Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Domyślam się, że ukrywanie się stanowić może przeszkodę (choć on nie otrzymał wezwania, ale pewnie takich jest wielu). Masz rację Luizjanna, że trzeba się zastanowić nad celowością przerwy. Byłaby pomocna żeby mogli poukładać sobie sprawy, byłby z synkiem teraz, kiedy mały jest chory.
Ale zobaczymy. Właśnie o to pytałem, czy widzicie jakieś szanse, że po tej przerwie można by jakieś inne kroki podejmować, by nie musiał siedzieć, albo choć nie tak długo... Ale chyba jedyna możliwość do warunkowe po 2 latach odsiadki...:roll:

witam ponownie, moj maz mial dzisiaj posiedzenie o przerwe w karze, niedawno zmieniono mu podgrupe z r1 na r2 i przewieziono blizej miejsca zamieszkania, przerwe dzisiaj otrzymal na 2 miesiace, sedzia powiedzial, ze to dwa miesiace wyjete z gardla ledwo ledwo :). na 25 osob tylko on i jedna osoba dostala te przerwe. prokurator na sprawie nie byl zbyt przychylny do udzielenia przerwy ale sedzia sie z nim nie zgodzil i wyszlo jak na wstepie. teraz mam pytanie. wiem, ze prokurator ma 7 dni na sprzeciw, gdyby to zrobil czy Sad zazwyczaj podziela opinie sedziego i przyklepie jego decyzje? ile od momentu sprzeciwu prokuratora sad ma czasu zeby wyznaczyc posiedzenie? chodzi mi o to jak dlugo mamy jeszcze czekac na wyjasnienie sytuacji?

A moge spytac jakie podaliscie argumenty ktore spowodowały ze maz otrzymał te dwu miesieczna przerwe ??

przede wszystkim pozytywny wywiad kuratora, a argumenty to:
-koniecznosc przeprowadzenia badan na azs i alergie pokarmowa zeby uzyskac dodatek pielegnacyjny na dwojke dzieci (badania te sa wielodniowe i musze na nie dojezdzac do innego miasta)
-miesieczna rehabilitacja corki, ktora ma porazenie miesni barkowych i kręcz szyjny(dojazdy do innego miasta na rehabilitacje i brak opieki w tym czasie nad drugim 20 miesiecznym dzieckiem)
-opieka nad moja mama, ktora jest po chorobie i dlugiej wizycie w szpitalu (choroba serca)
-jak wspomnialam badania sa konieczne poniewaz obecnie mam tylko 400 zl zasilku a potrzebuje specjalnych preparatow do pielegnacji (wczesniej mialam tylko jedno dziecko a potem macierzynski, ktory niestety juz sie skonczyl, wiec te badania sa potrzebne aby miec za co kupic te preparaty)
na wszystko mam oryginaly wypisow ze szpitala, zaswiadczen od alergologa i dermatologa, pediatry, neurologa i rehabilitanta

no to troszke sie tego nazbierało a mimo to z ledwoscia udzielili tej przerwy w dodatku tylko na dwa miesiace... czytajac to zastanwaiam sie czy w ogole był sens składania prosby o przerwe w naszym przypadku :what:

prosze sie nie sugerowac moimi argumentami, wczesniej mialam o wiele wieksze problemy i mocniejsze wg mnie...a mimo to nie dostalismy przerwy. ale z opowiadan innych osob wiem, ze w roznych rejonach roznie to bywa z jej udzielaniem, czasem ktos z mniejsza potrzeba otrzyma te przerwe a ten co naprawde potrzebuje juz nie... czy ktos mi udzieli odpowiedzi na moje pytanie?

bijouu napisał:
wiem, ze prokurator ma 7 dni na sprzeciw, gdyby to zrobil czy Sad zazwyczaj podziela opinie sedziego i przyklepie jego decyzje? ile od momentu sprzeciwu prokuratora sad ma czasu zeby wyznaczyc posiedzenie? chodzi mi o to jak dlugo mamy jeszcze czekac na wyjasnienie sytuacji?
Prokurator ma 7 dni na wniesienie sprzeciwu, jeśli tego nie zrobi Twój mąż wyjdzie na przerwę. Natomiast jeśli prokurator wniesie sprzeciw następne posiedzenie będzie do miesiąca czasu.

dzisiaj w sadzie otrzymalam informacje, ze prokurator zapowiedzial zlozenie sprzeciwu,tzn na posiedzeniu wyrazil takie zamierzenie. prosze mi powiedziec, moze znajda sie na tym forum takie osoby, ktore z praktyki moga mi udzielic informacji, jak to jest na tym posiedzeniu apelacyjnym. czy sad apelacyjny z reguly podziela opinie sedziego, ktory udzielil przerwy czy uzna stanowisko prokuratora?

Bijouu, w naszym przypadku Prokurator również złożył zażalenie na decyzję Sądu Penitencjarnego, posiedzenie w Sądzie Apelacyjnym odbyło się po miesiącu od wpłynięcia zażalenia Prokuratora i u nas niestety Sąd Apelacyjny nie przychylił się do postanowiania Sądu, a przyznał rację Prokuratorowi, ale u Was może być odwrotnie i zawsze trzeba mieć nadzieję, że może jednak się uda, dlatego bądź dobrej myśli. Pozdrawiam.

dziewczyny a niby co prokurator może mieć przeciwko jeśli zostaną spełnione warunki z art.153 kkw
i jeśli skazany sam sie stawił do odbycia kary,wiec nie bedzie z nim potem problemów co do powrotu i ogólnie jest wszystko na plus

sama sie nad tym zastanawiam,ale chyba tak to juz jest prokurator zawsze cos znajdzie w naszym przypadku bylo tak,ze spelnialismy rowniez wszystkie warunki by odroczono wyrok sedzia był na tak a prokurator złozył zażalenie.Nie wiem od czego to zalezy moze od szczescia na jakiego prokuratora sie trafi.:D

Do forg:

forg napisał:
A może fakt - wiedziała. I wpadli na pomysł - "zrobimy sobie dziecko, może cię nie zamkną".

Przyznam, że te słowa na tyle dotykają :mad:, że chciało by się popolemizować, ale po zastanowieniu :what: i ochłonięciu nie widzę ani takiej potrzeby ani większego sensu. Wobec tego tylko zapytam:
Czy to forum jest od osądzania przez swego rodzaju "trybunał ludowy" ludzi już skazanych wyrokiem sądu czy jednak od udzielania porad prawnych skazanym albo raczej ich rodzinom??? Ja byłem przekonany po lekturze wcześniejszych postów, że jednak celem jest pomoc. Ale Ty, Forg jesteś Moderatorem, Ty wiesz lepiej!

P.S. Skromna prośba: Jeśli nie masz jakiejś konstruktywnej rady dla proszącego o nią to przynajmniej powstrzymaj i zachowaj dla siebie swoje osądy, albo pobaw się w sąd z kolegami z piaskownicy.

Ostatnia edycja:

z tego co mowi mi przez tel mój Marcin-przerwa w karze zależy od sędzi w danym mieście.On jest w potulicach a obecnie jest tam sędzia który w praktyce nie uznaje przerw w karze i nikt nie wychodzi na nią.Teraz podobno 6-ciu sie starało i nikt nie wyszedł.A to jest własnie tak jak mówi luizjana-nie ma regóły.Ja jestem też sama z 2 dzieci,Syn 4 lata i pół ma orzeczenie o niepełnosprawności;2 lata dzień w dzień bierze drogie leki(do tego rehabilitacje=też często kosztowne);córka 3 latka okazało się teraz że choruje na cukrzycę-ja mam defekt narządu ruchu czyli chore kończyny dolne-jedną,i orzeczenie o niepełnosprawności z tego tytułu.Też 2-razy dziennie biorę zastrzyki(powinnam ale clexan jest drogi ,nie mam kasy i nie biorę;syn też nie bierze 2 tydzięń leków bo nie mam za co wykupoć)Z powodu kłopotów z chodzeniem nie mogę podjąć stałej pracy i za wszystko mam długi prąd.czynsz internet tylko na bierząco bo tylko na to starczyło.Odkąd Marcina nie ma nic nie połacam bo to on pracował i nas utrzymywał.Lekarz mój zaleca operacje bo leki nie przynoszą efektu ale nie mogę iść bo nie mam z kim dzieci zostawić a mam tylko stara schorowaną mamę.Też chcemy pisać o przerwę ale jak powiedział mi jaki ten sędzia uprzedzony jest do przerw w karze to się załamałam:sad::( Christianus dołączam się do twojego zdania-nie powinno oceniać się kogoś po jednym poście,wstyd!!!

Ostatnia edycja:

Mi sie wydaje,ze mielibyscie bardzo dużą szanse na przerwe bo wasza sytuacja jest dosyc powazna.A odrazu z góry nie można zakładac porazki mimo tego jakie chodzą opinie na temat sędziego.Tylko tak swoja droga gdzie tu jest sprawiedliwosc skoro jeden dostanie przerwe z jakis tam powodow a drugi nie mimo ze tez ma jakies swoje powody tylko dlatego,ze sedzia nie popiera przewr prawo powinno byc rowne wobec wszystkich skoro ktos te przerwy wymyslił a sa powody by taka przerwe otrzymać to nie rozumiem dlaczego to jest taki problem.

bogusia_janeczek napisał:
Też chcemy pisać o przerwę ale jak powiedział mi jaki ten sędzia uprzedzony jest do przerw w karze to się załamałam

Bardzo szczegółowo opisałaś trudną sytuację swojej rodziny. Dla pełnego obrazu równie szczegółowo opisz, za co został skazany ten, który powinien mieć przerwę w karze. I jak tą kare odbywa.
Z Twojego posta wynika, że tragiczna sytuacja bliskich osób powinna zawsze skutkować wypuszczeniem z więzienia. Ja tylko zapytam - jak sobie radzą osoby samotne, z dziećmi?

forg, piszesz trochę nieskładnie, ale jeśli dobrze zrozumiałem to znów próbujesz sugerować, że ktoś może dostać przerwę, która się mu nie należy. Widzę, że rola advocatus diaboli przypadła Ci do gustu...

forg napisał:
Ja tylko zapytam - jak sobie radzą osoby samotne, z dziećmi?

Radzą sobie, bo i moja mama świetnie sobie poradziła i to bez wielkiej pomocy państwa. Ale nie widzę, żeby Bogusia miała możliwość poradzić sobie bez takiego wsparcia. A z czego niby państwo łoży na pomoc takim rodzinom jak nie z naszych podatków? Ja nie mam żadnych wątpliwości, że o wiele lepszym i zdrowszym wyjściem jest, by ojciec (również przestępca) dzieci zarobił na ich utrzymanie (zakładając oczywiście, że znajdzie uczciwą pracę), a nasze pieniądze mogłyby wtedy być przeznaczone na inne potrzeby.
Zaczynam podejrzewać, że forg pracuje w służbie więziennej skoro tak pragnie, by wszystkie miejsca w celach były zajęte ;) Ja uważam, że wobec drobnych przestępców powinno się stosować inne sposoby odbywania kary (np. elektroniczny dozór) jednocześnie dopilnowując, by wypełniali oni obowiązki rodzinne. Jaki pożytek odniesie społeczeństwo z tego, że takiego drobnego złodziejaszka zamknie w więzieniu? Żadnego! Same straty: trzeba go tam utrzymać, zajmuje miejsce poważnych przestępców, nierzadko doskonali się w przestępczym fachu, a oprócz tego jeszcze trzeba łożyć na utrzymanie jego dzieci. Przemilczę już konsekwencje psychologiczne jakie ponoszą dzieci. Powiedz frog: gdzie tu logika???

Christianus Gallus-dobrze napisane ;) Ja mam takie samo zdanie.Państwo Tylko na tym traci,że musi utrzymywać właśnie drobnych przestępców no i nie tylko państwo najbardziej rodzina.A tak jak już napisałam wcześniej po co są te przerwy ?? Właśnie po to by ulżyć w jakiś sposób rodzinie w trudnych sytuacjach.Oczywiście,że przerwa to powinna być OSTATECZNOŚĆ ale co można nazwać ostatecznością skoro każdy wymieniony powód osób na forum jest w pewnym stopniu krytykowany.Tez ktoś wcześniej napisał chyba pan frog,ze są instytucje które wspierają takie matki samotnie wychowujące tylko nie musieliby ich wspierać jakby właśnie taki mąż i ojciec mógł być z rodziną i sam ich utrzymywać zresztą chyba więcej kasy idzie na utrzymanie miesięcznie więźnia niż dostaje taka matka na dziecko.

megi11 napisał:
tylko nie musieliby ich wspierać jakby właśnie taki mąż i ojciec mógł być z rodziną i sam ich utrzymywać

A ktoś mu kazał iść do więzienia? Losowanie było i padło na tego akurat męża i ojca?

Christianus Gallus napisał:
Ja uważam, że wobec drobnych przestępców powinno się stosować inne sposoby odbywania kary (np. elektroniczny dozór) jednocześnie dopilnowując, by wypełniali oni obowiązki rodzinne.

A co powiesz na to, że wobec drobnych przestępców z reguły orzekana jest za pierwszym razem kara zastępcza lub też w zawieszeniu? Problem polega jednak na tym, że ci drobni przestępcy lekceważą sobie nałożone obowiązki i koniec końców trafiają do więzienia.
No i tak na marginesie - co to jest "drobny przestępca"?

megi11 napisał:
Państwo Tylko na tym traci,że musi utrzymywać właśnie drobnych przestępców

Ale oczywiście wina nie leży po stronie tych "drobnych przestępców"?

No i teraz na temat. Jakoś tak zbyt często jedynym remedium na wszelkie kłopoty w życiu rodziny zamkniętego przestępcy jest jedynie wypuszczenie tego przestępcy. Jakoś tak nieczęsto czytam co też poszkodowana rodzina próbowała uczynić. Tylko - "wypuście jedynego żywiciela rodziny".

No tak teraz odbierane jest przez pana froga to tak ze kobiety tu się użalają bo chcą wolności dla swoich mężczyzn by Ci mogli być nadal żywicielami rodziny.
I tak to brzmi nie zaprzeczam,ale też pytam po co są przerwy i kiedy można z nich korzystać ??I co nazywamy ostatecznością aby uzyskać przerwę?? Od czego w takim bądź razie jest dozór elektroniczny ??W końcu zostało to w jakimś celu wymyślone.Poza tym proszę pomyśleć ile przestępców rożnej kategorii jeśli na takie można ich dzielić wraca ponownie zza kraty tylko dlatego,ze mają tam lepiej niż na wolności o nic nie muszą się martwić jeśli już jest Pan tak bardzo nastawiony w kierunku tym by każdy odpowiadał izolacją za popełnione czyny jakie by one nie były to może tez więźniowie powinni odbywać kare tylko na czarnym chlebie i czarnej kawie zero rozrywek widzeń bezdozorowych,przepustek i innych przywilejów.Bo skoro taki Pan Zdzisław za morderstwo ma na celi telewizor kablówkę rożnego rodzaju gry i może jeszcze komputer to co to jest dla niego za kara a taki Pan Zygmunt nie zapłacił grzywny i musi odbyć karę pozbawienia wolności zostawiając na pastwę swoja rodzinę i zadręczać się tym czy jego dzieci mają co jeść.U nas w kraju tak to już jest lepiej zajmować się właśnie "drobnymi przestępcami"i banałami niż konkretnymi sprawami i przestępcami którzy maja naprawdę poważne sprawy na sumieniu.Owszem nikt nikogo nie losuje i nie mówi "ty idziesz do wiezienia"ale bywają w życiu rożne sytuacje.Nie można JEDNAK odrazu wszystkich wrzucać do jednego worka.Jak słyszę,że ludzie są ściągani z W.Brytani i innych krajów Unii tylko dlatego ze maja do spłacenia jakieś grzywny w banalnych kwotach a same ściągniecie ich przez państwo wychodzi o wiele drożej niż sama ta grzywna do spłacenia to nie wiadomo czy sie smiac czy płakac gdzie tu jest sens tego wszystkiego ??

megi11 napisał:
Bo skoro taki Pan Zdzisław za morderstwo ma na celi telewizor kablówkę rożnego rodzaju gry i może jeszcze komputer to co to jest dla niego za kara

Złota klatka zawsze pozostanie klatką. Chyba nie wiesz co to znaczy być pozbawionym wolności.

megi11 napisał:
a taki Pan Zygmunt nie zapłacił grzywny i musi odbyć karę pozbawienia wolności

Pan Zygmunt otrzymał szansę. Społeczeństwo dało mu szanse odkupić winy. Ale on "nie zapłacił". I przez to skazał swoją rodzinę na cierpienie. Pan Zdzisław takiej szansy nie dostał.
No i jeszcze jedno - pan Zygmunt jak trafi za kraty to też będzie mógł mieć telewizor, kablówkę, siłownię - i to jeszcze prędzej niż Zdzisław. To co to dla niego za kara??

megi11 napisał:
Nie można JEDNAK odrazu wszystkich wrzucać do jednego worka.

A czy ktoś wrzuca? Wszyscy dobrze wiemy, że za to samo przestępstwo otrzymuje się różne wyroki. I jest to uzależnione od wielu czynników. Więc gdzie tu jest wrzucanie do jednego worka?

megi11 napisał:
gdzie tu jest sens tego wszystkiego ??

Sens jest taki, że za przestępstwo społeczeństwo domaga się KARY. Kary, której przestępca będzie się bał. By ponownie nie popełniać przestępstw. Nawet tych drobnych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót