Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Posłuchaj jeśli ma dostać wyrok to i tak go dostanie. Stan zdrowia dziadka mało tu pomoże... Wiesz ile jest tu dziewczyn w ciąży lub z małymi dziećmi, których mąż był jedynym żywicielem rodziny i został skazany ? Mnóstwo! Sędzia jest od karania a nie od współczucia.

Witam mój facet został skazany na 14 miesięcy staramy się o przerwę w karze , w ubiegłym miesiącu odbyło się pierwsze posiedzenie w tej sprawie sędzia kazał dostarczyć dokumenty o działalności i dokumenty potwierdzający, ze mój mąż zaciągnął kredyt na samochód celem prowadzenia działalności, zostałam sama z dzieckiem przy jednym dochodzie też mam 2 kredyty , we wrześniu mam mieć zabieg czy mamy szanse żeby dostać tę przerwę??? Proszę o informację.

Macie szansę co wcale nie oznacza, że ją dostaniecie. To zależy od decyzji sędziego. Jednak bądźcie dobrej myśli :) Trzeba wierzyć.

czy to prawda że jak skazany po odsiedzeniu połowy przynajmniej wyroku wystąpi o przerwę w karze to potem może liczyć na ponowne jej zawieszenie(gdy przedstawi odpowiednie dokumenty np;niepelnosprawność matki i dziecka,on jedyny żywiciel,matka nie może kontynuować leczenia dziecka i siebie bo to co ma ledwo starcza na życie jej i dwojki małych dzieci.)a jeśli dostanie przerwę w odbywaniu kary przed odsiedzeniem pół zasądzonego wyroku to nie ma szans na ponowne zawieszenie tylko będzie musial wrócić i odsiedzieć resztę wyroku?

bogusia aby móc zawiesić wyrok po uprzedniej rocznej przerwie,musi mieć odbyte co najmniej 6 miesięcy i wyrok nie przekraczający 3 lat

przeczytaj art 153 i art 155 kkw

Witam,
jestem świadomy, że podobne sprawy były opisywane na forum, ale przecież każda sprawa jest inna, przynajmniej w szczegółach. Ja proszę o sugestie/rady w sprawie następującej:

Mój kuzyn odsiedział 1 roku za kradzieże, będąc w ZK odwieszono mu zawiasy (tez kradzież) i dostał jeszcze wyrok za "znęcanie się nad współwięźniem", razem 4 lata. Wypuszczono go jednak i czekał na wezwanie do odsiadki. Wezwania nie odebrał się nie stawił, od razu znalazł mieszkanie, stałą pracę, założył rodzinę (bez ślubu wiadomo dlaczego) urodziło mu się dziecko: wcześniak urodził się w 6 miesiącu, cudem przeżył, ale wymaga leczenia i rehabilitacji. Mój kuzyn jest jedynym źródłem utrzymania dla dziecka i jego matki. Od ostatniej odsiadki żył zgodnie z prawem i normami społecznymi. Kilka dni temu zatrzymano go i przebywa w AŚ. :sad:

Co można zrobić w tej sytuacji? Czy przerwa w odbywaniu kary może być? Dodam, że mieliśmy zastrzeżenia odnośnie sposobu prowadzenia poprzednich spraw. Jak mu pomóc??? Najbardziej żal dzieciątka i matki...

Nie pozostaje Wam nic innego jak pisanie o wniosku o przerwę w wykonywaniu kary, dołączając multum zaświadczeń, m.in. o stanie zdrowia dziecka. Życzę powodzenia.

Dobrze, by było żeby chociaż to się udało.
A czy widzicie w ogóle jakiekolwiek szanse na coś więcej niż tylko maksymalnie roczną przerwę? Czy po tej (ewentualnej) przerwie pozostaje tylko powrót za kratki i staranie się o warunkowe zwolnienie, czy jest jeszcze jakieś inne wyjście, gdyby pracował i żył w poszanowaniu prawa?
Czy jest sens zatrudniać adwokata? I czy jest jakaś możliwość, by adwokat "pogrzebał" w dawnych sprawach od których wszystko się zaczęło (kuzyn nie otrzymał wezwań do sądu, a nie stawienie się poskutkowało odwieszeniem zawiasów)?
Wiem, że to tylko gdybanie, ale może dać jakąś nadzieję. 4 lata to kawal czasu.

Szanse zawsze, są. Im wiecej konkretnych dokumentów tym lepiej. Oby sie udało. Chociażby dla tego maluszka:)
My gdy się staraliśmy to odmówili nam udokumentowując, że żona dobrze sobie radzi i rodzina zdrowa to mogą pomoć.

Ale mam też pytanie, powiedzice prosze jakie jest wasze zdanie, czy rozsądne jest pisnie przrewe w karze po np pierwszej wokandzie (po odnomie) a na następną stwać z wolności. Czy są wieszke szanse. Bo ja troche sie obawiam, że będze musiał wrócić....

Christianus no oby oby :) Szanse są zawsze, ale jakie to nie potrafię Ci powiedzieć. Trzeba zwrócić uwagę na to, że Twój kuzyn miał wyrok i się nie stawił, żył sobie gdzieś tam... co jest jednoznaczne z ukrywaniem się, dlatego to jest spora przeszkoda w otrzymaniu przerwy.

No i tak jak mówi Ania. W razie otrzymania przerwy kara mu zniknie. Maksymalnie po roku będzie musiał iść i to odsiedzieć... Dlatego zastanówcie się w rodzinie czy warto, bo później i tak będziecie przeżywać jeszcze raz to samo...

Witam... zacznę może od tego,że mój narzeczony ma do odbycia kare dwóch lat pozbawienia wolności z Tym,że w kwietniu tego roku został mu ten wyrok odroczony na 6 miesięcy w tym czasie kupiliśmy mieszkanie do generalnego remontu w tym czasie przebywaliśmy u mojej mamy i mielismy w planach wprowadzic sie tam w sierpniu niestety z powodu zażalenia prokurator narzeczony już na początku lipca został zatrzymany i zamknięty.Mija juz drugi miesiąc odkąd tam jest.Staramy sie o przerwe w karze i mam tylko jedno pytanie jakie są szanse na to,że taka przerwe otrzyma jeśli Ja na obecną chwile nie posiadam żadnych(dosłownie )środków do życia(żadnych zasiłków dla bezrobotnych,renty,alimentów na dziecko ani żadnej pomocy z opieki społecznej)narazie nadal przebywam u mamy wraz z 18-nasto miesiecznym synem skazanego.Nie pracuję ponieważ nie ma kto zaopiekować sie dzieckiem.Dodam,że mieszkanie pozostaje nadal na etapie remontu i nie można sie do niego wprowadzić a czynsz należy opłacac.Czytałam troszke na temat tych przerw i wszedzie mozna przeczytac,że sąd może udzielić przerwy jesli rodzinie potrzebna jest pomoc w zdobyciu środków do zycia lub uregulowania ważnych spraw zawodowych, materialnych lub osobistych skazanego.A w takiej własnie sytuacji się znajdujemy.Czy to są ważne argumenty do tego by mógł ta przerwe uzyskać?? Bo rozmawiajac z ludzmi lub czytajac rózne fora wszyscy mówią ze z przerwami jest cięzko nawet jak faktycznie matka zostaje bez srodkow do zycia.Wiec jak to jest ??Jakie warunki trzeba naprawde spełnic aby taka przerwe otrzymać.Dopisze jescze,że na dzien dzisiejszy opinie w zakładzie ma dobrą otrzymuje nagrodówki.

Christianus Gallus napisał:
4 lata to kawal czasu.

A czyny, które popełnił, to przestępstwa. Za które musi ponieść karę.
Nie może by tak, że powołanie na świat dziecka ma być przyczyną przerywania wykonywania kary pozbawienia wolności. Na przykład z podatków nas wszystkich utrzymywane są instytucje, które mają pomagać samotnym matkom.

Założył rodzinę mając 4 lata do odsiadki. Żal mi tego dziecka.

Forg nie przesadzaj bo ta instytucja, która ma pomagać samotnym matkom daje dosłownie grosiki w porównaniu do tego ile kosztuje utrzymanie dziecka! Poza tym też nie możesz tak mówić, że żal Ci dziecka bo to, że gość miał problemy z prawem nie świadczy o tym, że jest czy będzie złym ojcem! Poznał kobietę, w której się zakochał i miał to przekreślić bo ciąży na nim wyrok 4 lat pozbawienia wolności? Szczególnie, że ona zapewne o tym wiedziała.

Megi11 próbujcie :) Faktycznie czasami jest tak, że skazanemu udzielana jest przerwa na remont, a czasami to, że jest jedynym żywicielem rodziny itd nie ma żadnego znaczenia i taka przerwa jest nieudzielana. Musicie spróbować. Każda z takich spraw jest indywidualna i trudno określić szanse.

Zgdzam sie z Luizjaną, Forg to nie do końca tak. Bo mój M dostał 5 lat wyroku a jednak oboje zecydowaliśmy się na rodzine. Jasne ze nie jest łatwo, ale go to nie skreśla. Zrobił źle, bardzo źle. Ale dziecko będzie miało cudownego tate.
Oczywiście są ludzie szukający ucieczki, myśląc, że dziecko coś da, ale t tylko garstka.
A co urzedów, nigdy po pomoc nie byłam, wiec też nie do końca trafione

luizjanna napisał:
Poznał kobietę, w której się zakochał i miał to przekreślić bo ciąży na nim wyrok 4 lat pozbawienia wolności? Szczególnie, że ona zapewne o tym wiedziała.

Skąd to wiesz? Skąd wiesz, że wiedziała? Skąd wiesz, że się zakochał?
A może fakt - wiedziała. I wpadli na pomysł - "zrobimy sobie dziecko, może cię nie zamkną". I nie pisz, że to nie możliwe, bo niestety - jest to jak najbardziej możliwe. I spotykane w dzisiejszym brutalnym świecie.

Przerwa powinna by OSTATECZNOŚCIĄ!

Ania&M&M napisał:
a jednak oboje zecydowaliśmy się na rodzine. Jasne ze nie jest łatwo, ale go to nie skreśla.

?? Gdzie ja kogoś skreśliłem?? Żal mi dziecka, które nie będzie miało ojca. Ale fakt przyjścia na świat dziecka nie może być jedynym powodem udzielenia przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności.

Ostatnia edycja:

A Ty skąd wiesz, że nie wiedziała? Skąd wiesz, że wpadli na taki pomysł? Tak sobie możemy stwarzać różne historie, ale jak naprawdę było to to jest ich sprawa. Kuzyn zadał pytanie na które starałam się odpowiedzieć. Nie prosił o ocenę skazanego, a z tym dzieckiem to Cię chyba poniosło bo przesadziłeś.

No jeasne, że nie może być arguemntem i jak najbardziej sie zgadzam. W tym temacie mam podobne zdanie, ale jeśli chodzi o zpewnienie warunków temu dziecku, na początek to czasem faktycznie jest przerwa potrzebna.

Co do dziecka bez ojca, no coż bedzie go miał w tych najbardziej potrzebnych momentach dorastania, wycieczek, prowadznie do szkoły. Jasne, że szkoda też teraz. Dlatego ja osobiście uważam, że lepiej odbyć wyrok od razu, zrouzmieć i żyć dobrze

Christianus Gallus napisał:
urodziło mu się dziecko: wcześniak urodził się w 6 miesiącu, cudem przeżył, ale wymaga leczenia i rehabilitacji.

Forg jasne, że urodzenie się dziecka nie jest powodem do przerwy, ale tu chodzi o chore dzieciątko a to już jest mocny argument...

Przepraszam,że sie wtrace w rozmowe ale jest to przykre co czytam sama mam podobny problem,ale w zyciu nie wpadło by Nam do głowy by "robic sobie dziecko" po to by uniknac kary za popełnione czyny ja jestem zdania,że kazdy za błedy powinnien odpowiedac z tym,że niektorzy popełniaja je celowo inni z głupoty a jeszcze inni nie maja zadnych powodów by je popełniac poporstu zdazaja sie wypadki losowe.Faktem jest,żę wiele jest takich ludzi którzy decydują sie na powiekszanie rodziny mimo bardzo nieciekawej sytuacji i to jest nieco dziwne,ale tez jest wiele osob ktore popelniły kiedys jakies błedy nie majac tych rodzin ale takie sprawy potrafia sie wlec latami i co tylko dlatgeo osoba ktora popelniła kiedys jakis czyn nie moze załozyc rodziny.U nas byla podobna sytuacja i akurat to za co jest skazany moj narzeczony zdazylo sie dobrych kilka lat temu ja o tym dobrze wiedzialam ale mimo to sie zwiazalismy planowalismy wspolna przyszlosc dlatego tez kupilismy mieszkanie zareczylismy sie no i jest dziecko fakt ze nie w takiej kolejnosci jakiej to powinno sie odbyc no ale stalo sie i mimo to ze ma do odsiedzenia 2 lata nie znaczy ze jest złym ojcem czy złym partnerem wrecz przeciwnie sprawadza sie i jako ojciec i jako osoba ktora powinna byc wsparciem dla mnie.Dlatego tez w takich sytuacjach rozstania sa trudne i kazdy próbuję kombinowac jak moze by nie dopuscic do tego by najblizsza osobe zamknięto.Tylko ze w moim przypadku jest tak ...no własnie chciałam dodać,że nie chce tutaj użalać sie nad sobą i kombinować kosztem dziecka,że nie mamy na dzien dzisiejszy pieniedzy.Moim zdaniem to i nawet lepiej było by gdyby swoje odsiedział i mielibysmy już swiety spokój Tylko tak jak pisałam wczesniej chodzi tu bardziej o to,że mimo moich dobrych checi nie mogę iśc do pracy własnie ze wzgledu na to,że nie ma kto sie dzieckiem zajac jedyną osobą ktora mnie-nas wspiera to moja mama,ale to i nawet ona nie ma za wiele czasu na pomoc bo pracuje praktycznie całe dnie za marne pieniadze.Dlatego z miła checia podjełabym sie pracy,ale miejsca w żłobkach sa już zajete a akurat tez mieszkam w takiej dzielnicy gdzie jest jedno przedszkole i tam przyjmuja tylko dzieci ktore ukonczyły 2 lata i same potrafią sikac.Tak wiec opieka nad dzieckiem pozostaje wyłacznie mi... a co do mieszkania to tez było by lepiej gdyby uzyskał ta przerwe moglibysmy dokonczyc mieszkanie i ewentualnie dać je pod wynajem no a tak stoi niedokończone nikt w nim zamieszkac nie moze a czynsz trzeba płacic (tylko za co) poporstu byliśmy pewni tego szescio miesiecznego odroczenia,wiec zaczelismy sobie wszystko układac a tu nagle taki obrót zdazen bylismy na to nie przygotowani i ja w tej sytuacji nie wiem co robic :?:

Megi jak najbardziej możecie się starać o przerwe, ale istnieje jeszcze taka możliwość, że wynajmujący wyremontują sobie sami to mieszkanie, w sensie pomalują ściany, położą płytki, podłogi a Ty odliczysz im to od płatności, np dajmy na to przez 6 miesięcy będą opłacać mieszkanie, ale nie będą dawać Tobie tej opłaty za wynajem, bo wyremontowali mieszkanie. Ciężko jest znależć takich lokatorów, ale uwierz mi :) Da się :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót