Przerwanie stażu, a umowa o prace we Francji

• Autor wątku Autor wątku evilun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evilun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich, jestem obecnie na stażu z PUP i chciałbym go przerwać, ze względu na możliwośc zarobku za granicą. Wiem, że można staż przerwać, po znalezieniu innej czynności zarobkowej, lecz chciałbym się zapytać co powinienem uczynić, jeśli umowy o prace będę mógł złozyć w PUP dopiero po zakończeniu pracy we Francji. Może starać się o jakieś zaświadczenie, czy coś takiego od francuskiego pracodawcy?
Ponadto wydaje mi się to trochę dziwne, że mógłbym przerwać staż po okazaniu umowy o prace, powiedzmy na miesiąc, w momencie gdyby zostało jeszcze np. 5 miesięcy stażu. Chciałbym sięwięc zapytać, czy jeśli skończy mi się umowa we Francji przed upłynięciem terminu, do którego na chwilę obecną mam pozostać stażystą, to czy będę musiał wrócić na staż, czy po prostu znów będę miał status bezrobotnego?
Pozdrawiam

Z chwilą podjęcia pracy tracisz status bezrobotnego i co się z tym wiąże prawo do odbywania stażu. Zatem po powrocie nie możesz wrócić na staż, a status bezrobotnego możesz nabyć ponownie w drodze ponownej rejestracji w PUP.

Co się zaś tyczy przerwania stażu i możliwości ponownej rejestracji po powrocie do kraju, to przerywając staż musisz przedstawić wiarygodny dokument poświadczający podjęcie pracy (może być zaświadczenie od pracodawcy) Zwracam uwagę, że musi być to dokument sporządzony w języku polskim, bądź przetłumaczony na język polski przez tłumacza. Jeśli takiego dokumentu nie przedstawisz w PUP, przerwanie zostanie potraktowane jako z Twojej winy i wyrejestrowanie nastąpi na okres 120,180 lub 270 dni bez możliwości dokonania rejestracji w jakimkolwiek PUP w całej RP przez ten okres.

Dzięki za odpowiedź. Zakładam, że może mi się nie udać załatwić takiego zaświadczenia. Mimo to chcę wyjechać i tutaj nasuwa się pytanie czy będę musiał płacić jakąś karę jeśli po powrocie złożyłbym umowę o pracę w PUP, czy to w sądzie ;) ?

Ktoś odpowie a co by było gdyby? Chciałbym się jeszcze zapytac, czy ktoś się orientuje, jak wygląda w świetle prawa to, że wysłałbym umowe do pełnomocnika będąc za granicą, żeby tu przetlumaczyl i zlozyl ją do UP? Jest może jakiś termin, który zezwala po czasie złożyć tą umowę?

Powrót