Przerwanie stażu z winy pracowadcy

• Autor wątku Autor wątku sylwia8677
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia8677

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam odbywam 9- miesięczny staż od 1 lutego do 1 listopada. Mój pracodawca wykorzystuje mnie.Odkąd podjechałam staż nie miałam ani jednej soboty czy niedzieli wolnej ,pracuje 9 h dziennie (od 14 do 23)a w święta wielkanocne pracowałam 17h.Mam wolne w tygodniu 2 lub 3 dni.Listę obecności podpisuję od poniedziałku do piątku (na początku stażu gdy podpisałam się pod sobotą i niedzielą to szef mi powiedział ,że nie podpisze się pod tym i musiałam zmienić ). Wczoraj wróciłam z L4 to szef kazał mi odrobić te godziny. Od początku stażu nikt ze mną nie stoi gdy przyjęłam więcej towaru niż powinnam szef próbował obciążyć mnie kosztami, gdy narobiłam w kasie manko -20 zł musiałam zapłacić ze swoich.Chciałabym przerwać staż z winy pracodawcy jakie ja będę ponosić konsekwencje.Boje się ,że gdy pójdę do urzędu i to wszystko powiem to oni nie przerwą stażu tylko będą interweniować a ja wtedy nie będę miała tam życia szef zniszczy mnie psychicznie.Robię co miesiąc zdjęcie grafiku czy to wystarczy jako dowód??Jeśli nie będzie się dało z winy pracodawcy to chciałabym z mojej winy i jakie ja wtedy będę kary płacić.

Bardzo proszę o szybką odpowiedz chciałabym iść jutro do urzędu tylko boję się iść bez informacji czy będę mogła zerwać staż

Przed podjęciem stażu otrzymałaś pouczenie warto je przeczytać, ponieważ określa ono zarówno prawa i obowiązki stażysty.
Wynika, że łamany jest szereg Twoich praw przede wszystkim. Praca ponad 8 godz, praca w wekendy, zwrot pieniędzy.
Należy zgłosić się do Urzędu z oficjalnym pismem i kontynuować staż do czasu wyjaśnienia powyższych kwestii.
W przypadku samodzielnej decyzji o przerwaniu stażu zostanie on najprawdopodobniej przerwany z twojej winy. Z tego powodu, że zgodnie z wcześnie przytoczonym pouczeniem miałaś obowiązek poinformowania Urzędu o wszelkich nieprawidłowościach podczas odbywania stażu.

http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Nie otrzymałam żadnego regulaminu jedynie listy obecności, urlopówki i kartę do wypełnienia po odbyciu stażu.Nie będę ukrywać ,że jeśli zgłoszę to ,to do wyjaśnienia będę tam miała piekło jak zerwę staż z własnej winy to jakie ponoszę koszty?? Dostaję 997 zł stażu nic więcej czy będę musiała to zwrócić??

Pouczenie dotyczące stażu musiałaś otrzymać, bez tego niemożliwe jest podjęcie stażu przez bezrobotnego.
Gwarantuję Ci, że w Urzędzie jest drugi egzemplarz z Twoim podpisem.

Odnośnie kosztów to podałem Ci link w którym jest odpowiedź. Czy go przeczytałaś?

hak89 Dziękuje za pomoc.Udało zerwać mi się staż w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy

Powrót