Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

forg napisał:
... A sądy (i część odpowiedzialnego społeczeństwa) nie lubią kombinowania, oj nie lubią...
Złożyło się tak, że ja również zaliczam się do tej odpowiedzialnej części. Mam w związku z tym pytanie, jak Pan ocenia sytuację, że w zakładzie karnym, zostają zmienione artykuły w związku z jakimi osadzany jest, użyję Pańskiego ulubionego słowa, przestępca, wobec którego sąd nie orzekł takiego artykułu. Po interwencji słownej u wychowawcy, dowiaduję się, że bardzo przepraszają za zaistniałe "nieporozumienie", że sprawa została już wyjaśniona. Czy jest to Pańskim zdaniem pomyłka, czy jak ja sądzę, przekroczenie uprawnień, również karane przez polskie prawo (art.231 kk.). Przez rok czasu osadzony żył w świadomości, że będzie musiał odsiedzieć minimum 2/3 kary, nie znając nawet treści art.64. Mam nadzieję, że odpowiedzialnie odpowie mi Pan na moje pytanie. Pozdrawiam

Witam,

chciałam opisać sytuację mojego chłopaka i zapytać się tych bardziej doświadczonych jakie są szansę na uzyskanie przerwy w karze...

wyrok 1,4 roku, odsiedziane prawie 3 miesiące...
argumenty planujemy podać takie:
- kończąca się sprawa o rozwód, wina leży ewidentnie po jej stronie, a to, że on przebywa w zk to prawdopodobnie nie zostanie nawet dowieziony na sprawę, przez co może ją przegrać, a zależy nam na jej winie, gdyż chcemy jej odebrać prawa do dziecka
- dlatego, iż mają wspólnie 4-letniego syna, który jest pod jej opieką, ona (mamy na to świadków) zażywa narkotyków i jest hazardzistką, przez co on boi się o życie i zdrowie dziecka, którym bardziej opiekuję się jej matka, ona spędziła 2 lata na leczeniu odwykowym, przed zawarciem związku małżeńskiego
- płacone są jej alimenty, które prawdopodobnie nie idą na dziecko
- my chcemy wziąć ślub i wychowywać wspólnie moje i jego dziecko
- on chcę założyć jej sprawę o odebranie praw do dziecka a przecież sprawa tego typu założona z zk jest bez sensu, bo przecież musi być na wolności, żeby móc przejąć opiekę nad dzieckiem
- on chcę złożyć wniosek o unieważnienie ślubu kościelnego, a przecież z zk jest to niemożliwe, żeby wygrać taką sprawę

dodam jeszcze, że ma opinie psychologa, że ma bardzo dobry kontakt z dzieckiem, badanie było przeprowadzone podczas sprawy rozwodowej
ma pozytywną opinię z zk, grupę p2, nagrodówki, teraz stara się o pracę na wolności.
pozytywna opinia kuratora

Czy takie argumenty sąd w ogóle weźmie pod uwagę, czy mają jakąś wartość w zaistniałej sytuacji?
Dodam, że przebywa w zk w Siedlcach!!!
Czy może ktoś ma doświadczenie z tym sądem?
Jakie zaświadczenia są potrzebne w zaistniałej sytuacji?

Ostatnia edycja:

mama.stasia napisał:
Czy takie argumenty sąd w ogóle weźmie pod uwagę

Stawiam, że nie weźmie :-o

Post SA Lublin sygn. II AKzw 1051/07
Okoliczności dotyczące konieczności przeprowadzenia rozwodu i zawarcia małżeństwa nie stanowią podstawy udzielenia przerwy, gdyż czynności te można przeprowadzić bez konieczności opuszczenia zakładu karnego lub podczas zezwoleń na czasowe opuszczenie jednostki penitencjarnej.

Post SA Kraków sygn. II AKzw 549/08
Przerwę w karze ze względów rodzinnych udziela się, gdy obecność skazanego jest niezbędna dla zapewnienia bytu rodziny czy opieki nad członkiem rodziny, a celu tego nie da się osiągnąć inaczej jak przez osobisty udział skazanego.

Post SA Kraków sygn. II AKzw 292/07
Ważne względy rodzinne wymagające przerwania kary to okoliczności uzasadniające uznanie za ciężką sytuacji życiowej rodziny skazanego, nadające się do poprawienia przez obecność skazanego i jego osobiste starania. Podobnie Sąd Apelacyjny orzekł w postanowieniu z dnia 13 września 2001 roku, KZS 9/01 poz. 21.

Post SA Lublin sygn. II AKzw 72/06
Instytucja przerwy w odbywaniu kary ma charakter wyjątku od zasady nieprzerwanego odbywania kary pozbawienia wolności, a więc przesłanki jej udzielania muszą być ściśle interpretowane. Ciężar gatunkowy ujemnych skutków osadzenia w zakładzie karnym musi więc być tego rodzaju, że w żaden inny sposób niż udzielenie przerwy w karze nie można im zaradzić. Oznacza to, że rodzina osoby osadzonej winna jest podjąć wszelkie starania dla zdobywania środków na utrzymanie i uzyskania niezbędnej pomocy.

I tak dalej :razz:

O,te mi sie podoba :D

Post SA Kraków sygn. II AKz 62/02
Orzekanie sądów - zwłaszcza w karnym postępowaniu wykonawczym - nie ma na celu wyłącznie ochrony rodziny, lecz wymierzanie sprawiedliwości (art. 175 ust. 1 i art. 177 Konstytucji RP). Dobro rodziny jest wartością konstytucyjną (art. 71), wszelako adresatem tej normy jest Państwo, które powinno to uwzględniać w swej polityce społecznej i gospodarczej.

Ostatnia edycja:
mama.stasia napisał:
Czy takie argumenty sąd w ogóle weźmie pod uwagę, czy mają jakąś wartość w zaistniałej sytuacji?

Sąd bierze wszystkie argumenty pod uwagę.
Te są bardzo słabiutkie. I jak dla mnie zupełnie nie uzasadniają konieczności wypuszczenia przestępcy zza krat na wolność.

athe2326 napisał:
Mam w związku z tym pytanie,

Nie rozumiem sensu zadania pytania w tym temacie.
Samego pytania również nie rozumiem, proszę wybaczyć. Osadzony nie wiedział, za co został skazany?? Czy problemem jest to, że nie znał treści art. 64?

Ostatnia edycja:

mama.stasia-sprawy tego typu co opisałaś ciągną się dość długo i ile musiałby dostać przerwy żeby to wszystko pozałatwiać? poza tym sama napisałaś, że dzieckiem zajmuje się babcia więc i pewnie sąd wyjdzie z założenia, że dziecko ma opiekę.

izuniaem napisał:
poza tym sama napisałaś, że dzieckiem zajmuje się babcia więc i pewnie sąd wyjdzie z założenia, że dziecko ma opiekę.

Dokładnie tak. Jedynym powodem (z podanych powyżej) wypuszczenia osadzonego na przerwę mogłaby być opieka nad dzieckiem. A opieka jest zapewniona.
Pozostałe kwestie można załatwić po odbyciu kary pozbawienia wolności. Sugeruję wytężoną pracę skazanego nad samym sobą - by zasłużył na dobrodziejstwo warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Dokładnie takich odpowiedzi się spodziewałam, trudno, może jeszcze jakieś inne argumenty się pojawią, może coś się wymyśli...
Ale napisać trzeba, pomimo wszystko uważam, bo skoro wszystko zależy od dobrego humoru sędziego...to może się uda:confused:

mama.stasia
czy od humoru sędziego?
może i masz racje,w naszej sytuacji mieliśmy podaną trudną sytuacje a pan sędzia stwierdził,ze skoro mam swoją działalnosc i alimenty na dziecko to trzeba odmowić,ale nie wział pod uwage wydatków,dodam,ze dołączyłam zaśw,z urzędu skarb za 2009 r o dochodzie,aby było jasne że kokosów nie mam a muszę kredyty spłacać,dlatego sie odwołujemy
Sędziowie NIE CZYTAJĄ DOKŁADNIE wniosków!!! To jest pewne

A ja mam wrażenie, że Ty nie przeczytałaś orzeczeń, które wyżej wkleił guest user ;)

Kadi,ze niby ja?

czy uprawa pola jest ważniejsza niz to ze nie mam za co życ?
bo słyszałam że skazani dostają przerwe na uprawe pola....też mi powód

Ale sama piszesz, że u Ciebie nie jest tak, że nie masz za co żyć. Nie masz "kokosów", a to jednak coś innego. W orzeczeniach mowa o ciężkiej sytuacji rodzinnej i np. o konieczności zapewnienia bytu rodzinie. Tam chodzi o poważniejsze sytuacje niż "brak kokosów". "Brak kokosów" przy posiadaniu dwóch źródeł dochodu raczej nie kojarzy się z zagrożeniem bytu rodziny.

To, że rodzinie nie jest lekko, gdy ojciec rodziny trafił do ZK to raczej oczywiste. Gdyby, to wystarczało do przerwy to pewnie niemal 100% skazanych z rodzinami należałoby niezwłocznie puścić na wolność. Ustawa w kwestii przerwy mówi moim zdaniem o poważniejszych sytuacjach.

Ostatnia edycja:

mój tez jest w ZK a ja zostałam sama z malutkim dzieckiem,ale jestem młoda i zdrowa:D i muszę sobie radzić,jak większość kobiet tutaj,mogę pracować czyż nie?

agulec15 napisał:
muszę sobie radzić,jak większość kobiet tutaj,mogę pracować czyż nie?

NO właśnie - jak mnóstwo (niestety) kobiet, które zostały same z dzieckiem-bo tatuś poszedł "w długą". I muszą sobie radzić.

KADI a co Ty wiesz o mojej sytuacji?
tyle ile ja o użytkowniczce x lub Y :D

malutka200723 napisał:
tyle ile ja o użytkowniczce x lub Y :D
Chyba logiczne, że każdy odnosi się do tego, co jest tutaj napisane, a nie do tego, co piszący ma w myślach, sercu czy w portfelu, więc jeżeli życzysz sobie, żeby na forum było współczucie co do Twojej sytuacji i poparcie dla Twojego wniosku, napisz dokładnie jaką masz tę sytuację, bo pisząc tylko, że "nie masz kokosów" większość zinterpretuje to jednoznacznie.
A co do uprawy pola - wyobraź sobie, że dla niektórych pole jest jedynym źródłem dochodu i jeżeli w okresie żniw nie ma nikogo kto by mógł się nimi zająć to później przez cały rok tacy ludzie nie mają za co żyć. No ale co Ty możesz wiedzieć o polu, gdy w głowie masz kokosy...

malutka200723 napisał:

Jak trafnie zauważyła Akte wiem tylko tyle, ile sama napisałaś tu na forum :)

Przerwa w karze

Witam. Mam takie pytanie. Czy ja jako żona osadzonego w zakładzie karnym mogę złożyć wniosek o przerwę w odbywaniu kary? Czy może to zrobić tylko mąż? W góry dziękuję za odpowiedz.

z tego co wiem to nie bo juz o to pytałam -jak sie mylę to przepraszam

Ale w jakim sensie złożyć wniosek - podpisać go swoim imieniem i nazwiskiem czy zanieść za męża do sądu?:) Bo jeśli to pierwsze to nie można, a jeśli chodzi tylko o dostarczenie wniosku napisanego przez męża do sądu to można to zrobić za niego. I można też donosić tam różne dokumenty w razie potrzeby, ale sam wniosek to musi mąż napisać.

A jakie są opłaty związane ze złożeniem takiego wniosku o przerwę w karze?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót