Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

z chęcią się tego pozbędę w imię pełnej rodziny jakiej nie mogliśmy stworzyć bo wyrok...teraz niech uzna dzieci nie chce tej kasy chce mieć rodzinę.poza tym nie radziłam sobie sama on pracował co z moich 400 zł jak oplaty wynoszą 700?bez jego pracy byłabym w domu samotnej matki

Ostatnia edycja:

A z czego w takim razie będziesz żyła - skoro przed chwilą podałaś, że zostałaś sama bez środków do życia i jedynym sposobem na to jest uwolnienie skazanego?
Jak dla mnie sprawa oczywista - skazany może ze spokojem odbywać wyrok, dasz radę.

dzięki ciekawe czy ty dasz za 400zł dzięki bogu znajdziemy mnóstwo innych powodów na uwolnienie skazanego jest jeszcze nieuleczalnie chory brat z pierwsza grupa inwalidzką którym trzeba się opiekować to też jest argument

Mnóstwo ludzi daje radę - to nie jest wystarczający argument za tym, by przestępca został uwolniony z więzienia.
Ja tylko akurat miałem chwilę czasu by wykazać sprzeczne argumenty podawane przez Ciebie - jeśli skazany rozumuje podobnie żaden sąd nie będzie miał wątpliwości.

jasne po prostu uważasz że skazany ma odbyć swoją karę chyba ich nie lubisz

to chyba nie jest kwestia lubienia bądź nielubienia - kara jest wynikiem popełnionego czynu.

oczywiście też uważam że mój Ł zasługuje na karę.Ale znam go od 10 lat i przed naszym poznaniem popełnił przestępstwo a ja i dzieci przez te 10 lat zmieniliśmy go w potulnego baranka niestety kara sie ciągnęła i musi ją odbyć a ja będe walczyć

nitka1982 napisał:
musi ją odbyć a ja będe walczyć

Musi odbyć czy nie musi?

Ja mam apel - pozwól sądom zajmować się sprawami ważnymi. Osądzaniem przestępców lub uniewinnianiem niewinnych. W tym przypadku wszystko wskazuje na to, ze karę naprawdę można i należy odbyć.

nitka1982 Nieuczciwe jest to,że pobieraliście zasiłek z tytułu samotnie wychowującej matki kiedy to żyłaś z ojcem twojego dziecka i w dodatku ojciec ten tez pracował.Chcesz też dodatkowego widzenie na dzieci (w tym jedno jest jego biologiczne),ale ojciec tego dziecka nie uznał go bo musiał się ukrywać :rolleyes:

wiesz forg znam taki przypadek że sąd uniewinnił winnego a skazał niewinnego -jak im pozwolić?

megi11 pobierałam zasiłek bo ojciec nie uznał dziecka a zasiłek dostaje się bez względu na inny dochód uzać można dziecko do 18 roku życia także nie ma przymusowego uznania już tu i teraz. jak biologiczny ojciec chciał uznać dziecko to w urzędzie powiedziano nam że mamy czas do 18 nastki i nie musimy sie spieszyć

witam ponownie, maz wraca z 3 miesiecznej przerwy w odbywaniu kary do zakladu karnego, przed zwolnieniem mial podgrupe r2, w trakcie przerwy zakonczyla sie sprawa ciagnaca sie okolo 3 lat i maz otrzymal dodatkowe 6 miesiecy kary. moje pytanie brzmi, czy po powrocie z przerwy maz otrzyma te sama podgrupe i trafi do tego samego zakladu czy znowu wysla go na r1? nadmieniam, ze wyrok jest juz prawomocny, gdyz nie apelowalismy i termin stawienia sie to dzien po terminie powrotu z przerwy.

bijouu napisał:
moje pytanie brzmi, czy po powrocie z przerwy maz otrzyma te sama podgrupe i trafi do tego samego zakladu czy znowu wysla go na r1?

Odpowiedź pozna mąż na najbliższym posiedzeniu Komisji Penitencjarnej.
Jak dla mnie zbyt mało szczegółów, by cokolwiek oceniać.
Ale - jeśli zgłosi się w terminie, trzeźwy, dodatkowe 6 miesięcy nie zmienią zbyt mocno długości odsiadki to może będzie dalej odbywał karę w warunkach zk typu półotwartego.

mysle, ze 6 miesiecy przy reszcie kary do odbycia (3 lata) to nie az tak duzo...a zmieniono mu podgrupe za dobre sprawowanie, nagrody, prace spoleczna juz po roku odbywania kary 6 lat pozbawienia wolnosci w dosyc ciezkim zakladzie karnym i przeniesiono blizej miejsca zamieszkania, mam nadzieje, ze utrzymaja te podgrupe, a przerwa zostala skrocona przez meza-najpierw otrzymal 2 miesiace przerwy,potem wnioskowal o przedluzenie jej o 3 miesiace-na posiedzeniu dostal te 3 miesiace ale, ze uznalismy, ze wyrobimy sie w miesiac z zakonczeniem mojego leczenia, wiec maz zrezygnowal z tych pozostalych 2 miesiecy-bo nie bylo sensu tego przeciagac tylko po to, zeby byc dluzej razem... mam nadzieje, ze to tez bedzie mialo znaczenie...

hej pomózcie mi zrozumieć bo już się gubie w tym wszystkim jęsli mój odsiedział już 9 miesięcy z 36 miesięcy ( zostało 27 miesięcy) to może starać sie o przerwe w karze tylko czy jesli ja dostanie przypuśćmy na pól roku to jeśli wróci do zakładu po tych owych sześciu miesiącach to będzie miał do odsiadki jeszcze 21 miesięcy czy całe 27 miesięcy
mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi:(

Będzie miał do odsiedzenia 27 miesięcy, gdyż okresu przerwy nie zalicza się na poczet kary.

1208malenstwo napisał:
to będzie miał do odsiadki jeszcze 21 miesięcy czy całe 27 miesięcy

Przerwa oznacza, że coś się przestaje "dziać". Deszcz pada godzinę, później jest 2 godziny przerwy i deszcz pada dwie godziny. Ile razem padał deszcz? Trzy godziny.
Będzie miał do odbycia dokładnie tyle, ile w momencie wyjścia na przerwę.

dzięki za wyjaśnienie teraz rozumiem,:(
a jeśli by dostał najpierw jedną przerwę a potem drugą to czy wtedy może starać się i wpz??

malenstwo, wszystko zależy na jak długo będzie miał tą przerwę. Jeżeli otrzyma dwie przerwy po 3 miesiące to o wpz może zapomnieć. Za to jeżeli przerwy łącznie będą wynosić rok (np 2 przerwy po 6 msc, albo 4 przerwy po 3 msc itp), to wtedy może starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie na podstawie art 155 kkw

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót