Przeszukanie przez funkcjonariusza.

• Autor wątku Autor wątku TMS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TMS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam pytanie. Czy jeśli funkcjonariusz policji, straży miejskiej ma podejerzenie że posiadam srodki odurzające, pirotechniczne itp. ma prawo mnie przeszukać? Bo żeby przeszukać mieszkanie musi mieć nakaz. Czy żeby mnie jako osobe przesukać także potrzebuje nakazu?

PS. Nie wiem czy temat napisałem w dobrym miejscu (jestem nowy). Jeśli nie to przenieście:)

> Czy jeśli funkcjonariusz policji, straży miejskiej ma podejerzenie że posiadam srodki odurzające, pirotechniczne itp. ma prawo mnie przeszukać?

Ma.

>Bo żeby przeszukać mieszkanie musi mieć nakaz.

Nie musi.

Bardzo lakonicznych odpowiedzi udzielasz MMPM, co to znaczy że nie trzeba mieć nakazu prokuratora aby przeszukać mieszkanie ? Miałabym wpuścić każdego policjanta i pozwolić mu grzebać mi po chałupie ? a na jakiej podstawie?

art. 220
§ 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.

§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone.

§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.

No to tak czy siak, nakaz jest potrzebny tyle, że później.

diana.barry napisał:
No to tak czy siak, nakaz jest potrzebny tyle, że później.

Nic bardziej mylnego - proszę nie mylić pojęć.
1. Nakaz przeszukania może wydać wyłącznie kierownik jednostki organu dokonującego przeszukania (np Komendant Komisariatu Policji lub osoba przez niego upoważniona).
2. Prokurator lub Sędzia polecający dokonać przeszukania wydaje postanowienie o dokonaniu przeszukaniu . Czasem to postanowienie może nazywać też sie zażądzeniem o dokonaniu przeszukania. Nazwa akurat jest tu bez znaczenia.
3. Jeżeli przeszukanie zostało dokonane w trybie niecierpiącym zwłoki - a więc w oparciu o legitymację służbową policjanta, lub nakaz wystawiony przez kierownika jednostki, organ prowadzący czynności przesyła materiały do właściwej Prokuratury (lub jeżeli czynności dotyczą sprawy prowadzonej przed Sądem to do Sądu) z wnioskiem o zatwierdzenie czynności. Prokurator lub Sędzia wydaje wówczas postanowienie o zatwierdzeniu przeszukania .

Określenie "nakaz przeszukania wydany przez Sąd" jest okresleniem pochodzącym strice z amerykańskich filmów. Ludzie oglądają te filmy bezkrytycznie, a potm automatycznie przenoszą pokazane zasady na polski grunt, nie zdając sobie sprawy z tego że tu obowiązuje zupełnie inny system prawa i inne zasady.

Teraz to rozumiem, pan to jasno i dokładnie wytłumaczył. Odpowiedzi i porady pana MMPM ( przepraszam jesli pomyliłam nick) są tak lakoniczne i nic nie wnoszące do problemu, że jak zwykły laik ma się zorientować o co chodzi?

Przepraszam, nie przewidziałem, ze zrozumienie stosunkowo prostego przepisu przekraczało twoje mozliwości pojmowania.

Powrót