem i gora dwa po, prosilam o te przerwe bo znam to z autopsji z pierwszej ciazy, czlowiek jest naprawde bardzo wycienczony tym wszystkim, a tu jeszcze dochodzi bieganina po urzedach w zwiazku z rejstracja dziecka, ubieganiem sie o zasilek, poza tym pamietam ze taka sytuacja wyregulowala sie sama w 3 miesiacu zycia dziecka, przesypialo juz cale noce, a miedzy moja dwojka jest tylko rok roznicy...sam polog trwa 6 tygodni-naprawde ciezko jest wtedy sie poruszac a co dopiero ogarniac wszystkie sprawy zwiazane z dziecmi...

magdalenka a Tobie udzielili informacji odnosnie posiedzenie w sprawie przerwy, tzn dzwonilas i powiedzieli, ze sedzia wyrazil zgode? bo mi powiedzieli ze nie udzielaja takich informacji przez telefon...

agajacek pamietam ze Ty tez pisalas o przerwe na sytuacje zwiazana z dziecmi, to juz tak dlugo macie przerwe???

Proszę takie pytania jak powyższe kierować poprzez prywatne wiadomości do konkretnych osób.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tak , nasz przerwa trwa juz prawie rok . Pierwsza dostał na 3 miesiące druga tez na 3 miesiące a teraz do 27.04.2010 trwa ostatnie 6 miesięcy

Witajcie...
Nie nie otrzymaliśmy przerwy...powód " Takim Kryminalista przerwy sie nie daje"- tyle ze p siedzi 1 raz...sedzia wogóle nie byl zapoznany z aktami tak wynikło...

Powoływalismy sie na cięzką sytłacje bytowa i brak środkow do zycia oraz problemy z mieszkaniem...

niestety mimo iz kurator w swojej opini po wywiadzie wnioskował o przerwę i był przychylny( gdyż z chwila przyjscia na wywiad był swiadkiem jak odlanczaja mi prąd,a tydzień puznej został mi odłączony gaz i w grudniu mieszkałam w ten sposób)...nie otrzymalismy przerwy...

złożyliśmy zażalenie...czekamy na wokandę...

A czy ktos spotkał się z podobną sytuacją jak u nas? Pytam bo chciała bym się dowiedzieć jak długo się czeka na postanowienie sądu apelacyjnego?

nemeziss napisał:
Powoływalismy sie na cięzką sytłacje bytowa i brak środkow do zycia oraz problemy z mieszkaniem (...) kurator w swojej opini po wywiadzie wnioskował o przerwę i był przychylny( gdyż z chwila przyjscia na wywiad był swiadkiem jak odlanczaja mi prąd,a tydzień puznej został mi odłączony gaz
ale widzę że na całe szczęście internetu nie odcieli.

anthony napisał:
ale widzę że na całe szczęście internetu nie odcieli.

ale ludzka bezczelność nie zna granic.

nemeziss tak jest bardzo często gdy sędziowie mają sprawę za sprawą i nie zapoznają się z aktami nic na to nie poradzimy możecie się odwołać do okręgowego

Witam. Mam pytanie od jakiego czasu można się starać o przerwę w odbywaniu kary????????????????

Zadaj bardziej konkretne pytanie. O przerwie w karze jest już bardzo dużo powiedziane na tym forum.

Sylwia1990 napisał:
Witam. Mam pytanie od jakiego czasu można się starać o przerwę w odbywaniu kary????????????????
O przerwę w karze można starać się w każdym momencie niezależnie ile kary już się odbyło i ile jeszcze zostało do jej końca, ale pamiętaj, że czas trwania przerwy dolicza się do kary.
(Przykład: Jeśli koniec kary to 01.2011, przerwa trwała 3 miesiące to nowy koniec kary to 04.2011)

Ostatnia edycja:

ale zawsze jest ta możliwość odroczenia na rok i pózniej starać się o warunkowe czy coś w tym stulu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót