Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

angel1649 napisał:
czy to sa argumenty ktorymi uda sie uzyskac przerwe?

To oceni Sąd m.in na podstawie analizy dokumentów w aktach sprawy :ok:

Moim zdaniem to, co opisałaś nie stanowi podstawy do udzielenia przerwy w karze. Wasza sytuacja ekonomiczna i rodzinna nie odbiega specjalnie od sytuacji innych rodzin osób skazanych.

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
Posklejałeś trochę przepisów dot. odroczenia z przepisami dot. przerwy, które i tak napisałeś częściowo błędnie (przerwy ze względów rodzinnych, mimo tego co piszesz, nie można uzyskać do ustania przeszkody - bezterminowo) a tymczasem mówisz komuś, że pisze bzdury i bezsens :)

Napisałam, że przerwę w karze MOŻNA uzyskać aż do ustania powodów, dla których została orzeczona. Nie oznacza to jednak, że TRZEBA, prawda?

Przesłanki zastosowania tej instytucji możemy podzielić na obligatoryjne, to znaczy takie, których zajście powoduje, iż sąd musi udzielić skazanemu przerwy; oraz fakultatywne, to znaczy takie, które mogą, choć nie muszą, być podstawą udzielenia przez sąd przerwy i zależą od uznania sądu. Sądem właściwym do udzielenia przerwy jest sąd penitencjarny, w którego okręgu przebywa skazany.

Do przesłanek obligatoryjnych należą:

1. choroba psychiczna skazanego (konieczna jest opinia co najmniej dwóch biegłych psychiatrów),
2. inna ciężka choroba uniemożliwiająca wykonywanie kary pozbawienia wolności (art. 153 § 1 K.k.w.).
Przerwy przyznanej ze wspomnianych powodów udziela się do czasu ustania przeszkody (art. 150 K.k.w., w związku z art. 153 § 1 K.k.w.).

Do przesłanek fakultatywnych zaliczamy ważne względy:

1. zdrowotne, np. w związku z zabiegiem medycznym,
2. rodzinne (odnosi się to do wyjątkowo ciężkiej sytuacji życiowej najbliższej rodziny skazanego, nadającej się do poprawienia przez obecność skazanego i jego osobiste starania
3. osobiste, np. względy resocjalizacyjne, jeśli istnieje przekonanie, że skazany wykorzysta przerwę zgodnie z celem (art. 153 § 2 K.k.w.).

Przerwa taka może być udzielona kilkakrotnie, jednak jej łączny okres nie może przekroczyć roku, chyba że sprawa dotyczy kobiety ciężarnej lub w okresie 3 lat od urodzenia dziecka i sprawowania nad nim opieki. Wówczas łączny okres przerwy może być dłuższy niż rok (art. 151 § 3 K.k.w., w związku z art. 153 § 2 K.k.w.). Sądem właściwym do udzielenia dalszych przerw, ze względu na miejsce, jest sąd penitencjarny, który udzielił pierwszej przerwy (art. 154 § 5 K.k.w.).

BANDZIOR' napisał:
3. osobiste, np. względy resocjalizacyjne, jeśli istnieje przekonanie, że skazany wykorzysta przerwę zgodnie z celem (art. 153 § 2 K.k.w.).

Możesz to rozwinąć?

BANDZIOR' napisał:
Napisałam, że przerwę w karze MOŻNA uzyskać aż do ustania powodów, dla których została orzeczona. Nie oznacza to jednak, że TRZEBA, prawda?

To źle napisałeś, gdyż przerwę, jak to nazwałeś - fakultatywną, z Art. 153. § 2 kkw, można udzielić tylko do roku i ani dnia więcej :) Natomiast przerwę ze względu ciężkiej choroby psychicznej lub innej, zagrażającej życiu lub zdrowiu skazanego (Art. 153. § 1 kkw) do ustania przeszkody udzielić trzeba, a nie można :ok:

wiec rozumiem ze mamy szanse skoro mamy 7 miesieczne dziecko a ja chce isc na studia i maz musial by sie zjaac synem? powiedzcie czy przerwa wlicza sie w kare czy nie?

angel1649 napisał:
wiec rozumiem ze mamy szanse skoro mamy 7 miesieczne dziecko a ja chce isc na studia

Macie mizerne szanse.
Nie pójdziesz na studia. Będziesz zajmować się dzieckiem lub zarabiać na życie. Skoro ojciec dziecka woli popełniać przestępstwa to może jak zobaczy, jak cierpi jego rodzina to zrozumie, ze warto żyć uczciwie.

Witam. Jestem tu nowa. NIe wiem co zrobić...a mianowicie.
Została zatrzymana osoba i osadzona w zk celem odbycia kary. Chciałam napisać wniosek o przerwe w karze. i pytanie brzmi;
- po jakim czasie od osadzenia moge napisac ten wniosek
- do kogo mam go kierowac. Do dyrektora zk?
-czy choroba psychiczna może byc uwzgledniona...
-jak ogólnie oceniacie szanse...

zaznaczam ze to pierwsza odsiadka...
bardzo proszę o odpowiedź jak najmozliwiej szybka... w pon mam widzenie i chciala bym wiedziec na czym stoje, bo nie mam zielonego pojecia
z góry dziekuje:(:(:(

Najpierw przeczytaj przepisy. kodeks karny wykonawczy. Artykuły zostały podane kilka postów wyżej.

oj. dziękuję...jestem w tragicznym stanie..
a do kogo mam go kierowac do sadu penitencjarnego?..blagam

Witam Moj maz wyludzil kiedys 6500 zł dostal za ten wyrok zawiasy. Nie mial z czego splacac wiec nie robil tego. W listopadzie dostal wezwanie do zakladu karnego ale po terminie. Wczesniej nie bylo zadnej informacji o rozprawie o ewentualnym odwieszeniu wyroku, oprocz tego w sadzie zawieruszyly sie jakies papiery. Korespondencja wysylana byla na inne nazwisko. 10 stycznia trafil do ZK Raciborz w miedzyczasie nasz adwokat pisal juz odwolania do sadu. Sam maz tez pisal o przyspieszenie rozprawy w sprawie niejasnosci. Pieniadze sa juz splacone. Pytanie teraz w jaki sposob ja jako zona moge pomoc. Chodzi mi konkretnie zeby przyspieszyc te rozprawe. I czy mozemy starac sie o przerwe w karze. Mamy 2- letnia coreczke. Wynajmuje mieszkanie, po oplaceniu rachunkow zostaje mi 200 zł na zycie. Czy ktos moglby mi pomoc?

taki wniosek gdzie sie dokładnie składa?? W sadzie tam gdzie odbyły sie wszystkie sprawy mojego partnera czy nalezy sie teraz z takim wnioskiem kierowac do sądu w miejscu gdzie przebywa w zk?? Przebywa w zk w Jastrzebiu a wszystkie sprawy odczytanie wyroków było w Sadzie w Zabrzu

Właśnie ja mam podobne pytanie...bo nie wiem... gdzie mam kierowac taki wniosek... do zk, do sadu w ktorym mial sprawy... czy do dyrektora zk?? nie wiem..bardzo prosze o podp.

wniosek o przerwę w karze składa się przez więźnia do sądu penitencjarnego przynależącym do danego zakładu

czyli ja jako zona nie moge zlozyc???

aa0 napisał:
czyli ja jako zona nie moge zlozyc???

możesz papier wszystko przyjmie ja osobiście pisałam

i co? udzielili Twojemu łobuziakowi tej przerwy?

aa0 napisał:
i co? udzielili Twojemu łobuziakowi tej przerwy?

nie chociaż byłam bez pracy z roczną córką był jedynym żywicielem rodziny i jeszcze zostało mu pół roku szkoły do zakończenia to sędzia stwierdził że w takiej sytuacji jaka jest u nas jest dużo rodzin i jakoś sobie radzą.
teraz czekamy aż będzie połowa kary i wtedy będziemy się starać o wpz

no ja juz napisalam tez ale nie wiem gdzie mam go wyslac lub zawiezc.. boze mam taka nadzieje...:((( ta twoja polowa kary to za ile miesiecy?

aa0 napisał:
no ja juz napisalam tez ale nie wiem gdzie mam go wyslac lub zawiezc.. boze mam taka nadzieje...:((( ta twoja polowa kary to za ile miesiecy?

Wniosek musi podpisać (i najlepiej wysłać) skazany, inaczej będzie pozostawiony bez biegu.

To jak ja mu dam taki wniosek??? Moge mu wogole dac na widzeniu???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót